Αρνί στη σούβλα!!!

Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 1 έως 15 (από 18 συνολικά)
Απευθείας μετάβαση στη σελίδα:
  • Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    24/05/2004
    Αρ. μηνυμάτων:
    560
    kinigopapias στις #25657

    Μιας και πλησιάζει το Πάσχα σκέφτομαι να κάνω μια απόπειρα να ψήσω ένα αρνί στη σούβλα.
    Έχω προσπαθήσει να ψήσω και άλλες χρονιές, αλλά το αποτέλεσμα ήταν να "κρατάει" το κρέας και να μπει στον φούρνο για να ολοκληρωθεί το ψήσιμο του.
    Η αλήθεια είναι ότι έχω δοκιμάσει και απο άλλους ψητό αρνί σούβλας αλλά κανένα δεν μου άρεσε πραγματικά, τα περισσότερα "κρατάγανε",
    άλλοι είχαν βάλει νερό στην κοιλιά και την είχαν ράψει με αποτέλεσμα να μυρίζει νερόβραστο και άλλοι το ψήνανε σαν γύρο(ψηνότανε απ'εξω το κόβανε σαν γύρο και συνέχιζαν το ψήσιμο).
    Πιστέυω οτι υπάρχουν αρκετοί μερακλήδες στο ψήσιμο του αρνιού στο φόρουμ, ας μοιραστούν τις συμβουλές μαζί μας για να γινει το αρνί "λουκούμι".
    Αντε και Καλό Πάσχα σε όλους!!!


    Ανενεργός
    Ημ. εγγραφής:
    27/10/2008
    Αρ. μηνυμάτων:
    3347
    ALTAIR_LUSSO στις #141095

    Μετά από 20 χρόνια σουβλίσματος έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα της λαδόκολας. Αφού το δέσεις πάρα πολύ καλά (μην υποτιμήσεις το δέσιμο γιατί θα έχεις προβλήματα) τύλιξε το αρνί από πάνω μέχρι κάτω με λαδόκολες και δέστες με σπάγκο (όχι πλαστικό φυσικά). Άστο να γυρίζει με την λαδόκολα κανένα 2ωρο και μετά κόψε τους σπάγκους και βγάλε την λαδόκολα. Άστο ακόμα καμιά ώρα με μιαμιση και θα είσαι έτοιμος. Θα δεις τα μπούτια να ανοίγουν στις κλειδώσεις. Η ώρα βέβαια εξαρτάται και από το μέγεθος του ζώου. Εγώ για την στήριξη του ζώου χρησιμοποιώ εσωτερικά δύο U σαν αυτά που στερεώνουν τους ιστούς για τις κεραίες TV στα κάγκελα. Σύρμα στον λαιμό σε 2 μέρη (αρχή και τέλος) και σύρμα πίσω στα κότσια.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    12/06/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    569
    tiohunter στις #141096

    ΔΕΝ κάνουμε τομές – τρύπες στο αρνί γιατί φεύγουν τα υγρά του και δεν ψήνεται.
    ΔΕΝ βάζουμε λεμόνι κατά τη διάρκεια του ψησίματος γιατί "σκάει" το κρέας πολύ γρήγορα.
    Το μυστικό είναι η φωτιά. Πρέπει να είναι μακρυά από το αρνί ώστε να μην το κάψει απ' έξω γιατί τότε θα μείνει ωμό στο εσωτερικό. Βάζουμε τα κάρβουνα στο λαιμό-μπροστινά πόδια και στα μπούτια, ΠΟΤΕ στην κοιλιά. Μετά την πρώτη ώρα του ψησίματος θα πρέπει το αρνί να είναι απλώς "υδρωμένο", δηλ να μην έχει πάρει χρώμα και όταν το ακουμπάς να είναι αρκετά ζεστό.
    Μεγάλη προσοχή στο δέσιμο γιατί όταν ψηθεί φυραίνει και μετά γυρίζει η σούβλα μόνη της…

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    12/06/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    569
    tiohunter στις #141098

    Το κόλπο με το νερό στην κοιλιά το κάνουν στα πανηγύρια για δυο λόγους:
    1. Ψήνεται πιο γρήγορα
    2. Δεν χάνει υγρά το αρνί κατά τη διάρκεια του φησίματος με αποτέλεσμα να έχουν λιγότερη χασούρα.

    Ένα αρνί 10 κιλών μένει γύρω στα 6 κιλά ψημένο, ενώ με το νερό στην κοιλιά γύρω στα 7,5 κιλά…

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    28/09/2007
    Αρ. μηνυμάτων:
    4009
    herbi στις #141099

    η τελεια σηνταγη καλο κρασι μεγαλη και καλη παρεα και ολλα τα αλλα σου φενονται ωραια.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    18/05/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    8660
    victz στις #141100

    Λοιπον, εμεις παλιοτερα σουβλιζαμε κατσικι. Τη διαδικασια την περιγραψαν τα παιδια παραπανω. Οχι κοψιμο, γιατι σκαει οταν ψηθει. Μεσα βαζουμε αλατι-πιπερι, αν θελουμε θυμαρι, και λιγο βουτυρο προαιρετικα. καλο στερεωμα με τα U ή με συρμα καλα στριμενο, και πιασιμο στο λαιμο και τα πισω ποδια με συρμα επισης. Για τη φωτια οπως το λενε, ψηλα στην αρχη και στα ποδια, που ειναι και το δυσκολοτερο να ψηθει. Οταν αρχισει να ψηνεται, φτιαχνουμε μια βουρτσα με πευκοβελονες, και το αλειβουμε με μιγμα λαδιου και μυρωδικων.

    Τα τελευταια χρονια, παραφραζοντας το εθιμο, σουβλιζουμε γουρουνακι μεχρι 10-11 κιλα. Η διαφορα τους ειναι οτι το χοιρινο κρεας ειναι πιο τρυφερο ακομα και οταν κρυωσει, ενω το κατσικι, ειναι αστα να πανε. Μεγαλο προβλημα ειναι ομως οτι το γουρουνακι ειναι πιο κοντο και χοντρο, με αποτελεσμα η σουβλα να μπαλατζαρει αρκετα, οποτε θελουμε καλο μηχανακι. Επισης θελει πολυ καλυτερο κρατημα στη σουβλα, και ειναι μανικι στο ραψιμο επειδη εχει το δερμα του. Τομες δε κανουμε φυσικα, γιατι οταν αρχισει να ψηνεται θα φυγουν τα υγρα του. Μονο στα γονατα και στα καπουλια κανουμε μικρες τομες, επειδη εκει ψηνεται πιο δυσκολα. Επισης οταν ψηνεται το αλειβουμε με λαδι και μυρωδικα, και αν θελουμε βαζουμε λιγο μελι, ωστε να γινει τραγανιστη η πετσα.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    23/02/2007
    Αρ. μηνυμάτων:
    3382
    zed στις #141105

    Παιδία το μυστικό για το καλό ψήσιμο είναι να έχεις χαμηλή φωτία και σιγοψήνεται… το αρνί θέλει περίπου 12 ώρες στην σούβλα, για να μην αρπάξει ώστε να ψηθεί σε βάθος…

    Οδηγίες εκ του πατρός…

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    12/06/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    569
    tiohunter στις #141136

    Για το χρόνο ψησίματος συμφωνώκι εγώ για τις 3,5 – 4 ώρες. Γενικά, όμως, χρησιμοποιώ τον παρακάτω πρακτικό κανόνα (βγαλμένο απ' τη ζωή):

    "Όταν δεις ότι έχουν σκάσει τα κότσια και οι πλάτες και ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ότι είναι έτοιμο, θέλει μισή ωρίτσα ακόμα…"

    Καλή όρεξη.

    Α!!! Για το βόυτυρο που γράφει ο Βίκτωρας ότι μπαίνει προαιρετικά στην κοιλιά, είναι ένα καλό κόλπο που το κάνουμε όταν το αρνί είναι "φτωχό". Δηλαδή όταν δεν έχει αρκετό λίπος που θα το κάνει να "βράσει" εσωτερικά.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    23/02/2007
    Αρ. μηνυμάτων:
    3382
    zed στις #141145

    ΕΠίσης περνάμε και μαι κληματόβεργα στο στήθος πριν το ψήσουμε, και όταν αυτή βγαίνει εύκολα σημαίνει ότι έχει γίνει…

    Επίσης, με ένα μεγάλο μαχαίρι τρυπάμε το μπούτι, αν αυτό στάζει σημαίνει ότι θέλει ακόμα το αρνί…

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    18/05/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    8660
    victz στις #141190

    Υποκλινομαι. Το κοκορετσι ειναι μαστορια, και θελει τεχνη. Τα αλλα κουτσα στραβα τα ψηνεις. Αυτο θελει και τεχνη στο φτιαξιμο.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    30/08/2008
    Αρ. μηνυμάτων:
    1545
    SpyrosBenelli στις #141191

    Το δικό μου περσινό.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    18/05/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    8660
    victz στις #141196

    Ρε παιδια, μη βαζετε φωτογραφιες. Λυπηθητε μας.

    Oριστε

    και γυρος homemade, απο τον αδελφο μου

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    22/05/2008
    Αρ. μηνυμάτων:
    483
    Kurzthaar στις #141197

    Λοιπον εμεις στην Κυπρο ξερετε πολυ καλα οτι εχουμε την σουβλα …….με το αρνι σε κομματια και οχι ολο περασμενο πανω…..και μπορω να πω οτι το προτιμω…..αυτο ομως ειναι θεμα καθαρα των εθιμων της καθε περιοχης στην πατριδα μας…….Σιγουρα υπαρχουν ιδιομορφιες απο τα νησια μεχρι την Αθηνα, την Θεσσαλονικη η τις ακριτικες μας περιοχες….

    Οταν ομως ειμουν αξιωματικος την χρονια απολυσης μου, το Πασχα θα χαμε και φιλους απ την Ελλαδα φιλοξενουμενους στην γιορτη κια ειμουν υπηρεσια.
    Αποφασισαμε λοιπον να φτιαξουμε και οβελια στην σουβλα για να περασουν οσο πιο καλα μπορουσαν τα παιδια και να νιωσουν πιο κοντα στο σπιτι τους.Οταν υπηρετας σιγουρα τετοιες μερες σου λειπουν ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΣΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΕΜΑΘΕΣ ΝΑ ΠΕΡΝΑΣ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ.

    Ετσι λοιπον μου εδειξε ενας αλλος αξιωματικος που δεν ειναι τωρα στην ζωη λογω ασθενειας …Θεος μακαρισει τον τον εξης τροπο.( εγω δεν τον ηξερα αυτος με καθοδηγουσε)

    Το τραπεζι ηταν περιπου στις 12 το μεσημερι της Κυριακης του Πασχα.

    Στις 3 το πρωι ειχα εγερτηριο……ειχα χαραξει το εδαφος χαμω και το σκαψει με τους στρατιωτες σε σχημα ορθογωνιου βαθος 10 εκατοστα περιπου…..και στο πατο ειχα βαλει λαμαρινα νομιζω 2-2,5 χιλιοστων.

    Εκει τωρα ειχα βαλει μια τεραστια στοιβη απο κλαδια και ξυλα και την αναψα…..μεχρι τις 6 περιπου το πρωι ειχα το καρβουνο μου ετοιμο……….περασαμε τα αρνια οπως ειπαν τα παιδια πιο πανω με καλο δεσιμο και πιασμενα μπρος πισω με τα U που αναφερατε…….και να ψησαμε αρχικα ψηλα και μετα χαμηλα απο τις 7μιση μεχρι τις 12 που ειχε αρχισει να ερχετε ο κοσμος……..

    Δεν ειμουν παρων στο φαγοποτι διοτι σε μια αλλη φαση της διαδικασιας για το ψησιμο της σουβλας οπως το κανουμε εμεις ….ενα παιδι που δεν ειχε εμπειρια κατα το αναμμα επαθε σοβαρα εγκαυματα……..και παρκαρα στ ονοσοκομειο με τα 160……εχασα λοιπον την φαση που με τοσο κοπο εφτιαξα….αλλα τα συγχαρητηρια πεσαν βροχη μετα και ο κοσμος διασκεδασε με την ψυχη του και ηπιε οσο αντεχε.

    Μονο και μονο που τους αρεσε τοσο….εγω αποζημιωθηκα……διοτι ειχα τοσο αγχος ….δεν ειχα ξαναψησει με το δικο σας τροπο….και εξαιρουμενου του ατυχηματος με τον φιλο πραγματικα ηταν κατι απιθανο με το κοσμο να περνα τοσο καλα.

    Το μυστικο οπως μου εξηγησαν μετα ηταν η λαμαρινα που κρατουσε την αυρα συνεχως στο ν επιτρεπτω βαθμο και το ψησιμο απο ψηλα – στα χαμηλα με γρηγορο γυρισμα.

    Ηταν απο τις φασεις της θητειας που εχουν χαρακτει για παντα στην μνημη μου….

    Καλο Πασχα σε ολους!

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    07/03/2008
    Αρ. μηνυμάτων:
    7357
    Sniper645 στις #142456

    Την κοιλια την κλεινετε με "ραφη" ή …………………….;;;;

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    20/03/2010
    Αρ. μηνυμάτων:
    23
    apos στις #142493

    εγω το αρνι το ψηνω ως εξης :
    την προηγουμενη το απογευμα σουβλιζω το αρνι, μετα ριχνω πολυ αλατοπιπερο και μερικες σκελιδες σκορδο στην κοιλια αλλα και σε αλλα μερη του σωματος ανοιγοντας τριπες. για να στα8ει καλυτερα το αρνι πανω στη σουβλα δενω με ενα κοματι ξυλο την σπονδιλικη στηλη πανω στη σουβλα.
    την ημερα του πασχα ξυπναω νωρις και το αρνι στις 7:00 ειναι στη φωτια.
    ολο το μυστικο ειναι στο οτι το αρνι πρεπει να ειναι μακρια απο τη φωτια (40 cm) τουλαχιστον στην αρχη, το αρνι πρεπει να ψηθει τουλαχιστον 5 ωρες. θα ειναι ετημο μονο οταν εχει λιωσει και ειναι ετοιμο να πεσει, για αυτο να το δεσεισ οσο μπορεις περισσοτερο

    ελπιζω να βοηθησα, ευχαριστω

Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 1 έως 15 (από 18 συνολικά)
Απευθείας μετάβαση στη σελίδα:

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων