Τα φυτοφάρμακα δολοφονούν….

Επισκόπηση 10 δημοσιεύσεων - 1 έως 10 (από 10 συνολικά)
Απευθείας μετάβαση στη σελίδα:
  • Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    25/09/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    98
    Θόλος στις #30329

     
    Γεια σας παιδιά,
    με αφορμή το θέμα τις πρώτης σελίδας του site σήμερα 16/01/04, θα ήθελα να ανταλάξουμε ιδέες για πως εμείς από δω, μπορούμε να προβάλουμε  θέματα σαν και αυτό  και να βάλουμε έτσι ένα λιθαράκι στην αφύπνηση του κόσμου και της πολιτείας σχετικά με την ρύπανση από τα φυτοφάρμακα. Γιατί κακά τα ψέματα, ακόμα και να μην μας σταματήσουν το κυνήγι οι διάφοροι “οικολογίζοντες” θα σταματήσει από μόνο του λόγω ελλείψεως θηραμάτων… με τα τόσα δηλητήρια που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα. Θα μπορούσαμε για παράδειγμα όταν πέφτει στην αντίληψή μας κάποιο τετοιο περιστατικό αφού το φέρουμε προς συζήτηση στο forum ο Γιάννης (THEOD) ως συντονιστής και γερή πένα θα το έφτιαχνε να το στέλναμε ως διαμαρτυρία στις εφημερίδες, κλπ. υπογράφοντας “μέλοι του e-artemis” δεν μου έρχονται άλλα τώρα (είναι και αργά και ακόμα στο γραφείο είμαι) αλλά πιστεύω ότι κάτι θα μπορούσαμε να κάνουμε και γιαυτό το θέμα όπως αποδείξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε με άλλα, αρκεί να συντονιστούμε…
     


    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    26/11/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    5753
    Prowler ® στις #32845

    Φίλε Γιώργο κάτι πρέπει να γίνει. Πιστεύω πως όλοι μας έχουμε βιώσει δυσάρεστες εμπειρίες από την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων.

    Εκεί που πάσχουμε είναι στον τομέα της επικοινωνίας μας με τον “έξωκυνηγετικό” κόσμο, γιατί κακά τα ψέματα μόνοι μας τα λέμε μόνοι μας τα ακούμε. Όσες φωτογραφίες δηλητηριασμένων ειδών και ανακοινώσεις τύπου και να δημοσιευτούν σε κυνηγετικά έντυπα, δεν θεραπέυουν το κακό αφού απευθύνονται κατα βάση σε εμάς, τους καταγγέλοντες.

    Ίσως αν διοργανώναμε “ακτιβιστικές” ενέργειες παρόμοιες με αυτές των οικολόγων με νεκρά – δηλητηριασμένα πουλιά στην πλατεία Συντάγματος να δημιουργούσαμε θετικό αντίκτυπο στην κοινή γνώμη και να ξυπνούσαμε κάποιους στην εποχή του “πολιτικά ορθού”. Λέω τώρα…………………

    Βέβαια δεν πρέπει να στραφούμε ενάντιον των αγροτών επ΄ουδενί λογο (δεν πρέπει να έρθουμε σε ρήξη με άλλες ομάδες χρηστών του περιβάλλοντος), αλλά εναντίον των εταιριών παρασκευής και εμπορίας επικύνδυνων σκευασμάτων, οι οποίες είναι οι κύριοι υπέυθυνοι.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    20/07/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    12
    ΜΑΚΗ στις #32846

    ΦΙΛΕ ΓΙΩΡΓΩ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΟΣΑ ΛΕΣ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ ΜΑ ΟΠΩΣ ΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣ.ΕΧΩ ΕΝΑΝ ΦΙΛΟ ΚΥΝΗΓΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ ΟΤΑΝ ΨΕΚΑΖΕΙ ΒΑΖΕΙ ΛΙΓΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΟ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΥΡΙΖΕΙ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΝ ΝΑ ΦΑΝΕ ΤΙΠΟΤΑ!

     

    ————

    ΜΑΚΗΣ

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    19/05/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    2789
    kostask στις #334596

    Αγαπητοί φίλοι, το ζήτημα αυτό δεν είναι τόσο απλό όσο νομίζουμε.

    Προ καιρού είχα παρόμοια συζήτηση στο καφενείο του χωριού μου, παρουσιά ενός εξάδελφου μου γεοπόνου.

    Η άποψη του είναι η εξής:

    Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η αλόγιστη χρήση των φυτοφαρμάκων.

    Οι γεωργοί δεν εφαρμόζουν τις οδηγίες χρήσης καθώς θεωρούν οτι όσο περισσότερο τόσο καλύτερα (το παραδέχτηκαν και οι ιδιοι), με αποτέλεσμα η περίσια ποσότητα να περνά στον υδροφόρο ορίζοντα.

    Ειδικά στις παραποτάμιες καλλιέργιες η υπερβολική ποσότητα καταλλήγει αυτομάτως στο ποτάμι.

    Θυμάμαι πριν 25 χρόνια τα καλοκαίρια που πήγαινα στο χωριό μου, ψαρεύμε στο ποτάμι, σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένα ψάρι.

    Η έλειψη παιδείας είναι λοιπόν το πρόβλημα και όχι τα φυτοφάρμακα. Για να επιτραπή η χρήση ενος νέου φαρμάκου χρειάζονται διεθνώς, άδειες απο 10 διαφορετικούς φορείς και απανωτοί έλεγχοι.

    Αν δεν υπήρχαν τα λιπάσματα ο κόσμος ίσως πεινούσε. Την δεκαετία του 50 πού άρχισε ο κόσμος να εγκαταλείπει την επαρχία και να συγκεντρώνεται στα μεγάλα αστικά κέντρα, η απόδωση ενός χωραφιού ήταν 10 φορές μικρότερη απ’ ότι είναι σήμερα.

    Φανταστείτε την τιμή του σιταριού-ψωμιού  αν συνεχίζαμε να μην χρησιμοποιούμε λιπάσματα.

    Οι λεγόμενες οικολογικές καλλιέργιες που εφαρμόζονται κυρίως στα λαχανικά, μπορούν και επιβιώνουν χάρι στις επιδωτήσεις και τις υψηλές τιμές που πωλούνται.

    Εκεί που γίνεται μεγάλη απάτη είναι στα θερμοκήπια με την χρήση των ορμονών. Ο αγρότης έχει την δυνατότητα με το που θα διαπιστώσει οτι το προιόν που παράγει, έχει καλή τιμή στην αγορά την συγκεκριμένη περίοδο, με την χρήση κατάλληλων ορμονών να το κάνει να ψευτοοριμάσει μέσα σε λίγες ώρες.

    Αυτό που πρέπει να γίνει επειγόντως είναι η ενημέρωση και η παρουσία κρατικών γεοπόνων οι οποίοι θα ελέγχουν την σωστή χρήση των γεωργικών φαρμάκων.

    Δεν είναι τυχαία η υπέρμετρη αύξηση των καρκινοπαθών στην επαρχία τα τελευταία χρόνια.

    Κώστας

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    18/05/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    8660
    victz στις #32857

     Παιδια, επειδη το Ινστιτουτο που δουλευω εχει να κανει και με καλιεργειες, εχω παρακολουθησει αρκετα σεμιναρια, σαν τεχνικος ηχου βεβαια, για την αλογιστη χρηση φυτοφαρμακων και λιπασματων. Τις περισσοτερες φορες, εχεις να κανεις με μια νοοτροπια που σε παει αρκετα χρονια πισω, καθως πολλοι αγροτες δεν ενδιαφερονται για τιποτα αλλο εκτος απο την παραγωγη τους, κατι θεμιτο βεβαια, αλλα οχι τελειως σωστο. Ετσι, ψεκαζοντας με το χ ζιζανιοκτονο, καθαριζουν το χωραφι, αλλα δηλητηριαζουν οτι εντομο υπαρχει γυρω, το οποιο τρωγεται μετα απο μεγαλυτερα ζωα, πουλια κλπ. Ο αγροτης νομιζει οτι βαζοντας πολυ φαρμακο εχει καλυτερο αποτελεσμα, και οι πωλητες σχεδον σπανια συστηνουν αυτοσυγκρατηση στα ψεκασματα.

     Ο ορος εδαφολογικη μελετη ειναι αγνωστος σε ολους, ετσι λιπασματα μπαινουν αλογιστα, επειδη τετοιο εβαζε και ο πατερας μας, και σε ποσοτητες τρελες (3 κουτακια της Φυτινης ανα δεντρο), ακουσα μια φορα ενα να λεει… Βαλτε τωρα και τους αεροψεκασμους, που ευτυχως σταματησαν, και μπορειτε να καταλαβετε για τι μιλαμε.

     Υπαρχουν και οι αλλοι βεβαια, που ριχνουν σκοπιμα δηλητηρια για να δηλητηριασουν, επειδη ταχα τα πουλια η τα ζωα τους τρωνε τους σπορους η τους  καρπους.

     Το Σαββατο, μαζευοντας ελιες, ειδα στη ριζα 1 ελιας ενα νεκρο πουλακι, πιο περα ενα ποντικι, και πιο κει ενα γατι. Ειναι ευκολο να φανταστητε τι δηλητηριασε τι…

     Το θεμα ειναι φαυλος κυκλος, γιατι οσο περισσοτερα φυτοφαρμακα και λιπασματα χρησιμοποιουμε, τοσο ανθεκτικοτερα γινονται τα ζιζανια η η τα εντομα, και τοσο ισχυροτερα θα χρησιμοποιουμε. Ολα ειναι θεμα παιδειας τελικα, οπως πολυ σωστα ειπε και ο Κωστας.

     

     

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    15/05/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    3557
    JIMPAP στις #32863

    ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΙΣ ΚΑΛΙΕΡΓΗΣΙΜΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΟΓΙΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ,ΟΠΩΣ ΓΕΓΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΥΤΗ Η ΑΛΟΓΙΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΗΓΗ ΤΡΕΛΛΩΣ ΕΣΟΔΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΤΑ ΠΑΡΑΓΟΥΝ.ΓΙΑΤΙ ΛΟΙΠΟΝ ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΟΕΙΤΕ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ????????????????????????????????????????????????????????

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    15/05/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    2126
    THEOD στις #32868

     

      Παιδιά επειδή έχω την τύχη ή ατυχία να βιώνω την πρωτογενή αγροτική εκμετάλλευση, άμεσα ως αμπελοκαλλιεργητής και ελαιοκαλλιεργητής, αλλά και ζώντας την βαμβακοκαλλιέργεια  και τα σιτηρά από κοντά, θα επισημάνω τρία  βασικά πράγματα που λειτουργούν ως δυναμίτης στο οικοσύστημα και γενικά στο τομέα της φυτικής παραγωγής φυτών μικρής και μεγάλης καλλιέργειας και εμπορίας των συναφών προϊόντων της πατρίδας μας :

    •  Αδιάβαστοι και ανημέρωτοι αγρότες και παραγωγοί …. για τις βασικές ιδιότητες και τρόπους χρήσης των τριών κατηγοριών φυτοπροστατευτικών ουσιών –  ήτοι ζιζανιοκτόνα, εντομοκτόνα, μυκητοκτόνα- καθώς και των χημικών λιπασμάτων και των άλλων σκευασμάτων της σύγχρονης γεωργοτεχνολογίας όπως ορμόνες, βιοδιεργέτες κ.λ.π
    • Γεωπόνοι που δεν είναι καλοί επιστήμονες και σύμβουλοι αλλά κακοί επιστήμονες και ΑΡΙΣΤΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ…
    • Αδιάφοροι, ανημέρωτοι, αδιάβαστοι και επικίνδυνοι εν τέλει… καταναλωτές για τους ίδιους και τις οικογένειες τους !!!!

      Το τι ακριβώς συμβαίνει είναι αδύνατο να σας το περιγράψω αφού π.χ ραντισμένη έκταση με ζιζανιοκτόνα προφυτρωτικά ή μεταφυτρωτικά δεν πρέπει να σπαρεί πρίν περάσουν 7-8 μήνες !!!!!! απαγορεύεται η βόσκηση προβάτων κ.λ.π, η συλλογή χόρτων …. αλλά αφού συλλεχθεί το μπαμπάκι σπέρνεται τον ίδιο χρόνο το ίδιο χωράφι με ραδίκι,σπανάκι, λάχανα…. τι είπατε ;;; σκεφθήκατε αγαπητοί φίλοι, όταν μαζεύετε ζωχούς ή αγριοράδικα κοντά σε νύν ή τέως βαμβακοφυτείες ή ελαιώνες ή αμπελώνες ή δενδρώνες  κ.ο.κ τι έχει ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ;; ένα συνήθως όργιο ψεκασμών με ότι ουσίες μπορείτε να φαντασθείτε, ένα φοβερό κοκταίηλ, αφού οι πειραματισμοί και οι πατέντες των αγροτών σύν τοις άλλοις δίνουν και παίρνουν !!!!!

    Πρόσφατα ενδεικτικά αποτελέσματα, έδειξαν το μέγεθος του προβλήματος και μας “τσίμπησαν” οι Γερμανοί σε επιτεραπέζια σταφύλια εξαγωγής και μας τα πέταξαν στην μούρη όχι βέβαια γιατί αυτοί ήταν καλύτεροι, αφού τα κτηνοτροφικά προϊόντα τους είναι επιβαρυμένα από άλλες πλευρές.

      Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σε εξέλιξη προγράμματα του ΥΠ.ΓΕ  για την καταπολέμηση της νιτρώδους ρύπανσης  από την αλόγιστη χρήση αζωτούχων λιπασμάτων στην Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα κ.λ.π δηλαδή για να προλάβουμε τί ;; …. την μόλυνση του υπεδάφους, διαβάσατε ήδη το τι γίνεται με τα υπόγεια νερά,  αλλά και το φαινόμενο του “ευτροφισμού” σε λίμνες, ποτάμια είναι καρκίνωμα επίσης και θα έρθουν και άλλα οσονούπω … Δηλαδή υπάρχει επίσημη παραδοχή ενός παρατεταμένου εγκλήματος κατά της χλωρίδα και πανίδας του τόπου μας … και τα ευήκοα ώτα κωφεύουν !!!!!!!!!!!!

      Θα μου πείτε αφού υπάρχει πρόγραμμα σε εξέλιξη, οι αγρότες τι κάνουν, ποιός τους ελέγχει, ποιός τους ενημερώνει, ποιός τους κατευθύνει ;; Από ότι ξέρω από τα μέρη μου ελάχιστα γίνονται ή τίποτα, αφού αυτά μένουν ανεφάρμοστα και επιπλέον θα έπρεπε π.χ να μην πωλούνται αζωτούχα λιπάσματα στις  περιοχές αυτές ή να προηγούνται εδαφολογικές αναλύσεις και ανάλυση των κρισίμων δεικτών μακροστοιχείων, ιχνοστοιχείων και επιβαρυντικών χημικών ουσιών …. δυστυχώς τεχνολογία υπάρχει αλλά άν δεν υπάρχει διάθεση και πολιτική βούληση τι γίνεται ;; επιπλέον τα κέρδη και οι τζίροι είναι ασύλληπτοι για τις εταιρείες που πλασσάρουν τα είδη αυτά….

      Στο πρόσφατο ΕΘΝΟΣ/ΚΥΝΗΓΙ π.χ αναφέρεται ότι μεγαλοχορηγός σκυλοτροφών και κριτής άν κατάλαβα καλά, είναι και διαθέτης φυτοφαρμάκων κ.λ.π και ψέγουν το γεγονός όχι της επαγγελματικής του ιδιότητας … αλλά της ιδιότητάς του ως προστάτη της χλωρίδας και πανίδας … εκ παραλλήλου.

      Πάντως το θέμα έχει πολύ ενδιαφέρον και μπορούμε να πούμε πολλά .

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    25/09/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    98
    Θόλος στις #32872

     

    Για μία ακόμα φορά θα συγχαρώ το φίλο Γιάννη που μοιράζετε τις γνώσεις του σε ένα θέμα τόσο καίριο όσο αυτό.

    Οποιος συνάδελφος έχει εμπειρία πάνω στο θέμα παρακαλώ να γράψει την απόψή του. Αν δεν βγαλούμε τίποτα άλλο, τουλάχιστον θα μάθουμε πως να προστατευόμαστε έστω και πρωτογενώς. να μην μαζεύουμε χόρτα κοντά σε καλλιέργειες ας πούμε, και τόσα άλλα.

    Επίσης θα ήθελα να πω ότι δεν είμαστε αντίθετοι με την χρήση των φυτοφαρμάκων όπως πολύ σωστά παρατηρεί ο Κώστας, αλλά είμαστε σίγουρα αντίθετοι με την αλόγιστη χρήση τους.

    Ενα άλλο ερώτημα σχετίζετε με το θέμα που συζητάμε εδώ, μου δημιουργήθηκε όταν πριν κανα-δυο χρόνια κάποιος μπυ είπε ¨δεν τρώω πουλιά μεταναστευτικά γιατί έχουν μολυνθεί με απεμπλουτισμένο ουράνιο στην Γιουγκοσλαβία”. γνωρίζει κάποιος αν ευσταθεί κάτι τέτοιο?

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    18/05/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    8660
    victz στις #32891

     Kανενας δεν ειναι αντιθετος στην χρηση φυτοφαρμακων, ουτε λιπασματων, ομως σε συζητησεις με καλλιεργητη οργανικων καλλιεργιων, σε αντιστοιχη ερωτηση μου, μου απαντησε οτι υπαρχουν εντομα και χορτα τα οποια χρησιμοποιουνται εν ειδη φυτοφαρμακου, οπως και οργανικα λιπασματα που χρησιμοποιουνται αντι των χημικων. Φυσικα ολα αυτα προυποθετουν αυξηση της εργασιας που απαιτηται για την παραγωγη ενος ειδους, την αυξηση των κινδυνων για καταστροφη της καλιεργειας, αλλα και τη μειωση της παραχθεισας ποσοτητας αρα και του κερδους. Οποτε ποιος αργοτης θα ασχοληθει σοβαρα με τετοιου ειδους καλλιεργειες? 

     Γιαννη, πως να μην συντελεστει τετοιο εγκλημα οταν τονοι δηλητηριων ριχνονται καθε χρονο, και επι τοσα χρονια, με συνταγες του γνωστου η του γειτονα? Μηπως θα επρεπε οι περιβαλλοντολογικες οργανωσεις που “κοπτονται” οπως λενε, να πιεσουν ωστε πριν απο την αγορα οποιουδηποτε φυτοφαρμακου η λιπασματος να προηγηται γνωματευση απο γεωπονο η αναλυση εδαφους απο ειδικο εδαφολογο? Αλλα μαλλον εκει κρυβονται χερια που δεν μπορουν να δαγκωσουν…..

     Μηπως ομως φταιμε και μεις σαν καταναλωτες που θελουμε τα παντα ολο το χρονο, φρουτα και λαχανικα εκτος εποχης, τροφοδοτοντας ενα κυκλωμα που ο μονος χαμενος ειναι τελικα το οικοσυστημα?

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    15/05/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    2126
    THEOD στις #32896

     

      Παιδιά είναι εύλογες οι απορίες σας και οι ενδοιασμοί σας αφού η ενημέρωση και η σωστή πληροφόρηση είναι είδος εν ανεπαρκεία…Το φαινόμενο που αναφέρει ο Βίκτωρας στα φυτά, στηρίζεται στην αλληλοπάθεια των ζιζανίων και στην ενίσχυση της παρουσίας κάποιων που λειτουργούν σε βάρος άλλων και στην τόνωση των ιδιοτήτων τους, υπάρχουν βιολογικά σκευάσματα όπως ο βάκιλλος της Θουριγγίας που λειτουργεί ως άριστο εντομοκτόνο επαφής, το φυσικό πύρεθρο κ.λ.π πράγματα γνωστά και επιβεβλημένα στις βιολογικές καλλιέργειες.

     Η χρήση τους όμως δεν έχειεπεκταθεί αλλά μόνο “ψαγμένοι” καλλιεργητές ή άτομα με υψηλό δείκτη εκπαίδευσης τα χρησιμοποιούν…Επιπλέον έχει τεθεί ένα μείζον φιλοσοφικό ερώτημα άν τελικά η μελλοντική γεωργία είναι η βιολογική ή η  συμβατική ή αυτή της ολοκληρωμένης καταπολέμησης και βέβαια οι απόψεις δίνουν και παίρνουν…

     Το ζήτημα είναι ότι στη χώρα μας καίτοι ήδη υπάρχουν Κώδικες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής αυτοί δύσκολα φτάνουν στο χωράφι…εξάλλου το κάθε σκεύασμα αναφέρει οδηγίες χρήσης,τρόπους και μεθόδους προφύλαξης,υπολειμματική δράση,επιτρεπόμενο διάστημα συλλογής καρπών κ.λ.π. πράγματα που συνήθως δεν τηρούνται ή τηρούνται εν μέρει…Σε καλλιέργειες όπως π.χ το μπαμπάκι, τα αντίστοιχα σκεύασματα που ραντίζεται έχουν την ιδιότητα να συγκεντρώνονται και στο σπόρο του, ο οποίος πολλές φορές γίνεται βαμβακόπιτα και αποτελεί εκλεκτή και φτηνή σχετικά ζωοτροφή…πόσες φορές δεν πήρατε αρνάκι γάλακτος και “βρωμούσε” κυριολεκτικά ;; δεν έφταιγε το κρέας αλλά το σιτηρέσιο του …

      Έχετε δεί τις φράουλες …ογκώδεις και “τίγκα” στις αυξητικές ορμόνες χωρίς καμμία γεύση ή άρωμα ή αίσθηση ότι τρώς φρούτο…έχετε δεί τα καρπούζια που είναι πλέον “μάπα”…ξέρετε ότι είναι μπολιασμένα πολλάκις σε κολοκυθόριζα ώστε να αντέχουν στις αδρομυκώσεις και να “τραβάνε” κιλά ;; επιπλέον δέχονται μεγάλες ποσότητες αζωτούχων λιπασμάτων για γρήγορη ανάπτυξη και όταν το ανοίγεις για να το φάς διαμαρτύρεσαι, γιατί το καλύτερο μέρος του, η καρδιά, είναι “σκασμένη” με ίνες και άγευστη εαιτίας των λιπασμάτων;;

     Ξέρετε ότι το αγνό κρασάκι σήμερα είναι σε πολλές περιπτώσεις εισαγόμενο,λόγω  χαμηλής τιμής και άγνωστης προέλευσης και συνήθως ανακατεύεται με ημεδαπά και γίνεται μιά “μπόμπα” πολυτελείας… Γνωρίζετε ότι τα δραστικά μυκητοκτόνα για περονόσπορο,βοτρύτη ή τα εντομοκτόνα κ.λ.π έχουν διάστημα ανοχής και δεν πρέπει να ραντίζονται αρκετό διάστημα πρίν τα αμπέλια ή να καθυστερεί ο τρύγος ;; έχετε αναρωτηθεί γιατί πολλές φορές η προσπάθεια να φτιάξετε το κρασάκισας αποτυγχάνει είτε γιατί δεν έβρασε είτε γιατί ξύνισε είτε γιατί μυρίζει “κλούβιο” αυγό και θειάφι ή έχει ένα ωραίο καταπράσινο χρώμα ή ένα κατάμαυρο μελανό ή καστανό ή και μπλέ καμμιά φορά ;; και συνήθως δεν φταίτε οι ίδιοι αλλά κάποιοι ανόητοι αμπελουργοί που ραντίζουν ασύστολα και χωρίς μέτρο …

     Μπορούν να ειπωθούν κατά τομέα φυτικής καλλιέργειας παρά πολλά και φυσικά αναφέρομαι στις υπαίθριες καλλιέργειες γιατί άν συζητήσουμε για θερμοκηπιακές καλλιέργειες ……;;;;;;;;!!!!!!!!

Επισκόπηση 10 δημοσιεύσεων - 1 έως 10 (από 10 συνολικά)
Απευθείας μετάβαση στη σελίδα:

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων