Στο καρτέρι επαναφέρει τους κάλυκες αντί να πάει στο θήραμα.

Επισκόπηση 5 δημοσιεύσεων - 1 έως 5 (από 5 συνολικά)
Απευθείας μετάβαση στη σελίδα:
  • Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    20/05/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    4107
    Kalliston Hellas στις #510277

    Μου ζητήθηκε να απαντήσω στην ακόλουθη ερώτηση που τέθηκε στο fb,, θεωρώ πως μπορεί να ενδιαφέρει και κάποιους συναδέλφους του φόρουμ. Η όλη συζήτηση είναι εδώ: www.facebook.com/photo.php?fbid=10154940540826288&set=gm.1504483219644436&type=3&theater&ifg=1

    <span id=”fbPhotoSnowliftCaption” class=”fbPhotosPhotoCaption” tabindex=”0″ aria-live=”polite” data-ft=”{"tn":"K"}”><span class=”hasCaption”>….έχω αυτήν εδώ την κουταβα και με έχει προβληματίσει στο καρτέρι και αυτό γιατί μόλις τουφεκισω κυνηγάει τους κάλυκες <span class=”_5mfr _47e3″><span class=”_7oe”>😁</span></span>…πρέπει να κάνω κάτι γιαυτό?η αλήθεια είναι ότι είναι εκνευριστικό…</span></span>

    Για να διορθωθεί μία  προβληματική συμπεριφορά του σκύλου δεν αρκεί να γνωρίζουμε μόνο το πρόβλημα. Για να δοθεί μια ολοκληρωμένη και σωστή απάντηση θα πρέπει να γνωρίζουμε «τι και πως» εκπαιδεύτηκε ο σκύλος,  «τι και πως» συμβαίνουν στη ζωή του. Γι’ αυτό δεν υπάρχουν «κόλπα» δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές που να «θεραπεύουν τοπικά».

    Αν θέλουμε να διορθώσουμε κάτι οριστικά γυρνάμε πίσω στην εκπαίδευση και ξεκινάμε από «υγιή» σημείο.   Το πιπέρι σαν «κόλπο», στη συγκεκριμένη περίπτωση, ΜΠΟΡΕΙ να αποτρέψει το πρόβλημα αλλά δεν το διορθώνει. ΜΠΟΡΕΙ να ξαναφανεί σε άλλο τόπο ή χρόνο. Υπάρχει και κάτι άλλο, τι είναι προτιμότερο; Να διορθώσουμε τον σκύλο κάνοντας τον να αδιαφορεί για τους κάλυκες ή να τον κάνουμε να φοβάται επειδή κάηκε ή πόνεσε;

    Θεωρώ πως ο σκύλος σου έχει εκπαιδευτεί στη Βασική Εκπαίδευση, δηλαδή ξέρει να περπατά δίπλα σου χωρίς να τραβά το λουρί, και εκτελεί (πάντα και παντού) τις εντολές, ΕΛΑ-ΚΑΤΣΕ-ΣΤΟΠ-. Θεωρώ, ακόμη, πως από κυνηγητική εκπαίδευση θα ξέρει το ΦΕΡ’ΤΟ-ΑΣ’ΤΟ να κάθεται ήσυχος δίπλα σου στο καρτέρι και (ίσως) να φεύγει για απόρτ όταν του δώσεις εντολή.

    Είμαι όμως σίγουρος πως κατά την εκπαίδευση του απόρτ δεν  δίδαξες το σκύλο σου να παρακολουθεί τη φορά του όπλου σου. Αν είχες κάνει μερικές απλές ασκησούλες για 15-20 φορές, ο σκύλος όχι μόνο δεν θα κυνηγούσε κάλυκες αλλά θα εστίαζε εκεί που δείχνει το όπλο σου, έτσι θα μαρκάριζε ποιο εύκολα και το σημείο της πτώσης.  Άλλο λάθος που πιθανόν έκανες ήταν να ασχολήθηκες (στις πρώτες φορές) και εσύ με τους κάλυκες, είτε να τους έπαιρνες από το στόμα του είτε να τον μάλωνες. Μια από τις βασικές αρχές  της εκπαίδευσης είναι: Επιβραβεύουμε κάθε σωστή ενέργεια του σκύλου και αγνοούμε κάθε λανθασμένη (εκτός και αν υπάρχει κίνδυνος). Αν όντος τον αγνοούσες όταν έφερνε τους κάλυκες και αυτός άρχισε να παίζει μαζί τους χωρίς να ζητά την συμμετοχή σου, τότε έχεις δύο δυνατότητες, η μία είναι η τιμωρία και σε αυτή την περίπτωση τιμωρία είναι η στέρηση της επιθυμίας του, άρα μπαίνει στο κλουβί μεταφοράς ή δένετε και εξακολουθείς να ρίχνεις 2-3 βολές. Η άλλη δυνατότητα είναι η στροφή της προσοχής του σε κάτι άλλο που θα τον ενδιέφερε περισσότερο από τους κάλυκες π.χ. ένα μπαλάκι που τσουλά αργά αργά.

    Αυτά όμως θα έπρεπε να έχουν γίνει στην αρχή, τώρα είναι αργά, έχει κολλήσει. Τι πρέπει να κάνεις;

    Το πρώτο σου βήμα είναι να του «απομυθοποιήσεις» τους κάλυκες. Βάλε στις τσέπες όσους φρέσκους κάλυκες έχεις και πάρε το σκύλο με το λουρί του στο «κοντά» (πόδι, χιλ, φους ή όπως το λες), περπάτα σε μία ευθεία με κανονικό βήμα, ρίξε ένα κάλυκα δυο βήματα μπροστά και δεξιά σου έτσι που αν προσπαθήσει να τον πιάσει θα βρεθείς ανάμεσα και θα

    τον εμποδίσεις. Διορθώνεις ουσιαστικά το ότι χάλασε το «κοντά». Όταν επανέλθει θα του πεις «κοντά» μπράβο, μπράβο «κοντά». Μια – δυο φορές που πάει να πιάσει τον κάλυκα μπορείς να πεις ήρεμα και σιγανά σε αποτρεπτικό και υποτιμητικό ύφος:  «ΜΗ τι κάνεις εκεί»; ή: «ε, άφησε το». Δεν έχουν σημασία τα λόγια του «τραγουδιού»  αλλά ο σκοπός του, όχι πολλές φορές, το βάρος των εντολών θα είναι στο «κοντά».  Επαναλαμβάνεις τις ασκήσεις μια δυο φορές καθημερινά για 5-10 λεπτά μέχρι να αρχίσει να αδιαφορεί, τότε δυσκολεύεις την άσκηση και αρχίζεις να πετάς κάλυκα και από την δική του πλευρά, κάθε φορά που θα επιχειρήσει να λοξοδρομήσει, με ένα κοφτό τράβηγμα στο λουρί τον επαναφέρεις στο «κοντά». Στην επιστροφή κάνεις σλάλομ ανάμεσα από τους κάλυκες και κάθε φορά πλησιάζεις όλο και περισσότερο. Το επόμενο βήμα θα είναι να αφήσεις το λουρί στην πλάτη του σκύλου κάνοντας την διαδρομή. Στο τελευταίο στάδιο είναι τελείως ελεύθερος. ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΣΟΥ κάθε φορά που αδιαφορεί για κάλυκα που προσπερνά να τον επαινείς.

    Αυτή η άσκηση θα απομυθοποιήσει το θέμα «κάλυκες» αλλά δεν ξέρω αν θα ισχύει για πάντα αφού δεν ξέρω το σκύλο και το μέγεθος του «κολλήματός» του, γι’ αυτό είναι προτιμότερο να κάνεις και τις Ασκήσεις Παρακολούθησης του Όπλου.

    Από τις ασκήσεις που θα περιγράψω μπορείς να κάνεις μόνο τη μία ή και τις δύο εναλλάξ και να τις επαναλαμβάνεις μέχρι ο σκύλος να προσέχει το όπλο.

    Άσκηση 1<sup>η</sup> (Προϋπόθεση: ο σκύλος έχει μάθει να κάθετε δίπλα σου, αριστερά, και να επαναφέρει στο χέρι σου το ντάμυ). Κρατάς στο αριστερό σου χέρι ένα μπαστούνι και στο δεξί σου ένα πιστολάκι και ένα ντάμυ. Προκαλείς την προσοχή του σκύλου λέγοντας το όνομα του ή λες φρφρρρ. Μόλις στέψει το βλέμμα του προς εσένα δείχνεις με το μπαστούνι προς τον ουρανό, πυροβολείς και πετάς το ντάμυ ψηλά έτσι που να συμπέσει προς τα εκεί που δείχνει το μπαστούνι. Δεν χρειάζεται να πάει μακριά 5-8μ είναι αρκετά. Η άσκηση επαναλαμβάνετε 3-4 φορές επί 2-3 φορές την ημέρα αλλάζοντας κατευθύνσεις του μπαστουνιού. Κάθε φορά που ο σκύλος κάνει λάθος θα μαζεύεις μόνος σου το ντάμυ. Υπάρχει και εκτοξευτήρας ντάμυ που λειτουργεί με καψούλι οπότε ο σκύλος βλέπει την εκτόξευση και συγχρόνως ακούει τον ήχο. Αφού σιγουρευτείς πως η άσκηση εκτελείται κανονικά και μηχανικά κάθε φορά που «δείχνεις» με το μπαστούνι (πετάξεις ή δεν πετάξεις και το ντάμυ) τότε θα χρησιμοποιήσεις κανονικό όπλο. Πρώτα στο χώρο ασκήσεων και με ντάμυ και μετά στο κυνήγι. Για την περίπτωσή σου, όμως, επειδή έχει κολλήσει για καιρό στους κάλυκες, τις πρώτες φορές μη χρησιμοποιήσεις καραμπίνα αλλά δίκαννο.

    Άσκηση 2<sup>η</sup> (Προϋπόθεση: να έχεις βοηθό) Ο σκύλος κάθετε στα αριστερά σου, κρατάς το μπαστούνι και το πιστολάκι. Ο βοηθός στέκετε στα 8-10μ και μόλις σε δει να σηκώνεις το μπαστούνι και να πυροβολείς πετά το ντάμυ στον αέρα, για να προσελκύσει τον σκύλο μπορεί να πει φρ φρρρ. Αργότερα μπορεί να είναι κρυμμένος. Όταν σηκώνεις το όπλο λέγε το όνομα του για να προσέχει.

    Όσοι ζουν σε τόπο που έχουν την ευχέρεια να μπορούν να κάνουν τις ασκήσεις με όπλο δεν χρειάζονται το μπαστούνι και το πιστολάκι. Στο όπλο μπορούν να χρησιμοποιούν αγόμωτους  κάλυκες (μόνο με καψούλι) ή να προμηθευτούν ένα αντάπτορα που μπαίνει σε θαλάμη 12 ή 20 cal. Και στο κέντρο έχει υποδοχή για καψούλι .22.


    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    15/01/2012
    Αρ. μηνυμάτων:
    146
    BAIKALAS στις #510578

    Καλησπέρα σας και απο εμένα.Σχετικά με το παραπάνω θέμα εχω να προσθέσω οτι εκτος το απορτ των καλυκων αντιμετωπίζω τελευταία και το γαυγισμα κατα το καρτέρι.Δηλ. κοιτάζει ψηλα και γαυγίζει.Οταν ψάχνει ομως και στο περπατητό ειναι μια χαρά.

    Ευχαριστώ για την απαντήση  σας εκ των προτέρων.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    20/05/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    4107
    Kalliston Hellas στις #510587

    Το γάβγισμα σε αυτές τις περιπτώσεις σημαίνει νευρική διέγερση, όχι απαραίτητα εκνευρισμό αλλά αδημονία, υπερένταση.

    Αν ο σκύλος είχε εκπαιδευτεί στο παρατεταμένο κάτσε, που σαν εντολή είναι το ¨μείνε¨ ή ¨θέση¨, θα καθόταν ήρεμος και ευδιάθετος.

    Η εκπαίδευση είναι απλή αλλά θέλει χρόνο γιατί αυξάνουμε σταδιακά τον χρόνο και την απόσταση από τον σκύλο μας. Η σειρά της εκπαίδευσης έχει ως εξής:

    Αφού ο σκύλος έχει μάθει το “Κάτσε” τέλεια, αρχίζουμε να αφήνουμε το λουρί του στο πάτωμα κάνοντας ένα βήμα πίσω και επαναλαμβάνοντας το ¨Κάτσε” με ήρεμη φωνή ενώ το σώμα μας δείχνει πως είμαστε έτοιμοι να τον πιάσουμε αν μετακινηθεί. Αν το πετύχουμε για μερικά δευτερόλεπτα επιστρέφουμε και τον ανταμοίβουμε με Μπράβο και μια λιχουδιά που κρατούσαμε κρυμμένη (άλλως θα έρχεται για τη λιχουδιά). Σε λίγες μέρες θα κόψουμε τη λιχουδιά και θα μείνει το μπράβο και χάδι. Θα μεγαλώνουμε καθημερινά την απόσταση. Όποτε μετακινηθεί, έστω και μισό μέτρο, επιστρέφουμε, τον πιάνουμε από το κολάρο ή το δέρμα του σβέρκου και ήρεμα αλλά σταθερά τον βάζουμε πάλι στην αρχική του θέση επαναλαμβάνοντας 2-3 φορές την εντολή “Κάτσε” πολύ επιτακτικά αλλά όχι εκνευρισμένα ή φωνάζοντας.  Αφού σταδιακά φτάσουμε να απομακρυνόμαστε 30-40μ και διαπιστώσουμε πως δεν εγκαταλείπει τη θέση του ακόμη και αν κρυφτούμε, τότε, θα τον βάζουμε στο Κάτσε και θα στεκόμαστε σε απόσταση περίπου 10μ  έχοντας τον σκύλο σε μια γωνία 90 μοιρών, σταδιακά καθημερινά θα αυξάνουμε τον χρόνο. Βοηθάει αν έχουμε μια εξέδρα 10εκ. από το έδαφος ή και ένα μικρό χαλάκι που θα τα ονομάζουμε “Θέση” έτσι ο σκύλος έχει τα “σύνορα” που δεν επιτρέπεται να παραβιάζει και το αντιλαμβάνεται πολύ σύντομα. Η καθημερινή επανάληψη και η αλλαγές τόπων θα εξοικειώσουν το σκύλο με αυτή την άσκηση και σε συνδυασμό με τις δικές μας επιβραβεύσεις θα το αισθάνεται σαν παιχνίδι.

    Οι σκύλοι που ζουν μέσα στο σπίτι μαθαίνουν την εντολή Θέση πολύ εύκολα αφού μπορούμε να το επαναλαμβάνουμε πολλές φορές την ημέρα. Προσωπικά, παίρνω το κουτάβι μου μαζί μου όταν πηγαίνω σε καφετέρια, το καθίζω δίπλα μου επαναλαμβάνοντας τη λέξη Θέση.

    Μερικοί λένε, ο δικός μου έχει πολύ πάθος γιαυτό γαβγίζει ή δεν κάθετε σε ένα μέρος. Λάθος τους, όχι γιατί δεν έχει πάθος ο σκύλος τους αλλά γιατί βγάζει το πάθος (ή τη βλακεία του) σε νευρικότητα… και τον δικαιολογούν. Λάθος. Ο σκύλος εργασίας ανεξαρτήτου φυλής πρέπει να έχει πάθος για να αποδίδει, αν δεν το έχει είναι εργασιακά ανάπηρος. Το υπερβολικό πάθος είναι “χάρισμα” σε κάποιους σκύλους αλλά θα πρέπει να καταναλώνουν την ενέργειά τους για όφελος και όχι για ζημία. Θέλουν εκπαίδευση και εκτόνωση.

    Στα βιντεάκια που έχει αναρτήσει ο Μ. Κατσίπης στο http://www.powervision.gr δείχνω την άσκηση πως αρχίζει, πως εξελίσεται και στο έκτο βιντεάκι πως τελειώνει.

     

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    15/01/2012
    Αρ. μηνυμάτων:
    146
    BAIKALAS στις #510623

    Κύριε Γιάννη καλησπέρα σας,

    Οι απαντήσεις σας χαρακτηρίζονται απο αμεσότητα και ουσία.Τελικά τίποτα δεν ειναι τυχαίο.Ειμαστε τυχεροί που μεσα στην μιζέρια της χώρας μας υπάρχουν λίγοι ανθρωποι που απλόχερα και αφιλοκερδώς χαρίζουν γνώσεις (που οι ιδιοι απέκτησαν με κόπο και κόστος).Σας ευχαριστώ και πάλι για τις πολύτιμες συμβουλές  σας.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    20/05/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    4107
    Kalliston Hellas στις #510813

    Ευχαριστώ πολύ, το θεωρώ υποχρέωση μου. Η καθυστερημένη απάντηση οφείλεται σε χειρουργική επέμβαση στα μάτια.

Επισκόπηση 5 δημοσιεύσεων - 1 έως 5 (από 5 συνολικά)
Απευθείας μετάβαση στη σελίδα:

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων