Πρεμιέρα με 800 άδειες στον ΚΣ Κομοτηνής

0

Με 800 άδειες αλλά προσδοκίες για αύξηση αυτών στις 2.000, ξεκίνησε η κυνηγετική περίοδος για τα μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής από την Δευτέρα 20 Αυγούστου. Ο “Χ” μίλησε με τον πρόεδρο του συλλόγου Παναγιώτη Καραφύλλη για τις άδειες του συλλόγου και τις συμβουλές του. Το κυνηγετικό έτος 2018 – 2019 ολοκληρώνεται στις 28 Φεβρουαρίου 2019, με εξαίρεση τη θήρα του αγριοκούνελου (Oryctolagus cuniculus) που θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Μαρτίου 2019.

Προσδοκία για 2.000 και άνω άδειες
“Οι άδειες μέχρι σήμερα που έχουμε βγάλει είναι περίπου 800”, μας γνωστοποιεί ο Παναγιώτης Καραφύλλης, εξηγεί όμως κατόπιν, ότι ο αριθμός θα είναι στα πρακτικά του επίπεδα στα μέσα Σεπτεμβρίου. “Είναι ακόμη νωρίς, γιατί ο μεγαλύτερος όγκος των αδειών θα βγει τον Σεπτέμβριο, γιατί 15 Σεπτεμβρίου ανοίγει ο ορεινός όγκος, δηλαδή το κυνήγι γουρουνιού, λαγού κλπ. Αυτή την περίοδο ο κόσμος μπορεί να κυνηγήσει, κατόπιν σχετικής άδειας, τρυγόνι, φάσα και ορτύκι. Πέρσι φτάσαμε κοντά τις 2.000 άδειες και φέτος προσδοκούμε να τις φτάσουμε και να τις ξεπεράσουμε. Έχουμε μία καλή ροή κυνηγών που έρχονται να αδειοδοτηθούν”, είπε αναλυτικά.

Συμβουλές για ασφαλές κυνήγι
Όπως κάθε χρόνο, νούμερο ένα προτεραιότητα του συλλόγου είναι η ασφάλεια όλων των κυνηγών. Γι’ αυτό ο Π. Καραφύλλης τονίζει πως πάντα, κατά το κυνήγι πρέπει να φορούν πορτοκαλί γιλέκο. Άλλωστε, σύνθημα του συλλόγου φέτος, το οποίο κυκλοφορεί και στα social media είναι: “Να θυμάσαι πάντα. Το φοράς για σένα όχι για τον θηροφύλακα. Το γιλέκο σώζει ζωές και προλαμβάνει καταστάσεις”.

“Είναι πολύ καλό που η Ομοσπονδία έβγαλε αυτό το βίντεο. Εμείς από πλευρά μας πάντα ενημερώνουμε τους κυνηγούς για τα μέτρα ασφαλείας. Συγκεκριμένα, πρέπει πάντα να φορούν το πορτοκαλί γιλέκο τους, να σέβονται την περιουσία των αγροτών, να βλέπουν πάντα το θήραμα και μετά να πυροβολούν. Το κυνήγι δεν θέλει βιασύνη, για να μην έχουμε προβλήματα”, σημειώνει εν προκειμένω ο πρόεδρος, ο οποίος σημειώνει πως προσεχώς θα ανακοινωθούν κι άλλες δράσεις του συλλόγου, όπως δεντροφυτεύσεις, αιμοδοσίες, κλπ.

Διαφορές στην φετινή θήρα
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) στη φετινή ρυθμιστική απόφαση θήρας:
Αυξάνεται οριζόντια σε όλη τη χώρα η κάρπωση του αγριόχοιρου σε 10 θηρευθέντα άτομα ανά ομάδα κυνηγών. Μειώνεται το ημερήσιο όριο κάρπωσης για το τρυγόνι από τα 12 στα 10 θηρευθέντα πτηνά ανά κυνηγό. Περιορίζεται το κυνήγι της νησιωτικής πέρδικας στη νήσο Χίο σε συνολικά 16 εξόδους, σε σύγκριση με τις 22 που επιτρεπόταν έως πέρσι. Απαγορεύεται η θήρα της ασπρομετωπόχηνας στην περιοχή του Έλους Αρτζάν και της λίμνης Δοϊράνης, επιπλέον των περιοχών που προέβλεπε η περυσινή ρυθμιστική. Παρατείνεται η απαγόρευση θήρας στον Υμηττό για έναν ακόμα χρόνο.

Προβλέπεται ειδική διατύπωση για την άμεση έκδοση Δασικής Απαγορευτικής Διάταξης από τα δασαρχεία για τις περιπτώσεις που επιβάλλεται από τη δασική νομοθεσία να απαγορευτεί η θήρα λόγω καιρικών συνθηκών για ορισμένο χρόνο, ώστε να μην καθυστερεί για γραφειοκρατικούς λόγους η διαδικασία. Επιπλέον, σημειώνεται ότι ύστερα από πολλά χρόνια αίρεται η απαγόρευση θήρας στη ζώνη πλάτους 500 μέτρων από τα χερσαία σύνορα της Ελλάδας, εκτός από αυτά με την Τουρκία.

Τι λέει το Υπουργείο
Την απόφαση “Ρυθμίσεις θήρας για την κυνηγετική περίοδο 2018-2019” υπέγραψε από το τέλος του Ιουλίου ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, για το υπουργείο “η θήρα είναι ένα εργαλείο περιβαλλοντικής διαχείρισης και αποτελεί σημαντικό κομμάτι της Εθνικής Στρατηγικής για τα Δάση που εκπονείται αυτό το διάστημα στη χώρα. Το ΥΠΕΝ επιδιώκει την τήρηση των αρχών αειφορίας και δικαίου, την ασφάλεια των κυνηγών, την ουσιαστική θηροφύλαξη και τη διαχείριση των πληθυσμών της πανίδας με ταυτόχρονα οφέλη για την τοπική, περιφερειακή και εθνική οικονομία, τη μείωση των ζωοανθρωπονόσων και τη διατήρηση των θηραματικών πληθυσμών”.

 www.xronos.gr/ 

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων