Θεμα: Καλαμάρια
Τα ξεχωρίζουμε σε 2 κατηγορίες. Καλαμάρια και θράψαλα. Τα θράψαλα είναι πιό μεγάλα αλλά το μπροστινό τους μέρος έχει μικρά πλοκάμια και μάτια. Τα καλαμάρια είναι πιό μαλακά, νοστιμότερα και τα πλοκάμια τους είναι μεγαλύτερα από εκείνα των θραψάλων αναλογικά με το σώμα τους.
Τα βρίσκουμε παντού αλλά τα ψαρεύουμε τις προχωρημένες βραδυνές ώρες κυρίως, από βάρκα με καλαμαριέρα και λάμπα. Η λάμπα είναι προαιρετική όμως κάνει την διαφορά στην κάρπωση. Τα Καλαμαροθράψαλα τα βρίσκουμε σε κάθε βάθος γιαυτό και τα ψάχνουμε ψαρεύοντας τσαπαρίσια και όχι στατικά χωρίς να αποκλείεται να μας κάτσει κανένα σε σταματημένη καλαμαριέρα.
Το εργαλείο που τα ψαρεύουμε είναι η καλαμαριέρα. Μια χοντρή πετονιά για να μη μας κόβει τα δάχτυλα μια και το καλαμάρι γεμίζει νερό και φέρνει μεγάλη αντίσταση, στην οποία πετονιά έχουμε δέσει από μία έως τρείς καλαμαριέρες (μολυβένιες απομιμήσεις καλαμαριού κατά προτίμηση φωσφορούχες που στο κάτω μέρος φέρουν μιά μεγάλη σαλαγγιά).
Τα ψάχνουμε σε νερά από 15-20 έως 40 μέτρα. Υπάρχουν και βαθύτερα αλλά να ανεβάσεις καλαμάρι από 80 μέτρα είναι κάτεργο εκτός αν έχεις ειδικό βίντσι και πάλι πρέπει να έχει πιαστεί καλά. Μπροστά στην βάρκα βάζουμε ένα μεγάλο δυνατό φώς πολλών κηρίων. Αυτό τα συγκεντρώνει πιό γρήγορα και τα φέρνει κάτω από τη βάρκα, οπότε το ψάρεμα είναι ρίξε -τράβα. Αν δεν έχετε τα ψάχνετε ανεβοκατεβάζοντας τα εργαλεία σας.
Το καλαμάρι πιάνετε λόγω ..έρωτος και όχι λόγω πείνας. Γιαυτό και το ομοίωμα της καλαμαρίνας. Ορμάνε και βεντουζάρουν το ένα πάνω στο άλλο. Αν πέσει μέσα εκεί η καλαμαριέρα σας, θα έρχεται το ένα πίσω από το άλλο. Αρκεί όταν πιάσετε το πρώτο σημαδέψετε το βάθος να τα τσακίσετε.
Σε κάποια στιγμή λοιπόν αισθάνεστε ένα μεγάλο βάρος σαν να πιάσατε πατσαβούρι ή χταπόδι μεσόνερα. Αυτό γίνεται γιατί το καλαμάρι φουσκώνει νερό και εκτοξεύοντάς το προωθείται. Ανεβάζετε με σταθερή ταχύτητα, όχι πολύ γρήγορα για να μήν ξεπιαστεί και μόλις φθάσει στην επιφάνεια…ανεβάζετε 10 πόντους πάνω από το νερό, περιμένετε να ξεφυσήξει το νερό για να μήν κάνετε μπάνιο βραδιάτικα, και το ρίχνετε σε ένα μεγάλο κουβά. Κατόπιν το πιάνετε από το σώμα και το ξαγκιστρώνετε.
Αυτός είναι ο βασικός τρόπος ψαρέματος καλαμαριού από βάρκα στα μισά νερά που λένε. Εχω πιάσει χιλιάδες κομάτια. Νωρίς το καλοκαίρι -από τώρα καί έπειτα- είναι τα καλαμάρια και από το φθινόπωρο και μετά τα θράψαλα. Οι τόποι δεν είναι συγκεκριμένοι. Ρωτάς τους ντόπιους αν φάνηκε τίποτε στην περιοχή τους και αναλόγως πράττεις.
Να διασκεδάζετε αλλά το μάτι στον καιρό παιδιά.