Καλησπερα σε ολους.
Εσεις οι θαμωνες του καφενε που ειστε μερακληδες ισως ξερετε να μου πειτε για τον μεζε που βαζω στην φωτο.
Μου το εδωσε μια φιλη που το φυτευει στον κηπο της αλλα δεν ηξερε να μου πει πως λεγετε.
<hr>
<div class=”bbp-reply-signature”>
Αγιαννιτης παναγιωτηςhttps://www.youtube.com/channel/UC5zZX-slyZI6EZ2xkylSeKA
</div>
Φίλε Παναγιώτη μιας και μου αρέσουν και ασχολούμαι πολύ με τα φυτά, τυχαίνει να γνωρίζω το συγκεκριμένο. Είναι αναρριχητικό, μοιάζει με τη δική μας κολοκυθιά και ο καρπός του είναι γνωστός στην Ελλάδα ως κινέζικο κολοκύθι ή πατάτα του Ιωνά.
Για κολοκυνθοειδές έχει αντοχή στο κρύο για αυτό όπως αναφέρει και ο ΖΑΒΑLA213 πιο πάνω κάποιοι εμπειρικά το λένε και χειμωνιάτικο κολοκύθι.
Επιστημονικά είναι γνωστό ως Sicyos edulis, Chayote, Perulero, Chayotera, Isquil, Guatila, Chayote squash, Cochoir, Cristophine, Chouchou. Απαριθμεί τουλάχιστον 11 είδη (κάποια χωρίς αγκάθια).
Γίνεται πολύ καλό και τηγανητό όπως και τα δικά μας κολοκύθια. Άλλοι το προτείνουν ως συστατικό μιας ξεχωριστής ομελέτας ή ως ένα ζαρζαβατικό που θα κάνει πιο ιδιαίτερα τα συνηθισμένα, αδιάφορα για κάποιους, λαδερά φαγητά. Σε όσους το δοκιμάζουν αρέσει ιδιαίτερα η αίσθηση της γεύσης που αφήνει στο τέλος.
Πολλαπλασιάζεται απλά φυτεύοντας αυτά τα κολοκύθια (πολλές φορές αν τα έχεις καιρό βγάζουν φύτρο μόνα τους), είναι το μοναδικό μονόσπερμο είδος από τα κολοκυνθοειδή. Είναι πολυετές αν δεν το κάψει κανένα δριμύ ψύχος και έχει τη μέγιστη απόδοση καρποφορίας αν κρεβατωθεί όπως τα περισσότερα αναρριχώμενα φυτά (π.χ. λοιπά κολοκυνθοειδή, ακτινίδια, αμπελοειδή κτλ).
Ελπίζω να βοήθησα…