Ανάλυση σύσφιξης για λειόκανα όπλα.

Επισκόπηση 3 δημοσιεύσεων - 1 έως 3 (από 3 συνολικά)
Απευθείας μετάβαση στη σελίδα:
  • Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    27/02/2018
    Αρ. μηνυμάτων:
    9
    hunter_a στις #520718

    Καλησπέρα σε όλους,

    με αφορμή την αναζήτηση που κάνω εδώ και καιρό για τη συγκέντρωση που έχουν τα σκάγια σε διάφορες αποστάσεις αποφάσισα να αναλύσω το θέμα περισσότερο μαθηματικά παρά πρακτικά ώστε να έχω μια καλύτερη και πιο ξεκάθαρη εικόνα του θέματος απαλαγμένη φυσικά από τυχόν λάθη όπως μια λάθος σκόπευση. Ως δεδομένα πήρα τις συσφίξεις (διαφορά της διαμέτρου του αυλού και της διαμέρτου των chokes) και τη διάμετρο των κύκλων  που σχηματίζουν τα σκάγια σε διάφορες αποστάσεις (θεωρητικά πάντα). Για παράδειγμα το choke ** (IM) το οποίο δίνει σύσφιξη 0.75 mm δημιουργεί ένα κύκλο σκαγίων 100 cm σε 36.5 m. Αντίστοιχα το choke *** (M), δηλαδή για σύσφιξη 0,5 mm δίνει τον ίδιο κύκλο (100 cm) στα 32 m ενώ το choke **** (IC) δίνει τον ίδιο κύκλο στα 27.4 m κ.τ.λ.

    Ουσιαστικά όμως, σπάνια μπορούμε να πετύχουμε τις συσφίξεις ακριβώς καθώς ένας αυλός μπορεί να είναι 18.35 mm (αντί για 18.3) και ένα θεωριτικά Full choke να είναι 17.65 mm και να δίνει σύσφιξη 0,7 mm δηλαδή περίπου IM. Το πρόβλημα γίνεται πιο σύνθετο όταν έχουμε ένα δίκαννο το οποίο έχει διαφορετική διάμετρο αυλού στην πάνω και στην κάτω κάνη (ή αριστερή και δεξιά) και εφαρμόζουμε τα ίδια τσοκάκια.

    Όλα τα παραπάνω με οδήγησαν στο να φτίαξω ένα αρχείο excel το οποίο και επισυνάπτω. Το αρχείο δέχεται σαν είσοδο τις πραγματικές διαμέτρους των τσοκ και των αυλών των κανών και να εμφανίζει τη πραγματική σύσφιξη και την απόσταση την οποία τα σκάγια δημιουργούν κύκλους ακτίνας 100, 80, 66 και 50 εκ. Επίσης στο δέυτερο φύλλο έχω προσθέσει κάποια συχνά τσοκαρίσματα που χρησιμοποιούνται στο κυνήγι όπως */*** , **/**** κτλ ώστε να φαίνονται τα μέτρα που η κάθε κάνη δημιουργεί τον ίδιο κύκλο σκαγιών. Στο τρίτο φύλλο φαίνεται το σχετικό διάγραμμα και στο τέταρτο τα δεδομένα που χρησιμοποίησα. Αξίζει να αναφέρω ότι η ανάλυση είναι καθαρά μαθηματική και δεν πραγματοποίησα ο ίδιος πειράματα για να δω τις συγκεντρώσεις. Οι συσφίξεις οι διαμέτροι των κύκλων και οι αποστάσεις που αυτοί δημιουργούνται είναι από πηγές στο internet οι οποίες όμως φαίνονται αξιόπιστες. Επίσης είναι γεγονός ότι τα νούμερα δεν είναι απόλυτα καθώς είναι και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το αποτέλεσμα αλλά η γενική εικόνα είναι αυτή με μικρές αποκλίσεις.

    Ελπίζω να σας φανεί χρήσιμο και να σας βοηθήσει ειδικά άμα γνωρίζεται με ακρίβεια τη διάμετρο του αυλού και των chokes.

    Επίσης, αν κάποιος γνώστης του θέματος εντοπίσει λάθη στη διαδικασία θα ήθελα να με ενημερώσει σχετικά, ώστε να τα διορθώσω.

    Για όποιον ενδιαφέρεται παρακάτω είναι η μαθηματική λογική που ακολούθησα

    Αν φτιάξουμε ένα διάγραμμα όπου στον άξονα X (οριζόντιο) έχουμε τη σύσφιξη και στον άξονα Y (κάθετο) τα μέτρα παρατηρείται ότι τα σημεία αυτά προσεγγίζουν μία ευθεία. Με τον τρόπο αυτό και με τη χρήση της μεθόδου ελαχίστων τετραγώνων υπολόγισα την ευθεία αυτή, που ουσιαστικά είναι η συνάρτηση απόστασης – σύσφιξης. Αυτό το έκανα 4 φορές για κύκλους διαμέτρων 100, 80, 66 και 50 εκ.

    Αντώνης Κ.


    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    02/11/2014
    Αρ. μηνυμάτων:
    2232
    ZABALA213 στις #520720

    Καλα αυτά που παρατηρισες φιλε μου , αλλα αυτά αλαζουν από φυσιγγι σε φυσιγγι , αναλογα τη γομωση , το κυαθιο ή το διασπορεα , το σφυξιμο του φυσιγγιου στο κλεισιμο , το βαρος γομωσης ( μπαρουτι – σκαγια ) και τον αυλο της κανης του οπλου……..

    Οποιος ποιο γνωστης ας μας πει…… :good:

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    27/02/2018
    Αρ. μηνυμάτων:
    9
    hunter_a στις #520722

    Έχετε δίκιο. Για τον λόγο αυτό αναφέρω ότι τα νούμερα που προκύπτουν δεν είναι απόλυτα και ότι η ανάλυση είναι θεωρητική. Παρόλα αυτά θεωρώ ότι δίνει μια πολύ καλή εικόνα όχι σαν απόλυτες τιμές αλλά σαν σχετικές τιμές δηλαδή για τις διαφορές από τσοκαρισμα σε τσοκαρισμα κάτω από τις ίδιες συνθήκες (φυσίγγι ατμοσφαιρικές – καιρικές συνθήκες κτλ).

    Οι απόλυτες τιμές ποτέ δεν μπορούν να δωθούν ακριβώς έτσι κ αλλιώς ακόμα και αν επικρατούν ακριβώς οι ίδιες συνθήκες για όλες τις παραμέτρους γι’ αυτό και πρέπει να ανφέρεται κανονικά και η τιμή της αβεβαιότητας. Στο συγκεκριμένο η απόλυτη τιμή και η αβεβαιότητα της θα μπορούσε να δωθεί μόνο στη περίπτωση που είναι γνωστή η αβεβαιότητα μέτρησης του αυλού της κάνης (που ίσως να μπορεί να θεωρηθεί και αμελητέα αλλά θα ήθελα να το ελέγξω κάποια στιγμή). H προσέγγιση μου είναι καθαρά ερασιτεχνική καθώς δεν έχουν γίνει μετρήσεις με μια σειρά βολών από το ίδιο φυσίγγι αλλά θεωρώ ότι κρύβει μέσα της μια δόση πραγματικότητας για κανονικά φυσίγγια (όχι διασποράς κτλ).

    Όσο για τον αυλό του όπλου και τα chokes μπορεί ο καθένας να βάλει τις δικές του τιμές στο επισυναπτόμενο αρχείο.

Επισκόπηση 3 δημοσιεύσεων - 1 έως 3 (από 3 συνολικά)
Απευθείας μετάβαση στη σελίδα:

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων