Διόπτρα για τυφέκιο cal 12

Επισκόπηση 2 δημοσιεύσεων - 1 έως 2 (από 2 συνολικά)
Απευθείας μετάβαση στη σελίδα:
 • Συμμετέχων
  Ημ. εγγραφής:
  22/09/2017
  Αρ. μηνυμάτων:
  2
  Κυριάκος Παπαχριστοφίλου στις #519204

  Φίλοι μου σας χαιρετώ.Είμαι σκοπευτής και κατέχω φυσικά ταυτότητα σκοπευτού ή ΔΕΣΚ όπως ονομάζεται σε όρους της ΣΚΟΕ.Εκτός απο συμμετοχές σε επίσημους αγώνες μεγάλου διαμετρήματος και προπονήσεις με πιστόλι των 9 χιλ συνηθίζω να παίρνω μαζί μου και τα λειόκανα τυφέκια μου των 12 cal.Συγκεκριμένα εχω στην κατοχή μου ένα DERYA MK 10 και ένα DERYA MK 12.Πολύ ευχαριστημένος στις βολές στα 50 και 75 μέτρα με μονόβολα.Μπορείτε να δείτε παρουσιάσεις και βολές στο σκοπευτήριο στο προσωπικό μου κανάλι στο you tube (https://www.youtube.com/channel/UC-0MunEmTbKdjpAu2bz1I8A?view_as=subscriber)Επειδή με έχουν κουράσει τα σκοπευτικά τους (ανοικτού τύπου) θα ήθελα να δοκιμάσω να προσαρτήσω μια αξιοπρεπή σε χαρακτηριστικά και κόστος διόπτρα.Αν έχετε λοιπόν τον χρόνο την γνώση και την εμπειρία θα ήθελα να ακούσω προτάσεις για ενδυκνειόμενες διόπτρες.Ευχαριστώ εκ των προτέρων.


  Συμμετέχων
  Ημ. εγγραφής:
  24/04/2010
  Αρ. μηνυμάτων:
  325
  Praetorian στις #522117

  Γειά και χαρά σε όλους.

  Μετά από περίπου 2 χρόνια αποφάσισα να ξαναγράψω στο Φόρουμ, όμως διαπιστώνω ότι δεν μπορώ να ξεκινήσω καινούριο θέμα. Ως εκ τούτου, αναγκάζομαι να γράψω ως απάντηση στο θέμα που έχει ανοίξει ο κύριος Παπαχριστοφίλου, από τον οποίο ζητώ συγγνώμη, μιας και δεν έχω κάποια απάντηση να προτείνω στο ερώτημά του.

  Παρακαλώ τους συναδέλφους διαχειριστές, αν μπορούν να με βοηθήσουν με αυτό το πρόβλημα και αν κρίνουν απαραίτητο να μετακινήσουν το post όπου νομίζουν ότι πρέπει να αναρτηθεί.

  Στο δια ταύτα τώρα.

  Όπως ήδη όλοι γνωρίζουμε από τις 20 Μαρτίου βρίσκεται σε ισχύ ο νέος Νόμος περί όπλων, ο 4678/2020 (ΦΕΚ 70/Α’/20-03-20), ο οποίος στην ουσία αποτελεί τροποποίηση αρκετών διατάξεων του 2168/93 και ο οποίος εναρμονίζει κάποια στοιχεία της Ελληνικής Νομοθεσίας με τα προβλεπόμενα από την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή.

  Σύμφωνα λοιπόν με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 5, παράγραφος 2, εδάφιο β, “Δεν απαιτείται άδεια για την κατοχή σκοπευτικών διοπτρών”. Σημειωτέον ότι το άρθρο 5 του 4678/20 τροποποιεί το άρθρο 7 του 2168/93.

  Επίσης το άρθρο 4, παράγραφος 4, αναφέρει ότι επιτρέπεται η πώληση ή διάθεση με οποιοδήποτε τρόπο, σκοπευτικών διοπτρών τύπου ερυθράς κουκίδας (red dot),  μόνο σε άτομα τα οποία έχουν άδεια κατοχής πυροβόλου όπλου σκοποβολής ή εν ισχύ δελτίο σκοπευτή για τους κατόχους αεροβόλων όπλων κατόπιν επίδειξης άδειας της αρμόδιας αστυνομικής αρχής για την αγορά των ειδών αυτών.

  Παρόλα αυτά, στο άρθρο 7 του 4678/20(το οποίοι τροποποιεί το άρθρο 10 του 2168) και πιο συγκεκριμένα στην παράγραφο 6 αναφέρεται ότι “όποιος φέρει παράνομα συσκευές ή εγκαταστάσεις που προορίζονται για το φωτισμό του στόχου ή των σκοπευτικών του όπλου και σκοπευτικές διόπτρες τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 2 ετών και χρηματική ποινή.

  Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο άρθρο 1, παράγραφος 1, εδάφιο ε, οι διόπτρες θεωρούνται “εξαρτήματα” του όπλου (!).

  Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένο ότι είμαι ενεργό μέλος της ΣΚΟΕ για σχεδόν 2 δεκαετίες και κατέχω νόμιμα έναν αριθμό ραβδωτών, λειόκαννων πυροβόλων αλλά και αεροβόλων όπλων θέλω να ρωτήσω :

  1. Δεν απαιτείται άδεια για να κατέχω τη διόπτρα, όμως απαιτείται άδεια για να την αγοράσω αν αυτή είναι τύπου red dot. Αν όμως δεν είναι και είναι “άλλου τύπου” πως την αγοράζω;

  2. Δεν απαιτείται άδεια για να κατέχω τη διόπτρα, τι ισχύει όμως όταν θέλω να την προσαρμόσω λειόκαννο πυροβόλο ή αεροβόλο όπλο και να την χρησιμοποιήσω για σκοπευτικούς λόγους σε οργανωμένο νόμιμο σκοπευτήριο; Για τα ραβδωτά πυροβόλα εξακολουθούν να ισχύουν όσα ίσχυαν; Τα παραρτήματα των αδειών που αφορούν τις διόπτρες των ραβδωτών όπλων εξακολουθούν να ισχύουν και ανανεώνονται κανονικά όπως πριν ή παύουν να ισχύουν με δεδομένο ότι πλέον δεν απαιτείται άδεια για την κατοχή των διοπτρών;

  3. Αν υποθέσουμε, ότι κάποιος κατέχει μια διόπτρα για την οποία δεν εξεδόθη ποτέ άδεια αγοράς ή κατοχής, αυτή μπορεί να προσαρμοστεί σε πυροβόλο ή αεροβόλο όπλο και να χρησιμοποιηθεί σε χώρους άθλησης, με επίκληση των διατάξεων που ορίζουν ότι δεν απαιτείται άδεια για την κατοχή της;

  4. Αφού δεν απαιτείται άδεια για την κατοχή της διόπτρας, τότε πως ορίζεται το “φέρει παράνομα σκοπευτικές διόπτρες” του άρθρου 7, το οποίο μάλιστα μας τιμωρεί με 2 χρόνια φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο; Πως γίνεται να φέρω παράνομα κάτι για το οποίο ο Νόμος ορίζει ότι δεν απαιτείται άδεια για να το κατέχω και τέλος πάντων τι πρέπει να κάνω ώστε να το φέρω Νόμιμα;

  Παρακαλώ αν κάποιος γνωρίζει τι προβλέπεται πλέον για τα ζητήματα χρήσης των σκοπευτικών βοηθημάτων ας μας διαφωτίσει.

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  Υ.Γ.

  Θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον η έναρξη ενός νήματος συζήτησης επάνω στο θέμα της κείμενης Νομοθεσίας, με δεδομένο κυρίως το γεγονός ότι ο 2168/93 δεν παύει να ισχύει, απλώς μια σειρά από διατάξεις του αντικαθίστανται με νέες, με αποτέλεσμα να εγείρονται ερωτηματικά για το τι ισχύει τελικά και τι όχι.

Επισκόπηση 2 δημοσιεύσεων - 1 έως 2 (από 2 συνολικά)
Απευθείας μετάβαση στη σελίδα:

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων