ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΕΤΤΕΡ & ΣΠΡΙΝΓΚΕΡΣ – ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΚΑΡΠΩΣΗΣ

Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 1 έως 15 (από 40 συνολικά)
Απευθείας μετάβαση στη σελίδα:
  • Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    20/05/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    4107
    Kalliston Hellas στις #405289

    Ο balou1982 άγραψε σε άλλο τόπικ:

    Καλησπερα κ.Γιαννη.Αν και δεν συμμετεχω συχνα διαβαζω καθημερινα τα κυνοφιλικα θεματα του φορουμ.Μπορει να ειμαι και λιγο εκτος θεματος αλλα θα ηθελα να σας ρωτησω μιας και ειστε ο πλεον γνωστης και εμπειρος στα κυνοφιλικα θεματα.Αν πιστευετε και οι υπολοιποι οτι το ερωτημα μου αξιζει να συζητηθει περισσοτερο ας ανοιξουμε ενα ξεχωριστο θεμα!Λετε σε προηγουμενη απαντηση σας οτι προτιματε το σεττερ να μην ειναι κοντινο-μεσαιο αλλα ανοιχτο!Αν δεν κανω λαθος κυνηγατε και με αγγλικο σεττερ ή κυνηγουσατε μπεκατσα αλλα και με σπρινγκερ.Τα σκυλια εχουν διαφορετικη ερευνα και τροπο εργασιας,τα σεττερ ανοιχτη ενω τα σπρινγκερ κοντινη στα 20-25 μετρα.Ποια απο το δυο ομως ειναι πιο αποδοτικα σε ποιους βοιοτοπους και ποια η αποσταση που τα χωριζει στην καρπωση.Τελος στα σπρινγκερ ειναι ξεκαθαρο οτι η ερευνα τους δεν πρεπει να ξεπερναει τα 30 μετρα λογω μη φερμας να ειναι παντα μεσα στην εμβελεια του οπλου.Στα σκυλια φερμας ομως τα πραγματα ειναι λιγο μπερδεμενα και υποκειμενικα.Εγω ειμαι κατοχος και αγγλικων και ηπειρωτικων φιλων,το σεττερ μου το θεωρω μεσαιο στο οριο του κουδουνιου οπως επισης και το κουρτσχααρ που ειχα.Δηλαδη εκαναν λασε το πολυ στα 150 μετρα.Για καποιους αλλους αυτο το σκυλι ειναι ανοιχτο ενω καποιοι αλλοι θεωρουν οτι ψαχνει στα ποδια μου….Εσεις τι θεωρειτε αποσταση ερευνας και ποια ειναι για εσας αποδοτικη στην καρπωση;

    Αν πιστευετε και οι υπολοιποι οτι το ερωτημα μου αξιζει να συζητηθει περισσοτερο ας ανοιξουμε ενα ξεχωριστο θεμα!

    Μάλλον έχεις δίκιο, έτσι θα μπορούμε να το αναζητήσουμε ευκολότερα.

     

    θα ηθελα να σας ρωτησω μιας και ειστε ο πλεον γνωστης και εμπειρος στα κυνοφιλικα θεματα.

    Ευχαριστώ αλλά δεν το δέχομαι, η γνώση και η εμπειρία έρχεται από τους πολλούς και όχι από έναν, αυτή είναι η δύναμις στα φόρα, από εκεί και πέρα ο αναγνώστης πρέπει να έχει την ικανότητα να αξιολογεί και να οικειοποιείται.

    Αν δεν κανω λαθος κυνηγατε και με αγγλικο σεττερ ή κυνηγουσατε μπεκατσα αλλα και με σπρινγκερ.

    Σωστά, από το 1973 μέχρι πριν δύο σεζόν. Από τις αρχές του ‘80 μπήκαν και τα Σπάνιελς. Πότε συγχρόνως και πότε χωριστά, ανάλογα με τον βαθμό εκπαίδευσης που είχαν.

    Το Σέττερ έκανε την τυπική του έρευνα και το Κόκερ ή Σπρίνγκερ την δική του. Όταν το Σέττερ ήταν σε φέρμα το Σπάνιελ έμπαινε στο «κοντά/heel» μέχρι να πλησιάσω, ανάλογα με την περίπτωση ή σερβίριζα μόνος μου ή έστελνα το Σπάνιελ να ξεσηκώσει, μετά ακολουθούσε το απόρτ, τις περισσότερες φορές από το Σπάνιελ και σποραδικά το Σέττερ για λόγους ισορροπίας.

    ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΚΑΡΠΩΣΗΣ

    Ποια απο το δυο ομως ειναι πιο αποδοτικα σε ποιους βοιοτοπους και ποια η αποσταση που τα χωριζει στην καρπωση.

    Μπορεί η μπεκάτσα να είναι το αγαπημένο μου θήραμα αλλά κυνηγώ όλα τα είδη… και λαγό. Όπως προχωρά η εποχή, όπως πάει ο καιρός, ότι έχει ο τόπος που θα επισπευτώ, ή όποτε έχω ένα ευγενικό κάλεσμα από φίλους γουρουνάδες. Επομένως οι επιλογές μου για της φυλές αυτές είναι προσαρμοσμένες και σε έναν παράγοντα που δεν ανέφερες.  Για ποια θηράματα.

    Τρυγόνια, φάσσες, αγριοπερίστερα, τσιχλοκότσυφα όλων των ειδών, υδρόβια, αγριοκούνελα και λαγοί: σαφώς υπερέχει το Σπρίνγκερ σε όλους τους βιότοπους και φυσικά στις αποστάσεις που κυνηγιούνται.

     Ορτύκι – μπεκατσίνι: ίδια αποδοτικότητα εφόσον το Σέττερ είναι αντιπροσωπευτικής έρευνας και ταχύτητας, δηλαδή όσο πιο καλό είναι τόσο «χάνει» σε αυτά τα θηράματα. Εκτός και αν έχει πολύ μεγάλη εμπειρία. Βλέπετε… αρχίζουν να μπαίνουν παράμετροι, ο καθένας μπορεί να έχει στο μυαλό του το Σέττερ που τσούκου –τσούκου θα ψάξει με τη μύτη χαμηλά και θα ξεπατώσει τα ορτύκια γιατί αυτό κάνει συνεχώς. Δεν μιλώ γι’ αυτό, μιλώ για κανονικές συνθήκες.

    Πέρδικά τσούκαρ: στα νησιά με πολλή και πυκνή βλάστηση η αν τα πουλιά (για όποιο λόγο) δεν δέχονται φέρμα τότε η αποδοτικότητα είναι ισόβαθμη με ένα + στο Σπρίνγκερ και άλλο ένα + για τις δύσκολες επαναφορές. Αν το τοπίο θυμίζει τοπίο Γκρέκας, σαφώς προηγείται το Σέττερ.

    Πέρδικα Γκρέκα: θα πρέπει να είναι κανείς απελπισμένος για να πάει με Σπρίνγκερ.

    Και τέλος η Μπεκάτσα: Νομίζω πως όλες σου οι ερωτήσεις αφορούν αυτήν, μια και για τα άλλα θηράματα είναι πασιφανές ή σχεδόν πασιφανές.

    Πριν αναφέρω την γνώμη μου θα πρέπει να προσδιορίσω πως οι σκύλοι μου είναι αντιπροσωπευτικοί της φυλής των και άρτια εκπαιδευμένοι. Ένα ενήλικο Σέττερ που έχει υποκύψει στις επιθυμίες του αφεντικού του και ξεπετά και απορτάρει τσίχλες θα έλεγα πως δεν εργάζεται τυπικά, καταλαβαίνω πως πολλοί αυτό θέλουν και καλά κάνουν, απλά διευκρινίζω πως δεν αναφέρομαι σε τέτοιους σκύλους. Όταν μιλάς για «απόδοση» θα πρέπει να λάβω υπόψη μου πως η τσάντα θα γεμίσει περισσότερο με ένα τέτοιο Σέττερ παρά με ένα τυπικό. Αποδεκτό; Για άλλους ναι και για άλλους όχι. Οι του όχι στρέφονται προς άλλες φυλές και μία από αυτές είναι τα Σπρίνγκερς. Πιστεύω να έγινα σαφής για να προχωρήσω για την Μπεκάτσα

    Το ιδεατό κυνήγι, για εμένα, δηλαδή τελείως υποκειμενικά, είναι και με τα δύο ήδη σκύλων, πότε μαζί και πότε χώρια. Έτσι απολαμβάνω όλες τις χαρές και τις συγκινήσεις που δίνουν ο τρόπος που εργάζονται και το ταμπεραμέντο τους. Πέρσι κυνήγησα για πρώτη φορά μόνο με Σπρίνγκερ, ήταν για μένα μία εξαιρετική χρονιά (από τσάντα) που δεν μου έλειψε καθόλου το Σέττερ μου, μου έλειψε  όμως το «ψυχόλουτρο» από τις φέρμες. Από την άλλη, περίσσεψε η αδρεναλίνη που αναβλύζει την ένταση πριν το ξεπέταγμα. Φέτος, όμως, είναι διαφορετικά.

    Αντικειμενικά; σαφώς υπερέχει το Σέττερ, πλην μερικών εξαιρέσεων βιοτόπων που δεν θα μπαίνει λόγω πολύ πυκνού ή παραποτάμιες περιοχές, ασφακωτά ή σούδες που ούτως ή άλλως θα τις περπατήσουμε. Ο λόγος είναι πως η μπεκάτσα θέλει να εξερευνηθεί πολύς τόπος σε αντίξοα εδάφη, αν αυτό δεν ενοχλεί τον κυνηγό και μπορεί να πάει όπου και ο σκύλος τότε τα πράγματα αλλάζουν.  Από πλευράς ικανότητας: να βρει (να μυρίσει) το θήραμα, να το πλησιάσει κατάλληλα δεν υστερεί. Στις μπεκάτσες που δεν δέχονται φέρμα, όταν τις ξεπετά είμαστε πλέον κοντά, οπότε έχουμε πιθανότητες. Φέτος όσες φορές κυνήγησα με φίλους που έχουν καλά Σέττερς στις ίδιες τοποθεσίες, τα αποτελέσματα κάρπωσης ήταν ίσα. Εδώ θα πρέπει να πω, χωρίς να παρεξηγηθώ, πως από τα Σπρίνγκερς μου παίρνω το μεγαλύτερο δυνατόν ποσοστό των ικανοτήτων της φυλής.

    ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

    ενω τα σπρινγκερ κοντινη στα 20-25 μετρα.

    Νομίζω πως έχω κάνει ένα λάθος στην Ελληνική Κυνοφιλία που αφορά την απόσταση της έρευνας του Σπρίνγκερ, έχω αναφέρει περισσότερες φορές το μάξιμουμ επιτρεπτό και έχω παραμελήσει το σύνηθες που είναι 8 με 12μ. Έτσι ακούω να αναπαράγεται το 20-25 που θα συμβεί ελάχιστες φορές σε κάθε έξοδο αν και εφόσον το τοπίο το επιτρέπει.

     προτιματε το σεττερ να μην ειναι κοντινο-μεσαιο αλλα ανοιχτο!

    Ωπ…. Λάθος φίλε Μπαλού, δεν ανέφερα την λέξη ανοιχτό. Σκόπιμα. Η εργασία του Σέττερ είναι.. μία, απόλυτα προσδιορισμένη, δεν θα επαναλάμβανα το αυτονόητο. Εγώ προτιμώ το Σέττερ που εργάζεται σύμφωνα με τον τύπο του, όπως σήμερα υπάρχει.

    Στα σκυλια φερμας ομως τα πραγματα ειναι λιγο μπερδεμενα και υποκειμενικα……

    Για όσους δεν ασχολούνται σε βάθος για την φυλή που κατέχουν. Είναι δε, τόση η άγνοια που δικαίως την αναφέρεις ως υποκειμενική, ο καθένας με την γνώμη του.

    Εσεις τι θεωρειτε αποσταση ερευνας

    Τα Σέττερς είναι σκύλοι που απομακρύνονται περισσότερο από όλες τις άλλες φυλές όπως και τα Πόιντερς. Εργονομικά τα Πόιντερς έχουν ένα μικρό προβάδισμα στα αλπικά. Δεν θα ήταν σωστό να αναφερθούμε αυστηρά σε μέτρα γιατί υπάρχουν πολλές παράμετροι που το προσδιορίζουν. Και τα 100μ. είναι σωστά όπως και τα… 300, και τα..500.

    Πρώτα από όλα να πω πως το μεγαλύτερο λάθος (σκύλων και κυναγωγών) είναι η συνεχώς μακρινή έρευνα χωρίς να είναι το επίκεντρο ο άνθρωπος. Όταν δούμε τον σκύλο την ώρα που τον βγάλουμε από το αυτοκίνητο και τον ξαναδούμε στην επιστροφή, τότε ο καθένας έχει κυνηγήσει για τον εαυτό του.

    Το δεύτερο μεγάλο λάθος είναι η ακανόνιστη έρευνα. Τι να προσδοκώ από έναν σκύλο που μου φερμάρει μία μπεκάτσα σε 500μ. στον ελατιά με τις απόκρημνες ανηφόρες/κατηφόρες και τα πεσμένα έλατα όταν μου αφήνει τις μπεκάτσες των 50μ. μακριά μου. Να γιατί δεν σταματώ να γράφω πως πρέπει να «διδάσκουμε» τους σκύλους μας στην διασταυρωμένη έρευνα από κουτάβια, γιατί όταν θα βρεθούν στα γκρέμια ή στα πυκνά θα έχουν στο μυαλό τους πως ναι μεν δεν θα τηρούν αυστηρά «βάθος και πλάτος» αλλά θα έχουν εκ συνηθείας την έρευνα (όσο γίνεται) από δεξιά και από αριστερά περνώντας από τον κυναγωγό τους για να ρίξουν αυτήν την αδιόρατη ματιά τους -που όσοι την γνωρίζουμε- εκείνη την στιγμή, ξέρουμε πως ανταλλάσσουμε δεκάδες «πληροφορίες».

    Εξ αταβισμού θα βρουν το θήραμα, αυτό που λέμε αίσθηση θηράματος, και αργότερα… με τις συνεχείς ευκαιρίες συνάντησης θηραμάτων θα δημιουργηθεί η πείρα. Με την εμπειρία αυτή η αίσθηση θηράματος θα θεριέψει και θα δημιουργήσει τον «μάστορα».

    Η πλειονότητα των κυνηγών άγεται από τον σκύλο που ψάχνει κόβοντας ευθείες πότε εδώ και πότε εκεί, αν τον ρωτήσεις τι κάνει ο σκύλος του θα σου απαντήσει με αδιαμφισβήτητο ύφος 14 καρδιναλίων:… ξέρει αυτός που να ψάξει, έχει αίσθηση θηράματος!!! Είναι μάστορας!!! Είναι μεγάλος Σεττεράς!!!… Άσε μην ακούς τι λένε, τα Σέττερ γεννιούνται μαθημένα…. Και αναπαύονται αυτοί στις δόξες των σκύλων τους και οι μπεκάτσες γύρο τους. Χτυπούν και 2-3 από τις πολλές που θα μπορούσαν… και είναι όλοι ευτυχισμένοι. Περισσότερο αυτοί που ψάχνουν στο κατόπιν τους.

    Άλλος σπουδαίος παράγοντας είναι «το μυαλό». Ο μυαλωμένος σκύλος εκμεταλλεύεται τις εμπειρίες του, ξέρει ανάλογα με το τοπίο πόσο πρέπει να απομακρυνθεί, όταν είναι για πέρδικά στο καθαρό θα πάρει τον περισσότερο τόπο, θα αποφύγει να αλλάξει κορφή αν δεν έχει ερευνήσει αυτή που πατά. Στο ντυμένο θα μαζευτεί, θα ψάξει έστω και με την μύτη κάτω τα πιο πονηρά σημεία, στα πολύ πυκνά θα αναζητά το βλέμμα του κυναγωγού. Θα ανέβει στην μυρωδιά με λιγότερη ένταση από το καθαρό. Θα πάρει τέτοια θέση που να εξυπηρετεί την βολή. Ο σκύλος που τρέχει για να τρέχει δεν «παίρνει τόπο» παίρνει τον πούλο…

    Άλλος παράγοντας είναι η οξύτητα της μύτης και η σωστή επεξεργασία των οσμών. Ένας σκύλος για να είναι «ανοιχτός» θα είναι και γρήγορος  οπότε αν δεν έχει αυτά τα προσόντα θα προσπερνά ή θα κουτουλά τα πουλιά. Ο έξυπνος σκύλος βασίζεται στις ικανότητές του και τέτοιες ικανότητες τις έχουν τα καθαρόαιμα Σέττερς από καλές γραμμές που ανατράφηκαν και εκπαιδεύτηκαν σωστά. Από αυτούς τους σκύλους έχω απαιτήσεις, από τους άλλους… αρχίζουν οι συμβιβασμοί.

    και ποια ειναι για εσας αποδοτικη στην καρπωση;

    Αυτή που θα βρει πρώτα τα κοντινά πουλιά και θα μου δώσει και ευκαιρίες σε μακρινές αποστάσεις, τέτοιες που ένας καλός εκπρόσωπος μίας Ηπειρωτικής φυλής δεν θα επεδίωκε. Η αναφορά δεν υποτιμά τα Ηπειρωτικά αλλά προσδιορίζει τι σημαίνει το μακριά ενός Σέττερ.

     


    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    15/11/2012
    Αρ. μηνυμάτων:
    300
    EFKLIDIS στις #405335

    Καλημερα σε  ολους  .   κ Γιαννη για μενα  η  μονη διαφορα στη  μπεκατσα μεταξυ δυο  ισαξιων σκυλων[ σεττερ-σπρινγκερ] ειναι  οτι το  μεν  σεττερ θα  βρη  τη  μπεκατσα και  θα  την  φερμαρη το  δε σπρινγκερ θα  πρεπει  να το  παει ο  κυνηγος στο  σημειο που  καθεται  η  μπεκατσα για τη ξεπεταξει. Σε μερη[  πριβε] που  ξερει  ενας κυνηγος  το  σπρινκερ  δεν  υστερει απο  το  σεττερ. Σε αγνωστα μερη θα βρης μπεκατσες αλλα για να  μαζεψεις το  μερος θελεις πολλαπλασιο χρονο.         Ολα  τα σκυλια αφηνουν πισω τους  μπεκατσες αλλοιμονο να  τις  εβρισκαν και  να τις φερμαραν ολες [ ιστοριες που  δεν  συνεβησαν ποτε ] . Ο  καθε  κυνηγος λεει τα  καλυτερα λογια  για το  σκυλο του εφ’ οσον ειναι  ικανοποιημενος και εχει κανει συγκριση με  αλλα της  παρεας  του  η  ορολογια των  κυνηγων [ μαστορας -αμαζονα – καπλανι – αλεπου] βγαινει μεσα απο τη  κυνηγητικη  ζωη μας .     Παντως εκει που  δεν θελω σεττερ  ειναι στο  κυνηγι του ορτυκιου , θα  ηθελα  το  σπρινγκερ , σκεψου ενα  περασμα  ορτυκιων με  γυρω σου αλλους κυνηγους και  συ σε  φερμα το  σεττερ ενω οι  υπολοιποι ντουφεκανε περπατωντας τα  δεκα πλασια  ορτυκια .  Στη βουνησια θα το  κυνηγουσα και ας ειναι πιο μικροσωμο . Εχεις δει  σεττερ -ποιντερ μετα απο  4-5 ωρες τι  κανουν? οταν  τρεχει  η  περδικα  ακομα και αναποδα τον  αερα -περιμενεις φερμα σε  περδικα μετα τις  20οκτωβριου? και που? εκει  θελει σκυλι να  καρφομυτιαζει [ βραχια – ]  Γιαννη ολα τα  σκυλια κυνηγανε οπου το  μαθεις και  οπως το  μαθεις

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    16/03/2011
    Αρ. μηνυμάτων:
    375
    aggelos2 στις #405339

     

    Τόσες πολλές αλήθειες μέσα σε τόσο λίγες γραμμές.Επιτέλους νιώθω ότι έγινε η επανάσταη του αυτονόητου!!!Τέλεια ευκαιρία για πολλούς από εμας διαβάζωντάς τα ή και ακόμα καλύτερα πρίν πάρουμε έναν σκύλο για τα επόμενα 10 χρόνια να αναθεωρήσουμε πολλά πράγματα για τους σκύλους που ήδη έχουμε η πρόκειται να αποκτήσουμε.

    Το σέττερ που γνωρίζω και αγαπώ είναι 3-4 πράγματα και τέλος.Ένας δυνατός αεροθήρας καλπαστής με ποιότητα (πάρα πολλοί επειδή βλέπουν μια ξαπλωτή φέρμα λένε πωπω ποιότητα και όταν καλπάζει το σκυλί βλέπεις μια ουρά σαν ανεμηστήρα,ένα κεφάλι να ιχνηλατεί την περισσότερη ώρα και λένε ρε εσύ έχει μυαλό το σκυλί γιατί ξεκαθαρίζει την δύσκολη την μυρωδιά, αντί για τρέξιμο ένα τρολάρισμα συχνά σαν χοροπηδάνε κατσίκια όπως λέω εγώ) και με έρευνα διασταυρωνένη σε ΌΛΑ τα τερρέν έιτε είναι καμπος είτε βουνό ή οτιδήποτε με διάθεση όσο τα κάνει αυτά και δεν βρίσκει θήραμα να ανοίγεται και να παίρνει τοπο.

    Ερώτηση?Υπάρχουν τέτοια σκυλιά?

    Σαφώς και υπάρχουν και αν δεν είναι έτοιμα γίνοντε.Οι γραμμές πλέον είναι τόσο καλές στο σύνολό τους που πολλά από τα παραπάνω τα κουβαλάνε μέσα τους.

     

    Ποιό σημαντική ερώτηση!Μπορώ να ασχολειθώ και να φτιάξω ένα τέτοιο σκυλί?

    Εδώ είναι που πρέπει ειλικρινά να απαντήσουμε στον εαυτό μας όχι τπτ άλλο αλλά για να είναι τέτοιο το αποτέλεσμα ώστε το χομπι μας να μας ξεκουράζει και να μην γυρίζουμε γεμάτοι νεύρα επειδή ο σκύλος ήταν στα πόδια μας ή επειδή κυνηγούσε 2 βουνά μακριά.

    Από κουτάβι πρέπει να το μάθουμε στην αρχή στον κάμπο να ψάχνει το χωράφι σε όλο το πλάτος και το βάθος του στη φορά του αέρα κάνοντας εξωτερικά λασέ και όχι άντε πήγε μια κάτω μια πάνω και μετά να κάνει κύκλους και ότι άλλο γεωμετρικό σχήμα υπάρχει για να ψάξει τα άψαχτα.Μετά να κάνει το ίδιο σε λόφους και μετά στο βουνό.Ο χαρακτήρας μας είναι τέτοιος ώστε να επιτρέψουμε στο σεττερ να βγάλει την τυπική του έρευνα ή μόλις αρχίσει να ανοίγεται θα αρχίσουν οι ανασφάλειες που πάει τώρα , μην χαθεί, δεν το βλέπω και θα αρχίσουν οι φωνές τα σφυρίγμτα και στο τέλος και η “δύναμη της παρέμβασής μας” έτσι είσαι κάτσε να σου δείξω εγώ και κάψιμο με το κολλάρο.Το αντίθετο βλέποντας ένα σέττερ που η φύση η ίδια το έχει προικήσει με το να παίρνει τόπο θα κάτσουμε να αναρωτηθούμε γιατί είναι στα πόδια μας με ήρεμο τρόπο,μήπως δλδ νιώθει ακόμα ανασφάλεια με εμάς και φοβάται μην μας χάσει ή από υπερβολική αγάπη λαθος του έχουμε δέιξει ότι όταν έρχεται σε εμάς θα έχει το μεζεδάκι του και άλλα και άλλα, και αρχίσουν πάλι οι φωνές και οι κλωτσιές για να ανοιχτεί το “κορμάδι”?

    Παιδιά πιστεύω πως περιγράφω πράγματα που τουλάχιστον αν δεν τα έχουμε κάνει σίγουρα έχουμε δει!!!

    Τα πράγματα με το σέττερ και κάθε σκύλο είναι αντικειμενικά…η δική μας ικανότητα και αντίληψη είναι υποκειμενική!

    Πάλι μπράβο για το ωραίο topic κύριε Γιάννη.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    29/02/2012
    Αρ. μηνυμάτων:
    91
    balou1982 στις #405362

    Καλημερα σε ολους!Σχετικα με το θεμα μας.Εμπειρια απο σπρινγκερ δεν εχω αλλα θα σας πω τις διαπιστωσεις μου απο  2 σεττερ που ειχα και ενος κουρτσχααρ σχετικα με την αποδοτικοτητα την καρπωση και πως αντιλαμβανομαι εγω την ερευνα και την αποσταση της.

    Σημειωνω οτι ποτε δεν κυνηγουσα σε ζευγαρι τα σκυλια.Τα σεττερ τα ειχα διαφορετικους περιοδους ενω ποτε δεν κυνγησα το σεττερ με το κουρτσχααρ.

    Τα θηραματα που κυνηγαω ειναι ορτυκι και μπεκατσα και καποια μετρημενα κυνυγια περδικας καθε χρονια.

    ΟΡΤΥΚΙ:Το κουρτσχααρ πολυ πιο αποδοτικο σε καρπωση λογω μεθοδικης ερευνας αντοχης στη ζεστη(περισσοτερος χρονος κυνηγιου) και αντιληψης θηραματος.Καθε φερμα ηταν κρεας,τα σεττερ πολυ επιφυλακτικα και εχαναν πολα ορτυκια κυριως ντοπια που ποδαρωναν και ειτε τα μπερδευαν ειτε χωνονταν σε καλαμποκιες.Δηλαδη το κουρτσχααρ ηταν πιο απολυτο στη φερμα του καθε φερμα και σηκωμα.

    ΜΠΕΚΑΤΣΑ:Ισοπαλια,εκει που εχανε το ενα, κερδιζε το αλλο.Κυνηγαω σε ντουσκο οχι πολυ πυκνο,αναλογως υψομετρου σε οξια καστανια και προς το τελος της σεζον πουρναρι.Το αναγλυφο του εδαφους ειναι εντονο με μεγαλα ρεματα λακες και εντονες κλησεις.Το κουρτσχααρ εκανε διασταυρωμενη ερευνα δηλαδη εψαχνε δεξια – αριστερα μου οσο του επετρεπε το τερεν χωρις να πηδαει πλαγιες και να χανει την επαφη του μ εμενα οπτικη η ακουστικη.Η αποσταση αυτη μπορει να ηταν 80 μ η και 150μ αναλογα το βιοτοπο.Ποτε δεν το εχανα αν το εχανα ηταν σε φερμα.Τα σεττερ μου εκαναν κι αυτα ερευνα διασταυρωμενη οχι τοσο ευτακτη γεωμετρικα πιο γρηγορη αφηνωντας την εντυπωση οτι δεν τους φτανει ο τοπος και καποιες φορες ειδικα οταν δεν συναντουσαν θηραμα να παιρνουν ευθειες και να ανοιγουν την ερευνα τους.Βεβαια μ αυτον τον τροπο πηρα καποιες μακρινες μπεκατσες αλλα αφηνοντας πολυ μερος αψαχτο.Διαφορες:Με τα σεττερ ειχες πιο γρηγορο βηματισμο για να τα ακολουθεις  και να τα ελεγχεις πιο γρηγορη ερευνα με πιο επιφυλακτικη φερμα – προσεγγιση στο θηραμα.Με το κουρτσχααρ πηγαινες πιο σιγα λογω ταχυτητας στην ερευνα και μεθοδικοτητας τσεκαρε την παραμικρη αναθυμιαση ειδικα σε πυκνα κερδιζοντας αρκετα πουλια.

    ΠΕΡΔΙΚΑ:Λιγες εμπειριες παντως πιστευω οτι πιο αποδοτικα τις κυνηγουσα σε πυκνο βιοτοπο με πουρναρι και οχι στο αλπικο,ισως λογω του οτι στο πυκνο τα σκυλια μου ειχαν την ερευνα οπως της μπεκατσας σε αλπικη ζωνη δεν εχω εμπειρια.

    Τελος σχετικα με την ερευνα και πως την αντιλαμβανομαι εγω προσωπικα ειναι το να ψαχνει δεξια αριστερα ο σκυλος μου οσο πιο ευτακτα του επιτρεπει το τερεν και οι ικανοτητες του (μυτη-ταχυτητα) και ας παει οσο μακρυα θελει.Βεβαια θα βαλω μεσα και τον παραγωντα εμπειρια δηλαδη το να ψαχνει και να δινει σημασια σε μερη που πιανουν μπεκατσες και εχει στο παρελθον ξανασυναντησει.Οπως π.χ. οι ακρες του δασους,τα πυκνα αναμεσα σε ανοιχτο δασος κλπ.Κανενα εργασιακο προτυπο της κατηγοριας των δεικτων δεν αναφερει αποσταση ερευνας σε μετρα.Αναφερει πχ ευρεια ερευνα και γρηγορη με καλπασμο και οχι ερευνα 200μ απο τον κυνηγο.Οποτε ενας σκυλος που ερευνα το τερεν που του ζητηθει μεθοδικα και ειναι συγκεντρωμενος σ αυτο που κανει και στις δυνατοτητες του θα ειναι και αποδοτικος.

     

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    19/10/2006
    Αρ. μηνυμάτων:
    956
    Τσαμπούκος Γεώργιος στις #405380

    Και αναπαύονται αυτοί στις δόξες των σκύλων τους και οι μπεκάτσες γύρο τους. Χτυπούν και 2-3 από τις πολλές που θα μπορούσαν… και είναι όλοι ευτυχισμένοι. Περισσότερο αυτοί που ψάχνουν στο κατόπιν τους.

    Δυστυχώς ή ευτυχώς έτσι ακριβώς……!

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    09/12/2007
    Αρ. μηνυμάτων:
    3659
    louis στις #405441

    Καλησπερα….για μενα ειναι λαθος η συγκριση δυο φυλων, που η μια ειναι ξεπεταγματος,και η αλλη φερμας

    αλλο το ενα πραγμα,και αλλο το αλλο,,θα πω δυο λογια οχι οτι ξερω και πολλα απο σεττερ,ειχα ενα σεττερ καποτε

    το οποιο πηρε τον πουλο οπως λεει και ο γιαννης, γιατι εκοβε μια ευθεια και κυνηγαγε για την παρτη του

    με αποτελεσμα εγω να σηκωνω τις μπεκατσες απο διπλα μου μοναχος μου,,οποτε πηγε σε μια φιλικη οικογενεια

    και περασε μια χαρα την ζωη του,,και εκανε και τα κυνηγια του,,με τα σεττερ ομως κυνηγαω πολλα χρονια

    μια που τα ταιρια μου στην μπεκατσα  δουλεουν με σεττερ,,συγκριση δεν νομιζω να υπαρχη στο κυνηγι της μπεκατσας

    με ενα καλο σεττερ πιστευω οτι εχεις πολυ πιο πολλες ευκαιριες για να τουφεκισης μπεκατσα,,ειδικα σε μερικα τερεν

    που ειναι δυσκολα και πυκνα, σαν αυτα που κυνηγαω εγω εδω στην αττικη,,και αυτο επιδη δεν μπορεις να οδηγησης το σκυλι

    εκει που ειναι πιασμενα τα πουλια,,αμα το βρεις το πουλι  σε καμια ακρουλα τοτε  μπορει να το παρης

    αν οχι και θελεις και δευτερη ευκαιρια τοτε εχασες,, το σεττερ ομως θα το αφησω να κανει παιχνιδη μεσα στο πυκνο

    θα εχω την φερμα του,που μου δινει την ευκαιρια να πιασω μια θεση καπου κοντα, η σε ενα ανοιγμα που θα βρω

    και γενικα θα βρω το πουλι μεσα στο πυκνο πολλες φορες ακομα, μεχρι να καταφερω να το χτυπησω [αν τα καταφερω]

    ασε που για να ψαξεις καλα ενα μερος με σπρινγκερ θελεις μια μερα, να ψαξεις ενα τοπο που εψαξε ο αλλος σε 3 ωρες

    τωρα ολα αυτα βεβαια αν εχεις ενα σεττερ τις προκοπης,,και οχι κανα τρεχαντηρη που κοβει ευθειες καλητερα και απο τοπογραφο

    λες και οταν το κατεβασες απο το αμαξι του ειπες οτι εδω θα γινει η νεα εγναντια οδος,,χαραξε πορεια τζακ και εγω θα σε βρω

    αμ πως…τζαμπα το πληρωσα εγω το γαμημενο το κολαρο με τα δορυφορικα του,,και βελιγραδη να παει εγω θα το βρω

     

    το σπρινγκερ τωρα απο τα λιγα που ξερω για αυτο,,αν λαβω υποψη το οτι ειναι σκυλι του 20μετρου [το πολυ]

    για να ειναι και αποδοτικο,,σιγουρα θα το ηθελα για κυνηγι μπεκατσας αν πχ ημουν στην βρετανη που τις εχει μπολικες

    η σε ενα μερος που ειχε πυκνουρα, αλλα αναμεσα να ειχε πολλα ανοιγματα για να ειχα προσβαση, να ειμαι κοντα στο σκυλι

    παντος σαν σκυλι γενικου κυνηγιου το σπρινγκερ ειναι το κατι αλλο,,ειναι σιγουρα η ρατσα που καποτε θα αποκτησω

    [οταν θα ειμαι ετοιμος] και ειναι σιγουρο οτι με ενα σπρινγκερ στην μπεκατσα μπορει να παρης πουλια,,και φυσικα μπορεις

    αλλα θελει το καταληλο τερεν για να μπορεις να εχεις ευκαιριες,,και για εναν κυνηγω που κανει ολα τα κυνηγια

    ειναι ισως το καλητερο εργαλειο,,για την περδικα δεν το συζηταω,,συμφωνω με τον γιαννη

    για να πας για περδικα [για γκρεκα μιλαω] με σπριγκερ πρεπει να εισαι πραγματικα απελπισμενος

    στα τσουκαρια σε κλειστα κοματια,,και εκει που δεν δεχοντε φερμες ειναι ταμαμ

     

     

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    11/02/2007
    Αρ. μηνυμάτων:
    3285
    kryptia-e στις #405474

    Καλησπερα….για μενα ειναι λαθος η συγκριση δυο φυλων, που η μια ειναι ξεπεταγματος,και η αλλη φερμας

    +1

    οπως επισης ειναι λαθος που συγκινουν ορισμενοι το κυνηγι λαγου με ιχνηλατες και το ιδιο κυνηγι με ντραχταρ πχ…

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    23/02/2007
    Αρ. μηνυμάτων:
    3382
    zed στις #405499

    Η συμβίωση μου με το σπρίνγκερ δεν είναι πάνω από 15 μήνες και η κυνηγετική είναι ελάχιστη, παρά ταύτα όμως αρχίζω και καταλαβαίνω περί τίνος πρόκειται. Είχαν “παρεξηγηθεί” τα λεγόμενα μου όταν πρότεινα στον vict την συγκεκριμένη φυλή για το κυνήγι της τσίχλας, ο λόγος που την πρότεινα είναι επειδή τα συγκεκριμένα μπορούν να το κάνουν τέλεια και δύσκολα υπάρχει αντίπαλος, άλλωστε στον αρχικό τίτλο του θέματος για την συγκεκριμένη ράτσα εγώ ζήτησα να αποσυρθεί ο τίτλος τσιχλόσκυλο, γιατί πολύ απλά δεν είναι μόνο αυτό.

    Στο δια ταύτα τώρα μπορεί η έρευνα τους να είναι “μικρή”, αν και δεν μου αρέσει η έκφραση διότι είναι υποκειμενική και πολλές φορές αυθαίρετη, αλλά είναι ουσιαστική και αποτελεσματική. Αν για παράδειγμα, θέλω να κυνηγήσω τσίχλα και ακολουθήσω την ρότα που θέλω εγώ, ο σκύλος θα με ακολουθήσει και θα ερευνήσει την ευρύτερη περιοχή στα τυπικά πλαίσια της έρευνας. Αν όμως με ενδιαφέρει κάποιο άλλο θήραμα πιο ευγενές πχ η μπεκάτσα τότε θα αφήσω την πρωτοβουλία στον σκύλο να χαράξει αυτός την ρότα (στα πλαίσια του δυνατού πάντα) και θα τον ακολουθήσω, όσες φορές το έκανα στην φετινή σεζόν και τον ακολούθησα και του έδωσα χρόνου ποτέ δεν μου βγήκε σε κακό. Είχα περίπου 5 συναντήσεις με την μπεκάτσα φέτος με ελάχιστες εξόδους εκ των οποίων μόνο η μία αφορούσε αποκλειστικά το συγκεκριμένο θήραμα. ( Όσοι με ξέρουν καλά γνωρίζουν πόσο μου αρέσουν τα καρτεράκια και πόσο τα περπατητά).

    Δεν ξέρω αν το παραπάνω αποκλίνει από τα στάνταρ της φυλής, προσωπικά με αφήνει παγερά αδιάφορο.

    Επίσης, μπορεί ένα σέττερ με ένα σπρίνγκερ να μην μπορεί να συγκριθεί στα τυπικά χαρακτηριστικά , αλλά αν το γενικεύσουμε είναι και τα δύο κυνηγόσκυλα και στα κυνηγόσκυλα λαϊκά και ωμά μετράει η “τσάντα” (για τα ίδια θηράματα πάντα”).

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    20/05/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    4107
    Kalliston Hellas στις #405500

    Καλησπερα….για μενα ειναι λαθος η συγκριση δυο φυλων, που η μια ειναι ξεπεταγματος,και η αλλη φερμας

     

    αλλο το ενα πραγμα,……

    Ήμουν σίγουρος πως θα πήγαινε εκεί το νόημα της κουβέντας, είπα να το ξεκαθαρίσω από τη αρχή, αλλά θεώρησα πως μετά από τόσες φορές που έχω γράψει πως δεν πρέπει να γίνονται συγκρίσεις μεταξύ φυλών (οποιασδήποτε ομάδας) για το πιο είναι το καλύτερο, θα το αντιλαμβάνονταν όλοι πως το τόπικ δεν κάνει σύγκριση για το πιο είναι καλύτερο από το άλλο. Δεν πρόκειται για Σέττερ vs Σπρίνγκερ, αλλά σύγκριση της κάρπωσης. Ανά φυλή και θήραμα…  όχι φυλή ανά φυλή. Δεν μπορείς να συγκρίνεις ένα τρένο με ένα αεροπλάνο αλλά μπορείς να συγκρίνεις τα δύο αυτά μεταφορικά μέσα ως προς την ταχύτητα τους ή τον αριθμό επιβατών που διακινούν. Θα μπορούσαμε να συγκρίνουμε για παράδειγμα τις γωνιώσεις των δύο φυλών για να  ερμηνεύσουμε τον τρόπο κίνησης του καθενός.

     

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    11/02/2007
    Αρ. μηνυμάτων:
    3285
    kryptia-e στις #405508

    louis wrote:
    Καλησπερα….για μενα ειναι λαθος η συγκριση δυο φυλων, που η μια ειναι ξεπεταγματος,και η αλλη φερμας αλλο το ενα πραγμα,……

    Ήμουν σίγουρος πως θα πήγαινε εκεί το νόημα της κουβέντας, είπα να το ξεκαθαρίσω από τη αρχή, αλλά θεώρησα πως μετά από τόσες φορές που έχω γράψει πως δεν πρέπει να γίνονται συγκρίσεις μεταξύ φυλών (οποιασδήποτε ομάδας) για το πιο είναι το καλύτερο, θα το αντιλαμβάνονταν όλοι πως το τόπικ δεν κάνει σύγκριση για το πιο είναι καλύτερο από το άλλο. Δεν πρόκειται για Σέττερ vs Σπρίνγκερ, αλλά σύγκριση της κάρπωσης. Ανά φυλή και θήραμα… όχι φυλή ανά φυλή. Δεν μπορείς να συγκρίνεις ένα τρένο με ένα αεροπλάνο αλλά μπορείς να συγκρίνεις τα δύο αυτά μεταφορικά μέσα ως προς την ταχύτητα τους ή τον αριθμό επιβατών που διακινούν. Θα μπορούσαμε να συγκρίνουμε για παράδειγμα τις γωνιώσεις των δύο φυλών για να ερμηνεύσουμε τον τρόπο κίνησης του καθενός.

    KALLISTON HELLAS
    Και δια το πιστόν
    Γιάννης Νικολακόπουλος

    ενταξει κυριε Γιάννη, ειναι σαφές οτι δεν συγκρινατε τις 2 φυλές ως φυλές αλλα ως αποτελεσμα-τσάντα κτλ…αλλα και παλι, το κυνήγι δεν είναι μόνο τσάντα. ειναι κυρίως διαδικασία και ομορφιά κτλ…

    στο διπλανό χωριό υπήρχε καποτε ένας παππους που χτυπούσε πολλούς λαγούς. χωρίς σκυλιά. και δεν ηταν ιχνηλάτης ο ίδιος (έχω γνωρίσει και έναν τέτοιο άνθρωπο). απλα περπατούσε με τις ώρες, ήξερε τις συνήθειες τους καλα και κυρίως, τους έβλεπε στο γιατάκι…είναι όμως το ίδιο αυτό με το να παρεις 2 “γκεκικα” και να κυνηγήσεις παραδοσιακά? για μένα οχι. άλλη απόλαυση θα πάρεις με τους ιχνηλατικούς σκύλους στο θήραμα αυτό…

    άρα η συζήτηση περι τσάντας, είναι και λιγο…άσκοπη? ισως να ειναι. για μένα σίγουρα είναι…

    δεν λέω φυσικά οτι κακώς την κάνετε…απλα δεν βρίσκω εγω προσωπικα κάποιο νόημα σε αυτο

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    29/02/2012
    Αρ. μηνυμάτων:
    91
    balou1982 στις #405523

    Το θεμα αυτο ανοιξε οπως ειπαμε για να συγκρινουμε την αποδοση δυο διαφορετικων σκυλιων,οσον αφορα την εργασια,στην καρπωση και να αναλυσουμε την εργασια τους ως ερευνα ταχυτητα κλπ βαση της εμπειριας του καθενος.Ειναι σαφες πως καποιοι δεν καταλαβαν το θεμα.

    Οποιος εχει κατι να πει,να συμπληρωσει η και να διορθωσει ευπροσδεκτος!!!!

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    20/05/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    4107
    Kalliston Hellas στις #405527

    …αλλα και παλι, το κυνήγι δεν είναι μόνο τσάντα. ειναι κυρίως διαδικασία και ομορφιά κτλ…

    άρα η συζήτηση περι τσάντας, είναι και λιγο…άσκοπη? ισως να ειναι. για μένα σίγουρα είναι…

    δεν λέω φυσικά οτι κακώς την κάνετε…απλα δεν βρίσκω εγω προσωπικα κάποιο νόημα σε αυτό

    Συμμερίζομαι το ότι δεν βρίσκεις κάποιο νόημα στο θέμα. Αλλά ο Balou82 το έθεσε σαν ερώτημα προς εμένα και προς γενική συμμετοχή. Δεν είναι ανάγκη να συμμετέχεις σε μία συζήτηση που θεωρείς άσκοπη.

    Έχεις απόλυτο δίκιο πως το κυνήγι δεν είναι μόνο τσάντα, δεν αναφερόμαστε στην μοναδικότητα της τσάντας. Όλοι μας για την διαδικασία και την ομορφιά κυνηγάμε, δεν νομίζω πως υπάρχει κάποιος που το κάνει για διατροφή μόνο.  Όμως το θέμα (ένα από τα δύο) ήταν αυτό, θα ήταν σωστότερο να συζητήσουμε για την ομορφιά του κυνηγίου;

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    11/02/2007
    Αρ. μηνυμάτων:
    3285
    kryptia-e στις #405532

    kryptia-e wrote:
    …αλλα και παλι, το κυνήγι δεν είναι μόνο τσάντα. ειναι κυρίως διαδικασία και ομορφιά κτλ… άρα η συζήτηση περι τσάντας, είναι και λιγο…άσκοπη? ισως να ειναι. για μένα σίγουρα είναι… δεν λέω φυσικά οτι κακώς την κάνετε…απλα δεν βρίσκω εγω προσωπικα κάποιο νόημα σε αυτό

    Συμμερίζομαι το ότι δεν βρίσκεις κάποιο νόημα στο θέμα. Αλλά ο Balou82 το έθεσε σαν ερώτημα προς εμένα και προς γενική συμμετοχή. Δεν είναι ανάγκη να συμμετέχεις σε μία συζήτηση που θεωρείς άσκοπη. Έχεις απόλυτο δίκιο πως το κυνήγι δεν είναι μόνο τσάντα, δεν αναφερόμαστε στην μοναδικότητα της τσάντας. Όλοι μας για την διαδικασία και την ομορφιά κυνηγάμε, δεν νομίζω πως υπάρχει κάποιος που το κάνει για διατροφή μόνο. Όμως το θέμα (ένα από τα δύο) ήταν αυτό, θα ήταν σωστότερο να συζητήσουμε για την ομορφιά του κυνηγίου;

    KALLISTON HELLAS
    Και δια το πιστόν
    Γιάννης Νικολακόπουλος

    το ασκοπη δεν το ειπα με υποτιμιτικη διαθεση. απλα ενοουσα, οτι οκ, συγκρισεις μπορουν να γινουν αναμεσα στα παντα και για τα παντα…αλλα ορισμενες εχουν νοημα και αλλες θεωρω πως οχι…

    ειναι σαν να συγκρινεις εναν επιθετικο ποδοσφαιριστη με εναν αμυντικο. δεν υπαρχει λογος συγκρισης. μιας και ειναι φτιαγμενη για διαφορετικη δουλεια. βεβαια αν θες σωνει και καλα να κανεις συγκριση, μπορεις να την κανεις. μπορεις πχ να πεις ποσα γκολ και πως, μπορει να βαλει ο αμυντικος σε σχεση με τον επιθετικο…φυσικα και μπορεις! το νοημα απλα δεν βρισκω

    και δεν τα λεω αυτα με επικριτικη διαθεση…ειλικρινα. απλα δεν βλεπω το νοημα σε ολο αυτο 🙂

    και φιλε μπαλου, μια χαρα καταλαβα. απλα …ειπαμε:)

    καλη συνεχεια στην συζητηση σας 🙂

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    02/04/2009
    Αρ. μηνυμάτων:
    520
    mixgik στις #405539

    Kalliston Hellas wrote:

    Τόσες πολλές αλήθειες μέσα σε τόσο λίγες γραμμές.Επιτέλους νιώθω ότι έγινε η επανάσταη του αυτονόητου!!!Τέλεια ευκαιρία για πολλούς από εμας διαβάζωντάς τα ή και ακόμα καλύτερα πρίν πάρουμε έναν σκύλο για τα επόμενα 10 χρόνια να αναθεωρήσουμε πολλά πράγματα για τους σκύλους που ήδη έχουμε η πρόκειται να αποκτήσουμε. Το σέττερ που γνωρίζω και αγαπώ είναι 3-4 πράγματα και τέλος.Ένας δυνατός αεροθήρας καλπαστής με ποιότητα (πάρα πολλοί επειδή βλέπουν μια ξαπλωτή φέρμα λένε πωπω ποιότητα και όταν καλπάζει το σκυλί βλέπεις μια ουρά σαν ανεμηστήρα,ένα κεφάλι να ιχνηλατεί την περισσότερη ώρα και λένε ρε εσύ έχει μυαλό το σκυλί γιατί ξεκαθαρίζει την δύσκολη την μυρωδιά, αντί για τρέξιμο ένα τρολάρισμα συχνά σαν χοροπηδάνε κατσίκια όπως λέω εγώ) και με έρευνα διασταυρωνένη σε ΌΛΑ τα τερρέν έιτε είναι καμπος είτε βουνό ή οτιδήποτε με διάθεση όσο τα κάνει αυτά και δεν βρίσκει θήραμα να ανοίγεται και να παίρνει τοπο. Ερώτηση?Υπάρχουν τέτοια σκυλιά? Σαφώς και υπάρχουν και αν δεν είναι έτοιμα γίνοντε.Οι γραμμές πλέον είναι τόσο καλές στο σύνολό τους που πολλά από τα παραπάνω τα κουβαλάνε μέσα τους. Ποιό σημαντική ερώτηση!Μπορώ να ασχολειθώ και να φτιάξω ένα τέτοιο σκυλί? Εδώ είναι που πρέπει ειλικρινά να απαντήσουμε στον εαυτό μας όχι τπτ άλλο αλλά για να είναι τέτοιο το αποτέλεσμα ώστε το χομπι μας να μας ξεκουράζει και να μην γυρίζουμε γεμάτοι νεύρα επειδή ο σκύλος ήταν στα πόδια μας ή επειδή κυνηγούσε 2 βουνά μακριά. Από κουτάβι πρέπει να το μάθουμε στην αρχή στον κάμπο να ψάχνει το χωράφι σε όλο το πλάτος και το βάθος του στη φορά του αέρα κάνοντας εξωτερικά λασέ και όχι άντε πήγε μια κάτω μια πάνω και μετά να κάνει κύκλους και ότι άλλο γεωμετρικό σχήμα υπάρχει για να ψάξει τα άψαχτα.Μετά να κάνει το ίδιο σε λόφους και μετά στο βουνό.Ο χαρακτήρας μας είναι τέτοιος ώστε να επιτρέψουμε στο σεττερ να βγάλει την τυπική του έρευνα ή μόλις αρχίσει να ανοίγεται θα αρχίσουν οι ανασφάλειες που πάει τώρα , μην χαθεί, δεν το βλέπω και θα αρχίσουν οι φωνές τα σφυρίγμτα και στο τέλος και η «δύναμη της παρέμβασής μας» έτσι είσαι κάτσε να σου δείξω εγώ και κάψιμο με το κολλάρο.Το αντίθετο βλέποντας ένα σέττερ που η φύση η ίδια το έχει προικήσει με το να παίρνει τόπο θα κάτσουμε να αναρωτηθούμε γιατί είναι στα πόδια μας με ήρεμο τρόπο,μήπως δλδ νιώθει ακόμα ανασφάλεια με εμάς και φοβάται μην μας χάσει ή από υπερβολική αγάπη λαθος του έχουμε δέιξει ότι όταν έρχεται σε εμάς θα έχει το μεζεδάκι του και άλλα και άλλα, και αρχίσουν πάλι οι φωνές και οι κλωτσιές για να ανοιχτεί το «κορμάδι»? Παιδιά πιστεύω πως περιγράφω πράγματα που τουλάχιστον αν δεν τα έχουμε κάνει σίγουρα έχουμε δει!!! Τα πράγματα με το σέττερ και κάθε σκύλο είναι αντικειμενικά…η δική μας ικανότητα και αντίληψη είναι υποκειμενική! Πάλι μπράβο για το ωραίο topic κύριε Γιάννη.

     

    +1000000

     

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    09/12/2007
    Αρ. μηνυμάτων:
    3659
    louis στις #405542

    louis wrote:
    Καλησπερα….για μενα ειναι λαθος η συγκριση δυο φυλων, που η μια ειναι ξεπεταγματος,και η αλλη φερμας αλλο το ενα πραγμα,……

    Ήμουν σίγουρος πως θα πήγαινε εκεί το νόημα της κουβέντας, είπα να το ξεκαθαρίσω από τη αρχή, αλλά θεώρησα πως μετά από τόσες φορές που έχω γράψει πως δεν πρέπει να γίνονται συγκρίσεις μεταξύ φυλών (οποιασδήποτε ομάδας) για το πιο είναι το καλύτερο, θα το αντιλαμβάνονταν όλοι πως το τόπικ δεν κάνει σύγκριση για το πιο είναι καλύτερο από το άλλο. Δεν πρόκειται για Σέττερ vs Σπρίνγκερ, αλλά σύγκριση της κάρπωσης. Ανά φυλή και θήραμα… όχι φυλή ανά φυλή. Δεν μπορείς να συγκρίνεις ένα τρένο με ένα αεροπλάνο αλλά μπορείς να συγκρίνεις τα δύο αυτά μεταφορικά μέσα ως προς την ταχύτητα τους ή τον αριθμό επιβατών που διακινούν. Θα μπορούσαμε να συγκρίνουμε για παράδειγμα τις γωνιώσεις των δύο φυλών για να ερμηνεύσουμε τον τρόπο κίνησης του καθενός.

    KALLISTON HELLAS
    Και δια το πιστόν
    Γιάννης Νικολακόπουλος

    Γιαννη φυσικα και καταλαβα οτι δεν υπαρχη θεμα σεττερ vs σπρινγκερ,,εγω μιλησα για συγκριση καρπωσης στην μπεκατσα

    με την λιγη εμπειρια που εχω για τα σπρινγκερ σε αυτο το θηραμα,,και παντα για το μερος που κυνηγαω εγω

    ενα απλο παραδειγμα ειναι οτι με σπρινκερ φιλου ψαξαμε ενα κοτετσακι για μπεκατσα ενα 2ρακι

    πηρε μυρωδια απο μια μπεκατσα η οποια ειχε κανη πηδημα στο πυκνο και αυτο ηταν ολο,,την αλλη μερα

    στο ιδιο μερος σηκωσα 3 πουλια,,και αυτο γιατι ολα ηταν μεσα στο πυκνο εκει που ο φιλος δεν μπορουσε

    να οδηγηση το σκυλι του για να τα βρει,,αυτη ειναι η γνωμη μου με την μικρη εμπειρια που εχω με αυτα τα σκυλια

    και στο θεμα καρπωσης της μπεκατσας,και παντα στο μερος που κυνηγαω εγω,,και εχω ολη την καλη διαθεση να ερθη

    οποιος φιλος του φορουμ κυνηγαει μπεκατσα με σπρινγκερ να κυνηγσουμε παρεα με το σκυλι του,και να πιουμε και ενα καφεδακι

    ετσι θα μπορω να εχω μια εμπειρια ακομα και να βγαλω καλητερα συμπερασματα,,εσυ γιαννη παντος εισαι ακαταδεχτος :mrgreen:

    παρολο που ελπιζα οτι μετα την τεσσαρα θα εκανες πιο συχνες βολτες απο τα μερη μας  🙂

     

    ΥΣ

    Στο φορουμ παιδια λεει ο καθενας την γνωμη του,,συμφωνα με τις εμπειριες που εχει  ο καθενας μας,,και αυτο ειναι το καλο

    να ανταλαζουμε γνωμες ,να βγαζουμε τα οποια συμπερασματα,,και να γινομαστε καλητεροι

    το λεω αυτο γιατι βλεπω οτι καποια ατομα περνουν στραβα καποια πραγματα,,ενω δεν θα επρεπε

    και αυτο γιατι μεσα απο το παλιοκομπιουτερ δεν μπορει να πει καποιος αυτο που θελει ετσι οπως θελει

    το εχω ξαναπει οτι εγω λατρευω ολα τα κυνηγοσκυλα,,οτι ρατσα και να ειναι,και το κυνηγι δεν ειναι ουτε νουμερα

    ουτε γεματες τσαντες…..ο καλητερος κυνηγος ειναι αυτος που ευχαριστιεται πιο πολυ την διαδηκασια του κυνηγιου

    και ας γυρισει σπιτι του με μια τσαντα χορτα,και ας εχει και τον χειρωτερο σκυλο του κοσμου

     

     

     

     

     

     

Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 1 έως 15 (από 40 συνολικά)
Απευθείας μετάβαση στη σελίδα:

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων