Λιθρινάκια και χάνους βλέπω, και αν δεν απατώμαι μια καλή σκορπίνα? πώς τη βγάλατε? διχτάκυ?
KAΘΕΤΗ
-
Εκτος απο λιθρινια, λιθρινακια και χανους καλα βλεπεις μια σκορπενα (θηριο) και ενα χταποδακι! Ολα πιαστηκαν στην καθετη εκτος απο εναν μικρο γαιδαρο που πιαστηκε δε δυχτι και 2-3 λιθρινακια σε παραγαδι!
Τα πιο ωραία ψαρέματα της ζωής μου τα έχω κάνει στην Κεφαλονιά. Πήγαινα κάθε καλοκαίρι για πολλά χρόνια και κάναμε ναυτικό κάμπινγκ σε μια παραλία στην Σκάλα.
Είχαμε μάθει καλά τον βυθό και τους ψαρότοπους, ειδικά από το 93 που πήρα το Gps δεν μας ξέφευγε κανένα μέρος. Ψάχναμε σπιθαμή προς σπιθαμή όλους τους πάγκους και τις μεσοπέλαγες ξέρες.
Σ’ ενα πάγκο που βρίσκονταν 6 μιλια ανοικτά προς την Κυλλίνη πάνω στην ρότα του πλοίου, βγάζαμε πολύ μέγάλα λυθρίνια και φαγκρόπουλα. Να φανταστείτε τους πελαγίσιους χάνους που πιάναμε τους ξαναρίχναμε μέσα. Για να μπορούμε να ψαρεύουμε αρόδου, είχα φτιάξει μια πλωτή άγκυρα που μας κράταγε περίφημα αν δεν είχε καιρό. Χρησιμοποίησα ένα τεντόπανο 2,2Χ1,5 στο οποίο είχα βάλει στο πάνω μέρος φελαδούρια και στο κάτω βαρίδια. Του είχα κάνει ζύγια και έτσι στέκονταν τεντομένο μέσα στο νερό. Μας κράταγε τόσο καλά που η πετονιά της καθετής δεν έκανε μεγάλη γωνία.
Το βάθος στο σημείο αυτό ήταν 65-80 μέτρα και ήταν πολύ κουραστικό να σηκώνεις άγκυρα όταν άλλαζες μέρος. Αργότερα πήρα ηλεκτρικό βίντσι για την άγκυρα και λύθηκε το πρόβλημα.
Κάποια φορά πήραμε από πίσω ένα μοντέρνο ταχύπλο καίκι για να βρούμε το σημείο που έριχνε για μπαλάδες στα βαθιά. Υπήρχε μια χαράδρα που από τα 200 μέτρα έπεφτε στα 400 αλλά ήταν τόσο στενή που δεν την έβρισκες εύκολα αν δεν ήξερες καλά τα σημάδια. Τότε δεν είχα καλό βυθόμετρο και χανότανε πάνω από τα 120 μέτρα. Βαλαμε στην μνήμη του gps το στίγμα και την επόμενη μέρα πήγαμε με τα μηχανάκια. Αμολάγαμε 5 αρματοσιές με 10 αγκίστρια η κάθε μία και τις δέναμε από φελαδούρι. Μετά πηγαίναμε και σηκώναμε την πρώτη με το μηχανάκι. Σε μιά ώρα γεμίζαμε ένα κουβά γουρλομάτες στο μέγεθος του Σαργού.
Ωραία ψαρέματα, επι ένα μήνα κάναμε αποκλειστικά ψαροφαγεία 3 οικογένειες που είμαστε εκεί.
ΣΕ ΠΟΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΨΑΡΕΥΕΙΣ ;
Ψαρευω στα Κυθηρα!
Nικολα ποσο μεγαλο παραγαδι ειχες ριξει ???
Προκοπη το παραγαδι δεν ηταν πολυ μεγαλο! Ηταν περιπου 100 αγκιστρια! Ειχαμε δολωσει ζαχαρωμενη γαριδα!
Προκοπη εμενα η γαριδα δεν μου πολυ αρεσει για δολωμα παραγαδιου! Για καθετη ναι αλλα για παραγαδι δυσκολο!
Το παραγαδι θελει λιγο σκληρο δολωμα για να μην φευγει με την πρωτη τσιμπια!
Παιδιά τα καλύτερα δολώματα για ψιλοπαράγαδα είναι η τσουτσουνομάνα, το ζωντανό καραβιδάκι, ο πετροσωλήνας και ο ψωλιάγκος. Ανάλογα με τι προτιμούν περισσότερο, την ώρα που ρίχνουμε τα παραγάδια μας και το φεγγάρι, χρησιμοποιούμε το ανάλογο δόλωμα.
Η γαρίδα ενδύκνειται μόνο για παραγάδια που θα σηκωθούν αμέσως μετά το ρίξιμο και όταν έχουμε πολλά αγγίστρια. Δουλεύει καλά την ώρα που τα μικρόψαρα είναι κρυμένα. Δεν κάνει για μεγάλα βάθη γιατί μέχρι να φτάσει κάτω διαλύεται και ξεπλαίνεται.
Καλό και φτυνό δόλωμα για πολλά αγγίστρια είναι η σουπιά και το καλαμάρι. Στα λίγα αγκίστρια πρέπει να επιλεγουμε εκλεκτό δόλωμα.
[indent]Μνημόνιο: Αρχική αποστολή από ΘΕΟΦΑΝΗΣ στίς 19 Mάϊος 2005
Πολύ καλή επίσης είναι η αθερίνα, όταν φυσικά είναι η εποχή της
Η αθερίνα είναι καλή για τα μέντζα (μεσαία παραγάδια με αγκίστρι Νο 11-12).
Δολώνεται απευθείας στο ρίξιμο και η καλύτερη ώρα είναι όταν σκάει ο ήλιος για να λαμποκοπάει την ώρα που πάει κάτω. ψαρεύει δηλαδή την ώρα που πλανάρει στο νερό. Τα ψάρια που είναι στον βυθό βλέπουν την λάμψη που κάνει η ράχη της και ορμάνε. Αμα φτάσει κάτω την περιλαβαίνουν τα μικρόψαρα και δεν μένει τίποτα.
Το καλύτερο δόλωμα για χοντρό παραγάδι το έκανε ένας Καλαματιανός.΄Έριχνε 10 κιούρτους σε μέρος που είχε γόπα. Τις δόλωνε και έπιανε μικρά μουγκρόπουλα τα οποία τα κράταγε ζωντανά στο βαρέλι μέχρι να φτάσει στις πλάκες που θα έριχνε τα χοντρά για σφυρίδες. Τα δόλωνε ζωντανά και τα άφηνε ως την άλλη μέρα το πρωί. Πάντα έβγαζε 7-8 σφυρίδες με 50 αγκίστρια δεμένα ανα 7 οργιές στην μάνα.
Η πλάκα είναι ότι επειδή εβαζε την γόπα ζωντανή έπεφταν και καλά ψάρια εκτός από τα μουγκριά. Δεν τα προλάβαινε πάντα όμως.
Το παραγάδι δίνει το καλύτερο και το πιο καθαρό ψάρι. Αν το μάθει κάποιος δεν είναι καθόλου δύσκολο. Ειδικά αμα το ρίχνεις από κανα μικρό φουσκωτό μπορείς να το νετάρεις την ώρα που το μαζεύεις.
[/indent]
Το τι δολωμα θα χρησιμοποιησει κανεις εξαρταται και απο τον τυπο του παραγαδιου!
Αν ριξεις αφροπαραγαδο μπορεις να δολωσεις σουπια, θραψαλο, καλαμαρι, καμια γαριδα κ.α. Με αυτο το παραγαδι θα πας για κανα μελανουρι, κανα σαργο, για ουγενες, κακαρελους και τετοιου ειδους ψαρια!
Αν το παραγαδι ειναι “χοντρο” ,δηλαδη εχει χοντρες πετονιες και το πας για βαθια νερα θα δολωσεις φρυσα, γαυρο, αθερινα κ.α, και γενικα δολα που θα μεινουν στο αγκριστρι σε τετοια βαθη! Με τετοιο παραγαδι θα πιασεις κανα ροφο, καμια στιρα, κανα φαγκρι, κανα λιθρινι…..! Βεβαια εξαρταται το μερος που θα το ριξεις!
Βεβαια ολα αυτα θελουν καποια μελετη για να βρεις τον συνδιασμο που θα σου δωσει ψαρια! Πρεπει να δεις τον καιρο, τι φεγγαρι εχει, να ξερεις ενα μερος που κραταει ψαρια και τι δολωμα “τραβαει” περισσοτερο σε αυτα τα νερα!
Δεν ειναι, άϊντε να δολωσουμε κατι να το ριξουμε καπου και ο Θεος βοηθος!
Γιατι οπως λενε και παλιοι επαγγελματιες και οχι μονο ψαραδες το παραγαδι ειναι τεχνη!!!
Σαβριδι χρησιμοποιουμε και δω στα παραγαδια τα χοντρα, καμμια φορα και γοπα, αλλα δολωμενες 2 η 3 μαζι, αναλογα με το μεγεθος. Γαριδα και καλαμαρι δεν ψαρευουν πλεον τοσο καλα, οι περισσοτεροι προτιμουν καραβιδακι η φαραω.
Πολυ καλο δολωμα επισης για τα χοντρα παραγαδια ειναι η μαυριδα, ζωντανη σε ενα βαρελι νερο, και δολωνεται την ωρα που το ριχνεις. Επισης αν εισαι σε μερος που κανει στειρες, η αλλα μαυρα χοντρα, μπορεις και απο στερια να δολωσεις χοντρο πεταχταρι με ζωντανο γυλο, θελει ομως τεχνη να τον αγκιστρωσεις χωρις να πειραξεις τη ραχοκοκαλια. Ειχα δει γερο ψαρα να το κανει, και φυσικα ειχαμε μεινει ολοι με το στομα ανοιχτο οταν τραβηξε ψαρι ανω των 2 κιλων…
Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.