Συμβουλές για το SKEET

Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 1 έως 15 (από 169 συνολικά)
Απευθείας μετάβαση στη σελίδα:
  • Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    28/07/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    8970
    leo στις #30161

    Σκόπιμα απέφευγα εδώ και καιρό να γράψω λίγα πράγματα για το skeet, γιατί από την μία, είναι πολύ πιο περίπλοκο σαν τεχνική από το trap, και από την άλλη, ήθελα πρώτα να το έχουν δοκιμάσει κάποια μέλη του forum, ώστε να καταλαβαίνουν πιο εύκολα αυτά που γράφω.
    Κατ’ αρχήν το skeet είναι αγώνισμα σχετικό με τις κυνηγετικές ντουφεκιές. Αφορά γρήγορες και κοντινές βολές, σε μία ποικιλία από γωνίες, με έμφαση στις τραβέρσες. Επίσης, ο σκοπευτής ξεκινάει την κίνηση ανεπώμιστος, και μάλλιστα με το κοντάκι του όπλου στο ύψος του ισχίου, σημείο που σημειώνεται με μία ταινία πάνω στο γιλέκο του. Ταυτόχρονα όμως, είναι και καθαρόαιμα τεχνικό αγώνισμα, με απαιτήσεις σωματικές, διανοητικές και ψυχολογικές.
    Το stand που διεξάγεται το skeet έχει σχήμα ημικυκλικό. Στα άκρα του ημικυκλίου υπάρχουν τα δύο “σπιτάκια”. Το ψηλό σπιτάκι στα αριστερά ονομάζεται “pull” και το χαμηλό σπιτάκι δεξιά ονομάζεται “mark”. Τα σπιτάκια αυτά φιλοξενούν τις δυο μηχανές του skeet, οι οποίες εκτοξεύουν τα πιάτα σε διασταυρούμενες πορείες. Οι σκοπευτές ρίχνουν από 8 βατήρες, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι πάνω στο ημικύκλιο, εκτός από τον Νο8, που είναι ανάμεσα στα δύο σπιτάκια. Ο Νο1 και ο Νο7 είναι μπροστά στα σπιτάκια pull και mark αντίστοιχα.
    Το μενού περιλαμβάνει 25 πιάτα, τα οποία μοιράζονται στους 8 βατήρες ως μονά και διπλά (ντουμπλέδες). Συγκεκριμένα, για το Ολυμπιακό skeet που μας ενδιαφέρει, μιας και αυτή τη μορφή skeet ρίχνουμε στην Ελλάδα, το μενού έχει ως εξής:
    Βατήρας Νο 1: 1 μονό πιάτο pull & 1 ντουμπλές ξεκινώντας από το pull.
    Βατήρας Νο 2: Το ίδιο με το Νο 1
    Βατήρας Νο 3: Το ίδιο με το Νο 1 και Νο 2
    Βατήρας Νο 4: 1 μονό pull, 1 μονό mark και δύο ντουμπλέδες, ο ένας αρχίζοντας από το pull και ο άλλος από το mark.
    Βατήρας Νο 5: 1 μονό mark & 1 ντουμπλές ξεκινώντας από το mark.
    Βατήρας Νο 6: Το ίδιο με το Νο 5. 
    Βατήρας Νο 7: 1 ντουμπλές ξεκινώντας από το mark.
    Βατήρας Νο 8: 1 μονό pull & 1 μονό mark. Στον 8, τα πιάτα πρέπει να σπάσουν πριν περάσουν το σημαιάκι που μαρκάρει την μέση της απόστασης ανάμεσα στα δύο σπιτάκια.
    ΕΘΙΜΟΤΥΠΙΚΑ
    Σαφώς ευκολότερα εδώ τα πράγματα από το trap, και πιο ανάλαφρη η ατμόσφαιρα μέσα στο stand κατά την διάρκεια της πούλας. Οι σκοπευτές (6 στον αριθμό) ξεκινούν από τον βατήρα Νο 1. Ο πρώτος σκοπευτής μπαίνει στον βατήρα να ρίξει, ενώ οι υπόλοιποι είναι από πίσω του, εκτός βατήρα. Αφού ρίξει στα πιάτα του, μπαίνουν και οι υπόλοιποι ένας ένας με την σειρά τους, μέχρι να ρίξουν όλοι. Ύστερα, μετακινούνται στον επόμενο βατήρα, όπου επαναλαμβάνεται η ίδια διαδικασία. Προσοχή. Οι σκοπευτές που είτε μόλις έχουν ρίξει ή πρόκειται να ρίξουν σε έναν βατήρα, δεν κόβουν βόλτες μέσα στο stand, αλλά είναι συγκεντρωμένοι πίσω από τον σκοπευτή που βρίσκεται στον βατήρα. Επίσης, αυτές οι στιγμές αναμονής δεν ενδείκνυνται για κουτσομπολιά και κουβεντούλα, οφείλουμε στους συναθλητές μας σεβασμό , δηλαδή ησυχία.
    ΤΕΧΝΙΚΗ
    Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Λέγεται ότι το trap μαθαίνεται εύκολα, αλλά αφού το μάθεις έχεις διακυμάνσεις στην απόδοσή σου, ενώ το skeet μαθαίνεται δύσκολα, αλλά ύστερα είναι εύκολο να κρατηθείς σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο απόδοσης, με μικρές διακυμάνσεις. Παρ’ όλο που υπάρχει μία δόση αλήθειας, σηκώνει πολύ ανάλυση και σίγουρα δεν είναι επί του παρόντος. Θα συμφωνήσω πάντως στο πρώτο σκέλος, ότι δηλαδή το skeet πράγματι μαθαίνεται δυσκολότερα.
    Κατ’ αρχάς, να διευκρινήσω ότι ενώ στο trap η τεχνική είναι μία, το swing through, στο skeet τέτοιες απλουστεύσεις είναι άγνωστες. Το skeet (μαζί με το sporting) προσφέρεται για να ευδοκιμήσουν όλες οι σκοπευτικές τεχνικές, με τόσες πολλές παραλλαγές μεταξύ τους, που πραγματικά είναι σπάνιο να βρεις δύο σκοπευτές που να ρίχνουν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Οι τρεις βασικές τεχνικές είναι το swing through, το pull away και το maintained lead, ή αλλιώς sustained lead. Υπάρχουν κι άλλες αναγνωρισμένες τεχνικές, όπως η τεχνική Churchill, το spot shooting, το modified swing through κλπ, αλλά εδώ θα κάνω μία γρήγορη ανάλυση των 3 βασικών.
    Swing through: Εδώ ο σκοπευτής τοποθετεί το όπλο του πίσω από τον στόχο, και προσπερνώντας τον, πατάει ακαριαία την σκανδάλη. Είναι μία αγαπημένη τεχνική στο κυνήγι, αλλά και στο σκοπευτήριο, κυρίως σε πολύ κοντινούς στόχους, με το πλεονέκτημα ότι δεν χρειάζεται να βάζει ο σκοπευτής συγκεκριμένη προσκόπευση στην βολή του,γιατί η ταχύτητα που έχει το όπλο κατά την προσπέραση του στόχου σε συνδυασμό με την χρονική υστέρηση που μεσολαβεί από την στιγμή που ο εγκέφαλος δίνει εντολή μέχρι να πατηθεί η σκανδάλη, δίνει αυτόματα την απαιτούμενη προσκόπευση. Το μειονέκτημα αυτής της τεχνικής είναι ότι δεν μας δίνει την δυνατότητα να επιλέξουμε εμείς το σημείο που θα σπάσει το πιάτο, πράγμα ιδιαίτερα χρήσιμο στο skeet, καθώς και το ότι δεν έχουμε περιθώρια διόρθωσης της ντουφεκιάς αν κάτι πάει στραβά.
    Pull away: Σ’ αυτήν την τεχνική, ο σκοπευτής βάζει το όπλο πάνω στον στόχο και επιταχύνοντας προοδευτικά μπροστά από τον στόχο, τραβάει την σκανδάλη μόλις δει την προσκόπευση που θεωρεί σωστή, συνεχίζοντας ταυτόχρονα την κίνηση του όπλου. Είναι επίσης χρήσιμη τεχνική για το κυνήγι και το σκοπευτήριο, κυρίως για μακρύτερες βολές, αλλά και πάλι μας στερεί το πλεονέκτημα να επιλέξουμε το ακριβές σημείο που θα σπάσει το πιάτο. Βέβαια, είναι κατά πολύ ακριβέστερη της προηγούμενης.
    Maintained lead: Όπως λέει και η φράση, διατηρούμενη προσκόπευση. Εδώ, ο σκοπευτής τοποθετεί το όπλο απευθείας μπροστά από την πορεία του στόχου και τον παρακολουθεί εφαρμόζοντας την προσκόπευση που απαιτείται. Όταν δει την “εικόνα” που θεωρεί σωστή, πατάει ακαριαία την σκανδάλη χωρίς να σταματήσει την κίνηση του όπλου. Όπως όλες οι τεχνικές, έτσι κι αυτή έχει πλεονεκτήματα και ελαττώματα. Το ελάττωμά της, ιδίως για αρχάριους σκοπευτές, είναι ο κίνδυνος να σταματήσεις την κίνηση του όπλου κατά τον πυροβολισμό, πράγμα που θα έχει σίγουρο αποτέλεσμα η ντουφεκιά να φύγει πίσω από τον στόχο. Προσφέρει όμως πλεονεκτήματα πολύ χρήσιμα για το skeet. Πρώτον, μπορείς να επιλέξεις το σημείο που θα σπάσεις το πιάτο, και δεύτερον, απομνημονεύεις και εφαρμόζεις τις πραγματικές προσκοπεύσεις που απαιτούνται σε κάθε βατήρα. Η γνώμη μου είναι ότι η συγκεκριμένη τεχνική, αν και δυσκολότερη στην εκμάθηση, είναι η πλέον κατάλληλη για χρήση στο skeet.
    ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
    Ναι, καλά ακούσατε. Το skeet, πέρα από αγώνισμα τεχνικής επιδεξιότητας, είναι και αγώνισμα στρατηγικής. Όπως στο γαλλικό μπιλιάρδο πρέπει όχι μόνο να κάνεις καραμπόλα, αλλά και να τοποθετήσεις την μπίλια σου με τέτοιο τρόπο, ώστε να “στήσεις” και την επόμενη καραμπόλα, έτσι και στο skeet, δεν αρκεί να σπάσεις το πιάτο σε ένα οποιοδήποτε σημείο, αλλά να το σπάσεις σε προκαθορισμένο σημείο που θα σου επιτρέψει να έχεις απόλυτο έλεγχο και στο δεύτερο πιάτο του ντουμπλέ. Πολλοί σκοπευτές χρησιμοποιούν το maintained lead στο πρώτο πιάτο του ντουμπλέ, αλλά λόγω κακής εφαρμογής του αργούν, με αποτέλεσμα να μην έχουν αρκετό χρόνο για το δεύτερο πιάτο, το οποίο ύστερα κυνηγάνε απελπισμένα για να το σπάσουν με swing through. Λάθος. Ή εφαρμόζεις μία τεχνική ή κάνεις ότι σου κατέβει. Και τα δύο πιάτα πρέπει να σπάσουν με την ίδια ακριβώς τεχνική, και κυρίως σε προκαθορισμένα σημεία που εντάσσονται μέσα στην “ζώνη ελέγχου” του σκοπευτή, μία ζώνη δηλαδή στο οπτικό πεδίο του, όπου ο σκοπευτής “δουλεύει” με συγκεκριμένο τρόπο και οικονομία κινήσεων, χωρίς να κυνηγάει τα πιάτα σε όλο το stand. Ο τρόπος για να επιτύχεις αυτήν την οικονομία κινήσεων και χρόνου, είναι να εφαρμόζεις την προσκόπευση κατά την διάρκεια της επώμισης, και μόλις το κοντάκι κουμπώσει στο ζυγωματικό, να πατιέται ακαριαία η σκανδάλη.
    Είναι πραγματικά “μαγικό” να βλέπεις πόσα πράγματα έχει τον χρόνο να αναλύσει ο ανθρώπινος εγκέφαλος σε 5/10 του δευτερολέπτου (τόσο διαρκεί η πρώτη ντουφεκιά του ντουμπλέ) και με πόση ακρίβεια μαθαίνει να υπακούει το ανθρώπινο σώμα. Βέβαια, αυτά έρχονται με τον καιρό και κυρίως με ποιοτική προπόνηση, θέληση, υπομονή και πειθαρχία.
    Λεωνίδας


    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    23/11/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    679
    DUCKHUNTER στις #35228

    Μπραβο Λεο!!!

    Εξαιρετικη δουλεια και πραγματικα ανοιγεις ενα μεγαλο θεμα!!!!!!!!

    Το skeet οπως ξερετε ειναι το αγαπημενο μου αθλημα και πιστευω οτι ο Λεο μεσα απο αυτο το θεμα ξεκιναει μια μεγαλη συζητηση πανω στο πολυ τεχνικο αυτο αθλημα!!

    Γιωργος

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    17/11/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    443
    mnikolai στις #35235

    ΜΠΡΑΒΟ ΟΝΤΩΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΗ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ.

    ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑ ΟΤΙ ΛΟΓΩ ΕΛΕΙΨΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΟΛΕΣ ΜΑΖΙ ΤΙΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΞΕΚΙΝΟΝΤΑΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΣ ΜΑΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΛΕΣ ΞΕΚΙΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟ SWING THROUGH ΩΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΠΡΩΡΟ ΠΙΑΤΟ ΟΠΩΣ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΤΕΧΝΙΚΗ.

    ΚΑΙ ΕΜΕΝΑ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΤΟ ΣΚΕΕΤ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΣΚΟΠΕΥΩ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ  ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    15/05/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    1470
    kritsilis στις #35241


    [indent]Μνημόνιο: Αρχική αποστολή από leo στίς 01 Aπρίλιος 2004


    Το stand που διεξάγεται το skeet έχει σχήμα ημικυκλικό. Στα άκρα του ημικυκλίου υπάρχουν τα δύο “σπιτάκια”. Το ψηλό σπιτάκι στα αριστερά ονομάζεται “pull” και το χαμηλό σπιτάκι δεξιά ονομάζεται “mark”.


    [/indent]Aπό πού έχουν πάρει τα ονόματα τα δύο “σπιτάκια” Δηλαδή “pull” & “mark”. Δεν μπορεί κάτι θα σημαίνουν.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    15/05/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    1470
    kritsilis στις #35242


    [indent]Μνημόνιο: Αρχική αποστολή από leo στίς 01 Aπρίλιος 2004


    Βατήρας Νο 8: 1 μονό pull & 1 μονό mark. Στον 8, τα πιάτα πρέπει να σπάσουν πριν περάσουν το σημαιάκι που μαρκάρει την μέση της απόστασης ανάμεσα στα δύο σπιτάκια.


    [/indent]

    Δηλαδή , αν κάποιος σκοπευτής με τον Α ή Β τρόπο καταλάβει ότι το πιάτο θα περάσει το σημαιάκι και το αφήσει αντουφέκιστο, 1) δικαιούται επαναλάληψη και 2) αν δικαιούται επανάληψη είναι σαν να έριξε γιά πρώτη φορά ??

    Γενικά , αν φύγει ένα πιάτο αντουφέκιστο για οποιονδήποτε λόγο, τι ακριβώς συμβαίνει ?

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    28/07/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    8970
    leo στις #35244

    Aπό πού έχουν πάρει τα ονόματα τα δύο “σπιτάκια” Δηλαδή “pull” & “mark”. Δεν μπορεί κάτι θα σημαίνουν.

    Πολύ σωστά το κατάλαβες. Η λέξη pull (τράβα) έχει την ετοιμολογία της από τα χρόνια της περιστεροβολίας, όταν ο σκοπευτής έδινε εντολή στον υπάλληλο του σκοπευτηρίου να απελευθερώσει το περιστέρι. Αυτό γινόταν τραβώντας ένα κορδόνι, ώστε να δουλέψει ο μηχανισμός εκτόξευσης του πουλιού. Το pull, μέχρι και σήμερα χρησιμοποιείται σαν πρόσταγμα για την εμφάνιση του πιάτου.

    Στο skeet όμως, τα πρώτα χρόνια της εμφάνισής του, όταν δεν υπήρχαν μοντέρνες μηχανές και καλώδια, πόσο μάλλον ηλεκτρονικές κονσόλες και φωνοπουλ, τις μηχανές μέσα στα δύο σπιτάκια, χειριζόντουσαν άνθρωποι, που για λόγους ασφαλείας, δεν είχαν οπτική επαφή με τον σκοπευτή. Έτσι για να ξέρει ο χειριστής της κάθε μηχανής ότι είναι η σειρά του να εκτοξεύσει πιάτο, οι σκοπευτές φώναζαν για το μεν ψηλό σπιτάκι “pull” και για το δε χαμηλό “mark”.

    Λεωνίδας

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    28/07/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    8970
    leo στις #335088

    Δηλαδή , αν κάποιος σκοπευτής με τον Α ή Β τρόπο καταλάβει ότι το πιάτο θα περάσει το σημαιάκι και το αφήσει αντουφέκιστο, 1) δικαιούται επαναλάληψη και 2) αν δικαιούται επανάληψη είναι σαν να έριξε γιά πρώτη φορά ??

    Ο σκοπευτής υποχρεούται να βάλλει κατά του δίσκου, εκτός εάν κατά την κρίση του η παρουσίαση του δίσκου είναι λανθασμένη “no bird” ή “no target”, δηλαδή να βγει ο δίσκος σπασμένος, ή εκτός σωστού χρόνου, ή να βγει ντουμπλες αντί για μονό κλπ. Επαναλήψεις δεν δίνονται αν ο σκοπευτής αρνηθεί να ντουφεκίσει φυσιολογικό πιάτο.

    Γενικά , αν φύγει ένα πιάτο αντουφέκιστο για οποιονδήποτε λόγο, τι ακριβώς συμβαίνει ?

    Αυτό συμβαίνει σε περίπτωση μηχανικής βλάβης του όπλου ή αφλογιστίας του φυσιγγίου. Σ’ αυτήν την περίπτωση ο σκοπευτής παραμένει στην θέση του με το όπλο κλειστό, χωρίς να αγγίξει τον επιλογέα ή την ασφάλεια, και παραδίδει το όπλο στον κριτή για να το ελέγξει. Αν διαπιστωθεί πρόβλημα στο όπλο ή σα φυσίγγια, δίνεται επανάληψη. Αν όχι, τότε το πιάτο βαθμολογείται “μηδέν”, δηλαδή σαν αστοχία.

    Λεωνίδας

     

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    19/05/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    2789
    kostask στις #35245

    Λεωνίδα μπράβο χρειαζότανε μια τέτοια ανάλυση.

    Παιδιά να ξέρετε πάντως, όσο εύκολο σας φάνηκε το skeet με την κυνηγετική ντουφεκιά, τόσο δύσκολο είναι με την σκοπευτική μέθωδο για ένα αρχάριο.

    Η maintained lead μέχρι να βρείς την σωστή εικόνα προσκόπευσης και παράλληλα να εξοικιωθείς με αυτήν ώστε να γίνεται αφθόρμητα, πολλές βολές είτε θα μένουν πίσω είτε θα φεύγουν μπροστά.

    Προσπαθώ αυτές τις μέρες μετά το μάθημα με τον Αιγινήτη, να το εφαρμόσω και πραγματικά είναι λίγες οι φορές που το καταφέρνω. Βέβαια είναι πολύ νωρίς, δεν μαθαίνεται από την μιά μέρα στην άλλη. Επίσης για να βγεί σωστά χρειάζονται και πολλά άλλα πράγματα, όπως κατάλληλο στήσιμο στον βατήρα, τέλεια επώμιση με το αριστερό χέρι να πηγαίνει το όπλο στο πιάτο και το δεξί απλά να ακολουθεί.

    Το Σάββατο στο μάθημα με έβαλε στην αρχή να ρίξω μια πούλα με τον τρόπο που συνηθίζω, έκανα 20 πιάτα και πήγα χαρούμενος να ακούσω επαίνους, αντί γι΄αυτό μου είπε το εξής : “Τα πήγες καλά μόνο στον1, 7 και 8 που είχες τέλεια τεχνική” ( είχε προηγηθεί μάθημα στον 8 από τον Λέο την προηγούμενη φορά). Και συνέχισε: “τα 20 πιάτα να τα ξεχάσεις αν θές να μάθεις να ρίχνεις σωστά”.

    Στην επόμενη πούλα με την σκοπευτική μέθωδο πήρα 12 από τα οποία άν εξαιρέσεις τα 7 πιάτα από τους βατήρες 1 , 7 και 8 που δεν αλλάξα τίποτα από τον τρόπο που έριχνα, έκανα 5 στα 18.

    Βέβαια για κάποιον που θέλει να ρίχνει περιστασιακά για το κέφι του, μπορεί να ρίχνει κυνηγετικά και να περνάει καλά σπάζοντας τα πιάτα εκεί που μπορεί.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    28/07/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    8970
    leo στις #335089

    Σίγουρα Κωστή, θέλει δουλειά, υπομονή και επιμονή, και κυρίως να πιστεύεις μέσα σου, ότι ο δρόμος που σου δείχνει ο δάσκαλος είναι ο σωστός. Αλλιώς πολύ γρήγορα θα εισχωρήσουν στο μυαλό σου ανασφάλειες και αμφιβολίες, μικρά διαβολάκια που θα σου λένε ότι χάνεις την ώρα σου με τα μαθήματα κλπ.

    Αν έχεις πίστη στον άνθρωπο που του εμπιστεύεσαι την εκμάθησή σου, τότε η πίστη αυτή πρέπει να είναι άνευ όρων, και χωρίς ημερομηνία λήξης. Πρέπει να πιστέψεις βαθιά μέσα σου, ότι όσα σου λέει ο προπονητής είναι για το καλό σου, και ότι είναι πράγματι ο καλύτερος και πιο σύντομος δρόμος για να φτάσεις στο ζενίθ των δυνατοτήτων σου.

    Τα λέω όλα αυτά γιατί ξέρω πόσο εύκολο είναι να χάσεις την πίστη σου, όταν βλέπεις τις επιδόσεις σου αντί να ανεβαίνουν, να πέφτουν, και τα “παπαγαλάκια” γύρω σου να σου βάζουν ψύλλους στα αυτιά…

    Σκέψου μόνο σε πόσο δύσκολη θέση έρχεται ένας προπονητής, όταν προσπαθεί να διαπεράσει ένα τείχος αμφιβολίας και καχυποψίας που έχει χτίσει ο μαθητής, αντί να ασχολείται με το μάθημα καθ’ αυτό.

    Φιλικά, Λεωνίδας

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    19/05/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    2789
    kostask στις #335090


    [indent]Μνημόνιο: Αρχική αποστολή από leo στίς 01 Aπρίλιος 2004


    Σίγουρα Κωστή, θέλει δουλειά, υπομονή και επιμονή, και κυρίως να πιστεύεις μέσα σου, ότι ο δρόμος που σου δείχνει ο δάσκαλος είναι ο σωστός………………


    [/indent]

    Για το μοναδικό που είμαι σίγουρος, ειναι η εμπιστοσύνη στον προπονητή μου.

    Γι΄αυτό άλλωστε τον επέλεξα και δεν προτίμισα να γίνω φυσιγγο-φάγος για να μάθω.

    Λεωνίδα τι λές για το Σάββατο θα πάμε κατά τις 09:30′ στην Μαλακάσα? Ο καιρός θα είναι καλός, βορειαδάκι με χαμηλές θερμοκρασίες για την εποχή.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    28/07/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    8970
    leo στις #35250

    ΟΚ. Μέσα για το Σάββατο.

    Λεωνίδας

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    13/02/2004
    Αρ. μηνυμάτων:
    213
    kazam στις #35253

    Φιλοι μου οσο αφορα το Σκητ να ξερετε ότι η εκτοξευση των πιατων γινεται με χρονοδιακοπτη(ρελε).Δηλ. από την  στιγμη που θα καλεσεις το πιατο αυτό μπορει να εκτοξευτει ακαριαια  αλλα μπορει και να καθυστερησει μερικα δευτ. Χρειαζεται  ηρεμια διοτι εάν εσυ εντισκτωδως με το καλεσμα του πιατου επωμισεις το οπλο σου και το αφησεις επωμισμενο τοτε το πιατο θεωρειται zero.Εάν δε το κατεβασεις  τοτε τρεχεις και δεν το προλαβαινεις.

      Επισης κανονικα υπαρχουν τρεις διαιτητες .Οι δυο παντα στεκονται στην ευθεια των δυο πυργισκων  για να προσεχουν ώστε το πιατο να μην ντουφεκιστει αφου περασει την νοητη γραμμη τους.

    Οσο αφορα τις τρεις τεχνικες σκοπευσης για να τις συνειδητοποιηση καποιος χρειαζονται πολλες δοκιμες.Και  πραγματικα ποιος από εμας με το χερι στην καρδια μπορει ανεπιφυλακτα να απαντησει  ποια από ολες χρησιμοποιει;

      Ένα πολύ σημαντικο θεμα   φιλοι  μου είναι να μπορει καποιος να << βλεπει>>την δεσμη των σκαγιων  του και ετσι να καταλαβαινει που παει η ντουφεκια του ( μπροστα-πισω-πανω –κατω).Πραγματικα υπαρχουν πολλοι και παλιοι κυνηγοι που ακομα δεν ξερουν τι σημαινει αυτή η εννοια.

    Στο Τραπ  το πιατο εκτοξευεται ακαριαια  μολις το καλεσεις.Εάν το πιατο δεν βγει αμεσως τοτε κατεβαζεις αυτοματα το οπλο σου.Αυτό σου δινει και το πλεονεκτημα να ξερεις που θα σου βγει.

      Μεσα στην παρεα μας υπαρχουν δυο σχολες .Του Αιγηνητη με τον Κωστα και τον Λεωνιδα ,και του Λοβερδου με τον Γιωργο.Αναμενω <<καυτες>> συζητησεις.Εγω θεωρω τον εαυτο μου παλιας σχολης  και πιθανον μη υπαρχουσας πλεον.

     

     

      Μιχαλης

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    12/12/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    86
    pdimak στις #35264

     

    Λεωνιδα για το Σαββατο κατκ 99%ειμαι και εγω

    Παναγιωτης

     

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    28/07/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    8970
    leo στις #335098


    [indent]Μνημόνιο: Αρχική αποστολή από kazam στίς 01 Aπρίλιος 2004


      η εκτοξευση των πιατων γινεται με χρονοδιακοπτη(ρελε).Δηλ. από την  στιγμη που θα καλεσεις το πιατο αυτό μπορει να εκτοξευτει ακαριαια  αλλα μπορει και να καθυστερησει μερικα δευτ.

     

    Πολύ σωστά Μιχάλη. Ξέχασα να αναφέρω για την χρονοκαθυστέρηση 0-3 δευτερόλεπτα. 

     

     

    Οσο αφορα τις τρεις τεχνικες σκοπευσης για να τις συνειδητοποιηση καποιος χρειαζονται πολλες δοκιμες.Και  πραγματικα ποιος από εμας με το χερι στην καρδια μπορει ανεπιφυλακτα να απαντησει  ποια από ολες χρησιμοποιει;

     

    Εδώ, επέτρεψέ μου να διαφωνήσω. Ο φτασμένος σκοπευτής πρέπει να γνωρίζει και τις 3 μεθόδους, και να μπορεί να τις εφαρμόζει κατά βούληση ανάλογα με την περίπτωση, αλλά και αυθόρμητα όταν δεν υπάρχει χρόνος για σκέψεις. Για παράδειγμα, αν το δεύτερο πιάτο του ντουμπλέ στο skeet, ξεφύγει από το σημείο όπου μπορείς να εφαρμόσεις maintained lead, και χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις swing through, δεν πρέπει να γνωρίζω ότι αντί για 1 μέτρο π.χ. προσκόπευση που πρέπει να δω με την πρώτη μέθοδο, με την δεύτερη πρέπει να δω 10 εκατοστά;

     

    Μην ξεχνάς ότι το skeet είναι αγώνισμα “εικόνων” ή “φωτογραφιών” αν θέλεις. Αν ο σκοπευτής δεν έχει κρατήσει αυτές τις εικόνες στον “σκληρό δίσκο” του, πώς θα μπορέσει να στέλνει την ντουφεκιά του κάθε φορά εκεί που πρέπει, με την απόλυτη ακρίβεια που απαιτείται; 

     

      Ένα πολύ σημαντικο θεμα   φιλοι  μου είναι να μπορει καποιος να << βλεπει>>την δεσμη των σκαγιων  του και ετσι να καταλαβαινει που παει η ντουφεκια του ( μπροστα-πισω-πανω –κατω).Πραγματικα υπαρχουν πολλοι και παλιοι κυνηγοι που ακομα δεν ξερουν τι σημαινει αυτή η εννοια.

     

    Εγώ είμαι από αυτούς που δυστυχώς, παρ’ όλες τις φιλότιμες προσπάθειες, δεν μπόρεσα ποτέ να δώ τα σκάγια της ντουφεκιάς μου. Φαντάζομαι δεν εννοείς τον συγκεντρωτήρα που είναι πάντα ορατός, μιας και αυτός δεν δείχνει την θέση των σκαγιών που είναι κατά πολύ ταχύτερα. Μπορώ όμως να τα δω αν στέκομαι πίσω από τον σκοπευτή που ρίχνει, και κοιτάζω συγκεκριμένα για αυτόν τον λόγο.

     

    Φιλικά, Λεωνίδας

     

    [/indent]

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    13/02/2004
    Αρ. μηνυμάτων:
    213
    kazam στις #35281

      ΛεωνιδαΛεωνιδα, καλημερα.Φυσικα δεν μιλω για τον συγκεντρωτηρα .Στην διαρκεια εντονης προσπαθειας για να πετυχεις το  πιατο ειναι αληθεια πολυ δυσκολο να γινη αυτο .Με την παροδο του χρονου το καταφερνεις.

    Μιχαλης 

Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 1 έως 15 (από 169 συνολικά)
Απευθείας μετάβαση στη σελίδα:

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων