Ξερω πως απαγορευεται ! Παρανομησα το παραδεχομαι αλλα μου γινε μαθημα και δε το ξανακανω ! Αγαπητε φιλε μου Sector τωρα ειδα το μυνημα σου ! Παρακαλω να με συνχωρησεις ! Τα γραφεις ολα ποιητικα και ομορφα που με ταξιδεψες σε ενα μερος μαγευτικο ! Εγω παω για ψαροντουφεκο σε ολες τις περιοχες ! Αλλα με λυπη μου παρατηρω πως τα ψαρια ανα χρονο ελλατωνονται !
ΧΤΑΠΟΔΙΑ
-
ΑνενεργόςΗμ. εγγραφής:
01/01/1970
Αρ. μηνυμάτων:
12190O «λωλός» ή «ωλός» είναι ένα από τα καλύτερα και αποδοτικότερα δολώματα για μεγάλα λαβράκια και τσιπούρες. Πρόκειται για δελεαστικότατο μεζέ αφού τα ψάρια τον βλέπουν ακόμη και τη νύχτα, διότι κάποια τμήματά του φωσφορίζουν.
H κολπάδα είναι ένα εύχρηστο αλιευτικό εργαλείο, που καλό είναι να υπάρχει μόνιμα στο σκάφος μας για το ψάρεμα του χταποδιού ανά πάσα στιγμή.
Tο χταπόδι ζει μέσα στις τρύπες των βράχων, ή σε θαλάμια που η θάλασσα έχει δημιουργήσει στον πυθμένα της με άμμο και πέτρες. Eκεί μαζεύοντας μερικά ακόμη βότσαλα το χταπόδι φωλιάζει και αναμένει τα θύματά του. Eνα θαλάμι είναι «ενεργό» από τη μαρτυρία της ύπαρξης φρέσκων υπολειμμάτων τροφής, όπως κελύφη από αχιβάδες ή κυδώνια.
H κουκούλα που διαθέτει το χταπόδι είναι και η κοιλιά του, στη βάση της οποίας βρίσκεται το κεφάλι του, όπου αρχίζουν τα οκτώ πλοκάμια του που διαθέτουν βεντούζες. Στο κεφάλι υπάρχουν τα μάτια του και από κάτω βρίσκεται το στόμα του που καταλήγει σε ένα κεράτινο παπαγαλέ ράμφος, το οποίο ουσιαστικά είναι το στόμα του.
Mέσα στην κουκούλα, βρίσκονται τα σπάραχνά του (στομάχι, μελανοσακούλα κλπ.) τα οποία αφαιρούμε όλα μαζί πριν το χτυπήσουμε και το παραγουλιάσουμε. Tο σύνολο αυτό αποκαλείται στην αλιευτική διάλεκτο «λωλός».
Ποιο τμήμα δολώνουμε
Aφού αφαιρέσουμε τα σπάραχνα με προσοχή ώστε να μη σπάσει η μελανοσακούλα του χταποδιού και γεμίσει ο τόπος μελάνια, τα τοποθετούμε προσεκτικά σε ένα βρεγμένο με θάλασσα πανί κι έτσι «οι λωλοί» είναι έτοιμοι να δολωθούν σε πολυάγκιστρο.Tο μέγεθος των αγκίστρων του πολυάγκιστρου είναι της επιλογής μας, ανάλογο των ψαριών που υπάρχουν στην περιοχή, ενώ μπορούμε να το προμηθευτούμε έτοιμο από κατάστημα ειδών αλιείας (φωτό 3). Aν θέλουμε όμως, μπορούμε να δέσουμε το δικό μας πολυάγκιστρο χρησιμοποιώντας λιγότερα αγκίστρια, δηλαδή τρία, αλλά σε μεγαλύτερη απόσταση.
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ (http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=130…;pubid=10421159)
ΑνενεργόςΗμ. εγγραφής:
27/10/2008
Αρ. μηνυμάτων:
3347Υπάρχει τρόπος να δολώσουμε τον ωλό στο πολυάγκιστρο. Καλύτερα να φτιάξουμε ένα πολυάγκιστρο με 6 αγκίστρια. Χωρίζουμε τον ωλό από την υπόλοιπη κουκούλα με ένα κοφτερό μαχαιράκι ή φαλτσέτα βγάζοντας και τα σκληρά μερη μαζί ώστε να μπορεί να καρφωθεί το πρώτο και το τελευταίο αγκίστρι. Καρφώνουμε το πρώτο και τυλίγουμε κατα μήκος και γύρω από την σακούλα με το μελάνι τα υπόλοιπα με τα αρπάδια να κοιτάνε προς τα έξω. Καρφώνουμε το τελευταίο στην άλλη άκρη εννοείται πάλι σε σκληρό σημείο. Τώρα είναι το κρίσιμο σημείο. Κάνουμε μια τσακιστή και περνάμε ολόκληρο τον ωλό από μέσα μέχρι την μέση και σφίγγουμε. Επαναλαμβάνουμε άλλη μία φορά. Τώρα μπορούμε να το πετάξουμε άφοβα μέσα χωρίς να φοβόμαστε ότι θα μας διαλυθεί ή θα κοπεί η σακούλα με το μελάνι. Η δύναμη δεν ασκείται με τον τρόπο αυτό στο τελευταίο αγκίστρι και δεν χαλάει η δολωσιά με τίποτα. Έτσι δεν υπάρχει φόβος να χάσουμε αυτό το ακριβοθώρητο δόλωμμα που πραγματικά για τα λαβράκια είναι θανατηφόρο.
ΑνενεργόςΗμ. εγγραφής:
01/01/1970
Αρ. μηνυμάτων:
12190Καλημέρα σήμερα μετά από πολύ καιρό πήρα ένα χταπόδι περίπου 2,5 κιλά καλό κομμάτι ήταν , ότι πρέπει για την μεγάλη εβδομάδα , για ουζάκι με τα φιλαράκια
[size=4][b][color=”#000080″]Καλημέρα σήμερα μετά από πολύ καιρό πήρα ένα χταπόδι περίπου 2,5 κιλά καλό κομμάτι ήταν , ότι πρέπει για την μεγάλη εβδομάδα , για ουζάκι με τα φιλαράκια [/color][/b][/size]
μπραβω καπετανιο προσεξε μονο μην πειεις πολλυ και φουσκοσει η κηλητσα
ΑνενεργόςΗμ. εγγραφής:
01/01/1970
Αρ. μηνυμάτων:
12190μπραβω καπετανιο προσεξε μονο μην πειεις πολλυ και φουσκοσει η κηλητσα
Σε ευχαριστω αντρικο πολυ καλο κοματι ειναι
[size=4][b][color=”#000080″]Καλημέρα σήμερα μετά από πολύ καιρό πήρα ένα χταπόδι περίπου 2,5 κιλά καλό κομμάτι ήταν , ότι πρέπει για την μεγάλη εβδομάδα , για ουζάκι με τα φιλαράκια [/color][/b][/size]
αξιος . καλοφαγωτο
ΑνενεργόςΗμ. εγγραφής:
01/01/1970
Αρ. μηνυμάτων:
12190[size=4]
αφου δεν το πίνεις το ούζο
χτύπατο καλά μη σε πειράξει [/size]εγω με το τσιπουρακι ειναι ταμ μαμ
[size=4][b][color=”#000080″]Καλημέρα σήμερα μετά από πολύ καιρό πήρα ένα χταπόδι περίπου 2,5 κιλά καλό κομμάτι ήταν , ότι πρέπει για την μεγάλη εβδομάδα , για ουζάκι με τα φιλαράκια [/color][/b][/size]
ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΠΕΤΑΝΙΕ ΠΑΝΤΑ ΤΕΤΟΙΑ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΤΟ ΦΕΡΝΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΑΦΕΝΕ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΓΙΑΤΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΔΡΟΜΟ ΑΚΟΜΑ
ΑνενεργόςΗμ. εγγραφής:
01/01/1970
Αρ. μηνυμάτων:
12190ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΠΕΤΑΝΙΕ ΠΑΝΤΑ ΤΕΤΟΙΑ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΤΟ ΦΕΡΝΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΑΦΕΝΕ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΓΙΑΤΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΔΡΟΜΟ ΑΚΟΜΑ
ΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΖΕΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ ΤΑ ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΜΟΥ !
πολύ καλό https://www.facebook.com/video.php?v=732880853499168 :good:
Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.