ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙΝΟΠΟΙΑ

Αυτό το θέμα περιέχει 92 απαντήσεις, έχει 17 συμμετοχές, και ενημερώθηκε τελευταία φορά από τον Avatar του Caveman Caveman 3 χρόνια, 3 μήνες πριν.

Εμφανίζονται 15 μηνύματα - 1 έως 15 (από 93 συνολικά)
Απευθείας μετάβαση στη σελίδα:
........
17 Ιουνίου 2010 at 11:27 #25332
Avatar του PRINCE
PRINCE
Μέλος
Ημ. εγγραφής: 16/5/2003
Αρ. μηνυμάτων: 1279

Καλημερα σε ολα τα μελοι του forum μας.

Ανοιγω ενα θεμα που η μονη σχεση που εχει με το κυνηγι ειναι οτι τα προιοντα του συνοδευουν τους κυνηγιτικους μας μαζεδες αριστα.

Εχω στην κατοχη μου ενα μικρο αμπελακι 250 πρεμνα ποικιλιας ροδιτη και cabernet sauvignon φετος ειναι η τεταρτη του χρονια και η πρωτη που θα παρω παραγωγη .Τις προηγουμενες χρονιες δεν το αφηνα να κανει για να δυναμωσει και ημουν στην φαση της διαμορφωσης αλλα φετος παμε για μεγαλα πραγματα.
το τσιπουρακι και το κρασακι της χρονιας θα το βγαλουμε με πολυ αγαπη και μερακι και καλη παρεα ενοειται.

εδω μεσα θα μπορουμε να ανταλασουμε αποψεις η και γνωσεις μιας και ειμαι και αρχαριος , και γενικα να κουβεντιαζουμε οτι αφορα αυτη την ασχολια.

Ελπιζω να υπαρχουν και αλλα μελοι που να εχουν την ιδια ψωρα με εμενα μετα το κυνηγι .

υγ.κοκκινο κρασι μπρουσκο και μπεκατσες μμμμμμμ φοβερος συνδιασμος.

17 Ιουνίου 2010 at 12:27 #147272
Avatar του fondas
fondas
Μέλος
Ημ. εγγραφής: 7/6/2006
Αρ. μηνυμάτων: 46

Οί μπεκάτσες πράγματι φανταστικός μεζές αλλά εκείνο το υπέροχο κρασάκι πρώτης παραγωγής που το περιμέναμε να ωριμάσει , τί έγινε πάλιωσε ? , έγινε ξύδι ?, ή μήπως έγινε τόσο ποιοτικό πού δεν έκανε για τον λαιμό μας ?

Υ.Γ. Μιχάλη μήπως ένιωσες την γεύση του ?

17 Ιουνίου 2010 at 12:33 #147274
Avatar του PRINCE
PRINCE
Μέλος
Ημ. εγγραφής: 16/5/2003
Αρ. μηνυμάτων: 1279

Υπαρχει ακομη λιγο αλλα δεν ειναι κατι το καλο .

μικρο το αμπελακι και κατι αλλοι παραγοντες στην φαση του βρασμου το εκαναν πολυ ελαφρι οποτε δεν μπορω να σας κανω το οριστε ντρεπομαι .
φετος ομως δεν εχω κανενα προβλημα .

τσιπουρακι απο αγοραστα σταφυλια περυσινα λιγο ελα να σε κερασω .

17 Ιουνίου 2010 at 13:21 #147278
Avatar του PRINCE
PRINCE
Μέλος
Ημ. εγγραφής: 16/5/2003
Αρ. μηνυμάτων: 1279

Φιλε Ηλια .

για πες μου κατι . ολα μαζι τα πατας και τις 3 ποικιλιες μαζι ?
η αν τα πατας χωρια και τα αφηνεις να βρασουν μαζι η χωρια και μετα τα βαζεις ολα μαζι στις αναλογιες που ειπες.

ο βρασμους που γινετε σε τι συνθηκες?το ρωταω αυτο γιατι απο οτι εχω διαβασει σε ιδικα βιβλια για να κανεις λευκο κρασι θελεις δροσια οταν γινετε ο βρασμος αντιθετα με το κοκκινο .

τα μυστικα σου τα δεχομαι με πμ χαχαχα

17 Ιουνίου 2010 at 13:25 #147279
Avatar του PRINCE
PRINCE
Μέλος
Ημ. εγγραφής: 16/5/2003
Αρ. μηνυμάτων: 1279

Θα βαλω και καμια φωτογραφια οταν μπω απο το laptop γιατι εκει εχω .

στο κτημα που εχω τα σκυλακια μας εκει ειναι και το αμπελακι μου .
σαν παιδακι και αυτο το συμπεριφερομαι .
καθε απογευμα αγου ταισω τα σκυλακια το κανω ολο μια βολτα και εναν ελενχο για παν ενδεχομενο.ολα καλα πανε και ειναι και φορτωμενο αρκετα φετος (αφου φετος τα μισα τα χαλασα για να γινει και λιγο ποιοτικο αλλα και να μην ζωριστει κιολας πρωτη χρονια στην παραγωγη.)υπολογιζω κοντα στα 800 κιλα ισως και λιγο παραπανω θα δουμε .

17 Ιουνίου 2010 at 13:26 #147280
Avatar του Stag
Stag
Μέλος
Ημ. εγγραφής: 20/8/2003
Αρ. μηνυμάτων: 942

εγω φετος ανανεωσα το αμπελακι μου…κρατησα καμια σαρανταρια ριζες απο το γερασμενο μοσχατο για να παρω κατι φετος και εβαλα αλλες 80 ριζες Merlot για κρασακι και 40 ριζες απο 5 διαφορετικες ποικιλιες φαγητου μαυρο και ασπρο.το χρονου λεω να αλλαξω και τισ υπολοιπες παλι με μερλοτ.. μεχρι στιγμης αναπτυσονται ολα καλα!!!


Ανδρέας……. θεσσαλονίκη_Σουρωτή

17 Ιουνίου 2010 at 13:29 #147281
Avatar του Stag
Stag
Μέλος
Ημ. εγγραφής: 20/8/2003
Αρ. μηνυμάτων: 942

περυσι δεν βγηκε καλο ουτε το κρασι ουτε το τσιπουρο..πολυ αδυνατο απο τισ πολλεσ βροχες που εκανε στο τελος….[/size] εκτος απο χαλκο και θειαφι χρεισιμοποιειται τιποτε αλλο για τις αρρωστιες?[/b][font="Arial"]


Ανδρέας……. θεσσαλονίκη_Σουρωτή

17 Ιουνίου 2010 at 13:33 #147282
Avatar του fondas
fondas
Μέλος
Ημ. εγγραφής: 7/6/2006
Αρ. μηνυμάτων: 46

Επειδή το καλό κρασί έχει πολλά μυστικά , σου στέλνω με mail την δική μου παλιά συνταγή πού βασίζεται σε γνώσεις και εμπειρίες πάρα πολλών ετών .Αν τυχόν έχεις κάποιες απορίες , ευχαρίστως να σου τις λύσω.

17 Ιουνίου 2010 at 16:59 #147308
Avatar του Caveman
Caveman
Μέλος
Ημ. εγγραφής: 29/9/2007
Αρ. μηνυμάτων: 1728

το κρασί όπως και όλα τα πράγματα πλέον έχουν καταγραφεί και έχουν μελετηθεί εμπεριστατωμένα από επιστήμονες. Εάν πραγματικά σας ενδιαφέρει η άμπελος, η οινοπαραγωγή και η απόσταξη τσίπουρου τότε ξεκινήστε … διάβασμα!!!

Το αμπέλι πλέον ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΥΣΤΙΚΑ, έχει ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΘΟΥΝ. Το ίδιο ακριβώς ισχύει σε όλες τις παραγωγικές διαδικασίες για φυτά και ζώα (και έντομα π.χ. την μελισσοκομία).

Υπάρχουν πλέον πολλοί παράγοντες στους οποίους η παραδοσιακή "μυστικιστική τεχνική του τάδε γέροντα" κάνει μόνο κακό. ΔΙΑΒΑΣΤΕ. Πλέον η εμπειρία δεν είναι αρκετή, πρέπει να συνοδεύεται από ΙΣΧΥΡΟ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ.

Επίσης δεν χρειάζονται πολλά φάρμακα και η βιολογική καλλιέργεια είναι παιχνιδάκι, χρειάζονται όμως εργαλεία, επειδή π.χ. εάν θες να κάνεις εφαρμογή βρέξιμου θειικού χαλκού χρειάζεσαι ραντιστικό μηχάνημα, άρα θα χρειάζεσαι και κατάλληλο μέσο για την μεταφορά του (π.χ. τρέιλερ). Όσο για το ωίδιο υπάρχουν εξαιρετικά βιολογικά φάρμακα βασισμένα σε μύκητες οι οποίοι τρέφονται από το ωίδιο. Διαβάστε, διαβάστε και ρωτήστε τους γεωπόνους που αγαπάνε το αμπέλι. Εάν ψάξετε θα τους βρείτε.

Οπότε βουρ στα βιβλιοπωλεία και … καλή ανάγνωση.

ΥΓ. Εμείς έχουμε syrah και cabernet franc.

18 Ιουνίου 2010 at 09:18 #147360
Avatar του PRINCE
PRINCE
Μέλος
Ημ. εγγραφής: 16/5/2003
Αρ. μηνυμάτων: 1279

Δοξα τον θεο απο εργαλεια υπαρχουν τα παντα λογο το οτι ο πεθερος μου ειναι αγροτης εχει θερμοκηπια οποτε ειμαι καλημενος απο ολα.

και σιγουρα πρεπει να μελετησεις για να κανεις παραγωγη (εγω αγορασα απο εκδοσεις ψυχαλου του καθηγητη Αργυρη Τσακιρη το οινολογια απο το σταφυλι στο κρασι και του βαγιανου το πρακτικη αμπελουργια. αν εχει καποιος να προτεινει κατι καλητερο ας μου πει)

αλλα και αυτα που λεγαν και οι παλιοι ορισμενα ειναι σωστα και πιο ευκολα να γινουν.
ας πουμε στα βιβλια ειναι και λιγο ακαταλαβιστικα και μπερδευεσε ιδικα εαν εισαι αρχαριος.

18 Ιουνίου 2010 at 17:53 #147398
Avatar του Stag
Stag
Μέλος
Ημ. εγγραφής: 20/8/2003
Αρ. μηνυμάτων: 942

Δυο αξιολογες πτυχιακες που βρηκα στο δικτυο.. αξιζει να τις μελετησεις …GOOD JOB !!

http://eureka.lib.teithe.gr:8080/bitstream….pdf?sequence=1
http://nefeli.lib.teicrete.gr/browse/steg/…2007Andreou.pdf

και μια ακομη που την εχω σωσει στο γραφειο ….


Ανδρέας……. θεσσαλονίκη_Σουρωτή

18 Ιουνίου 2010 at 21:19 #147409

Ανώνυμος
Επισκέπτης
Ημ. εγγραφής: 1/1/1970
Αρ. μηνυμάτων: 7423

Ωραιο θεμα.200 κληματα εχω και εγω για το σπιτι που λεμε,το πιο πολυ αι γιωργιτικο και λιγο ροδιτη.Δε ξερω στα μερη σας αλλα εδω παλια και δυνατα αμπελια,
αν πλεων δε τα ποτιζεις ξερενονται.Παλια σπανια συναντουσες ποτιστικο αμπελι.

19 Ιουνίου 2010 at 10:49 #147455
Avatar του PRINCE
PRINCE
Μέλος
Ημ. εγγραφής: 16/5/2003
Αρ. μηνυμάτων: 1279

Εμενα προσοπικα δεν με ενδιαφερει η βιολογικη καλιεργεια για να εμπορευτο το κρασι η τα σταφυλια απλα με ενδιαφερει επειδη το αποτελεσμα θα το καταναλωσω εγω και η οικογενεια μου να βαλω οσο το δυνατον λιγοτερα φαρμακα.και αυτο προσπαθω οσο ειναι δυνατον.

τωρα σε οτι αφορα το ποτισμα και επειδη ειναι σε καμπο το αμπελι μου.
περυσι δεν του εριξα ουτε μια σταγονα νερο αλλα περυσι εκανε και πολες βροχες.
την πρωτη χρονια το ποτιζα καθε 10 μερες
προπερσι το ποτισα αλλα οχι και τοσο τακτικα αλλα και να μην το ποτισο καθολου δεν νομιζω να ξεραθει δεν πρεπει να εχει τοση αναγκη το αμπελι .

με τα χορτα στους διαδρομους τι κανετε ρε παιδια
εγω φετος τα ραντισα γιατι περυσι καθε δεκα μερες εμπαινα με το φρεζακι για να τα χαλασω , και ο βλακας δεν αφησα στην σειρα αρκετο χωρο να μπαινει τρακτερ και αναγκαστηκα μπαινω με το φραζακι το χειρος και οσο να πεις ειναι μια ταλαιπωρια .

φετος ομως που ειναι 4 χρονων αποφασησα με πολυ προσοχη και τα ραντισα .
ειχα δει φωτογραφιες ιταλων που ολοκληρουν αμπελονες τους ειχαν τσιμενταρισμενους δεν θεωρω οτι ειναι καλο αυτο .

19 Ιουνίου 2010 at 11:45 #147460
Avatar του louis
louis
Μέλος
Ημ. εγγραφής: 9/12/2007
Αρ. μηνυμάτων: 3413

Δυο πολυ καλα βιβλια για την βιολογικη αμπελουργια..


19 Ιουνίου 2010 at 12:30 #147461
Avatar του Kalliston Hellas
Kalliston Hellas
Μέλος
Ημ. εγγραφής: 20/5/2003
Αρ. μηνυμάτων: 3657

Για όσους ενδιαφέρονται για ότι έχει σχέση με την αμπελουργία και το κρασί υπάρχει ένα μηνιαίο περιοδικό ποικίλης ύλης που διανέμεται δωρεάν στην Β.Α. Αττική, ονομάζεται ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ, στις μόνιμες στήλες του συμπεριλαμβάνεται το: ΟΙΝΟΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΙΝΑ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥ ΔΙΑ ΤΗΣ "ΧΕΙΡΟΣ ΤΟΥ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΟΥ". Αρθρογράφος είναι ο "δικός"μας Γιάννης Θεοδώρου που προέρχεται από οικογένεια αμπελουργών με ντοκουμενταρισμένη ιστορία 2 αιώνων. Κάθε άρθρο του είναι ένα αριστούργημα απόλαυσης και μάθησης που δεν το διαβάζεις αλλά το ρουφάς. Το περιοδικό αυτό μετά την κυκλοφορία του αναρτάται στο διαδίκτυο με την φροντίδα της εταιρείας MATRIX, Έτσι έχετε την ευκαιρία να τα διαβάσετε σε μορφή PDF αφού επιλέξετε το ΑΡΧΕΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ. Προτείνω να τα διαβάσετε από την αρχή γιατί έχουν μία λογική συνέχεια, αν θυμάμαι καλά αρχίζουν από τον Μάιο του 2009. Δείτε από την Δευτέρα γιατί προσωρινά είναι μη διαθέσιμο λόγω εργασιών και αναρτήσεως του νέου τεύχους.
Θα το βρείτε στο:
http://www.ikoneskaithemata.gr/magazine.html[/url">
Φιλικά


KALLISTON HELLAS
Και δια το πιστόν
Γιάννης Νικολακόπουλος

Αναζήτηση στα φόρουμ

Εμφανίζονται 15 μηνύματα - 1 έως 15 (από 93 συνολικά)
Απευθείας μετάβαση στη σελίδα:

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σε αυτό το θέμα.