Σωστός Τρόπος δοκιμής Φυσιγγίων

Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 1 έως 15 (από 37 συνολικά)
Απευθείας μετάβαση στη σελίδα:
 • Συμμετέχων
  Ημ. εγγραφής:
  11/02/2004
  Αρ. μηνυμάτων:
  942
  Νεοπτόλεμος στις #29836

  Μπορει να εχει συχητηθεί ξανα … σε αυτην την περίπτωση μου αρκει το link.
  Η ερώτηση μου είναι “πως γίνεται η σωστη δοκιμή φυσιγγίων με ενα τύπο όπλου και συγκεκριμμένο τσοκαρισμα?”.
  Σε ποια αποσταση βαζουμε το χαρτόνι?? … τι κύκλο σχηματίζουμε?? και πως υπολογίζουμε το ποσοστό των σκαγιών?? Για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε γνώση των αρχικών σκαγιών που περιλαμβανει το φυσιγγι. Ανοιγουμε καποιο ίδιο και μετραμε?? Δεν υπαρχει καποιος πίνακας που να εχει τον αριθμό σκαγιών ανάλογα με το νουμερο ή την διαμετρο και το βάρος τους ανα φυσίγγιο???
  Μια αναλυτική περιγραφή βήμα – βήμα ξεκινλωντας απο το μηδέν θα αποτελούσε ενα ωραίοτατο αρχείο.


  Συμμετέχων
  Ημ. εγγραφής:
  19/05/2003
  Αρ. μηνυμάτων:
  2789
  kostask στις #44608

  Νεοπτόλεμε πράγματι έχει αναφερθεί κατά καιρούς αλλά μάλλον αποσπασματικά.

  Μια και έθεσες το θέμα καλο είναι να γραφούν πιο εμπεριστατομένα.

  Αν βρώ χρόνο θα κάνω μια ολοκληρωμένη παρουσίαση εντός της μέρας. Δυστυχώς δεν έχω την δυνατότητα να ανεβασω φωτογραφίες.

  Συμμετέχων
  Ημ. εγγραφής:
  05/08/2004
  Αρ. μηνυμάτων:
  55
  KING COBRA στις #44610

  ΦΙΛΕ KOSTASK

  ΓΡΑΨΕ ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΚΙΜΕΣ ΜΕ ΜΟΝΟΒΟΛΑ ΓΙΑ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑ.ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΚΑΠΟΙΑ ΦΥΣΙΓΓΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΡΙΞΕΙ ΜΕ ΑΥΤΗ.ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΣΩΣΤΑ ΣΤΗΝ ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΤΑ ΦΥΣΙΓΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΕ ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΟΡΙΟ ΤΑ 180kgm ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΗΜΙΑΥΤΟΜΑΤΗ 190kgm.ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΣ ΚΑΠΟΙΑ ΜΟΝΟΒΟΛΑ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΚΙΝΗΤΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΘΑ ΤΟ ΕΚΤΙΜΟΥΣΑ ΠΟΛΥ.

    SORRY ΑΝ ΣΕ ΚΟΥΡΑΣΑ

    KING COBRA

  Συμμετέχων
  Ημ. εγγραφής:
  30/05/2003
  Αρ. μηνυμάτων:
  731
  basil01 στις #44616

  Καλημερα king cobra

   

  Σχετικα με το τι φυσιγγια μπορεις να χρησιμοποιησεις (οσον αφορα την κινητικη ενεργεια ) που χρειαζεται ωστε να αποκτησει ενεργεια το ελατηριο που βρισκεται μεσα στο κλειστρο της BENELLI μπορω να σου πω οποιοδηποτε φυσιγγι πανω απο 24 γραμμαρια παραγει την συγκεκριμενη κινητικη ενεργεια

  Συνεπως οποιο μονοβολο και να χρησιμοποιησεις δεν θαχεις κανενα προβλημα..

   

  Συμμετέχων
  Ημ. εγγραφής:
  05/08/2004
  Αρ. μηνυμάτων:
  55
  KING COBRA στις #44617

  ΦΙΛΕ ΒΑΣΙΛΗ

  ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!!!!!

  ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΗ,ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΩ ΚΑΘΕ ΒΟΗΘΕΙΑ!!!!

  KING COBRA

  Συμμετέχων
  Ημ. εγγραφής:
  28/07/2003
  Αρ. μηνυμάτων:
  8970
  leo στις #44619

  Νεοπτόλεμε, πρόσφατα σε άλλο θέμα, είχα απαντήσει στο ίδιο ερώτημα από άλλον φίλο. Στο παραθέτω όπως είναι:

  ———————————————————————————————

  Όσον αφορά την σωστή μεθοδολογία, υπάρχουν μάλλον δύο τάσεις. Η μία (πιο πρακτική αλλά και τεμπέλικη) λέει να ντουφεκάμε ένα χαρτόνι με περίπου διαστάσεις περίπου στην απόσταση που περιμένουμε ότι θα ντουφεκίσουμε το θήραμα, και να βλέπουμε με το μάτι στο περίπου, τι έκανε το φυσίγγι μας.

  Η άλλη πρακτική, η επιστημονική δηλαδή, απαιτεί από τον δοκιμαστή μία μάλλον κουραστική αλλά απολύτως απαραίτητη διαδικασία.

  Προμηθευόμαστε με χαρτόνια με διαστάσεις 1,20 Χ 1,20 και τα στερεώνουμε σε απόσταση 36,5 μέτρων (αμερικάνικο σύστημα / 40 γιάρδες) ή 35 μέτρων (ευρωπαικό σύστημα) έτσι ώστε η επιφάνεια του χατονιού βα είναι τελείως κάθετη προς την επιφάνεια του εδάφους και το κέντρο του χαρτονιού να είναι στο ύψος των ματιών μας.

  Ζωφραφίζουμε ένα μικρό σημάδι στο κέντρο του χαρτονιού για να έχουμε ένα ενδεικτικό σημείο σκόπευρης και το πυροβολούμε έχοντας χαλαρά τα χέρια μας ώστε να μην δημιουργήσουμε ένταση και κουνήματα στην ντουφεκιά. Δεν θέλει πολύ σημάδεμα, απλά επωμίζουμε το όπλο και σχεδόν αμέσως πατάμε την σκανδάλη, αλλά ΧΑΛΑΡΑ. Θα πρέπει να ρίξουμε τουλάχιστον 3 φυσίγγια από κάθε είδος για να έχουμε σαφή συμπεράσματα, ή ακόμα καλύτερα 5 ή και 10 ακόμα. Στην συνέχεια, χαράζουμε έναν κύκλο διαμέτρου 76 εκατοστών γύρω από τπ πραγματικό κέντρο της ντουφεκιάς (όχι το σημάδι που βάλαμε πριν, αυτό ήταν βοηθητικό για την σκόπευση) και μετράμε προσεκτικά ένα ένα τα σκάγια που εμπεριέχονται μέσα στον κύκλο. Ύστερα διαιρούμε τα σκάγια που μετρήσαμε με τον αριθμό των σξαγιών που περιέχει το φυσίγγι μας (θα πρέπει να ανοίξουμε ένα κλειστό φυσίγγια και να τα μετρήσουμε). Το ποσοστό που προκύπτει από την διαίρεση αυτή είναι ο βαθμός απόδοσης της κάννης μας με το συγκεκριμένο τσοκ και το συγκεκριμένο φυσίγγι. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι ο μέσος όρος από 3 φυσίγγια 32 γραμμαρίων Νο 8 που δοκιμάσαμε ήταν αντίστοιχα 278, 267 & 282 σκάγια στον κύκλο των 76 εκατοστών. Αν τα διαιρέσουμε με τα 350 σκάγια που βρήκαμε ότι περιέχει το φυσίγγι μας, τότε παίρνουμε διαδοχικά 79%, 76% & 81%, ο μέσος όρος των οποίων είναι 78,67%, ένα άριστο ποσοστό συγκέντωσης δηλαδή για τσοκάκι full (*).

  Οι συγκεντρώσεις που χοντρικά θα πρέπει να περιμένεις από κάθε τσοκάκι είναι:

  ***** 40%

  **** 50%

  *** 60%

  ** 65-70%

  * 75% +

  Βέβαια, πέρα από τους ψυχρούς αριθμούς, μεγάλο ρόλο παίζει και η ομοιογένεια της κατανομής των σκαγιών στον κύκλο, πόσο σωστά δηλαδή τον καλύπτουν, χωρίς να αφήνουν κενά από τα οποία θα μπορούσε να περάσει ένα θήραμα του μεγέθους που πρόκειται να κυνηγήσουμε.

  ————————————————————————————

  Συμμετέχων
  Ημ. εγγραφής:
  28/07/2003
  Αρ. μηνυμάτων:
  8970
  leo στις #44620

  Έχω κι ένα πινακάκι με τον αριθμό σκαγιών ανά βάρος γόμωσης, αλλά δεν το παίρνει με τίποτα το forum, δεν μπορώ να καταλάβω τι συμβαίνει. Προς το παρόν αν θέλεις να μην μετράς, ρώτα με για τι βάρος γόμωσης και νούμερο ενδιαφέρεσαι και θα σου γράψω.

   

  Συμμετέχων
  Ημ. εγγραφής:
  12/04/2004
  Αρ. μηνυμάτων:
  18
  mak_gr στις #44623

  diavase file mou to parakato link

  http://www.e-artemis.gr/news/templates/Gun…;zoneid=39

  Συμμετέχων
  Ημ. εγγραφής:
  10/06/2004
  Αρ. μηνυμάτων:
  749
  old-timer στις #44624

  Νεοπτολεμε,

  δυο μονο διευκρινισεις στο περιεκτικο και συντομο αρθρο του leo:

  1. καθε φυσιγγι το ριχνεις σε καινουργιο χαρτι για να μπορεις να εκτιμησεις την ποιοτητα της κατανομης (μου φανηκε πως δεν ηταν σαφες,leo). αν σε ενδιαφερει μονο το ποσοστο μπορεις να ριξεις και στο ιδιο χαρτι 2-3 φυσιγγια αλλα θα σου βγουν τα ματια.

  2. μην εμπιστευεσαι τους πινακες για ακριβεις υπολογισμους. αλλαζουν αρκετα τα νουμερα αναλογα με την διαμετρο αλλα και την περιεκτικοτητα σε αντιμονιο, γιατι αλλαζει το ειδικο βαρος.

  αφου η γυναικα σου ειναι φαρμακοποιος – αν θυμαμαι καλα- εχεις προσβαση σε ζυγαρια ακριβειας. ζυγισε να βρεις ποσα σκαγια ανα γραμμαριο εχει το φυσιγγι και ζυγισε και ολα τα σκαγια της γομωσης. ενας πολλαπλασιασμος θα σου πει με ακριβεια το νουμερο των σκαγιων της γομωσης.

  βρες ενα μικρομετρο (παχυμετρο) και μετρα και την διαμετρο απο 10 -12 σκαγια. αδειασε και σε ενα βαθυ ασπρο πιατο ή πιατελα τα σκαγια του φυσιγγιου που ανοιξες και γυρισε τα λιγο. ψαχνεις για μαζικη ομοιομορφη κινηση.

  απο εδω θα καταλαβεις πολλα, οταν το κανεις πες μας τι ανακαλυψες.

  συμπληρωματικα εγω πιεζω και με ενα μικρο πενσακι τα σκαγια μεχρι να παραμορφωθουν. μου δινει μια αισθηση του ποσο σκληρα ειναι.

  επιμενω στα παραπανω γιατι νομιζω πως τα σκαγια και ο συγκεντρωτηρας ειναι τα “κλειδια” για ενα καλο φυσιγγι και ελαχιστοι δινουν την σημασια που τους αρμοζει. ολοι ψαχνουν πυριτιδες, συνταγες και καψουλια αλλα δυστυχως η αληθεια ειναι αλλου.

  Αλκης

  Συμμετέχων
  Ημ. εγγραφής:
  11/02/2004
  Αρ. μηνυμάτων:
  942
  Νεοπτόλεμος στις #44632

  Οσα διαβασα ήταν κατατοπιστικότατα … ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΩΩ!!!

  ¨Οταν ήμουν πιτσιρικας μία από τις μεγαλύτερες χαρές μου ήταν όταν ο παπούς μου με τον πατέρα μου με πέρνανε να γεμίσουμε φυσίγγια. Τότε γινόταν για οικονομικούς λόγους αυτό αλλα και γιατί η ζωή της εποχής εκείνης ήταν ξεγνοιαστη και υπήρχε χρόνος. Από τοτε που κυνηγώ κάποιες φορές γέμισα μερικά φυσίγγια με εκείνον τον εξοπλισμό του παπού. Αλλα ποτε δεν είχα την πολυτέλεια να ασχοληθώ. Εχω και μία ντουλαπα φυσίγγια διαφορα.

  Ο γιος μου όμως (2 ετών) σαν να το έχει το γονίδιο. Σκέφτομαι τώρα που αρχισα και το σκοπευτήριο να αρχίσω σιγα – σιγά. Εαν εχω για παρεά τον πιτσιρικα σε μερικά χρόνια και εφόσον τακτοποιήσω μερικά πραματα …. θα μου αρεζε να νιώθω ότι και αυτού μια απο τις καλύτερες στιγμές ήταν όταν γέμιζε φυσίγγια με τον πατέρα του.

  Μια καλή μηχανή MEC πόσο κοστίζει???

  Συμμετέχων
  Ημ. εγγραφής:
  19/05/2003
  Αρ. μηνυμάτων:
  2789
  kostask στις #337077

  Νεοπτόλεμε με πρόλαβες, δεν είχα δει το νέο μήνυμα σου.

  Αν σκέφτεσαι να ξεκινήσεις τις ιδιογομώσεις θα σου πρότεινα να αγοράσεις μια μηχανή LEE (39 +36 $ τα μεταφορικά). Είναι πανεύκολη στην χρήση και κάνει ωραίο κλείσιμο. Με ένα ρελιαστήρι σε δράπανο φτιάχνεις το τέλειο φυσίγγι. Με τόσο μικρό κόστος δεν θα χάσεις χρήματα σε περίπτωση που βαρεθείς.

  Αν σ’ ενδιαφέρει πες μου να προχωρήσω σε λεπτομέριες αν και θα βρεις αναφορές σ’ αυτήν στις τελευταίες σελίδες του θέματος ιδιογομώσεις.

  Συμμετέχων
  Ημ. εγγραφής:
  16/08/2004
  Αρ. μηνυμάτων:
  853
  steve στις #44633

  Θεωρώ ότι το θέμα καλύφθηκε αρκετά καλά απο ΛΕΩΝΙΔΑ και ΑΛΚΗ. Θέλω μόνο να επισημάνω και εγώ δυο σημεία με βάση δικές μου παρατηρήσεις.

  * Πρέπει να μετρήσομε τα σκάγια στο φυσίγγι γιατί υπάρχει διαφορά στη διάμετρο ανάμεσα σε ελληνικά – ιταλικά – αμερικάνικα για το ίδιο νούμερο.

  * Συμφωνώ απόλυτα με την τελευταία παράγραφο του Αλκη περί σκληρότητας των σκαγιων. ( Εξάλλου όλοι οι μεγάλοι βλητικοί το έχουν ανακαλύψει και το τονίζουν από χρόνια ). Θυμάμαι κάποτε είχα κάνει κάποιες δοκιμές ( με την “τεμπέλικη” μέθοδο ) και είχα παρατηρήσει ΕΜΦΑΝΕΣΤΑΤΗ διαφορά στην ποιοτητα κατανομής μεταξύ σκοπευτικού και κυνηγετικού φυσιγγίου της ίδιας εταιρίας ( Β & Ρ ) .

  Δυστυχώς οι περισσότεροι κατασκευαστές δέν αναφέρουν την σκληρότητα των σκαγιών που βάζουν στα φυσίγγια τους ( όπως και τις πιέσεις – απαράδεκτο κατά τη γνώμη μου ) κι έτσι μόνο με δοκιμές μπορούμε να βγάλουμε συμπέρασμα – πράγμα που δυστυχώς ελάχιστοι απο μας το κάνουν.

  Φιλικά, Στέλιος.

  Συμμετέχων
  Ημ. εγγραφής:
  11/02/2004
  Αρ. μηνυμάτων:
  942
  Νεοπτόλεμος στις #44640

  Εδω και ώρες διαβαζω το θέμα με τις ιδιογομώσεις …. και φυσικα ο Ιος εξαπλώθηκε για τα καλα μέσα μου.

  1ον) θα ξεθαψω και εγω τα υλικα του παπου και του πατερα (20ετια)

  2ον) θα πάρω μια μηχανη σαν αυτην που μου πρότεινε ο Κώστας για αρχή. Εχω τον καταλογο του cabela και εχω ψωνήσει από εκει 2 φορές εως τώρα.

  3ον) το βιβλιο του Χατζιωτη στην Κομοτηνη το βλέπω χλωμό να το βρω. Κανενα τηλ. να το παραγγείλω?? Στην 2η παραγγελία απο cabela (δεν παρελαβα ακόμη) εχω παραγγείλει αρκετα βιβλία σχετικα στα πλαίσια μια βιβλιοθήκης κυνηγετικης που ετοίμαζα. Το είχα το μικρόβιο ….

  4ον) αφού στήσω τον χωρο και αρχίσω δοκιμές … φίλε Κώστα θα με υποστείς για μερικές ερωτήσεις. Αυτα όλα τα υπολογίζω να υλοποιηθούν με το νέο έτος (θα μαζέυω υλικό βεβαια και θα στήνω χωρο) καθώς εντός μηνός αναμένεται και ο νέος Υιός μου  με τον αναλογο περιορισμο σε χρόνο.

  Συμμετέχων
  Ημ. εγγραφής:
  16/08/2004
  Αρ. μηνυμάτων:
  853
  steve στις #44643

  Το τηλ. του Χατζιωτη μπορεις να το βρεις απο διαφημισεις σε κυνηγετικα περιοδικα – “ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ” ( βγαζει κυνηγετικες βιντεοκασετες ) – δυστυχως ειμαι στο γραφειο και δεν το εχω προχειρο. Εγω  παραγγειλα το βιβλιο αρχες  Αυγουστου και σε μια βδομαδα το ειχα στα χερια μου ( με αντικαταβολη 15 ευρω + 5 ευρω ταχυδρομικα ).( Μενω στα Χανια ). Ο τιτλος ειναι “ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΟΜΩΣΕΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΥΡΙΤΙΔΕΣ”.

  Φιλικα, Στελιος.

  Συμμετέχων
  Ημ. εγγραφής:
  19/05/2003
  Αρ. μηνυμάτων:
  2789
  kostask στις #44645

  Γράψε μου το μαιλ σου σε προσωπικο μηνυμα, και μην κάνεις τίποτα. Θα σου στείλω φωτογραφίες της μηχανής και συνταγές από τον Χατζιώτη.

  Παραγγέλνεις την μηχανή και όταν την πάρεις με ρωτάς ότι θέλεις. Θα χρειασθείς οπωσδήποτε ζυγαριά ακριβίας, θα την βρείς σε μεγάλα οπλοπωλεία η στον Cabelas.

Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 1 έως 15 (από 37 συνολικά)
Απευθείας μετάβαση στη σελίδα:

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων