Η Σαπιέντζα βρίσκεται στους «top» προορισμούς για κυνήγι

0

Το παγκόσμιο ενδιαφέρον που υπάρχει από λάτρεις των σαφάρι, επιβεβαιώνει για άλλη μια χρονιά η νήσος Σαπιέντζα στο νομό Μεσσηνίας.

Αν και για την πλειοψηφία των Μεσσήνιων, αυτό δεν έχει καμία ιδιαίτερη σημασία, για τον παγκόσμιο κυνηγητικό τουρισμό σημαίνει πολλά. Η Σαπιέντζα βρίσκεται στους top προορισμούς και μόνο για ελάχιστες ημέρες, κυνηγοί απ’ όλο τον κόσμο είναι πρόθυμοι να δαπανήσουν χιλιάδες ευρώ για να πάρουν ως λάφυρο τα κέρατα από ένα κρι- κρι ή ένα μουφλόν (είδος άγριου προβάτου).
Για του λόγου το αληθές, στη φωτογραφία μπορείτε να δείτε ένα μόνο site (με έδρα της εταιρίας την Τουρκία) για κυνηγετικό τουρισμό, όπου υπάρχει προσφορά για κυνήγι στη Σαπιέντζα με κόστος που ξεκινάει από 17.900 δολάρια Αμερικής ή από 15.993 ευρώ!
Να σημειωθεί ότι διεθνώς, στον κύκλο των κυνηγών προβάλλεται ότι η νήσος Σαπιέντζα, είναι το μόνο μέρος στον κόσμο όπου ζει το πιο αγνό κρι – κρι.

Φθηνό κυνήγι για ακριβοπληρωμένο σπορ
Και μη νομίζετε ότι αυτά τα τεράστια ποσά αφορούν αποκλειστικά την είσοδο στο νησί και το κυνήγι. Τα χρήματα για τη Σαπιέντζα είναι ελάχιστα. Όλα τα υπόλοιπα είναι έξοδα ταξιδιού.
Σύμφωνα με τη φετινή ρυθμιστική οδηγία που εκδόθηκε για το κυνήγι στη Σαπιέντζα, αυτό ξεκινάει την Τρίτη και τελειώνει σε λιγότερο από ένα μήνα. Στις 2 Δεκεμβρίου.
Ημέρες κυνηγίου έχουν ορισθεί κάθε Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή. Το κυνήγι στο νησί μπορεί να ξεκινήσει μία ώρα μετά την ανατολή του ηλίου και τελειώνει στις 14:00 το μεσημέρι. Όσον αφορά το κόστος, η τιμή της Ειδικής Άδειας, η οποία ισχύει μόνο για μια ημέρα κυνηγιού, καθορίζεται:

Για τους Μεσσήνιους κυνηγούς, 25 ευρώ.
Για τους λοιπούς Έλληνες κυνηγούς, τους υπηκόους χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους υπηκόους ξένων κρατών (εκτός Ε.Ε.) που διαμένουν στην Ελλάδα πέραν της 15ετίας, 40 ευρώ.
Για τους υπηκόους ξένων κρατών εκτός Ε.Ε., 80 ευρώ.
Οι τιμές των ειδικών αδειών επιβαρύνονται με Φ.Π.Α. 24%.
Οι κυνηγοί υπήκοοι ξένων κρατών (εκτός Ε.Ε.) εκτός από την ειδική άδεια οφείλουν να εφοδιασθούν με γενική άδεια κυνηγίου που εκδίδεται από το Δασαρχείο Καλαμάτας καταβάλλοντας τα αντίστοιχα τέλη: Μέχρι 15 ημέρες 60 ευρώ και μέχρι δύο μήνες 120 ευρώ. Περίπου 50 ευρώ κοστίζει η μεταφορά του κάθε κυνηγού στο νησί από τη Μεθώνη.
Η διεξαγωγή του κυνηγίου γίνεται μόνο κατά ομάδες με την παρουσία εντεταλμένου οργάνου. Το κυνήγι στη Σαπιέντζα ασκείται μόνο με κυνηγετικό επωμιζόμενο όπλο που φέρει λεία κάννη και είναι μονόκαννο ή δίκαννο ή επαναληπτική καραμπίνα η οποία φέρει μέχρι τρία φυσίγγια συνολικά. Χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο μονόβολα φυσίγγια και απαγορεύονται τα σκυλιά.
Από εκεί και πέρα προβλέπεται ανώτατος αριθμός θηραμάτων και για τη συνολική περίοδο, αλλά και ανά ομάδα. Τέλος, υπάρχει κόστος που καταβάλλεται για κάθε θήραμα, ενώ αν το μήκος του κεράτου ξεπερνάει ένα συγκεκριμένο μήκος καταλογίζεται στον κυνηγό και αμοιβή ανά εκατοστό.

Μεγάλο ενδιαφέρον
Όπως πληροφορηθήκαμε από το Δασαρχείο Καλαμάτας για φέτος, εδώ και ημέρες έχουν συμπληρωθεί οι ομάδες για τις 4 εβδομάδες κυνηγιού. Κάθε ημέρα κυνηγιού περιλαμβάνει 3 ομάδες των 3-4 ατόμων. Στην πλειοψηφία τους έχουν δηλώσει συμμετοχή ξένοι κυνηγοί.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι λάτρεις αυτού του ακριβού σπορ προπληρώνουν δαπάνες για μία εβδομάδα, προκειμένου να ικανοποιήσουν το πάθος τους για άγριο κυνήγι. Αν όμως αποκτήσουν το θήραμα που θέλουν από την πρώτη ημέρα, τότε συνήθως δεν συνεχίζουν και αποχωρούν για τον επόμενο προορισμό τους, που μπορεί να είναι η Τουρκία, η Αφρική ή αλλού.
Γι’ αυτούς τους κυνηγούς οι τιμές κυνηγιού στη Σαπιέντζα θεωρούνται οι χαμηλότερες ανά τον κόσμο, ενώ μεγάλο προτέρημα θεωρείται ότι δε χρειάζεται να μένουν σε σκηνές ή παραπήγματα περιμένοντας να κυνηγήσουν στο Περού ή το Πακιστάν, αλλά σε τουριστικά καταλύματα στη Μεθώνη.

Της Βίκυς Βετουλάκη στο Θάρρος

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων