Τα υπέρ και τα κατά των γιλέκων…

0

Οι τραυματισμοί ή οι …σκοτωμοί των σκύλων από τα αγριογούρουνα, ήταν και παραμένει ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα όσων κυνηγούν αγριόχοιρους στη χώρα μας, αλλά και παντού στον κόσμο.

Οι λόγοι της κατασκευής τους:
Από τους καιρούς που οι άνθρωποι κυνηγούσαν με δόρατα έως τώρα, αμέτρητα είναι τα σκυλιά που ”έσβησαν” χτυπημένα από τα δόντια των κάπρων, μέσα σε δάση και λαγκάδια. Το ίδιο αμέτρητα είναι κατα τα δάκρυα που έχουν κυλήσει από τα μάτια των κυνηγών, καθώς είδαν τα σκυλιά που με τόσο μεράκι και αγάπη μεγάλωσαν, να ”χάνονται” μέσα σε μια στιγμή.

Κείμενο: Γ. Αμπατζίδης
”Κυνηγετικά Νέα” 

Όσο έξυπνος και έμπειρος κι αν είναι ένας σκύλος, εκεί ”έξω” κουμάντο…κάνει ο αγριόχοιρος!

Τα εδικά προστατευτικά γιλέκα που τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν στην αγορά, μπορούν ως ένα βαθμό να αποτρέψουν σοβαρούς τραυματισμούς, αλλά δεν μπορούν να εγγυηθούν την απόλυτη προστασία από τα δόντια των κάπρων.

Αρχικά ξεκίνησαν να χρησιμοποιούνται στην Αργετινή και στις Η.Π.Α, πάνω σε τύπους κυνηγόσκυλων που είχαν ως καθήκον να ”πιάσουν” και να καθηλώσουν τους αγριόχοιρους, δίνοντας μάχη μαζί τους έως ότου πλησιάζειο ο κυνηγός…

Και επειδή στην άμεση αυτή επαφή οι σκύλοι κυνδύνευαν πολύ περισσότερο, δημιουργήθηκαν τα προστατευτικά γιλέκα για το σώμα τους, που αργότερα επεκτάθηκαν και στους σκύλους-ιχνηλάτες.

Για να ταιριάξει στο σκύλο:
Η χρήση των γιλέκων αποτρέπει συχνά τα θανατηφόρα χτυπήματα, ανάλογα με τον τύπο και τα διαφορετικά υλικά κατασκευής τους: κάποια είναι πιο ελαφριά, κάποια πιο βαριά και ενισχυμένα, άλλα προστατεύουν μόνο την θωρακική κοιλότητα και άλλα καλύπτουν περισσότερα σημεία του σώματος…

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, προσθέτουν δυσκολίες στην κίνηση και στους ελιγμούς του σκύλου, τόσο εξαιτίας του πρόσθετου βάρους τους, όσο και από την επαφή στους βραχίονες και στο θώρακα των ζώων.
Γι αυτό η χρήση του γιλέκου πρέπει να ”εξατομικεύεται” στον κάθε σκύλο, να γίνεται, δηλαδή, προσπάθεια να ταιριάζει στο μέγεθος, το βάρος και τις διαστάσεις του κυνηγόσκυλου που θα το φοράει.

Συνήθως, τα γιλέκα που κυκλοφορούν στο εμπόριο, βγαίνουν σε τρία μεγέθη, για μικρούς, μεσαίους και μεγάλους σκύλους…
Όμως, για τη σωστή εφαρμογή του γιλέκου πάνω στον κάθε σκύλο-ιχνηλάτη, ο κυνηγός πρέπει να μετράει σωστά τις διαστάσεις του θώρακα, των βραχιόνων, του ακρωμίου, του λαιμού (περιφέρεια) αλλά και το συνολικό μήκος του σώματος του ζώου του.

Τα συχνότερα προβλήματα:
Μία ακατάλληλη εφαρμογή μπορεί να επιβαρύνει πολύ τις δυνατότητες του ιχνηλάτη κατά την εργασία του, ή και να αποβεί μοιραία σε μια δύσκολη στιγμή απέναντι σε ένα κάπρο.
Αν το γιλέκο είναι στενό, δημιουργεί, συνήθως, εγκαύματα στις μασχάλες των μπροστινών ποδιών του σκύλου, εξαιτίας της τριβής.
Επίσης, εμποδίζει την ελεύθερη κίνηση των άκρων, με συνέπεια ο σκύλος να κουράζεται γρήγορα και να καταπονείται το μυοσκελετικό του σύστημα.

Προβλήματα δημιουργούνται και όταν το γιλέκο είναι μεγάλο για τον σκύλο που το φοράει: τα κενά που δημιουργούνται στις μασχάλες επιτρέπουν την εισχώρηση κλαδιών, με αποτέλεσμα να σκαλώνουν εκεί, ακινητοποιώντας πολλές φορές και το ίδιο το ζώο.

Την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών ή τις ημέρες με ζέστη και υγρασία, η χρήση των γιλέκων καλό είναι να αποφεύγεται…Ιδιαίτερα στα ”εκπαιδευτικά” που γίνονται κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, ένα ενισχυμένο και βαρύ γιλέκο μπορεί να αυξήσεις τους κινδύνους για θερμοπληξία του σκύλου!

Κίνδυνος, επίσης, συντρέχει όταν ο σκύλος είναι υποχρεωμένος να διασχίσει αρκετά φαρδιά ή βαθιά ποτάμια: τα γιλέκα που ”ρουφάνε” νερό αυξάνουν το βάρος τους, δυσκολεύοντας το κυνηγόσκυλο, ιδιαίτερα αν είναι μικρόσωμο.

Δυστυχώς, η εμπειρία έχει δείξει ότι…αδιαπέραστα γιλέκα δεν υπάρχουν για τα δόνται των μεγαλόσωμων-ανεπτυγμένων αρσενικών αγριογούρουνων, ότι και να λέμε είναι σχετικές ”ρεκλάμες”.
Τα τεστ που γίνονται από τις κατασκευάστριες εταιρίες, δεν μπορούν να προβλέψουν την ”πίεση πρόσκρουσης” που ασκείται πάνω σε ένα γιλέκο από τη μάζα του σώματος και τη επιτάχυνση ενός εξαγριωμένου αγριόχοιρου.

Προσωπικά έχω δει θανατηφόρα χτυπήματα σε σκυλιά, που φορούσαν μερικά από τα καλά γιλέκα που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά…Όπως, βεβαιώς, έχω δει και σκυλιά που σήμερα δεν θα ζούσαν, αν δεν φορούσαν γιλέκο κατά τη στιγμή της επίθεσης.

Το ειδικό προστατευτικό γιλέκο έχει όρια ως προς την ”ενίσχυση” του, γιατί το βάρος του δεν πρέπει να είναι απαγορευτικό για τα σκυλιά που θα το ”φορέσουν”.

Και βέβαια, πάντα θα υπάρχουν και οι σκύλοι που δυσκολεύονται να το συνηθίσουν πάνω τους, ανάλογα με τον χαρακτήρα και τις ιδιοτροπίες του κάθε ζώου. Ωστόσο, η ”εξοικείωση” του σκύλου με το γιλέκο είναι και θέμας της…επιμονής και επιμονής του κάθε κυναγωγού (και του χρόνου που θα αφιερώσει, ώστε ο σκύλος του να το συνηθίσει).

Τελικό συμπέρασμα:
Αν θέλετε ένα τελικό συμπέρασμα από τα όσα έχω δει και βιώσει σε τούτο το κυνήγι, τα γιλέκα…σώζουν! Μπορεί να δυσχαιρένουν σε κάποιο βαθμό την εργασία του σκύλου, αλλά του προσφέρουν σίγουρα…περισσότερες ελπίδες ζωής!

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων