Επαναφέρει μόνο σε περιορισμένο χώρο και ποτέ στο κυνήγι

Επισκόπηση 9 δημοσιεύσεων - 1 έως 9 (από 9 συνολικά)
Απευθείας μετάβαση στη σελίδα:
  • Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    19/11/2012
    Αρ. μηνυμάτων:
    21
    betor255 στις #464356

    Έχω ένα epaniel breton 28 μηνών το οποίο υπακούει στις βασικές εντολές “κάτω, μείνε, έλα, μη, φέρτο” αλλά μόνο όταν είναι σε περιορισμένο χώρο και όχι στον κυνηγότοπο.
    ξεκίνησα όταν ήταν 6 μηνών και συνεχίζω ακόμη την εκπαίδευση στο σπίτι. παρόλα αυτά όταν βγαίνουμε στο κυνήγι το πάθος του είναι μεγαλύτερο από το να ικανοποιήσει εμένα με την επαναφορά του θηράματος ή να υπακούσει αμέσως στο “μη” ή στο “έλα”.
    Δείχνει σκληρό χαρακτήρα στο να υποταχθεί πλήρως στο αφεντικό του, με αποτέλεσμα να παίζει μαζί μου στο σπίτι και να υπακούει γιατί δεν έχει τίποτε καλύτερο να κάνει, αλλά να κάνει αυτό που γουστάρει αυτός όταν βγαίνει έξω.
    Ξέρω ότι προφανώς κάτι λάθος έκανα εγώ κατά την φάση της εκπαίδευσης, διότι δεν είμαι εκπαιδευτής σκύλων και ο τόνος της φωνής, η επανάληψη, η υπομονή δεν ήταν ίσως αυτή που χρειαζόταν για την περίπτωση.
    Πως λοιπόν θα καταφέρω να του επιβληθώ απόλυτα, ώστε να υπακούει και στον κυνηγότοπο;


    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    20/05/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    4107
    Kalliston Hellas στις #464365

    Μια εντολή θεωρούμε πως την γνωρίζει ο σκύλος όταν την εκτελεί 9 φορές στις 10 σε οποιοδήποτε χώρο, με οποιεσδήποτε συνθήκες (περισπασμούς).
    Στην πρόταση σου: “παίζει μαζί μου στο σπίτι και να υπακούει γιατί δεν έχει τίποτε καλύτερο να κάνει, αλλά να κάνει αυτό που γουστάρει αυτός όταν βγαίνει έξω.” περιέχεται η μισή αιτία. Η άλλη μισή είναι η μη σωστή εκπαίδευση. Στον γνωστό χώρο εκπαίδευσης του κουταβιού μόνο “δείχνουμε” μια νέα εντολή για να καταλάβει τι του ζητάμε, στην συνέχεια την μεταφέρουμε σε διαφορετικά μέρη ακολουθώντας το ρητό: “από τα εύκολα στα δύσκολα και από τα απλά στα σύνθετα”. Η επαναλήψεις είναι η μόνη μέθοδος για να “καρφώσουμε” μία εντολή στο μυαλό του, άλλως θα πρέπει να γίνει με την βία (όταν λέω βία δεν εννοώ να ψηθεί με το e-collar) υπάρχουν κι άλλες μέθοδοι, αυτές της “παρακίνησης”.
    Αν συνυπολογίσουμε και κάποια άλλα λάθη που αναφέρεις και το γεγονός πως επί 22 μήνες το έχεις στην εκπαίδευση (βαρέθηκε ο ένας τον άλλον) μάλλον ο σκύλος είναι στο αναμενόμενο επίπεδο.
    Με τα λίγα που γνωρίζω για τον σκύλο σου θα διακινδυνέψω κάποιες προτάσεις.
    Βάλτον στην θέση του, κόψε μαχαίρι τα παιχνίδια/εντολές. Ξεκίνα μια γρήγορη επανάληψη (2-3 ημερών από 2 φορές την ημέρα) των βασικών εντολών υπακοής και απόρτ. Άλλαξε τον τόνο της φωνής σου σε επιτακτικό και έντονο (αλλά όχι απαραίτητα δυνατό). Κάνε άμεσα διορθώσεις αν η εντολή δεν εκτελείται σωστά και ακαριαία. Σκοπός σου θα είναι να καταλάβει πως κάτι άλλαξε, πως δεν ανέχεσαι μισοεκτελέσεις εντολών. Να είσαι φειδωλός στους επαίνους και να το κάνεις με σοβαρότητα. Αν τον δεις πως “μαζεύεται” είσαι σε καλό δρόμο, αν τον δεις να “ψαρώνει” διέκοψε την άσκηση και συνέχισε αργότερα. Την Τρίτη ημέρα κάνε μια φορά τις ασκήσεις στο σπίτι και συνέχισε τις στην ύπαιθρο, από την επομένη άλλαζε τόπους. Κάνε άμεσα διορθώσεις αν η εντολή δεν εκτελείται σωστά και ακαριαία. Την πρώτη μέρα που θα τον πας στον κυνηγότοπο (μην έχεις σκοπό την “τσάντα”) διάλεξε κάμπο. Ξεκίνησε μερικές ασκήσεις υπακοής με τον σκύλο στο λουρί. Άρχισε το κυνήγι σαν να κάνεις τις ασκήσεις έρευνας, απαιτώντας σωστό βάθος και πλάτος, συνέχισε Τυπικά. Σε κάποιο από τα γυρίσματα προς εσένα, κάλεσε τον με το ΕΔΩ, επιβράβευσε μέτρια και σύντομα, ξαναστείλε τον προς την άλλη κατεύθυνση. Αν δεν υπακούσει, σταμάτα τα πάντα, πιάσε τον, βάλε του λουρί, και στο “Κάτσε” για ένα 5λεπτο στο σημείο που του έδωσες εντολή. Αν δεν έρχεται πήγαινε προς το αυτοκίνητο, όταν τον πιάσεις κάνε τα υπόλοιπα. Το ίδιο και για τις άλλες εντολές.
    Καλή επιτυχία

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    19/11/2012
    Αρ. μηνυμάτων:
    21
    betor255 στις #464371

    Κύριε Νικολακόπουλε σας ευχαριστώ πολύ για τις χρήσιμες συμβουλές σας.
    Θα ήθελα να μου διευκρινίσετε 2 πραγματάκια
    1. με τον όρο διορθώσεις τι εννοείτε, τι να κάνω σαν διόρθωση μιας εντολής που δεν εκτελείτε σωστά (μέχρι τώρα εγώ το αντιλαμβανόμουν και προσπαθούσα να τον διορθώσω με κάποιο επικριτικό σχόλιο “κακός” ή κάποιο γρύλισμα από μέρους μου)
    2. το e-colar σε περιορισμένη χρήση προειδοποίησης θα βοηθούσε στο να μαζευτεί και να διορθώσει;
    υ.γ1 Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ στο σκύλο μου μέχρι τώρα e-colar ή βία οποιασδήποτε μορφής
    υ.γ.2 απλός διαπιστώνω πόσο κακός εκπαιδευτής είμαι ή πόσο δύστροπος είναι ο συγκεκριμένος σκύλος
    υ.γ.3 Να αναφέρω ότι όταν δεν εφαρμόζει σωστά μια εντολή (δεν γουστάρει δηλαδή, πάντα κάθετε και ξύνει τον σβέρκο του με το πίσω πόδι, ένδειξη στρές και “αμηχανίας”)
    Αν τελικά δεν τα καταφέρω μόνος μου και τον στείλω σε έναν εκπαιδευτή μετά την κυνηγητική περίοδο που θα πλησιάζει τα 3 έτη, μήπως είναι αργά και πρέπει να τον στείλω τώρα;
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    03/03/2014
    Αρ. μηνυμάτων:
    22
    TNS στις #464555

    Betor255 εχω κ εγω ενα επανιελ κ βλεπω οτι ειναι λιγο ξεροκεφαλα αλλα τις εντολες που γραφεις κατα κανονα τις εκτελει απλα με εναν δικο του τροπο οπου μπορει…θα φερει το μπαλακι κ θα το αφησει διπλα μου ας πουμε! Εκει που εχω προβλημα κ δεν βλεπω να το αναφερεις ειναι στην φερμα. Φοβαται η με αγνοει…εκει εχεις τι εχεις κανει κ πως αντιδραει το δικο σου?

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    19/11/2012
    Αρ. μηνυμάτων:
    21
    betor255 στις #464578

    Όταν εννοείς στην φέρμα, αν έκανα κάτι για να φερμάρει ή αν ακούει εντολές όταν φερμάρει.
    Ο δικός μου και όλα τα σκυλιά φερμάρουν από ένστικτο ή δεν φερμάρουν.
    Δεν δοκίμασα την ακινησία μετά το ξεπέταγμα πρώτον γιατί ακόμη δεν τα κατάφερα στα βασικά και δεύτερων μια δύο φορές που έτυχε να έχει 2 ορτύκια και σηκώθηκε το ένα και πυροβόλησα έμεινε στην φέρμα στο δεύτερο που σηκώθηκε λίγο αργότερα.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    20/05/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    4107
    Kalliston Hellas στις #464590

    Κύριε Νικολακόπουλε σας ευχαριστώ πολύ για τις χρήσιμες συμβουλές σας.<br>
    Θα ήθελα να μου διευκρινίσετε 2 πραγματάκια<br>
    1. με τον όρο διορθώσεις τι εννοείτε, τι να κάνω σαν διόρθωση μιας εντολής που δεν εκτελείτε σωστά (μέχρι τώρα εγώ το αντιλαμβανόμουν και προσπαθούσα να τον διορθώσω με κάποιο επικριτικό σχόλιο «κακός» ή κάποιο γρύλισμα από μέρους μου)<br>
    2. το e-colar σε περιορισμένη χρήση προειδοποίησης θα βοηθούσε στο να μαζευτεί και να διορθώσει;<br>
    υ.γ1 Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ στο σκύλο μου μέχρι τώρα e-colar ή βία οποιασδήποτε μορφής<br>
    υ.γ.2 απλός διαπιστώνω πόσο κακός εκπαιδευτής είμαι ή πόσο δύστροπος είναι ο συγκεκριμένος σκύλος<br>
    υ.γ.3 Να αναφέρω ότι όταν δεν εφαρμόζει σωστά μια εντολή (δεν γουστάρει δηλαδή, πάντα κάθετε και ξύνει τον σβέρκο του με το πίσω πόδι, ένδειξη στρές και «αμηχανίας»)<br>
    Αν τελικά δεν τα καταφέρω μόνος μου και τον στείλω σε έναν εκπαιδευτή μετά την κυνηγητική περίοδο που θα πλησιάζει τα 3 έτη, μήπως είναι αργά και πρέπει να τον στείλω τώρα;<br>
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας.

    Για το 1ο θα διαβάσεις το παρεμφερές θέμα: http://www.e-artemis.gr/forumz/topic/provlima-me-aport-se-setter-3-eton/#post-464496 και το επικριτικό σχόλιο και το γρύλισμα είναι μέσα στην διόρθωση αρκεί να πετυχαίνουν τον σκοπό μας που είναι να ανακόψουμε την αρνητική συμπεριφορά και να υποδείξουμε τι ακριβώς θέλουμε.
    Για το 2ο. Το e-collar το αναφέρω σαν υπαρκτό μέσον εκπαίδευσης και διόρθωσης. Δεν το συντείνω ειδικά σε μη ΓΝΩΣΤΕΣ επαγγελματίες. Έχω ένα από τα καλύτερα, έχω παρακολουθήσει σεμινάριο από την Αμερικανίδα μαιτρ του είδους Robin MacFarlane και αρκετούς Έλληνες εκπαιδευτές που το χρησιμοποιούν, μεταξύ των οποίων την Κορίνα Στεφάνου που το σπούδασε στην Αμερική και υπήρξε μαθήτρια της Robin. ΔΕΝ το χρησιμοποίησα ποτέ, δεν χρειάστηκε μέχρι τώρα, οι μέθοδοί μου έχουν αποτελέσματα στους σκύλους μου.

    Αν δεν τα καταφέρεις μόνος σου στείλε τον για εκπαίδευση το συντομότερο, για δύο λόγους. Πρώτον γιατί αν κυνηγά κάνοντας τα ίδια λάθη “κλειδώνονται” και για να τα αποβάλλεις θα θέλεις πολλαπλάσιο χρόνο και κόπο. Ο δεύτερος είναι πως όσο μεγαλώνει ο σκύλος τόσο η ικανότητα για μάθηση μειώνεται.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    19/11/2012
    Αρ. μηνυμάτων:
    21
    betor255 στις #464608

    Σας ευχαριστώ πολύ και πάλι, θα τον στείλω σε κάποιων εκπαιδευτή άμεσα γιατί εγώ παρόλο τον χρόνο που αφιερώνω το σκυλί πάει ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω όσο αφορά την υπακοή ενώ κυνηγετικά βελτιώνετε σε κάθε έξοδο.
    Το πρόβλημα ειναι ότι στην Βέροια δεν υπάρχει εκπαιδευτής και δεν γνωρίζω κάποιων που να μπορεί να τα καταφέρει με το συγκεκριμένο σκυλί στην ευρήτερη περιοχή αν κάποιος έχει κάποια πληροφορία και καλή εμπειρία ας στείλει pm

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    20/05/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    4107
    Kalliston Hellas στις #464767

    Αυτό που διακρίνω είναι πως πραγματικά προσπαθείς να έχεις έναν σωστό σκύλο, πράγμα που όλοι το θέλουν αλλά λίγοι το επιδιώκουν. Γιαυτό θα σου δώσω μερικές συμβουλές: “μάθε να εκπαιδεύεις τους σκύλους σου, κανείς δεν θα το κάνει με τόση φροντίδα όσο εσύ. Το πως θα το κάνει είναι θέμα δικό του, το αν θα το κάνει με θεμιτά μέσα είναι θέμα δικό σου. Δεν αρκεί να φτάσει στα χέρια σου εκπαιδευμένο, θα πρέπει να εκπαιδευτείς και εσύ για να μπορείς να τον διατηρήσεις στο ίδιο επίπεδο. Η δική σου εκπαίδευση δεν είναι ωρών αλλά ημερών, όσο περισσότερων τόσο καλύτερη. Γιαυτό είναι προτιμότερο δεν βρεις έναν εκπαιδευτή που να ξέρει την δουλειά του και να είναι κοντά σου για να παρακολουθείς την εκπαίδευση και να σου εξηγεί, παρά να το στείλεις στον πιο “φιρμάτο” εκπαιδευτή.”
    Καλή επιτυχία στην ανεύρεση.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    19/11/2012
    Αρ. μηνυμάτων:
    21
    betor255 στις #466365

    Μετά την νέα προσπάθεια μου για εκμάθηση του απόρτ γιατί δεν κατάφερα ακόμη να βρώ εκπαιδευτή τα αποτελέσματα δεν ήταν τόσο καλά. Μάλιστα την πρώτη πέρδικα που χτύπησα φερμαριστή προχθές την επανέφερε μέχρι την μέση της διαδρομής και μετά έστριψε άφησε το πουλί στο μονοπάτι και πήγε να φύγει, του φώναξα ξανά φέρτο και αυτός πήγε και άρχισε να το δαγκώνει και όχι να το φέρνει. Φοβήθηκα ότι θα το φάει. Τελικά με αργό ρυθμό πήγα και το πήρα εγώ. Στην δεύτερη πέρδικα της ημέρας τον έδεσα στον οδηγό και μόλις βρήκε το θήραμα πάλι το δάγκωσε δύο τρεις φορές και μετά ήρθε προς το μέρος μου με την χρήση του οδηγού (σχοινάκι) και το άφησε στο χέρι μου. Λιχουδιά παρόλο που του έδωσα δεν ήθελε να φάει.
    Επιστρέφοντας στο σπίτι του έκανα μερικές δοκιμές με το νταμι και το έφερνε στο χέρι μου κανονικά, την κάλτσα όμως με τα πούπουλα από ορτύκι την δάγκωνε δυνατά δύο τρεις φορές και μετά μου την έφερνε. Το ίδιο έκανε και χθές με την κάλτσα.
    Μάλλον με τις προσπάθειές μου χαλάω αντί να φτιάχνω τον σκύλο μου.
    Να βάλω αγκαθωτό σύρμα μέσα στην κάλτσα με τα πούπουλα ή θα κόψει το απόρτ μιάς και δεν το έχει τελειοποιήσει ακόμη;

Επισκόπηση 9 δημοσιεύσεων - 1 έως 9 (από 9 συνολικά)
Απευθείας μετάβαση στη σελίδα:

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων