Στο Δημοτικό Συμβούλιο “Ρήγα Φεραίου” το πρόβλημα των αγριογούρουνων

0

Τα τελευταία χρόνια, ο πληθυσμός των αγριογούρουνων στην περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου και ειδικά στη Δημοτική Ενότητα Φερών, έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Οι επιδρομές από τις αγέλες των αγριογούρουνων, είναι καθημερινές και οι ζημιές που προκαλούνται σε καλλιέργειες καλαμποκιού, οσπρίων και άλλες πολλές, είναι πολύ μεγάλες και αποτελούν μόνιμο θέμα συζήτησης. Τα ζώα στην προσπάθειά τους για ανεύρεση τροφής και νερού – δροσιάς, έχουν φτάσει έξω από τα χωριά, και οι κάτοικοι πλέον ανησυχούν και για την ασφάλειά τους, καθώς κινούνται με μεγάλη ορμή πολλές φορές και είναι ανεξέλεγκτα. Οι δε παραγωγοί αισθάνονται, αλλά και είναι, ανυπεράσπιστοι μπροστά στις ληστρικές
καταδρομές , που αποτελούν καθημερινό φαινόμενο στην αγροτική περιοχή του Δήμου και αναζητούν καθημερινά λύση.

Αντιλαμβάνονται, μεν, ότι η προστασία της άγριας ζωής αποτελεί μέλημα της πολιτείας, και δεν διαφωνούν με αυτό, ωστόσο είναι σίγουροι, πως δεν μπορεί αυτό να γίνεται εις βάρος της παραγωγής και της περιουσίας τους και ειδικά στη συγκεκριμένη δύσκολη οικονομική συγκυρία, όπου το κόστος για κάθε χαμένο ευρώ για τον παραγωγό είναι πολύ μεγάλο, και βρίσκονται μπροστά σε αδιέξοδο.

Για την ανωτέρω κατάσταση προτείνεται , να ληφθεί σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να αιτηθεί ο Δήμος Ρήγα Φεραίου, την επιμήκυνση της κυνηγετικής περιόδου, αύξηση του ορίου κάρπωσης, ένταξη σε πρόγραμμα αποζημιώσεων και άρση λειτουργίας του Καταφυγίου Άγριας Ζωής, στην περιοχή Καραντάου – Σαριγκιόλ.

Το Δημοτικό Συμβούλιο , αφού έλαβε υπόψη του τα ανωτέρω , τις διατάξεις του άρθρου 96 του Ν. 3463/2006, και μετά από διαλογική συζήτηση,
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ
1. Εκφράζει την συμπαράσταση του προς τους Αγρότες του Δήμου Ρήγα Φεραίου , κυρίως καλλιεργητές καλαμποκιού, ρεβυθιών , νεαρών δένδρων οι οποίοι έφτασαν μέχρι και να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειες αυτές, σε περιοχές ολόκληρες , λόγω ζημιών από τα αγριογούρουνα.
2. Προτείνει :
 Την αύξηση της κυνηγετικής περιόδου, για τα αγριογούρουνα από την αρχή της σεζόν , καθώς και την αύξηση της κάρπωσης (καθημερινό όριο που επιτρέπεται να χτυπήσει ο κάθε κυνηγός).
 Την επανεξέταση (με σκοπό τη μείωση) των ορίων του Μόνιμου Καταφυγίου Άγριας Ζωής , στην περιοχή Καραντάου – Σαριγκιόλ.
 Τη διερεύνηση της δυνατότητας αποζημιώσεων αγροτών από τον ΕΛΓΑ ή από άλλο φορέα.
3. Εξουσιοδοτείται ο Δήμαρχος για τις περαιτέρω νόμιμες ενέργειες.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων