Διατροφή Ελλήνων

Επισκόπηση 6 δημοσιεύσεων - 1 έως 6 (από 6 συνολικά)
Απευθείας μετάβαση στη σελίδα:
  • Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    12/03/2004
    Αρ. μηνυμάτων:
    5016
    MICHEL123GR στις #434641

    Ας κάνουμε προσπάθεια να επαναφέρουμε τα καλά της αρχαίας διατροφής των Ελλήνων και των παραδοσιακών γεύσεων στο σήμερα με σωστή πληροφόρηση και παρότρυνση


    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    12/03/2004
    Αρ. μηνυμάτων:
    5016
    MICHEL123GR στις #434642

    Ξεκινώ με την ΖΕΑ(ΖΕΙΑ)(Triticum dicoccum)
    ΖΕΑ(ΖΕΙΑ)(Triticum dicoccum) ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΛΛΑΔΕΜΠΟΡΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΤΗΝ ΠΩΛΟΥΝ ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ!
    http://alfeiospotamos.pblogs.gr/2013/00/zea-zeia-triticum-dicoccum-kapoioi-ellademporoi-kleftes-thn-pwlo.html

    5 σχόλια Πλάτων Πισατίδης | 5/1/2013 20:14

    Η ζέα ή ζειά έθρεψε τους Έλληνες επί χιλιάδες χρόνια!Η μεγάλη θρεπτική αξία της,κυρίως η συμβολή της στην ανάπτυξη των λειτουργιών του εγκεφάλου,ήταν η αιτία της…απαγόρευσής της από τον εβραίο…”Ελευθέριο Βενιζέλο” .

    Η επιστροφή της βασικής τροφής των Ελλήνων στην πατρίδα της και το μεγάλο ενδιαφέρον των Ελλήνων,δεν άφησε αδιάφορους κάποιους απάτριδες,ελλαδέμπορους!Ξεφύτρωσαν σαν τα ζιζάνια και πουλάνε τον σπόρο Ζέας μέχρι και τρία(3) ευρώ το κιλό,ενώ το αλεύρι,μέχρι και δέκα(10)ευρώ!!! Άλλοι κρύβουν τους σπόρους νομίζοντας ότι μόνο αυτοί θα τους καλλιεργούν!!!

    Ξεφτυλισμένα τομάρια που ψάχνουν να τα ‘κονομήσουν,τώρα που οι Έλληνες αναζητούν την επιστροφή στην αρχέγονη ελληνική διατροφή!
    Επειδή όμως ο κλέφτης και ο ψεύτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται,ο σπόρος πωλείται 0,80ευρώ το κιλό στην Ιταλία!Δείτε…

    Πριν όμως,παραθέτουμε την παραπληροφόρηση της “Βικιπαίδεια”,Περί ζειάς … ,

    Λιμένας Ζέας

    Την αρχαία ονομασία Ζέα, ως προς τη θέση του σημερινού λιμένα (Πασαλιμάνι), παλαιότερα την αμφισβητούσαν πολλοί αρχαιολόγοι[1], εξ αιτίας κυρίως της ετυμολογίας του ονόματος, προσδιορίζοντας έτσι ότι το Πασαλιμάνι ήταν ο αρχαίος λιμένας Μουνιχίας.

    Ειδικότερα ο Ησύχιος παραδίνει την ακόλουθη ετυμολογία: “Ζέα, η Εκάτη παρ΄ Αθηναίοις και είς των εν Πειραιεί λιμένων ούτω καλούμενος από του καρπού της ζειάς, έχει δε ο Πειραιεύς λιμένας τρεις κλειστούς”. Η ονομασία όμως αυτή από τον καρπό της ζειάς (που πρόκειται για κάποιο είδος σιτηρών) δεν ικανοποιούσε τον αρχαιολόγο ερευνητή Ulrichs και σε επισταμένη έρευνά του διαπίστωσε πως σε κείμενο του Ηροδότου (ΙΙ, 26) αναφέρεται ρητά πως η ζειά είναι κτηνοτροφή, έτσι κατέληξε πως το όνομα Ζέα είναι το έτερο όνομα της Εκάτης δηλαδή της άλλως ονομαζόμενης Μουνιχίας Αρτέμιδος της οποίας το Ιερό βρισκόταν πλησίον της παραλίας του λιμένος που τιμόταν ως Ζέα (Άρτεμις)[2].

    … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … …
    Η ΖΕΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΗΣ
    Αθήνα 8 Δεκεμβρίου 2011
    Απαντώντας στην αδιέξοδη πολιτική των πολυεθνικών, για πλήρη έλεγχο της διατροφής του Ελληνικού πληθυσμού, μέσω του μονοπωλίου των σπόρων, στη σπορά εκατοντάδων στρεμμάτων του παραδοσιακού σταριού Ζέα, προχώρησαν αγρότες-μέλη-φίλοι του Κινήματος μας στη Βόρεια Ελλάδα.
    Με την επιμέλεια του γραφείου του Κινήματος στη Βόρεια Ελλάδα, έσπειραν εκατοντάδες στρέμματα με τον παραδοσιακό ελληνικό σπόρο σιτηρών Ζέα. Έναν σπόρο, που έθρεψε γενιές και γενιές και θεωρείται μέγιστης θρεπτικής αξίας τρόφιμο. Η σπορά του οποίου, αυτή τη στιγμή, μεγαλώνει στη Μακεδονική γη.
    Αργυρός στατήρας από το Μεταπόντιο της Ιταλίας με αναπαράσταση της Ζέας ( Triticum dicoccum ) 6ος αιώνας πΧ Το αρχαιότερο από τα δημητριακά στη λεκάνη της Μεσογείου
    Με την κίνηση αυτή, στέλνουμε ένα σαφές και καθοριστικό μήνυμα, σε πολλαπλούς αποδέκτες:
    Στις πολυεθνικές όπως η Monsantο, Gargill και στους ομοίους τους, οι οποίοι, δυστυχώς ελέγχουν την παγκόσμια αγορά σπόρων και φυτών και προωθούν τα μεταλλαγμένα. Σπόροι, οι οποίοι δεν αναπαράγονται, κρατώντας αιχμάλωτους τους αγρότες μας αλλά και τη διατροφική αυτάρκεια ολόκληρων χωρών.
    Το παράδειγμα του Κινήματός μας, αποτελεί μονόδρομο σε μια χώρα η οποία επιθυμεί τη διατροφική της αυτάρκεια, στις αντίξοες συνθήκες που διαμορφώνονται διεθνώς, από την επερχόμενη λαίλαπα, της νέας τάξης πραγμάτων.
    Σημειώνουμε εδώ, πως χιλιάδες επίσης στρέμματα, προετοιμάζονται αυτήν την στιγμή να φιλοξενήσουν τον σπόρο της ελπίδας και στη Θεσσαλία.
    Πατριωτικό Μέτωπο
    Μέλος της Ευρασιατικής Ένωσης
    Κεντρικά Γραφεία Αθηνών: Νίκης 33,
    10557, Σύνταγμα, Αθήνα
    Τηλ. 2103311642, Φαξ: 2103311652
    Τηλ. Εκπροσώπου: 6980292626
    Γραφεία Βόρειας Ελλάδας: Δελφών, 232,
    54655, Θεσσαλονίκη
    Τηλ. 2310421940
    Γραφεία Πελοποννήσου: Κλεομένους Οικονόμου 4-6,
    Πλατεία Αγίας Λαύρας, Αίγιο
    Τηλ. 2691026221
    Ανταλλακτήριο Αγροτικών και Ελληνικών προϊόντων “Αλληλέγγυον”
    Αγίας Σοφίας 50, Κολωνός, Αθήνα
    Τηλ. 2105141443
    http://www.pamet.gr pametopo@gmail.com
    ΠΗΓΗ ΠΑΜΕΤ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    http://pamet-thessaloniki.com/2011/12/08/

    Ζέα: Αγαπάει ο Θεός τον κλέφτη, αγαπάει και τον νοικοκύρη … Η Ζέα στο σπίτι σας, με αντικαταβολή, στα 0.80 λεπτά του ευρώ το κιλό, συν τα μεταφορικά έξοδα.
    Ο πολιτικός στόχος που θέσαμε ως Κίνημα πέρσι, τέτοια περίπου εποχή, να επιστρέψει στην Πατρίδα της η Ζέα, το πανάρχαιο αυτό Δημητριακό με τη χαμηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη και τα υψηλά αμινοξέα, συνάντησε πολλές δυσκολίες. Κυρίως και δυστυχώς με ανθρώπους στους οποίους εμπιστευτήκαμε την καλλιέργειά της και με τους οποίους συναποφασίσαμε να δοθεί στους αγρότες/ενδιαφερόμενους, σε συμβολική τιμή.
    Αντί αυτού, αποφασίσθηκε μονομερώς να πωληθεί στα 3 ευρώ το κιλό. Την ίδια ώρα, κάποιοι ελλαδέμποροι, παριστάνοντας τους «μοναδικούς κληρονόμους» του πανάρχαιου αυτού δημητριακού, αρνιόντουσαν ακόμη και να δώσουν έστω και έναν σπόρο, στους αγρότες/ενδιαφερόμενους. Πουλώντας τους ΜΟΝΟ το αλεύρι από το σπουδαίο αυτό δημητριακό, στα 6, 7, και 8 ευρώ το κιλό!!!
    Τελικά τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά: Η Ζέα, η οποία σε χώρες του κόσμου έχει πάρει διάφορα ονόματα, (μόνο εμείς καταφέραμε και τη διώξαμε από την Ελλάδα το 1927, με νόμο του Βενιζέλου), ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΑΠΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΣΤΑ 0.80 ΛΕΠΤΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΙΛΟ, ΠΑΡΑΔΟΤΕΑ ΦΥΣΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥΣ, ΣΤΗ ΜΠΟΛΟΝΙΑ.
    Ως Κίνημα το οποίο υπηρετεί εδώ και χρόνια τον τόπο και τον Λαό μας με εντιμότητα και αξιοπρέπεια, παραδίδουμε στους ενδιαφερόμενους αλλά και στους αγρότες, δύο εναλλακτικές:
    1. Τα πλήρη στοιχεία του αγροτικού συνεταιρισμού ο οποίος βρίσκεται στη Μπολόνια της Ιταλίας, από τον οποίο μπορείτε να παραγγείλετε κατ’ ευθείαν και χωρίς μεσάζοντες.
    2. Την προαγορά μέσω του Συνεταιριστικού Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, «Αλληλέγγυον», έτσι ώστε να γίνει μαζική παραγγελία.

    · Για τη πρώτη περίπτωση, τα στοιχεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού της Μπολόνια είναι: Κεντρικά Γραφεία: Via Cento, 5.3 40.016 San Giorgio di Piano (BO). Γραφεία Διανομών: Via Cento, 03.05 40.016 San Giorgio di Piano (BO),
    Τηλέφωνο: + 39 051 537111. Υπεύθυνος: Pietro Cerioli
    Τηλέφωνο: + 39 051 537218, Email pcerioli@caip.it.
    Συνεργάτες: Angela Benini, Τηλέφωνο: + 39 051 537284,
    Email abenini@caip.it. Donato Squicciarini,
    Τηλέφωνο: + 39 051 537273,
    Email: squicciarini@caip.it. FrancaFiori,
    Tel. + 39 051 537258, Email: ffiori@caip.it.

    Η κεντρική σελίδα του Συνεταιρισμού είναι: http://caip.it/
    · Για τη δεύτερη περίπτωση, της προαγοράς και μαζικής παραγγελίας, επικοινωνήστε με το «Αλληλέγγυον», Αγίας Σοφίας 50, Κολωνός (πίσω από τον Σταθμό Λαρίσης) τηλέφωνο, 2105141443, Email, allilegion@gmail.com και ηλεκτρονική διεύθυνση στο διαδίκτυο, http://www.allilegion.gr και δηλώστε αν επιθυμείτε το ενδιαφέρον σας.

    5σχόλια Tags: ανθελληνες, κλοπές, νεοέλληνες, δόλος, εβραίοι, αντιδρασεις, διατροφή, Ελλάδα, οικονομία
    RSS Feed για αυτό το θέμα5 σχόλια
    από Καλλιστώ | Κυριακή, 6 Ιανουαρίου 2013 0:09 πμ
    Δεν είναι και τόσο απλά τα πράγματα με τη Ζέα διότι κυκλοφορούν στην αγορά και μεταλλαγμένοι σπόροι.Θέλει προσοχή λοιπόν και χημικός έλεγχος για το ποσοστό της γλουτένης.Εχει βρεθεί αλεύρι Ζέας με μεγάλη περιεκτικότητα σε γλουτένη ,απ’ότι θα έπρεπε να έχει,λιγότερη όμως απ’αυτή του σιταριού.Κι όσο για τους ελλαδέμπορες….ο,τι φάνε ο,τι πιούνε κι ο,τι αρπάξει ο κ….τους!!!
    από Πηνελόπη Ιθακήσιου | Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2013 1:47 μμ
    Πάντως είσθε καί λιγουλάκι δημοκρατικοί, αφού βάζετε ως πηγή τη βικιπαίδεια! Ομως, σκεφθήκατε, ποιός θα ερευνήσει τη βικιπαίδεια, αφού θα τού προσφέρουμε έτοιμη “γνώση”. Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι γι’ αυτούς πού δεν τα θέλουν έτοιμα. Η βικιπαίδεια είναι ο ιστότοπος , εκτός φυσικά των επιστημονικών ιστοτόπων, όπου μπορεί κάποιος να ξεκινήσει την αναζήτησή του. Δεν θα βρεί κανείς εύκολα αστήρικτες θεωρίες, αστήρικτα επιχειρήματα. Μετά λοιπόν από τρία χρόνια πού μας βομβαρδίζετε με τυχαίες πηγές καί θεωρίες ασχέτων γιά τη ζειά , η πρόσβασή σας στη βικιπαίδεια, πού θα έδινε κάποια εχέγγυα εγκυρότητας στις θεωρίες σας δεν κατέστη δυνατή και γι’ αυτό αποφασίσατε να την αναφέρετε και να τη σχολιάζετε. Αγαπητοί μου, όπως σε κανένα site ιστορικό ή γεωπονικό δεν θα βρούμε αναφορές γιά τη ζειά φάντασμα, έτσι και στη βικιπαίδεια δεν υπάρχει. Το μόνο που υπάρχει στο λήμμα ζέα είναι Ο ΛΙΜΕΝΑΣ ΖΕΑΣ στον Πειραιά και για κάποιον πού έχει μάτια και διαβάζει ο λιμένας αυτός ήταν ΠΟΛΕΜΙΚΟΣ, ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ. Το ίδιο μας πληροφορεί καί το επίσημο site του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, της Εφορίας Ενιαλίων Αρχαιοτήτων κ.α. , πού ορίζουν τον λιμένα Ζέας ως το ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ των Αθηνών , πού φιλοξενούσε 196 τριήρεις εν αντιθέσει με της Μουνιχίας με τις 82 καί Κανθάρου με 96 τριήρεις. Μπορεί βέβαια ο Ησύχιος ο Αλεξανδρεύς 1.000 χρόνια μετά να αναφέρει στο λεξικό του περί εμπορικού λιμένα (δεν είναι δα ο Πλάτων ή ο Αριστοτέλης ή και ο Ηρόδοτος), ο ίδιος όμως αναφέρει τα περί Ζεές ώς προσωνύμιο της θεάς Αρτέμιδος , ναός της οποίας ευρίσκεται παραπλεύρως τού Λιμένος. Ας μην κουράσουμε όμως άλλο τούς αναγνώστες, ότι τάχα ο Ηρόδοτος αναφέρει την ύπαρξη της ζειας-άρα καί την σημερινή της ύπαρξη, διότι όποιος διαβάσει όλο το απόσπασμα τού Ηροδότου ΙΙ, 36 θα σκάσει στα γέλια απο τον τρόπο πού περιγράφει ο Ηρόδοτος τις παραξενιές των Αιγυπτίων! Σε ελεύθερη μετάφραση κρατώντας την κοιλιά του από τα γέλια ο Ηρόδοτος παρουσιάζει τούς Αιγυπτίους τόσο παράξενους στις συνήθειές τους που άκουσον-άκουσον : παντού οι ιερείς των θεών αφήνουν τα μαλλιά τους μακριά ενώ οι Αιγύπτιοι κουρεύονται, σε όλους τούς λαούς οι πενθούντες ξυρίζονται ενώ οι Αιγύπτιοι αφήνουν μακριά τα μαλλιά τους , οι Αιγύπτιοι ζυμώνουν με τα πόδια ενώ οι άλλοι λαοί με τα χέρια, οι Αιγύπτιοι ζούν μαζί με τα οικόσιτα ζώα ενώ οι άλλοι λαοί τα έχουν έξω, επίσης γράφουν από τα αριστερά πρός τα δεξιά ενώ οι άλλοι λαοί το ανάποδο, καί ενώ αναφέρει καί μερικές σόκιν συνήθειες τονίζει πως οι Αιγύπτιοι ταϊζουν τα ζώα τους με στάρι καί κριθάρι καί τρώνε ζειές ή όλυρα αντίθετα με άλλους λαούς πού ταϊζουν με ζεειές ή όλυρα τα ζώα καί φυσικά τρέφονται με στάρι καί κριθάρι .
    από BILL | Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2013 6:18 μμ
    Ο ΒΙΤΑΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΕΦΕΡΝΑΝ ΣΠΟΡΟ ΖΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΜΕ 80ΛΕΠΤΑ. ΤΕΛΙΚΑ ΕΦΕΡΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ 36 ΤΟΝΟΥΣ ΣΠΟΡΟ FRANKENCORN ΑΝΤΙΝΟΒΟΛΗΜΕΝΟ-ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΥΛΗΣΑΝΕ ΣΤΟΥΣ ΑΝΥΠΟΨΙΑΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΑΣ ΩΣ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΟ ΖΕΑ-ΖΕΙΑ ΦΕΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΘΗ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ (ΡΟΔΕΣΙΑ) ΒΑΠΤΙΖΕΤΑΙ ΠΑΛΙ ΩΣ ΤΟ ΑΡΧΕΓΟΝΟ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΟ ΖΕΑ-ΖΕΙΑ. ΑΚΟΥΣ ΕΚΕΙ ΑΡΧΕΓΟΝΟ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΟ ΑΠΟ THN ΙΤΑΛΙΑ. ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ.ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΟΔΕΣΙΑ ΑΥΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΝΔΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΙΘΙΟΠΙΑ. ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΘΝΟΣΩΤΗΡΑΣ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ κ. ΒΙΤΑΛΗ; ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ. ΣΑΝ ΔΕ ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ. ΕΙΣΤΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ.
    από Ανωνυμος | Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2013 6:02 μμ
    ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΥΠΟΘΕΤΩ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΡΙΚΟΙ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΘΡΑΣΥΔΕΙΛΟΙ. Έτσι και ο Βιτάλης του ΠΑΜ(πρώην άνθρωπος των προηγούμενων καθεστωτικών κυβερνήσεων)στο δελτίο τύπου της 15-7-13,άρχισε να κάνει αυτό που έμαθε καλά.Ζητάει από τα blogs να αφαιρέσουν κάθε αντίθετη άποψη με τη δική του(βασανίστε μας κιόλας).Φαντασθείτε λοιπόν ναρχόταν στην εξουσία κι΄ όλας.Ο δειλός απειλεί και με μηνύσεις και με μάρτυρες κατηγορίας καθηγητές του πανεπιστημίου. Μάλλον σαν κι αυτούς που θα πιστοποιήσουν ότι οι ακτινοβολημένοι σπόροι από την Έρημο, τη Γερμανία είναι οι αρχαιοελληνικοί σπόροι.Ο αθεόφοβος ζήτησε και επιστολή από τον Peter Frank ,(που τον έχουν ξεμπροστιάσει όλοι οι blogers,για να πιστοποιήσει ότι το franckenkorn που έφερε ως ζειά είναι η αρχαία ζειά. Έβαλε δηλαδή το λύκο να φυλάει τα πρόβατα. Ιδού γιατί: http://wheatpedigree.net/sort/show/24032 GRIS Genetic Resources Information System for Wheat and Triticale Last u[pdate:2013-01-12
    Accesion List FRANCKENKORN Pedigree FRANCKENKORN Page 1 Page 2 Name FRANCKENKORN Acession number PI-587201 Pedigree:MUTANT-D-24/2*ALTGOLD//ROUQUIN[2965]; Species TR.SP(Σημείωση δική μου:Τα αρχικά TR σημαίνουν Τρίτικουμ-στάρι και SP Σπέλτα,δηλαδή Ντί νκελ κοινό όνομα.Ούτε δίκοκκο ούτε ζειά,ούτε σπαρτόν,ούτε αιγιλοπάς και σαχλαμάρες.Σημειωτέον το Ντίνκελ είναι μαλακό στάρι,το δίκοκκο σκληρό) Bot.variety Habit W Locality DEU Gene Glu-A1a,Glu-B1d,Glu-D1d[3703] Synonym Status CVR Year 1995 Originator Dr.P.Franck Pflanzenzucht Oberlimpung
    Πρώρα στο http://parembasi1.blogspot.gr/2013/07/blog-post.html του Ξηρόπερου αποκαλύφθηκε ότι η ζειά του Βιτάλη είναι υβρίδιο ακτινοβολημένο, δημιουργία του περισπούδαστου Peter Frank,o ο οποίος ευλογάει τα γένεια του, νομίζοντας ότι είμαστε τυφλοί και δε θα τον ψάξουμε.. Δημιουργία του 1995 όπως γράφει το πιστοποιητικό του ίδιου οργανισμού πού επικαλείται ο Γερμανός κύριος,ιδιοκτήτης του σπόρου.Ξέρετε μήπως κανέναν άλλον ιδιοκτήτη σπόρου που να μην είναι υβρίδιο;Μηνύσεις λοιπόν κύριε Βιτάλη!καί ποιους θα έχεις μάρτυρες?Tον Γρηγορίου και τον Γερμανο?Έχει να πέσει πολύ γέλιο με τον αρχομανή.
    από ΠΡΟΚΟΠΗΣ | Τρίτη, 13 Αυγούστου 2013 6:44 μμ
    Αλίευσα από το site poulithragr.blogspot.com/2013/07/blog-post_15.html Στην αμυγδαλιά θέρισαν τη ζέα το αρχαίο δίκοκκο σιτάρι τα εξής σχόλια/ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 1, Με όλο το σεβασμό στούς συναδέλφους-αγρότες και επειδή θεωρώ ότι η ανάρτησή σας δεν έχει μόνο λαογραφικό-τουριστικό ενδιαφέρον , θα μου επιτρέψετε να διατυπώσω μερικές σκέψεις μου. Πολύ καλή η προσπάθεια με το μαυραγάνι. Είναι όμως το μαυραγάνι πού καλλιεργούσαν οι παππούδες σας στην περιοχή; Καθώς θα γνωρίζετε ειδικά το μαυραγάνι έχει γίνει αντικείμενο βελτίωσης και βρίθει η αγορά από ποικιλίες του πού είναι ιδιοκτησία τού δημιουργού, υβρίδια δηλαδή, πού τα αγοράζουμε από τούς γεωπόνους και τις εταιρείες σπόρων, με αποτέλεσμα ο γεωργός να μπορεί μεν να κρατήσει σπόρο, ο οποίος όμως βαίνει μειούμενος κάθε χρόνο. Παλιά υπήρχαν πολλές ποικιλίες, τόσο σε σκληρό όσο καί σε μαλακό στάρι καί κάθε περιοχή είχε τη δικιά της ποικιλία με τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής. Αν είναι το μαυραγάνι της περιοχής σας τότε τα αποτελέσματα θα είναι άριστα. Θυμίζω πως σήμερα 2013 την μεγαλύτερη καλλιέργεια σιτηρών κατέχουν τα υβρίδια της ποικιλίας μαυραγάνι, που δεν έχουν καμμιά σχέση με τα παλιά. Ειναι επίσης γνωστό ότι ο παλιός σπόρος δεν έχει ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ σε αντίθεση με τα υβρίδια, γιά να ξέρουμε τι λέμε. Είναι σαν να καλλιεργείς μαυραγάνι , όπως το ΒΟΒ τού Ζουλιάνη καί να θεωρείς πως καλλιεργείς παραδοσιακή ποικιλία, ντόπια. Απλά δεν γίνεται.ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 2.Ερχόμαστε τώρα στο θερισμό σας της ΖΕΑΣ. Δυστυχώς πέσατε θύματα καί εσείς, όπως πολλοί από μας , της απάτης πού έχουν στήσει Ελλαδέμποροι , όπως πολλοί γεωργοί καί όψιμοι καλλιεργητές με αντίκτυπο καί στούς καταναλωτές. Δυστυχώς συμμετέχουν με τις αναλύσεις τους, οικονομικές καί γεωπονικές δημοσιογράφοι έγκριτων εφημερίδων, όπως ο κ. Νάνος στις αναρτήσεις σας. Με πρωτεργάτες το ΠΑΜ καί ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΝ τού κ. Βιτάλη, τον κ. Παχόπουλο από την Κατερίνη καί τον κ. Κοσμίδη, αποσχισθέντα από το ΠΑΜ (αν καί οι δύο τελευταίοι έπαψαν να το αποκαλούν ζέα, αλλά δίκοκκο στάρι) έχουν εισάγει σπόρους ύποπτους -ακτινοβολημένους – γενετικά βελτιωμένους -τροποποιημένους – μεταλλαγμένους τελικά, πού τούς έχουν βαπτίσει ως ζέα-ζειά καί με ψεύτικες υποσχέσεις καί τυχάρπαστες οικονομικές αναλύσεις, όπως ανέφερα καί καλλιεργητικές μεθόδους υπόσχονται πέραν της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΕΩΣ απατηλά κέρδη μέχρι 1.000 ευρώ το στρέμμα. Βεβαίως η αλήθεια θα λάμψει , αλλά μέχρι τότε θα έχουν πετύχει τούς σκοπούς τους. Δηλαδή την εξαφάνιση κάθε γηγενούς ποικιλίας, όχι μόνο τού δίκοκκου καί τού μονόκοκκου σταριού, αλλά κάι κάθε άλλης ντόπιας ποικιλίας. Αγαπητοί φίλοι οι αποδόσεις στούς αβελτίωτους ντόπιους σπόρους ήταν πάντα καί είναι μικρές (άλλωστε το γεγονός μαρτυρά και ο παραγκωνσιμός τους από τούς σύγχρονους αγρότες μας) . Το προϊόν αλωνίσματος , (ΔΗΛΑΔΗ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΠΟΦΛΟΙΩΣΗ), πουθενά σε όλον τον κόσμο δεν πωλείται από τον αγρότη στην καλύτερη περίπτωση πάνω από 0,40 λεπτά/κιλό καί μάλιστα το βιολογικό. Το αξιοποιήσιμο τελικό προϊόν γιά άλευρα καί μετά γιά μεταποίηση θα προέλθει με την χρησιμοποίηση αλυσίδας πανάκριβων μηχανημάτων, ούτως ώστε να απομακρυνθούν τα λέπυρα, μουστάκια, σπασμένα, ατροφικά πού θα πάνε στα σκύβαλλα. Με την διαδικασία αυτή θα απομείνει από το αρχικό προϊόν το 30 με 40%. Η οικονομική ανάλυση τού δημοσιογράφου δεν είναι αληθής γιά τον τίμιο κουρασμένο αγρότη. Αφορά τα αρπακτικά πού μυρίστηκαν εθνική σωτηρία και χρήμα. Πουλάνε σπόρους από το χωράφι σε παγκόσμια πρωτοτυπία 1,70-5,00 ευρώ το κιλό άκουσον-άκουσον. Σπόρους πού τούς βαπτίζουν ως ζεα-ζειά, ενώ είναι εισαγόμενοι γενετικά βελτιωμένοι καί ακτινοβολημένοι. Αφού όλα είναι εισαγόμενα έχουν το καθένα το δικό του όνομα, γιατί λοιπόν δεν χρησιμοποιούν το όνομα αυτό; (emmer , αν είναι emmer, farro, αν είναι farro, dinkel, αν είναι dinkel και βεβαίως franckenkorn. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 3. ΑΝΑΡΤΗΣΗ 3. Στις φωτογραφίες σας μου θυμίζετε τις παλιές καλές εποχές της γεωργίας. Εμείς οι υποψιασμένοι όμως , μετά το πέρασμα της πρώτης εντύπωσης με τις αναμνήσεις πού προκαλούν δεν μπορούμε να μήν σταθούμε στην πραγματικότητα. Βλέπουμε λοιπόν να καλλιεργείτε ένα μαλακό στάρι, τύπου Dinkel. Δεν είναι βέβαια κάν ένα παραδοσιακό σιτηρό (από τις χιλιάδες ποικιλίες πού υπάρχουν), αλλά είναι ακτινοβολημένο υβρίδιο μεταλλαγμένο FRANCKENKORN. Το έχει δημιουργήσει ο Peter Franck Γερμανός δημιουργός ποικιλιών, το 1995, καταγεγραμμένο στον Γερμανικό Εθνικό Κατάλογο το 2000 με αριθμό καταχώρησης ΡΙ-587201 (http://parembasi1.blogspot.gr/2013/07/blog-post.html) (http://wheatpedigree.net/sort/show/24032). Οι σπόροι αυτοί είναι άκρως επικίνδυνοι γιά αυτούς όπως εσείς πού θέλετε να καλλιεργήσετε καί να διατηρήσετε ντόπιες ποικιλίες, αλλά καί γιά τούς καταναλωτές. Οχι μόνο , λόγω επιθετικότητος πρός τις ντόπιες ποικιλίες, θα προσβάλλουν καί θα τροποποιήσουν αυτές, αλλά θα τις εξαφανίσουν. Εtσι νομίζω ότι πρέπει να ενημερωθείτε για τα παραπάνω καί να ενημερώσετε καί εμάς γιά την προέλευση των σπόρων. Υ.Γ. Ακόμα καί άν συνεχίσετε να καλλιεργείτε καί να καλλιεργούμε υβριδικούς σπόρους σαν ζέα-ζειά πως θα μπορέσουμε να μεταποιήσουμε τα προϊόντα μας; Με ποιό όνομα θα τα εμπορευτούμε αφού υπάρχει απαγόρευση τόσο από το επίσημο Κράτος , όσο καί από τα δικαστήρια, όπως αναφέρουν όλα τα σχετικά blogs, όπου υπάρχει κινητικότητα καί πραγματικός οργασμός γιά να ξεσκεπαστεί όλη αυτή η απατηλή φρενίτιδα περί ζέας-ζειάς καί το εύκολο χρήμα καί αποδοτικότητα, από σοβαρούς ανθρώπους , γεωργούς καί γεωπόνους (όχι από αυτούς πού μας γεμίζουν φυτοφάρμακα). Η καλλιέργεια ντόπιων ποικιλιών καί η οικολογική παραδοσιακή γεωργία θα μας ανταποδώσει τούς κόπους μας σε βάθος χρόνου, πρέπει όμως να προηγηθούν οι κόποι μας.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    12/03/2004
    Αρ. μηνυμάτων:
    5016
    MICHEL123GR στις #434646

    Ζέα ή Ζειά, απαγορευμένη δια νόμου. Γιατί άραγε;
    Αναρτήθηκε από Ion Maggos // 16 Μαρτίου 2013 // Top Articles, ζήσε! // 16 Σχόλια
    Το αρχαιότερο δημητριακό και βασικό συστατικό της διατροφής των αρχαίων. Αναφέρεται και ως Ζειά, βρίζα, όλυρα, Emmer και ορισμένες φορές συγχέεται με το ασπροσίτι (γερμαν. Dinkel), ή την Σίκαλη, ή ακόμα και με το καλαμπόκι, μια και η λέξη Zea (Zea mais) είναι η επιστημονική ονομασία του αραβοσίτου. Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι ο ασπρόσιτος (ασπροσίτι) είναι το δημητριακό ζέα. Με το δημητριακό Dinkel αντί για το κριθάρι, φτιάχνεται η ομώνυμη μπύρα, όμως το δημητριακό αυτό δεν είναι η ζέα (όπως αναφέρεται σε ορισμένες πηγές), διότι η Λατινική του ονομασία είναι Triticum spelta.

    Ο Ηρόδοτος (5ος αι. π.κ.ε.) αναφέρει ότι οι Αιγύπτιοι παρασκεύαζαν ψωμί αποκλειστικά από ζέα και περιφρονούσαν το σιτάρι και το κριθάρι. Ο θεόφραστος (4ος αι. π.κ.ε.) διακρίνει σαφώς τη ζέα από την όλυρα, χαρακτηρίζοντας την πρώτη ως το πλέον αποδοτικότερο μεταξύ πολλών άλλων δημητριακών. Σύμφωνα, με τον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο και τον Διονύσιο τον Αλικαρνασσέα, η ζειά (όλυρα) είχε καλλιεργηθεί αποκλειστικά ως το μοναδικό δημητριακό από τους πρώτους Ρωμαίους στην αρχή της ιστορίας τους και αυτό αποδεικνύεται και από τη χρησιμοποίηση τους σε όλες τις θρησκευτικές τελετές τους.

    Ο γιατρός Γαληνός (2ος αι. π.κ.ε.) αναφέρει την όλυρα ως το τρίτο σε θρεπτική αξία δημητριακό μετά το κριθάρι και το σιτάρι, ενώ όπως μας πληροφορεί ο Διοσκουρίδης (1ος αι. μ.κ.ε.) στην εποχή του ήταν διαδεδομένη μια πανάρχαια συνήθεια των Ελλήνων και των Ρωμαίων: η μίξη χονδροαλεσμένων κόκκων ζέας και σιταριού, που λεγόταν “κρίμνον”, και το οποίο ήταν ένα παχύρρευστο θρεπτικό ρόφημα που ονομαζόταν “πολτός” (χυλός).

    Μα ένα άσχημο παιχνίδι παίχτηκε ει βάρος των Ελλήνων και ας διαβάσουμε πόσο σωστά το αναλύει ο στρατηγός Γ. Γ. ΑΫΦΑΝΤΗΣ. Περιγράφει ωραιότατα και πολύ σωστά, τον λόγο που είναι αδύνατον ο άνθρωπος που τρέφεται με σιτάρι, να ξεκολλήσει από τις εμφυτεύσεις που του περνάνε από την νηπιακή του ηλικία.

    «Ζειά και γιατί φάρμακο σου πρέπει να είναι ή τροφή σου» Όμάδα επιστημόνων έφθασε εις τήν Θεσσαλονίκην, όπου εύρισκες τότε ανθρώπους άπό όλες τις φυλές. Ήρεύνησε προσεκτικά και έδημοσίευσε τό 1922 τό πρώτο σύγγραμμα διά τις ομάδες αίματος και τις ιδιαιτερότητες εκάστης. Οί Έλληνες είναι κατά πλειοψηφία “0″ ομάδος και οί υπόλοιποι “Α” ομάδος, οί Χάζαροι είναι “Β” ομάδος κ.λπ.

    Αρχάς του 1923 στέλνουν εις τήν Θεσσαλονίκη ένα ζευγάρι ιατρών διά νά εξετάσει τήν διατροφήν τών Ελλήνων, επηρεασμένη άπό τόν Ιπποκράτη, ό όποιος έλεγε εις τους ασθενείς ”φάρμακο σου είναι ή τροφή σου”.

    Άρα αυτοί έσκέφθησαν, έχει καθιερώσει εις τόν Έλληνα υγιεινή διατροφή, ποια είναι όμως ή βασική τροφή; Οί ερευνηταί κατέληξαν, σύντομα, ότι βασική τροφή τών Ελλήνων είναι τό ψωμί. Τό ψωμί όμως τών Ελλήνων ήταν από Ζειά και όχι άπό σιτάρι. Είς τά χημικά εργαστήρια συνέκριναν γρήγορα αλεύρι άπό Ζειά και Σιτάρι καί μέχρι τό 1926 διαπιστώνουν ότι:Είς τόν εγκέφαλο του ανθρώπου υπάρχει ένας αδένας μεγέθους διδράχμου τόν όποιον ονόμασαν “Αμυγδαλή” ή “Αμύγδαλα”.

    Αυτός ό άδήν δημιουργεί τήν μνήμην καί τήν φαντασίαν είς τους ανθρώπους με 300 διαφορετικές πρωτεΐνες (Αμινοξέα). Αυτές οί πρωτεΐνες διά νά συνδεθούν μεταξύ των καί νά δημιουργήσουν τά συμπλέγματα της μνήμης καί νά διατηρηθούν αυτά είς τόν χρόνον, χρειάζονται μίαν δύναμιν, μίαν κόλλα, διά νά κολλήσουν. Αυτήν τήν κόλλα τήν προσφέρουν οί τροφές μας καί τήν ονομάζουμε πρωτεΐνη στηρίξεως, πού σημαίνει συγκόλλησις καί σταθεροποίησις τής μνήμης.

    Τό ψωμί πού τρώμε άπό τό Σιτάρι έχει τελείως διαφορετικές πρωτεΐνες στηρίξεως άπό τό ψωμί άπό τη Ζειά. Εδώ ακριβώς έγκειται καί ή διαφορά τους. Είς τό Σιτάρι υπάρχει άφθονη ή γλουτένη. Ή γλουτένη είναι μία ισχυρή κόλλα καί χρησιμοποιείται ώς φυσική κόλλα ύπό τών ανθρώπων στην καθημερινή ζωή των. Ή γλουτένη όμως ώς πρωτείνη – στηρίξεως- (συγκόλλησις) τών πρωτεϊνών του εγκεφάλου διά τήν δημιουργίαν τής μνήμης είναι καλή μέν, διότι δημιουργεί ίσχυράν μνήμην, αλλά περιορισμένην, διότι συγκολλά περισσότερες πρωτεΐνες των απαιτουμένων και περιορίζει τό απόθεμα αυτών. Αποτέλεσμα είναι να περιορίζει την μνήμην εις πολύ λίγες εικόνες.

    Έτσι καταστρέφει τήν φαντασίαν και τό δημιουργικό πνεύμα. Είναι δε εγκληματική, διότι έμμεσα καταστρέφει τήν ύγείαν και τό πνεύμα, τήν πρόοδον και τον πολιτισμόν του ανθρώπου. Ή γλουτένη του σιταριού καταστρέφει τήν ύγείαν, τό πνεύμα, τήν μεγαλοφυίαν, τον πολιτισμόν της άνθρωπότητος, διότι ώς ισχυρή κόλλα έπικολλάται εις τά τοιχώματα όλων τών αγγείων πού διέρχεται, πεπτικούς σωλήνες, έντερα, φλέβες, αρτηρίες κ.λπ. Ένεκα τούτου παρακωλύει τήν σωστήν πέψιν, κενώσεις και κυκλοφοριαν του αίματος, μέ τις αντίστοιχες επιβαρύνσεις είς τήν ύγείαν.

    Είς τόν εγκέφαλον ώς πρωτεΐνη στηρίξεως κολλά ισχυρά τις πρωτεΐνες τής μνήμης μέ αποτέλεσμα, ό,τι παραστάσεις και ιδέες έβίωσεν τό παιδί είς τήν ήλικίαν 3-7 ετών, όσο λανθασμένες καί άν είναι, όσο πιό δυνατές και ξεκάθαρες αποδείξεις περί πλάνης του και άν του παρουσιάσεις αργότερα, δεν πρόκειται ώς ενήλικας νά άπορρίψη τις αποθηκευμένες μνήμες και δοξασίες του περί θεού, πολιτικής, κ.λπ. Δι’ αυτό ακριβώς οί θρησκείες, οι Δικτάτορες, οι έξουσιασταί μας μέ διάφορα τεχνάσματα καί ωραία λόγια προσπαθούν νά ποδηγετήσουν τά παιδιά άπό μικρή ηλικία και έσοφίστηκαν τά κατηχητικά, τις πολιτικές νεολαίες.

    Οί Δικτάτορες καί οί Τραπεζίτες είσήγαγον τήν πολιτικήν είς τά σχολεία μέ πρόφασιν, δήθεν, τήν προπαρασκευήν ενήμερων πολιτών, ενώ στην ουσία εκπαιδεύουν τυφλούς δούλους του τραπεζικού συστήματος. Όποιος από εσάς πιστεύει είς τήν ανεξάρτητον σκέψιν τών ανθρώπων, ας άγωνισθή διά τήν κατάργησιν του συνδικαλισμού είς όλα τά σχολεία, πλην πανεπιστημίων. Επομένως ή γλουτένη του σιταριού είναι καί ή τροχοπέδη τής εξελίξεως καί του πολιτισμού.

    Ταυτοχρόνως, τροχοπεδεί και τήν έλευθέραν σκέψιν καί πνευματικήν άνοδον του άνθρωπου και τόν καθιστά δούλον του ιερατείου, του κατεστημένου, διότι αγωνίζεται και θυσιάζεται δια αξίες πού του ενέπνευσαν τά οργανωμένα συμφέροντα και όχι ή φύσις. Είναι όλοι οι αγώνες του εναντίον των φυσικών νόμων.

    Αντίθετα ή πρωτεΐνη στηρίξεως της Ζειά (πληθυντικός Ζειαΐ) διασπάται από τά ένζυμα και αφομοιώνεται σάν καλή τροφή άπό τόν οργανισμό.

    Αυτό τό χαρακτηριστικό της την κάνει πολύτιμη εις τόν ανθρώπινο οργανισμό. Διότι ενώ χρησιμεύει ώς πρωτεΐνη “στηρίξεως” (συγκόλλησις – σταθεροποίησις) εις τις πρωτείνες μνήμης του εγκεφάλου, δεν μπλοκάρει αυτόν, δέν δημιουργεί σταθερές και άναλοίωτες ενώσεις σάν βαρύδια στον έγκέφαλον, ώς ή γλουτένη του σιταριού, και αφήνει τόν εγκέφαλο νά λειτουργή ελεύθερα νά συλλαμβάνη, νά σκέπτεται νέες ιδέες, δοξασίες, νά δημιουργεί όνειρα, φαντασία, επιστήμη, κ.λπ.

    Οί αρχαίοι Έλληνες τό εγνώριζαν πολύ καλά αυτό, δι’ αυτό εκτρέφοντο μόνο μέ Ζειά εγνώριζαν ότι ή Ζειά τρέφει τό πνεύμα. Αυτό μας τό λέει ό Αισχύλος εις τό ύμνον του προς τήν Δήμητρα: “Δήμητερ ή θρέψασα τήν έμήν φρένα είναι με άξιον τών σων μυστηρίων” (Αισχύλος)

    Επίσης δέν φράσσει τά αγγεία πού διέρχεται, φλέβες, αρτηρίες, κ.λπ. Δέν παρουσιάζει τις πολλές ασθένειες πού παρουσιάζει ή γλουτένη.Έπί πλέον ή Ζειά περιέχει άφθονα βιταμίνη Ο και πολλά ιχνοστοιχεία πού χρειάζεται ό οργανισμός μας, συν τό άμινοξύ “Λυσίνη” τό πολυτιμωτατο συστατικον δια τόν οργανισμό μας, πού σήμερα οί άνθρωποι τό αγοράζουμε πανάκριβα ώς συμπλήρωμα τής διατροφής μας, ένώ θά τό είχαμε άπό τό ψωμί της Ζειάς δωρεάν.

    Η Ζειά
    *Βοηθάει στην άπορρόφησιν τών θρεπτικών συστατικών (ca, mg) κ.ά
    * Καταστέλλει τις φλεγμονές πού χρονίζουν στον οργανισμό καίκαταστρέφουν τα υγιή κύτταρα.
    *Καταστέλλει τα ένζυμα του καρκινικού κυττάρου (εμποδίζει τήν ανάπτυξιν και μετάστασιν του καρκίνου).
    *Περιέχει τό βασικό αμινοξύ Λυσίνη (Lycin) πού ενισχύει τόανοσοποιητικό σύστημα και είναι τό βασικό στοιχείο στηνβιοχημική λειτουργία του εγκεφάλου.

    Έκτος των ανωτέρω τά άρτοπαρασκευάσματα άπό αλεύρι Ζειάς είναι εύγεστα καί άσυγκρίτως νοστιμότερα άπό τά αντίστοιχα μέ αλεύρι σιταριού. Έάν δέ φάτε ψωμί ή μακαρόνια άπό Ζειά θά ερωτήσετε, τον κρέμασαν οι Έλληνες αυτόν που τους έστέρησε αυτήν τήν ασύγκριτη άπόλαυσιν; Θά πάρετε τήν άπάντησιν ότι, του στήνουν συνεχώς ανδριάντες σέ πλατείες, στην Βουλή, και δίδουν τό όνομα του στις λεωφόρους γιά νά μην τό ξεχάσουν ποτέ.Καί τότε θά διερωτηθήτε, τί φταίει; Νά φταίει άραγε ή μεγάλη πανουργία καί εμπειρία των κοσμοκρατόρων μόνον, ή μήπως ή δουλικότης των μωροφιλόδοξων και λοιπών οργανωμένων στις μυστικές εταιρείες των; (!!!)

    Νομίζω πώς όλα αυτά δέν θά ήσαν αρκετά νά τυφλώσουν τον λαό μας καί δέν θά έπετύγχανον, έάν δέν υπήρχε τό ακαλλιέργητο, τό πρωτόγονο ΕΓΩ του, τό όποιο αντιδρά σκληρά καί δέν δέχεται τό αντίθετο, όσο καθαρά καί άν απόδειξης τήν πλάνην του. Μέ τό ακαλλιέργητο ΕΓΩ δέν δύναται νά παραδεχθή ότι οί γονείς του έπλανήθησαν, διότι τότε αισθάνεται ότι μειώνεται ή προσωπικότης του καί τό κύρος του, ένώ τό καλλιεργημένο ΕΓΩ, όταν πεισθή ότι έπλανήθη τό παραδέχεται αμέσως μέ ψηλά τό κεφάλι καί υπερήφανα, διότι έτσι νοιώθει ότι είναι ισχυρό, επειδή επεβλήθη τών ενστίκτων καί τής μικροπρέπειας.Ερευνώντας ή επιτροπή, πού αναφέραμε πιό πάνω, τό διαιτολόγιο τών αρχαίων Ελλήνων έμεινε έκπληκτος.

    Οί αρχαίοι δέν έτρωγαν ψωμί άπό σιτάρι. Τό σιτάρι τό είχαν ώς τροφή τών ζώων καί τό (ονόμαζαν πυρρό.) Έτρωγαν μόνον ψωμί άπό Ζειά ή Κριθάρι καί έν ανάγκη μόνον από κριθάρι ανάμεικτο με Σιτάρι. Ό Μέγας Αλέξανδρος έτρεφε την στρατιάν του μόνο μέ Ζειά, διά νά είναι οι άνδρες του υγιείς και πνευματικά ανεπτυγμένοι. Αν οι αρχαίοι Έλληνες έτρωγαν ψωμί άπό σιτάρι δέν θά είχαν τόσο ύψηλήν πνευματικήν άνάπτυξιν.Μόλις οι κοσμοκράτορες έδιάβασαν αυτήν τήν έκθεσιν τής επιτροπής, δίδουν εντολή το 1928 νά αναιρεθή αμέσως ή καλλιέργεια Ζειά στην Ελλάδα, και μόνον στην Ελλάδα.

    Διά νά μειώσουν μέ το σιτάρι τήν πνευματικήν άνάπτυξιν των Ελλήνων, μειώνοντας τήν άντίληψίν τους και οργανώνοντας ταπεινήν έκπαίδευσιν των παιδιών τους καί διδάσκοντας τις πολιτικές τους εις τά σχολεία και πολιτικοποιούντες τα εις τά κόμματα που αυτοί ελέγχουν απόλυτα, για νά ποδηγετήσουν πλήρως εις πρώτον χρόνον τους Έλληνας. Ενώ τώρα αναμειγνύοντας τους μέ αλλοδαπούς, θέλουν νά τους εξαφανίσουν τελείως. Ναι άλλα πώς θά τό επιτύχουν αυτό;Αμέσως δίδουν έντολήν είς τόν τέκνον των τον Βενιζέλο νά έπιστρέψη στην Ελλάδα καί νά εξαφάνιση τήν Ζειά. Οπότε βλέπουμε τόν Βενιζέλο νά έπιστρέφη στην Ελλάδα μετά άπό 8 χρόνια αυτοε­ξορίας του, νά άνασκουμπώνεται και νά ορμά σάν λέων κατά τής Ζειάς.

    Μέσα σέ 60 χρόνια μόνον ήλλοίωσαν τήν πνευματικήν ύπεροχήν του σκέπτεσθαι τών Ελλήνων, τους έκαναν αδιάφορους, άβουλους, μέ μετρίαν αντίληψιν και φιλάσθενους καί τώρα μέ τους αλλοδαπούς επιδιώκουν τόν πλήρη εξαφανισμό τής φυλής των, ένώ συγχρόνως ξοδεύουν δισεκατομμύρια δολλάρια οι φιλεύσπλαχνοι διά νά μην εξαφανισθούν οί οχιές, κόμπρες, πάντα καί άλλα ζώα καί ερπετά. Όλα τά ανωτέρω περί Ζειά, γλουτένης καί σωστής διατροφής μέ λεπτομέρειες καί τάς παραμέτρους όλων αυτών καί τήν ύγιεινήν θά τά βρήτε είς τά εμπνευσμένα καί καλομελετημένα βιβλία “Τό Όλον” καί τό «ΌΛ-ΟΝ» Ένα βιβλίο γιά τήν “ΊΑΣΗ”, του πρωτοποριακού μελετητή Μιχάλη Γρηγορίου.

    Προς τό τέλος του 1928 ό “Εθνάρχης” μας Βενιζέλος, προφανώς μετά άπό κάποια εντολή, μέ της Αμύνης τά Παιδιά, τυφλά εις τον νουν καί την κρίσιν, και διψασμένα τό πώς νά ευχαριστήσουν καλλίτερα τόν άρχηγόν των έκήρυξαν τόν πόλεμον κατά της Ζειάς καί, έφορμήσαντες ακαταμάχητοι, ένίκησαν νίκην λαμπράν και εις βραχύτατον χρόνον 4 ετών δεν υπήρχε εις την Ελλάδα ούτε ένα σπυρί Ζειάς γιά σπόρο. Είπαν εις τόν λαό ότι ή Ζειά είναι ζωοτροφή, δι’ αυτό τά λεξικά την γράφουν έκτοτε ζωοτροφή και ότι είναι βλαβερή στην υγεία. Αυτό τό πρόβαλαν έντονα τά ΜΜΕ καί σέ 4 χρόνια έξηφανίσθη η Ζειά.

    Όλοι οί Έλληνες εγκατέλειψαν τήν Ζειά μόνον ένας άπό όλους κράτησε σπόρο Ζειάς. Καί σήμερα 2010 καλλιεργεί Ζειά μόνον ένας ό Γ.Α. είς ένα χωριό καί κατασκευάζει μακαρόνια άπό αλεύρι Ζειάς, τά όποια είναι υπερβολικά νοστιμώτερα άπό τά μακαρόνια του σίτου. Τήν έπιθεσίν του κατά τής Ζειάς ό “εθνάρχης” μας τήν ήρχισε μέ τήν αθρόα εισαγωγήν αλεύρων σίτου ύπό τών φίλων του.

    Οί φίλοι του έγιναν πάμπλουτοι καί έξέσπασε τότε τό μέγα διά τήν έποχήν και γνωστό ώς “Σκάνδαλο τών αλεύρων”. Μέσα είς 4 χρόνια οί Έλληνες είχαν ξεχάσει τήν Ζειά τελείως καί οί φίλοι του Βενιζέλου έγιναν δισεκατομμυριούχοι άπό τήν εισαγωγή τών αλεύρων του σίτου.”Αν σήμερα θελήσετε νά επαναλάβετε αυτό γιά τό σιτάρι ή κριθάρι ή κάτι άλλο, δέν θά τό πετύχετε ούτε σέ 50 χρόνια. Τόσο πολύ είχε τυφλώσει καί πειθαρχήσει ό Βενιζέλος τους οπαδούς του. Αυτό βέβαια είναι εχθρική ψυχολογία.

    Θέλουν τους οπαδούς τους τελείως τυφλούς στην σκέψιν καί δούλους. Καί δέν ήρκέσθη μόνον είς τήν έξαφάνισιν του σπόρου ό “εθνάρχης” μας, επέτυχε νά σβήση τήν Ζειά από τήν μνήμην καί τήν γλώσσαν τών Ελλήνων. Αυτό θά πή τέλειον έγκλημα. Εσείς έγνωρίζατε τήν λέξιν Ζειά πριν λίγα χρόνια, όταν ήρχισε νά προβάλεται άπό εμάς στά κανάλια; Εύρήκατε τήν λέξιν σέ λεξικό πού συντάχθηκε μετά τό 1930; Δεν θά τήν εύρητε, μήν ψάχνετε. Άλλα και αν κάπου τήν εύρητε, θά τήν έξηγεί ώς ζωοτροφή… Μόνον εις τυχόν ανατυπωθέντα παλαιά λεξικά θά τήν εύρητε, ή εις τό των Άγγλων “LINDELL & SCΟΤΤ”, τό όποιον δέν τήν εξηγεί σωστά. Εις τό “ΗΛΙΟΣ” πού είναι πιο ενήμερο και σοβαρό λεξικό γράφει: Ζειά ή Ζέα… τήν Ζέαν τήν μάϊδα πού είναι ό γνωστός αραβόσιτος και κοινώς αραποσίτι”. Αραβόσιτος όμως είναι κοινώς τό Καλαμπόκι.

    Ή Ζειά όμως ώς φυτό είναι κάτι σάν σιτάρι και κριθάρι, δέν έχει καμμία σχέσιν στην όψιν μέ τό καλαμπόκι, άλλα και τό σπυρί του είναι ώς του σιταριού πιό πεπλατυσμένο καί χονδρό. Ή Ζειά μέ τον Σΐτον είναι όπως ή Νερατζιά μέ τήν πορτοκαλιά.

    Αν άπό άπόστασιν 50-1ΟΟμ. κοιτάζεις τήν Νερατζιά είναι όμοια μέ τήν πορτοκαλιά. Καί τό νεράτζι μέ τό πορτοκάλι, ένώ έξωτερικώς είναι όμοια, εις τήν πραγματικότητα έχουν μεγάλες διαφορές εις τά συστατικά των. Αυτό ακριβώς συμβαίνει καί μέ τους σπόρους της Ζειας και του Σιταριού.

    Δέν θά έκανε ό Ι. Πασσάς αυτό τό λάθος, έάν δέν έξηφάνιζε και τήν βιβλιογραφία περί Ζειά ό “εθνάρχης” μας, όπως ό Σαούλ – Παύλος τήν βιβλιογραφία των αρχαίων Ελλήνων. Εκεί όμως πού έμεινα εμβρόντητος είναι όταν διάβασα τήν “Οδύσσεια” ραψωδία δ (4)-603-604, τό αρχαίο: “Ω έν μέν λωτός πολύς, έν δέ κύπειρον πυροί τε ζειαί τε ίδ’ εύρυφυές κρίλευκον”. Ό Κ. Δούκας ερμηνεύει: “όπου υπάρχει τριφύλλι πολύ, καί κύπερι, καί σιτάρια καί ζωοτροφές κι εύρύφυτο κριθάρι λευκό”. Πώ! Πω!… Ό κ. Δούκας ό έκλεκτώτερος ερμηνευτής έκανε λάθος;

    Ένώ οί “Ελληνες χρησιμοποιούσαν πυρούς (σιτάρια) γιά ζωοτροφές καί τήν ζειά γιά ψωμί, ερμήνευσε τήν ζειά ώς ζωοτροφές, διότι ό Βενιζέλος είχε εξαφανίσει από τήν βιβλιογραφίαν καί άπό τήν μνήμην τών Ελλήνων τήν ζειά ή ζέα.Τό δημητριακό Ζειά η φύσις τό έδώρισε είς τους λαούς του Αιγαίου. Αργότερα οί Έλληνες μετανάστες τό μετέφεραν καί είς άλλες χώρες.

    Τό σιτάρι ήτο φυσικό δημητριακό τών βορείων περιοχών. Οί Έλληνες τό έφεραν είς τήν Ελλάδα καί τό έκαλλιέργησαν ώς ζωοτροφή, αρκετά χρόνια πρό του Τρωικού Πολέμου, όταν ήρχισαν τό εμπόριο μέ τις βορείως του Ευξείνου Πόντου χώρες.Οι Βόρειοι λαοί αντί χρημάτων, που δέν είχαν, έπλήρωναν τα είδη πού ήγόραζαν άπό τους Έλληνας έμπορους μέ σιτάρι και έτσι ήλθε εις την Ελλάδα τό σιτάρι.

    Εις τό διαδίκτυο, έάν γράψετε τήν λέξιν “Ζειά”, θά εκπλαγείτε. Θά διαβάσετε πάρα πολλά, εις τήν παράγραφο ”ΣΤΗΝ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΑΤΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΛΦΑΒΗΤΟΥ” (ύμνοι Όρφέως, Ομηρικά έπη, Μύθοι), διαβάζουμε:

    «Ή πόλη τών Αθηνών ονομα­ζόταν και Ζείδωρος, διότι έπί του εδάφους της έκαλλιεργειτο έκτος άπό τήν έλαία και τό δημητριακό ζειά. Τό ζειά μέ τό ζήτα δηλώνει ζωή, μέ τό εψιλον γιώτα τήν μακρά πορεία και μέ τό άλφα που είναι τό πρώτο στοιχείο τό άριστον, τήν παρουσία του Αιθέρα (τό στοιχείο πού βρίσκεται παντού και δομεί τά πάντα είναι ό Αιθέρας), άρα ζειά σημαίνει μακροζωία».

    Τήν Ζειά φορτοεκφόρτωναν άπό ένα λιμάνι του Πειραιώς που έξ αυτής έλαβε τό όνομα Ζέα, και μέχρι σήμερα τό λιμάνι ονομάζεται Ζέα.Και τώρα πώς επεβλήθη ή ζειά νά ερμηνεύεται εις ορισμένα λεξικά ώς ζωοτροφή. Εις τό διαδίκτυο χειριζόμενοι τήν λέξιν “Ζειά” εις τήν ΙΛΙΑΔΑ – ραψωδία Ε, στίχοι 121-240 διαβάζουμε:

    «…παρά δέ σφίν έκάστω δίζυγες ίπποι έστάσι κρί λευκόν έρεπτόμενοι και όλύρας» (195). Πιό κάτω ό μεταφραστής, ελαφρά τή συνειδήσει, ή καλοπληρωμένος μεταφράζει: «…εις κάθε αμάξι είναι σιμά ζευγαρωτά πουλάρια, στέκουν και τρώγουν τήν ζειά και τό λευκό κριθάρι».

    Έδώ δολοφονείται ή Ζειά, διότι ό μεταφραστής, μεταφράζει τήν ζωοτροφή “όλύρας” εις “ζειά”. Οι μεταγενέστεροι αντιγράφουν από αυτό ζειά = όλύρας = ζωοτροφή, ένώ ό Όμηρος εγνώριζε και τά δύο, ζειά και όλύρας, και έγραφε πάντα τό ορθόν, αυτό που ήθελε και έπρεπε νά διδάξη. Έδώ γράφει σαφώς: «κρι λευκόν έρεπτόμενοι και όλύρας».

    Όχι ζειά, όπως ελαφρά τήν συνείδησιν και βαρυτάτην άγνοια γράφουν οι μεταφρασταί.Από τις έρευνες που έκανα, κατέληξα ότι όλύρα ώνόμαζαν τόν σημερινόν “Οροβον κοινώς ρόβην ή τό ρόβι. Πρόκειται διά τήν πιό δυνατή και αγαπητή εις τά ζώα τροφή. Ομοιάζει μέ τό βίκο (άγριαρακά). Είναι ή πιό θρεπτική τροφή τών ζώων, άλλα είναι βλαβερή διά τόν άνθρωπον.Ή όλύρα εκαλλιεργείτο από αρχαιοτάτων χρόνων εις την Ελλάδα ως ζωοτροφή. Ήτο μεσογειακό φυτό (Λεξικό “ΗΛΙΟΣ”, λήμμα Όροβος).

    Είναι λογικόν νά κατάληξη μέ τόν χρόνο ή όλύρα εις όροβο. Εις τό λεξικό “LINDELL & SCΟΤΤ” θά τήν βρήτε ώς Σίκαλιν η Αγριοσίκαλιν, αυτήν τήν σύγχυσιν έκαλλιέργησαν οι φιλέλληνες… διά νά ξεχάσουμε τήν Ζειά.

    Ή Ζειά καλλιεργείται σήμερα εις πολλές χώρες τής Ευρώπης και εις τόν Καναδά εις μεγάλην εκτασιν, φέρει δέ όνομα ανάλογο τής γλώσσης έκαστης χώρας. Οι Ιταλοί τήν ονομάζουν Faro, οί Γερμανοί Dingel, κ.τ.λ. Οί Έλληνες εισάγουμε σήμερα αλεύρι Ζειά άπό τήν Γερμανία μέ τό όνομα Ντίνγκελ, ώς μή περιέχον γλουτένη, αντί 6,45 Εύρώ, ήτοι τό αγοράζουμε Δέκα φορές άκριβώτερα άπό τό σιταρένιο.

    Γ. Γ. ΑΫΦΑΝΤΗΣ «Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ» ΣΣ. 443-451
    http://www.terrapapers.com/?p=28035

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    13/08/2009
    Αρ. μηνυμάτων:
    186
    I.Π στις #434653

    7 Ισχυρά παυσίπονα που έχουμε …στην κουζίνα μας

    Η φύση έχει προνοήσει, πολύ πριν τη φαρμακευτική, να δημιουργήσει παυσίπονα, τα…
    οποία ευτυχώς βρίσκονται…
    σε αφθονία και είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή στην κουζίνα σας.

    Ξύδι για την καούρα
    Ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα, λέει η γνωστή παροιμία, έτσι και το ξύδι από μηλίτη είναι η καλύτερη και φυσικότερη ίαση για την καούρα. Βάλτε ένα κουταλάκι της σούπας ξύδι μηλίτη σε ένα ποτήρι νερό και πιείτε το σιγά σιγά. Το ξύδι από μηλίτη περιέχει αλκαλοποιητές, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τον άνθρωπο, ειδικά λόγω των οξέων που περιέχει η σύγχρονη διατροφή.

    Σκόρδο για την αρθρίτιδα
    Από την αρχαιότητα, το σκόρδο έπαιζε σημαντικό ρόλο στον τομέα των …παυσίπονων. Έτσι και σήμερα, ακολουθώντας την πανάρχαια τακτική, ψιλοκόψτε μία σκελίδα σκόρδο και μαζί με μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο ζεστάνετέ το. Απλώστε το στις αρθρώσεις που πονούν και θα αισθανθείτε μία τρομερή ανακούφιση. Επιπλέον, το σκόρδο ενδείκνυται και για τον πονόδοντο: τρεις σκελίδες σκόρδο και μία πρέζα αλάτι, χτυπημένα μαζί, είναι ιδανικά όταν τα απλώσετε στο δόντι σας που πονάει.

    Μούρα για την κύστη
    Έρευνες έχουν δείξει ότι μία μερίδα μούρα μπορούν να μειώσουν έως και 60% τον πόνο από λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Το μυστικό όπλο είναι τα αντιοξειδωτικά συστατικά, τα οποία «σκοτώνουν» τις ελεύθερες ρίζες που ερεθίζουν το βλεννογόνο του πεπτικού συστήματος. Η κατανάλωση μούρων είναι μοναδική σπιτική θεραπεία και για το πεπτικό έλκος, τη δυσπεψία και τις λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης.

    Σταφύλια για τη μέση
    Μελέτη του Πανεπιστήμιου του Οχάιο έδειξε ότι εάν καταναλώνετε μία μερίδα σταφύλια καθημερινά απαλλάσσεστε από τους πόνους της πλάτης. Αυτό συμβαίνει επειδή τα σταφύλια περιέχουν θρεπτικά συστατικά, τα οποία αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος, ειδικά στην περιοχή της μέσης, και αυτό με τη σειρά του ανακουφίζει από τον πόνο.

    Ανανάς για τις φλεγμονές
    Η βρομελίνη που βρίσκεται στον ανανά είναι εκείνη που μπορεί να σας απαλλάξει από το φούσκωμα και το βάρος που νιώθετε στο στομάχι. Επιπλέον, η κατανάλωση ανανά βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, σταματώντας τις κράμπες και τις φλεγμονές. Μπορεί ακόμα να βοηθήσει στην απελευθέρωση των φλεγμονωδών ενώσεων, που συμβάλλουν στην αρθρίτιδα.

    Βρόμη για τους πόνους περιόδου
    Η βρόμη θεωρείται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στις κράμπες τις περιόδου και ανακουφίζουν από την ενδομητρίωση. Ο λόγος είναι ότι η βρόμη είναι πλούσια σε μαγνήσιο και μία από τις καλύτερες πηγές διατροφικού ψευδαργύρου για τις γυναίκες εκείνες, που υποφέρουν από πόνους περιόδου.

    Γαρύφαλλο για τον πονόδοντο
    Το γαρύφαλλο (το μπαχαρικό όχι το λουλούδι) είναι ένας δοκιμασμένος σύμμαχος κατά του πονόδοντου. Εξάλλου και διάφορες οδοντόκρεμες, που κυκλοφορούν έχουν γαρύφαλλο, κάτι που τις κάνει ακόμη πιο ευεργετικές για τη στοματική υγιεινή. Μπορείτε απλά να ταμπονάρετε με λίγο λάδι από γαρύφαλλο το δόντι που σας πονάει και να ανακουφιστείτε πραγματικά.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    13/08/2009
    Αρ. μηνυμάτων:
    186
    I.Π στις #434654

    Η ΣΤΑΧΤΗ ΚΑΙ ΟΙ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ !!!

    Τελικά συμπεράσματα, από τα μακροχρόνια «πειράματα» στο εργαστήριο
    της Μάνας Φύσης.
    > >
    Λοιπόν, έχουμε και λέμε: Η Αλισίβα είναι η γνωστή μας στάχτη ή το
    σταχτόνερο καλύτερα.
    Το καλύτερο απορρυπαντικό που επινόησε ποτέ ο άνθρωπος.
    Καθαρίζει, λευκαίνει και απολυμαίνει σε βάθος.
    Κάνει τα πιάτα μας να τρρρρίζουν από καθαριότητα και όχι μόνο τα
    πιάτα, αλλά όλα τα αγγεία.
    Καθαρίζει τα πάντα. Ακόμα και τους πιο δύσκολους λεκέδες.
    Βράστε την στάχτη με νερό, και τρίψτε με αυτό οτιδήποτε θέλετε να
    καθαρίσετε. Θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα.
    Καθαρίζει ακόμα και τις σκουριές, που έχουν ποτίσει στα μάρμαρα.
    Απίστευτη καθαριότητα και υγιεινή!!!
    > >
    Την χρησιμοποιούμε στην παρασκευή μουσταλευριάς, αλλά και στην
    ζαχαροπλαστική γενικότερα. Η νοστιμότερη και υγιεινότερη μουσταλευριά,
    εμπεριέχει στην συνταγή ικανή ποσότητα στάχτης. Εκτός από την υπέροχη
    γεύση και την βελούδινη υφή που της δίνει, καθαρίζει και το έντερο από τους
    παθογόνους μικροοργανισμούς.
    Στάχτη επίσης χρησιμοποιούμε στην παρασκευή
    ψωμιού. Κάνει την διαφορά, πώς να το κάνουμε;!.
    > >
    Ρίξτε την στον κήπο σας. Αφρατεύει το χώμα, ταΐζει τα φυτά, και
    περιορίζει αισθητά την ύπαρξη και αναπαραγωγή όλων των βλαπτικών εντόμων και
    ζιζανίων.
    Επίσης δεσμεύεται διοξείδιο του άνθρακα από τους μικροοργανισμούς
    μέσα στο χώμα, η ανάπτυξη των οποίων ενισχύεται από τη στάχτη, και η γη
    γίνεται πιο εύφορη.
    > >
    Διώχνει τις ενοχλητικές μυρμηγκοφωλιές χωρίς να σκοτώνει τα μυρμήγκια.
    Ρίξτε στην είσοδο της μυρμηγκοφωλιάς που εμφανίστηκε σε λάθος σημείο,
    μερικές χούφτες στάχτη.
    Τα μυρμήγκια δεν μπορούν, ούτε να την περάσουν, ούτε να την μεταφέρουν με
    αποτέλεσμα να μετακινήσουν την είσοδο της φωλιάς τους αλλού. Εκεί,
    που δεν θα σας ενοχλεί.
    > >
    Σκορπίστε στάχτη στις γωνίες και στα σκοτεινά σημεία της αποθήκης σας
    ή του κελαριού σας. Τυχόν κατσαρίδες και παρόμοια απεχθή, αποκρουστικά και
    ενοχλητικά έντομα, καθώς και ποντίκια και άλλα τρωκτικά θα
    μετοικήσουν, όσο πιο μακριά γίνεται, και δεν θα ξαναεμφανιστούν όσο υπάρχει στάχτη.
    > >
    Έπιασε το παιδί σας ψείρες στο σχολείο; Γέμισε ο σκύλος σας
    >> τσιμπούρια και ψύλλους; Στάχτη! Το καλύτερο
    αντιπαρασιτικό!!!. Ίσως για μερικές ώρες το παιδί σας και ο σκύλος
    σας, να φαντάζουν σαν γέροι, αλλά τα παράσιτα απλώς θα εξαφανιστούν.
    Ανακατέψτε την στάχτη με ξύδι, μέχρι που να γίνει πηχτή λάσπη και αλείψτε
    το τριχωτό.
    > >
    Σας βγήκε το κρασί θολό στο γιοματάρι; Έχει το νερό της πηγής(;)
    κυπρίνους και άλλα ζουζούνια; Γέμισε άλατα το πηγαδίσιο; Περάστε τα
    μέσα από στάχτη να φιλτραριστούν. Θα εκπλαγείτε με την διαύγεια και την
    καθαρότητα που τους δίνει, χωρίς να τα επηρεάζει ούτε στο ελάχιστο.
    Κιτρίνισαν τα δόντια σας και το ‘χετε μαράζι; Μην ανησυχείτε!!!.
    Τρίψτε τα με στάχτη. Σαν του μωρού θα γίνουν!!!.
    > >
    Μαζεύετε τα χειμωνιάτικα ρούχα (όταν έρθει το καλοκαίρι) αλλά σας
    ανησυχεί ο σκόρος; Πασπαλίστε τα με στάχτη και ξεχάστε τον σκόρο. Μετά καθαρίζουν με
    ένα απλό τίναγμα, και έχουν μια γυαλάδα άλλο πράγμα.
    Βάλτε και λίγο λεβάντα στο σεντούκι, στο συρτάρι ή στην κασέλα και
    >> ησυχάστε για χρόνια και χρόνια ακόμα και αν την κασέλα την ανοίξει το εγγόνι
    σας μετά πενήντα χρόνια, τα ρούχα θα είναι άθικτα.
    > >
    Λεκιαστήκατε την ώρα που τρώγατε; Βάλτε πάνω λίγο στάχτη και μετά από
    πέντε λεπτά τρίψτε τον λεκέ με ψίχα ψωμιού. Πάει, έφυγε ο λεκές, ως δια
    >> μαγείας!.
    > >
    Την φτιάχνουμε και σαπούνι αλλά η συνταγή περιττεύει, αφού κανείς σας
    δεν θα κάτσει να φτιάξει σαπούνι. Υπάρχουν τα έτοιμα «μοσχοσάπουνα», τα
    αφρόλουτρα και τα σαμπουάν…
    > >
    Χτυπήσατε; Ματώσατε; Διαλύστε λίγο πράσινο σαπούνι μέσα στην αλισίβα, και
    πλένετε με αυτό την πληγή χωρίς να την ξεπλύνετε μετά. Είναι απίστευτη η
    ταχύτητα επούλωσης.
    > >
    Κορίτσια! ‘Ε!!! Κορίτσια! Αν θέλετε να μην γεράσετε ποτέ ( λέμε
    τώρα! ) να λούζεστε με ξυδόνερο και να μπανιαρίζεστε με αλισίβα. Σας
    υπόσχεται η στάχτη πως, δεν θα χρειαστείτε ποτέ λίφτινγκ ή μπότοξ.
    > >
    Είστε στην κατασκήνωση και δεν έχετε που να διατηρήσετε τα φρέσκα φρούτα;
    Σκάψτε έναν λάκκο, γεμίστε τον με στάχτη και τοποθετήστε τα φρούτα έτσι
    ώστε, να μην έρχονται σε επαφή το ένα με το άλλο, αλλά ούτε και
    με το χώμα. Σκεπάστε τον λάκκο και αφήστε τα. Διατηρούνται έως δύο
    χρόνια εντελώς μα εντελώς ανέπαφα, όπως την στιγμή που τα βάλατε.
    Θέλετε να διατηρήσετε την πυτιά που πήζετε τυρί; Βάλτε την μέσα σε ένα
    κέρατο απογεμίστε το με στάχτη σφραγιστέ με λάσπη και κρεμάστε το σε ένα
    δέντρο. Η πυτιά δεν θα χαλάσει ποτέ!
    Παλιά οι σιδηρουργοί για να σκληραίνει το σίδερο, το έσβηναν μέσα σε ένα
    μίγμα από αίμα και στάχτη. Ήταν το πρώτο είδος ατσαλιού.
    > >
    Μην ξεχάσετε εσείς πού ακόμη σπέρνετε καπνά, να κρατείστε λίγη στάχτη,
    θα σας χρειαστεί οπωσδήποτε!!!.
    > >
    Με την έναρξη, λοιπόν, τής καινούργιας περιόδου θερμάνσεως αρχίστε να
    συγκεντρώνετε τις στάχτες από τα τζάκια, τις θερμάστρες καυσοξύλων ή
    από τους φούρνους σας κλπ, και για τους παραπάνω λόγους. Ποιος
    ξέρει, ίσως κάποιος να σας φανεί χρήσιμος!

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    12/03/2004
    Αρ. μηνυμάτων:
    5016
    MICHEL123GR στις #434671

    ΘρούμπαFrom Ζιζάνια
    Jump to: navigation, search
    Η θρούμπα (Satureja thymbra) (Σατουρέγια η θύμβρα). Ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών και στη χώρα μας το συναντούμε με τις κοινές ονομασίες θρούμπα, γεροντόχορτο, θρούμπι, θρύμπα, τραγορίγανος, ζαρμπούνι ή ζαμπούρι.

    Είναι πολυετές φρύγανο με έντονες αρωματικές ιδιότητες, που φτάνει σε ύψος τα 40 εκατοστά, χνουδωτό, αδενώδες. Έχει μυτερά φύλλα που φτάνουν σε μήκος από 9 έως 14 χιλιοστά. Σπόνδυλοι αραιοί με πολλά άνθη μοβ, ροζ ή λευκά. Κάλυκας τριχωτός, σχεδόν κρυμμένος από εξ ίσου μεγάλα βράκτια.

    Το συναντούμε σε φρυγανότοπους, κύρια σε ασβεστώδη εδάφη. Είναι φυτό που αγαπούν οι μέλισσες και κατά την εποχή της άνθισης για να το μαζέψετε, πρέπει να παλέψετε με τις πολυάριθμες μέλισσες που το επισκέπτονται για να το τρυγήσουν. Η χρήση του βοτάνου στη μαγειρική είναι όπως της ρίγανης. Αρωματίζουμε με αυτό ξύδι και ελιές θρούμπες. Συνδυάζεται με ψητά κρέατα, όσπρια, μαρινάδες, σάλτσες, ομελέτες, άσπρα τυριά, σαλάτες, νερόβραστα χλωρά κουκιά και ωμά λαχανικά.

    Στην Ελλάδα απαντούν και άλλα είδη Satureja με το κοινό όνομα θρούμπα και με παρόμοιες ιδιότητες (και την ίδια χαρακτηριστική οσμή), που έχουν ευρύτερη εξάπλωση, όπως η Satureja hortensis (χρησιμοποιείται ως αρτυματικό, επίσης για γαργάρες για τον πονόλαιμο, και ως χωνευτικό έγχυμα), ή είναι τοπικά ενδημικά, όπως η Satureja athoa, που βρίσκεται μόνο στη χερσόνησο του Αδω, και οι Satureja spinosa και Satureja cretica (1,7% αιθέριο έλαιο) που βρίσκονται μόνο στην Κρήτη.

    Φυτό γνωστό από την αρχαιότητα με το όνομα θύμβρη. Το αναφέρουν Διοσκουρίδης και Θεόφραστος. Οι αρχαίοι το είχαν αφιερώσει στον θεό Διόνυσο. Αφθονούσε στην Μικρά Ασία τόσο που είχαν βαφτίσει ποτάμια και πόλεις με το όνομα Θύμβρια. Ακόμη και ναός του Θύμβριου Απόλλωνα υπήρξε. Το εκτιμούσαν ιδιαίτερα για τις φαρμακευτικές και αρωματικές του ιδιότητες και το έβαζαν στο κρασί φτιάχνοντας τον θρομβίτη οίνο και το χρησιμοποιούσαν μαζί με θυμάρι για να αρωματίζουν τα φαγητά και ιδιαίτερα το κυνήγι. Οι Ρωμαίοι το θεωρούσαν αφροδισιακό και το χρησιμοποιούσαν πολύ στη μαγειρική τους. Τον Μεσαίωνα πίστευαν το φυτό ως πανάκεια για όλες τις ασθένειες. Το θεωρούσαν και αφροδισιακό βότανο και για τον λόγο αυτό απαγορεύτηκε στους καλόγερους να το φυτεύουν στον κήπο τους. Οι ορθόδοξοι καλόγεροι όμως, όπως και οι χωρικοί μας αρωμάτιζαν τις θρούμπες ελιές και τις σταφίδες με θρούμπι.

    Στη ρωμαϊκή εποχή, σύμφωνα με μαρτυρία του Κολουμέλα, η θρούμπα αρωμάτιζε σχεδόν κάθε πιάτο! Η χρήση της στη μαγειρική είναι όμοια με της ρίγανης. Με θρούμπη αρωματίζονται κυρίως τα όσπρια. Στην Γερμανία μάλιστα ονομάζεται “Bohnenkraut”, το βοτάνι των οσπρίων! Χρησιμοποιείται ακόμη σε σαλάτες, σούπες ψαριών και λαχανικών, καθώς και σε κρέατα, τυριά, ομελέτες,ψωμιά,φρουτοσαλάτες. Με θρούμπη αρωματίζονται λικέρ και βερμούτ.Στα βυζαντινά χρόνια έφτιαχναν μια πολύ γνωστή σούπα μόνο με κρεμμύδια και ελαιόλαδο και την αρωμάτιζαν με θρούμπη. Τη σέρβιραν σε πιάτα με μικρά κομμάτια ψωμιού. Την έλεγαν «αγιοζούμι» και ήταν η σούπα των καλόγερων

    Στην Κρήτη το συναντούμε και με τις κοινές ονομασίες θρύμπα, αθρύμπα ή ήμερη θρύμπα. Οι αγρότες το έβαζαν στα ρακοκάζανα και στα στράφυλλα για να παίρνει ωραίο άρωμα η ρακί. Με θρούμπι έπλεναν και τα βαρέλια πριν βάλουνε μέσα τον μούστο για να εξουδετερώσουν τους παραμύκητες. Έπιναν το αφέψημα του φυτού για εμέτους, ζάλες, εντερικά παράσιτα και στομαχόπονους. Επίσης καταπολεμούσαν τις φθειριάσεις των ζώων τους με αφέψημα από θρούμπι και σκέπαζαν με φύλλα από θρούμπι το τυρί που έβαζαν στην άλμη για να πάρει το τυρί το άρωμά του.

    Θεραπευτικές ιδιότητες και ενδείξεις

    Το θρούμπι δρα εναντίον των εντερικών παρασίτων. Δρα ως ορεκτικό και βοηθά στη χώνεψη εξουδετερώνοντας τα αέρια. Αυξάνει την εφίδρωση και έχει αποχρεμπτική δράση. Είναι ωφέλιμο σε στομαχόπονους και διάρροια. Διεγείρει και τονώνει τον οργανισμό και ωφελεί σε ζάλη. Καταπολεμά την αϋπνία και δρα θετικά σε νευροπάθειες. Είναι χρήσιμο σε διαταραχές του οργανισμού λόγω υπερβολικής ζέστης. Το συμπυκνωμένο αφέψημα του φυτού είναι καλό υπακτικό. Βοηθά σε πονόλαιμο και πονόδοντο. Σε επίθεμα (με κοπανισμένο το φυτό) βοηθά εναντίον των τσιμπημάτων μέλισσας. Οι κομπρέσες από φύλλα είναι ωφέλιμες για πρηξίματα και ναυτία. Διεγείρει τη μήτρα και το νευρικό σύστημα. Το έλαιο του φυτού χρησιμοποιείται σε εξωτερικές πληγές ως επουλωτικό. Λίγες σταγόνες από αυτό στο μπάνιο, μας τονώνει και αναζωογονεί την λειτουργία των γενετικών αδένων. Ιδιαίτερα τονώνει τα λεπτής κράσεως άτομα. Δυναμώνει τους μυς των ποδιών και τα νεύρα. Μετά από 5 με 6 λουτρά η διαφορά φαίνεται σαφώς. Δύο σταγόνες του χυμού του φυτού στα αυτιά βελτιώνει την ελαττωματική ακοή. Το αφέψημα σε γαργάρες δρα επουλωτικά σε πληγές του λάρυγγα και του στόματος.

    Παλιά όταν είχαν πληγές στο στόμα ή στο λάρυγγα , έκαναν γαργάρα με αφέψημα από θρούμπι και κρασί και μετά το κατάπιναν, 3-4 σταγόνες από το χυμό του φυτού στα αφτιά πριν τον ύπνο βελτιώνουν την ακοή και σταματούν τον βόμβο. Το αφέψημα από θρούμπι θεωρήται διεγερτικό και τονωτικό και δρα κατά της πνευματικής και σωματικής κούρασης , βοηθάει το άσμα, την ναυτία ,την πέτρα στα νεφρά και είναι κατά της διάρροιας , ακόμα σκοτώνει βακτηρίδια μικρόβια και μύκητες.

    Χρησιμοποιούμενα τμήματα

    Επίγεια τμήματα το αιθέριο έλαιο λαμβάνεται με απόσταξη από τα άνθη, τα φύλλα και τα κλαδιά και καλύτερη ποιότητα ελαίου δίνουν τα αποξημένα φυτά, συλλογή Ιούνιο ως Αύγουστο.

    Δράσεις – Χρήση

    Εναντίον των εντερικών παρασίτων, χωνευτικό, ωφέλιμο για το στομαχόπονο και για τις ζάλες, τονωτικό, διεγερτικό.

    Αφέψημα Χρησιμοποιείστε το αφέψημα ως ορεκτικό, για τη δυσπεψία και τους στομαχόπονους και ως αντιδιαρροϊκό επίσης είναι τονωτικό, διεγερτικό και ωφέλιμο για τις νευροπάθειες και καταπολεμά την αυπνία” το αφέψημα από τα φύλλα είναι χρήσιμο για τις διαταραχές από υπερβολική ζέστη’ το συμπυκνωμένο αφέμημα (αφήστε να εξατμιστεί το μεγαλύτερο μέρος του νερού) με ζάχαρη είναι καλό υπακτικό τέλος το αφέμημα χρησιμοπιείστε το για τον πονόδοντο και τον πονόλαιμο.

    Επίθεμα – κομπρέσσα Φτιάξτε επίθεμα με κοπανισμένο φυτό κατά των τσιμπημάτων των μελισσών οι κομπρέσσες από φύλλα είναι ωφέλιμες για τα πρηξίματα και για τη ναυτία· μουσκέψτε ένα επίθεμα σε χυμό για τις εξωτερικές πληγές.

    Έλαιο Χρησιμοποιείστε το έλαιο που εξάγεται με πρέσσα από τα φύλλα για τις εξωτερικές πληγές’ βάλτες λίγες σταγόνες έλαιο στο νερό για ένα τονωτικό μπάνιο.Το αιθέριο έλαιο περιέχει καρβακόλη, θυμόλη, τερπινένια, κυμένιο.

    Καλλιέργειες

    Ανθίζει από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο. Η συλλογή πρέπει να γίνεται από τα μέσα Ιουνίου μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται τα επίγεια τμήματα. Το αιθέριο έλαιο του φυτού λαμβάνεται με απόσταξη από τα άνθη, φύλλα και κλαδιά και την καλύτερη ποιότητα την δίνουν τα αποξηραμένα φυτά.

Επισκόπηση 6 δημοσιεύσεων - 1 έως 6 (από 6 συνολικά)
Απευθείας μετάβαση στη σελίδα:

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων