Επιλογή πρώτου κυνηγετικού σκύλου

Επισκόπηση 3 δημοσιεύσεων - 1 έως 3 (από 3 συνολικά)
Απευθείας μετάβαση στη σελίδα:
  • Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    11/06/2014
    Αρ. μηνυμάτων:
    5
    Γιάννης στις #494911

    Καλησπέρα. Είμαι νέος κυνηγός (1η σεζόν φέτος) και πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να αρχίσω να ψάχνω για παρέα στο κυνήγι.

    Από όσο  θυμάμαι τον εαυτό μου είχα πάντα σκύλους σχεδόν όλοι ποιμενικοί, και δόξα το θεό μου βγήκαν κάποιοι εκπληκτικοί και κάποιοι μέτριοι. “Κακό” σκύλο δεν είχα ποτέ. Ακόμα και τώρα που έχω ένα βελγικό, που τη μάζεψα σε άθλια κατάσταση και παρόλη την υπομονή και την προσπάθεια που έκανα επί 2 χρόνια για να την ξεφοβίσω, να της ενισχύσω την αυτοπεποίθηση, να την κοινωνικοποιήσω και να την γυμνάσω με δικαίωσε και είναι μάλαμα! Την είχα βρει με σύρμα για περιλαίμιο, με κομμένη ουρά, σε άθλια κατάσταση, αδυνατισμένη και πραγματικά φοβόταν την σκιά της μιας και ήταν 5 μηνών όταν συναντηθήκαμε και σίγουρα δεν είχε λυθεί ποτέ. Κάποιος από τους “φιλόζωους” την παράτησε εκεί που μένω μιας και το κυνοκομείο του δήμου είναι κοντά. Αφού δεν είχε μικροτσίπ το ζώο για να βρω τον ιδιοκτήτη και να του τα ψάλω ένα χεράκι, την κράτησα και τελικά αισθάνομαι δικαιωμένος.

    Στο θέμα μας. Αυτό που ψάχνω σε ένα κυνηγετικό σκύλο είναι η κοντινή έρευνα, να είναι εύκολο στην εκπαίδευση, να απορτάρει, να χώνεται στο πυκνό και να μπορεί να κυνηγάει στο βουνό και στον κάμπο όλα τα θηράματα.

    Έχω την δυνατότητα για 1-2 εξόδους την εβδομάδα τόσο σε κάμπο όσο και σε βουνό. Ο σκύλος θα είναι από 3 έως 6 ώρες στο κυνήγι. Απόλη την έρευνα που έχω κάνει έχω καταλήξει σε τρείς ράτσες. Επανιέλ, Σπρίνγκερ Κούρτσχααρ και θα ήθελα την βοήθεια των πιο έμπειρων για να μου λυθούν κάποιοι προβληματισμοί.

    1. Αντοχή και πάθος στο βουνό
    Ποιός σκύλος μπορεί να ανταπεξέλθει καλύτερα; Μιλάμε για κρήτη. Πέτρα, ήλιος, πέτρα.

    2. Έρευνα
    Ποιός από τους τρείς καλύπτει μεγαλύτερο χώρο μέσα π.χ. στο τετράωρο; Το ξέρω ότι είναι κάτι εντελώς υποκειμενικό κ που έχει να κάνει με τη μύτη, με την αντοχή κτλ. μιας και εξαρτάται καθαρά από το τι σκύλο έχουμε στα χέρια μας, αλλά γενικά μιλώντας όσον αφορά τον τρόπο και την ταχύτητα έρευνας της κάθε φυλής τι ισχύει;

    3. ακινησία πριν το ξεπέταγμα;
    Αυτό που με προβληματίζει με το σπρίνγκερ είναι το κατά πόσο μπορείς να εκπαιδεύσεις έναν ξεπεταχτή με το πάθος του σπρίνγκερ στο να περιμένει για να ξεπετάξει το θήραμα. Το καλό που ισοσταθμίζει κάπως την ζυγαριά είναι ότι η έρευνα του σπρίνγκερ είναι πολύ κοντινή οπότε πάντα είναι στο βελινεκές του όπλου.

    4. Ποιό από τα τρία είναι λιγότερο “άταχτο” σπίτι; Το κούρτσχααρ είναι φιλικό και δεκτικό στο παιχνίδι με μικρά παιδιά; Έχω δύο γιούς 5 και 1 και ειδικά ο μεγάλος παίζει συνέχεια με το βελγικό. Κυλιούνται αγκαλιά με τις ώρες στα πατώματα σε σημείο που τον λέω μόγλη!

    Τέλος,νομίζω ότι το επανιέλ είναι πιο κοντά σε αυτά που θέλω αλλά δεν έχω δει κανένα από τα τρία από κοντά να κυνηγάει.
    Κύριοι, περιμένω την καθοδήγηση και τις συμβουλές σας με ανυπομονησία. Συγγνώμη αν σας κούρασα, αλλά το θεωρώ κάτι που είναι σημαντικό μιας και πρόκειται για την παρέα μου στο κυνήγι τα επόμενα 10+ χρόνια οπότε δικαιολογούμαι πιστεύω.

    Ευχαριστώ προκαταβολικά,

    Γιάννης


    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    26/02/2013
    Αρ. μηνυμάτων:
    214
    Pashalis88 στις #494912

    Καλημέρα φίλε ,Πιστεύω πως ένα Κουρτσχααρ είναι αυτό που ψάχνεις και μην το σκέφτεσαι καθόλου . Κοιτά όμως να είναι από καλά αίματα και σωστό εκτροφεα-ιδιοκτήτη και θα σου βγει ένα σκυλάκι μάλαμα με την σωστή εκπαίδευση.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    19/10/2006
    Αρ. μηνυμάτων:
    956
    Τσαμπούκος Γεώργιος στις #494934

    Στο θέμα μας. Αυτό που ψάχνω σε ένα κυνηγετικό σκύλο είναι η κοντινή έρευνα, να είναι εύκολο στην εκπαίδευση, να απορτάρει, να χώνεται στο πυκνό και να μπορεί να κυνηγάει στο βουνό και στον κάμπο όλα τα θηράματα.

    Το πιο κοντινό σε αυτή την περιγραφή είναι το Σπρίνγκερ!

    1. Αντοχή και πάθος στο βουνό Ποιός σκύλος μπορεί να ανταπεξέλθει καλύτερα; Μιλάμε για κρήτη. Πέτρα, ήλιος, πέτρα.

    Το πάθος είναι κάτι το οποίο μπορείτε να το ενισχύσετε αλλά κατά κύριο λόγο είναι γενετικό!Η αντοχή είναι κατά την άποψη μου εξαρτώμενη από δύο ισόποσους παράγοντες.Το 50% είναι η σωστή μορφολογία και το άλλο  50% είναι η σωστή μεθοδική και σταδιακή προπόνηση-εκγύμναση του σκύλου!

    2. Έρευνα Ποιός από τους τρείς καλύπτει μεγαλύτερο χώρο μέσα π.χ. στο τετράωρο; Το ξέρω ότι είναι κάτι εντελώς υποκειμενικό κ που έχει να κάνει με τη μύτη, με την αντοχή κτλ. μιας και εξαρτάται καθαρά από το τι σκύλο έχουμε στα χέρια μας, αλλά γενικά μιλώντας όσον αφορά τον τρόπο και την ταχύτητα έρευνας της κάθε φυλής τι ισχύει;

    Παίρνοντας σαν δεδομένο ότι και οι 3 σκύλοι έχουν τα ίδια καλά χαρακτηριστικά σε μορφολογία,όσφρηση,αντοχή και επίπεδο εκπαίδευσης,το Επανιέλ και το Κούρτσχααρ σαν σκύλοι δείκτες σαφώς και θα καλύψουν μεγαλύτερο χώρο κατά την έρευνα τους .Το Σπρίνγκερ  θα έχει σίγουρα μικρότερο εύρος έρευνας αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις θα έχει πιο σχολαστικά ελεγμένο χώρο!

    3. ακινησία πριν το ξεπέταγμα; Αυτό που με προβληματίζει με το σπρίνγκερ είναι το κατά πόσο μπορείς να εκπαιδεύσεις έναν ξεπεταχτή με το πάθος του σπρίνγκερ στο να περιμένει για να ξεπετάξει το θήραμα. Το καλό που ισοσταθμίζει κάπως την ζυγαριά είναι ότι η έρευνα του σπρίνγκερ είναι πολύ κοντινή οπότε πάντα είναι στο βελινεκές του όπλου.

    Το Σπρίνγκερ υποχρεούται να ερευνά μεθοδικά και με τον χαρακτηριστικό τρόπο της φυλής σε τέτοια απόσταση από τον κυνηγό,τόση ώστε να είναι εντός βεληνεκούς του όπλου!Η απόσταση αυτή κυμαίνεται στα 10 μέτρα κατα μέσο όρο στα πυκνά μέρη και μέγιστο τα 20 στα μέρη με πολύ χαμηλή βλάστηση!Μπορείτε να το εκπαιδεύσετε να κάνει ακινησία πριν το ξεπέταγμα αλλά δεν έχει νόημα από την στιγμή που είναι το θήραμα εντός πεδίου βολής…αυτό που έχει σίγουρα σημασία είναι να κάνει ακινησία  κατά το ξεπέταγμα του θηράματος!

    4. Ποιό από τα τρία είναι λιγότερο “άταχτο” σπίτι; Το κούρτσχααρ είναι φιλικό και δεκτικό στο παιχνίδι με μικρά παιδιά; Έχω δύο γιούς 5 και 1 και ειδικά ο μεγάλος παίζει συνέχεια με το βελγικό. Κυλιούνται αγκαλιά με τις ώρες στα πατώματα σε σημείο που τον λέω μόγλη!

    Όλοι οι σκύλοι επιλεκτικής εκτροφής είναι καλή με τα παιδιά,κατά καιρούς ακούγονται περιστατικά για διάφορες φυλές!Εγώ προσωπικά δεν στιγματίζω καμία φυλή,τα περισσότερα περιστατικά είναι από σκυλιά κακής εκτροφής ή από σκυλιά ακοινωνικοποίητα!

    Προσωπική συμβουλή όπως προείπαν,ανεξάρτητα από ποια φυλή θα επιλέξετε να επιλέξετε σκύλο ποιοτικής εκτροφής!Να ζητήσετε να δείτε τους γονείς όχι μόνο στο χώρο τους αλλά και έξω σε δράση.Να ζητήσετε να δείτε τα γενεαλογικά πιστοποιητικά των γονέων,να ζητήσετε αν υπάρχουν εξετάσεις για δυσπλασία των γονέων και άλλων ασθενειών!Οι έρευνες σας να εστιαστούν σε αληθινά εργασιακές γραμμές αίματος(πράγμα δύσκολο έως και σπάνιο στην Ελλάδα,όχι όμως ακατόρθωτο).Όσο περισσότερες τέτοιες πληροφορίες συγκεντρώσετε τόσο λιγότερο κόπο και χρόνο θα δαπανήσετε για να έχετε ένα αποτελεσματικό κυνηγόσκυλο!

Επισκόπηση 3 δημοσιεύσεων - 1 έως 3 (από 3 συνολικά)
Απευθείας μετάβαση στη σελίδα:

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων