Η επέλαση των ταχύπλοων εξοντώνει τα πουλιά της Παραλίμνης

0

768-multiski.jpg
Δ’ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Κ.Σ.Ε.
ΦΩΚΙΩΝΟΣ 8 & ΕΡΜΟΥ, ΑΘΗΝΑ – ΤΚ.: 105 63
ΤΗΛ.: 210-3231212 & 210-3232616- ΦΑΞ : 210-3257593
E-mail :dkose@otenet.gr

ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα : 4 – 7- 2003
ΘΕΜΑ: Η επέλαση των ταχύπλοων εξοντώνει τα πουλιά της Παραλίμνης
Εξαιρετικά σοβαρούς κινδύνους για την ακεραιότητα του οικοσυστήματος της Παραλίμνης (δίπλα στην Υλίκη) αλλά και για την επιβίωση των υδροβίων πτηνών που βρίσκουν καταφύγιο εκεί κατά τους κρίσιμους μήνες της φωλεοποίησης και της αναπαραγωγής, εγκυμονεί η σχολή ναυταθλητικών δραστηριοτήτων που άρχισε περίπου ΄΄εν κρυπτώ΄΄ να λειτουργεί στις όχθες της λίμνης.

Πολλά από τα υδρόβια πουλιά – μερικά σπάνια και απειλούμενα – που ήδη είχαν εγκατασταθεί εκεί από την άνοιξη προσπαθώντας να εκκολάψουν τα αυγά και να αναθρέψουν τους νεοσσούς τους, εξαναγκάστηκαν κιόλας να εγκαταλείψουν τις θέσεις φωλεοποίησης και να διακόψουν τον πιο κρίσιμο κύκλο της ζωής τους, ΄΄καταδιωγμένα΄΄ από επελαύνοντα ταχύπλοα και σκιέρ θαλάσσης που ξεφύτρωσαν από το πουθενά.

Τα ισοζύγια του βιότοπου ανατράπηκαν δραματικά για τα πουλιά, λόγω της συνεχούς παρενόχλησής τους από ΄΄σπόρτσμαν΄΄, ταχύπλοα και οχήματα που κατέλαβαν πλέον σημαντικό μέρος των θέσεων φωλιάσματος τους.
Η όχληση αυτού του είδους επηρεάζει πάντα αρνητικά την αναπαραγωγική επιτυχία, καθώς προκαλεί εγκατάλειψη των φωλιών από υδρόβια πτηνά που αναπαράγονται στην Παραλίμνη από το 2ο δεκαήμερο του Μαρτίου έως το 1ο δεκαήμερο του Ιουλίου! Ιδιαίτερα το θαλάσσιο σκι προκαλεί μέγιστη ζημιά, γιατί οι μετακινήσεις των ταχύπλοων είναι πολύ γρήγορες, ιδιαίτερα απρόβλεπτες και πολύ εκκωφαντικές για να τις αντέξουν τα πουλιά.

Ήδη, όσα πουλιά επιμένουν να παραμένουν στην Παραλίμνη εξαναγκάζονται σε συνεχείς μετακινήσεις, εγκατάλειψη των νεοσσών τους, αλλαγές στη συμπεριφορά τους και βίαιες ανατροπές των βιοκοινωνιών τους.
Η σχολή ναυταθλητικών δραστηριοτήτων αναγέρθηκε περίπου ΄΄εν μια νυχτί΄΄ στις όχθες της Παραλίμνης στη Βοιωτία, χωρίς να έχουν γνώση – και πολύ περισσότερο παραχωρήσει την άδειά τους – ούτε το αρμόδιο Δασαρχείο της Θήβας ούτε και η αρχαιολογική υπηρεσία.

Και όμως, το σύμπλεγμα των υδροβιοτόπων της Υλίκης και της Παραλίμνης όχι μόνο έχει προταθεί από τη χώρα μας προς ένταξη στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα NATURA, αλλά επιπλέον η ίδια η Παραλίμνη έχει από το 1980 χαρακτηρισθεί με υπουργική απόφαση ως ΄΄Αρχαιολογικός χώρος και Τοπίο Ιδιαιτέρου Φυσικού Κάλλους΄΄ .

Από τον επιτόπιο έλεγχο που πραγματοποίησαν Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες της Δ΄ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, προέκυψε ότι η εγκατάσταση της σχολής στις όχθες της Παραλίμνης δεν έχει νομιμοποιηθεί από καμία κρατική αρχή, καθώς ο ιδιοκτήτης της έχει απλώς καταθέσει μια αίτηση εκμετάλλευσης στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, που όμως δεν έχει μέχρι στιγμής κριθεί ή τελεσφορήσει.

Ωστόσο, η σχολή κατασκεύασε εγκαταστάσεις στην όχθη και άρχισε να λειτουργεί από τις αρχές της άνοιξης εκμεταλλευόμενη τα 4.000 στρέμματα της υδάτινης επιφάνειας της Παραλίμνης, εκδιώκοντας την άγρια πτηνοπανίδα και συσσωρεύοντας ένα σημαντικό οικολογικό κόστος.

Αδυνατούμε να αντιληφθούμε γιατί σε μια χώρα που περιβάλλεται από θάλασσα και διαθέτει 133.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής, υφίσταται ανάγκη επέκτασης των τουριστικών και ναυταθλητικών δραστηριοτήτων στους εναπομείναντες υδροβιότοπους. Πόσο μάλλον όταν αυτές οι δραστηριότητες τυχαίνουν ιδιωτικής εκμετάλλευσης και υπάγονται στο σύστημα αξιών μιας ύψιστης ΄΄κερδοφορίας΄΄, που ελάχιστα λαμβάνει υπόψη της τις περιβαλλοντικές αναγκαιότητες.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΝΙΚ. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΚΙΑΡΗΣ

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων