ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΤΣΙΠΟΥΡΟ…!

Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 1 έως 15 (από 15 συνολικά)
Απευθείας μετάβαση στη σελίδα:
  • Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    15/05/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    2126
    THEOD στις #466961

    ΧΡΗΣΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ, ΛΟΓΩ ΕΝΑΡΞΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΑΠΟΣΤΑΞΗΣ…
    Γενικά ακολουθούμε ως κανόνα, είτε έχουμε λευκά, είτε ερυθρά σταφύλια την κλασσική διαδικασία της “ερυθρής οινοποίησης”, δηλαδή:
    1) Ξεχωρίζουμε τις ρόγες από τους βοστρύχους και τις εκρραγίζουμε
    2) Δεν θειώνουμε με μεταμπισουλφίτ.
    3) Ανακατεύουμε σταθερά, δυο τουλάχιστον φορές τη μέρα, τα “τσίπουρα” για να διαβρέχεται καλά το “καπέλο” της σταφυλόμαζας.
    4) Διατηρούμε ει δυνατόν, τη θερμοκρασία της ζύμωσης, κάτω από τους 28 C.
    5) Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείιται ώστε το “Ph” να μην είναι πάνω από 4, αλλιώς προσθέτουμε τρυγικό.
    6) Mόλις τελειώσει η ζύμωση (δηλ. όταν ειδικό βάρος πέσει κάτω από 0,995) σφραγίζουμε καλά τα πλαστικά βαρέλια-μπότια και τα αποστάζουμε, καλό θα είναι, σε μια βδομάδα.
    Αν για κάποιο λόγο δεν μπορούμε να τα αποστάξουμε γρήγορα, τα θειώνουμε ελαφρά με 5γρ. μεταμπισουλφίτ/100λιτρο.
    Κατά την διάρκεια της απόσταξης:
    1) Βράζουμε αργά έτσι ώστε το τσίπουρο να βγαίνει από τον ψύκτη σαν “κλωστή” και όχι να ρέει σαν “ρυάκι”…
    2) Στις πρώτες καζανιές παίρνουμε μαζί την “κεφαλή, την καρδιά και την ουρά” μέχρι το απόσταγμα που βγαίνει από τον ψύκτη να γίνει έως 17 γράδα. Το υπόλοιπο από τα 17 ως τα 14 γράδα το χρησιμοποιούμε σαν πρόσθετο να ξαναποσταχθεί δηλαδή στην επόμενη πρώτη καζανιά.
    3) Καθαρίζουμε καλά όλα τα μέρη της αποστακτικής συσκευής με άφθονο νερό και μαλακό απορρυπαντικό πιάτων, πχ ΑΒΑ, πριν από κάθε καζανιά και κυρίως πριν τις μεταβράσεις.
    4) Στις μεταβράσεις (δεύτερες καζανιές) αφαιρούμε την κεφαλή (π.χ το πρώτο ενάμισυ lit σε καζάνι 150 lit) παίρνουμε την “καρδιά” και σταματάμε στα 18-17 γράδα.Την ουρά την αφαιρούμε και δεν την χρησιμοποιθούμε αντίθετα η “κεφαλή” είναι καλή για “χειμωνιάτικες εντριβές”…
    5) Αραιώνουμε, αν απαιτηθεί το απόσταγμα στα επιθυμητά γράδα με νερό χωρίς χλωριούχα και άλατα. Πολύ καλά τα εμφιαλωμένα Ζαγόρι, και όρος Παίκου κλπ.


    Attachments:
    You must be logged in to view attached files.
    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    10/10/2005
    Αρ. μηνυμάτων:
    1142
    ΛΑΜΠΡΟΣ στις #466972

    ΘΑ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙΣ ΝΑ ΕΧΩ ΤΙΣ ΑΝΤΙΡΗΣΕΙΣ ΜΟΥ

    Attachments:
    You must be logged in to view attached files.
    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    10/10/2005
    Αρ. μηνυμάτων:
    1142
    ΛΑΜΠΡΟΣ στις #466978

    Παντως μια και πλησιαζει ο καιρος οπως και να το κανει ο καθενας μας οποιο τροπο και να εφαρμοζει ας ειμαστε καλα να το ευχαριστηθουμε και φετος.

    φιλικα

    υγ φωτο ο αργηγος μετρα τα γραδα (18.5 χαλα το καζανι)

    Attachments:
    You must be logged in to view attached files.
    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    15/05/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    2126
    THEOD στις #466988

    Καλησπέρα, ωραίος ο αρχηγός! και “κόσμημα” το καζάνι!
    Πάντως αν θέλετε ακριβέστερο μέτρημα, πέρα από τα γνωστά αλκοολόμετρα που δείχνουν “γράδα” & οινοπνευματικούς βαθμούς αντιστοιχισμένους, υπάρχουν και αλκοολόμετρα που έχουν ενσωματωμένο θερμόμετρο,άρα λοιπόν ξέροντας και τη θερμοκρασία του υγρού άμεσα, είναι πολύ πιο ακριβής, σχεδόν “απόλυτος” ο έλεγχος των γράδων και των τελικών οινοπνευματικών βαθμών στις κλίμακες που έχει…

    Attachments:
    You must be logged in to view attached files.
    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    28/05/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    3430
    ΛΕΩΝ στις #467006

    Γιάννη έτοιμο το καζάνι δηλαδή;Γανωμένο,γυαλισμένο κλπ;

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    06/08/2004
    Αρ. μηνυμάτων:
    1
    MARGONIS NIKOS στις #467028

    Είναι άραγε σωστό να γανώνεις το καζάνι;

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    15/05/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    2126
    THEOD στις #467108

    “Γιάννη έτοιμο το καζάνι δηλαδή;Γανωμένο,γυαλισμένο κλπ”…;

    Πανέτοιμο, ΛΕΩΝ, τα σταφύλια/σταφυλοπολτός δλδ. ήδη κλεισμένα αφού το ειδικό βάρος “έπεσε” στο 0,992, και έγινε, όπως συνηθίζουμε χρόνια τώρα, επιλογή πολύ αυστηρή από έξι (6) ποικιλίες οινοποιήσιμες, δικής μας καλλιέργειας, εννοείται βιολογικής προέλευσης και συγκεκριμένα:
    -Ηπειρώτικη Ζαμπέλα [baume 11,91],
    -Ροδίτη ερυθρωπό και πρασινόρωγο [baume 13,7-13,62],
    -Σαβατιανό[baume 12,98],
    -Cabernet sauvignon [baume 14,4],
    -Μοσχάτο Αμβούργου[baume 12,89],
    -Μοσχάτο λευκό[baume 15,2].
    Η απορία μου είναι το “φιλέρι και το μοσχοφίλερο”, σε διασδικασία απόσταξης, αλλά δεν βρήκα κάτι αξιόλογο, φέτος ειδικά, κάτω…

    Για την απόσταξη, χρησιμοποιείται η κλασσική διάταξη που μάθαμε στο σχολείο.
    Οι ατμοί ενός υγρού συμπυκνώνονται και σχηματίζουν πάλι υγρό. Ανάλογα με τη θερμοκρασία στην οποία μετατρέπονται σε ατμό τα διάφορα υλικά του μίγματος, συμπυκνώνονται στην έξοδο του συμπυκνωτή διαφορετικά υλικά. Έτσι, στην περίπτωση του μίγματος τσάμπουρων, μούστου ή κρασιού, πρώτα “ατμοποιείται” το οινόπνευμα -το οποίο είναι και το επιθυμητό-.
    Εξυπακούεται ότι το απόσταγμα που αρχίζει να τρέχει από τον ψυκτήρα δεν έχει την ίδια σύνθεση ούτε φυσικά και τον ίδιο αλκοολικό βαθμό σε όλη την διάρκεια της απόσταξης. Ένα μέσο κανονικό απόσταγμα ξεκινάει γύρω στα 25 γράδα (67 βαθμοί) και θεωρητικά μπορεί να σταματήσει όταν μηδενίζεται το οινόπνευμα, που ποτέ δεν συμβαίνει στην πράξη γιατί δεν συμφέρει. Συνήθως σταματούν την απόσταξη (κόβουν) όταν το απόσταγμα είναι 15-17 γράδα (33-40 βαθμοί περίπου).
    • Σε γενικές γραμμές τα συστατικά του τσίπουρου συμπεριφέρονται ως εξής:
    Η αιθυλική αλκοόλη αποστάζει αρκετή στην αρχή αυξάνεται ελαφρά στη συνέχεια και ελαττώνεται στο τέλος. [Το ίδιο συμβαίνει και με τις ανώτερες αλκοόλες (αμυλικές)].
    Η ακεταλδεΰδη και ο οξικός αιθυλεστέρας βγαίνουν πολύ υψηλά στην αρχή και πολύ γρήγορα μειώνονται. Αντίθετα η μεθανόλη ξεκινάει σχετικά χαμηλή στην αρχή στην συνέχεια αυξάνεται και κορυφώνεται προς το τέλος. Η φουρφουράλη αποστάζει το ίδιο σε όλη τη διάρκεια της απόσταξης. Σύμφωνα με αυτά λοιπόν μπορούμε να χωρίσουμε την απόσταξη σε τρία στάδια. Τις κεφαλές, την καρδιά και τις ουρές.
    • “Κεφαλές ή κεφαλή”: Έτσι ονομάζεται το “πρώτο κλάσμα” που βγαίνει από τον ψυκτήρα, έχει τους υψηλότερους βαθμούς αλλά συνοδεύεται και από ουσίες που δεν είναι ευχάριστες στην ποιότητα. Τέτοιες είναι κυρίως ο οξικός αιθυλεστέρας, η ακεταλδεΰδη κα. Για το λόγο αυτό συνιστάται η συγκέντρωση του χωριστά, την ρίψη στο επόμενο βράσιμο και τέλος την απόρριψη του. Ο διαχωρισμός (κόψιμο) των κεφαλών δεν γίνεται παρά μόνο από συνειδητοποιημένους παραγωγούς που προτιμούν την ποιότητα από το κέρδος.
    Η ποσότητα των κεφαλών που πρέπει να κρατηθεί εξαρτάται από την ποιότητα της πρώτης ύλης (πχ περισσότερο αν υπάρχει πολύ οξικός αιθυλεστέρας ) και την εμπειρία του καζανιέρη, έχοντας πάντα υπόψη τη σχέση απόδοσης και ποιότητας, προτείνεται να ξεχωρίζεται τουλάχιστον μισό λίτρο στην αρχή.
    • Η “καρδιά”: Η μεσαία και μεγαλύτερη χρονικά και ποσοτικά φάση της απόσταξης. Το “κλάσμα” όπου βγαίνει η καλύτερη ποιότητα. Αυτό που χρησιμοποιείται για κατανάλωση στην απλή απόσταξη. Η περιεκτικότητα σε αλκοόλη ελαττώνεται αλλά με αργό ρυθμό και συνοδεύεται από ουσίες που αρχίζουν να αποστάζουν αργότερα.
    • Οι “ουρές”: Το τελευταίο “κλάσμα” της απόσταξης. Μπορούμε να το ελέγξουμε με το γραδόμετρο και να το απορρίψουμε. (ή να το μεταφέρουμε στο επόμενο βράσιμο), περιέχει την επικίνδυνη μεθανόλη και έλαια με πολύ δυσάρεστες μυρωδιές. Ανάλογα και πάλι με τη σχέση ποιότητας και οικονομίας οι καζανιέρηδες το κόβουν στα 15-17 γράδα (33-40 βαθμοί περίπου).
    — ΛΕΩΝ, για τη δεύτερη απόσταξη, τι γνώμη έχεις;

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    28/05/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    3430
    ΛΕΩΝ στις #467111

    Εξαρτάται κατά τη γνώμη μου από τις ποικιλίες που έχεις διαθέσιμες,<<αν σηκώνουν δεύτερη>>,όχι πρακτικά αλλά ποιοτικά.Από τα λίγα που ξέρω κι έχω διαπιστώσει,ρόλο παίζει επίσης η ποιότητα του νερού και η θερμική απόδοση των χρησιμοποιούμενων ξύλων.Νερά σκληρά με αυξημένη περιεκτικότητα σε σίδερο επηρεάζουν αρνητικά την τελική ποιότητα,δίνοντας μια τραχύτητα στο τελικό αποτέλεσμα που <<ξύνει>>το λαρύγγι.
    Για κανόνισε να κάνουμε κανά τεστ…..

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    14/04/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    18
    ΑΡΚΑΣ στις #467150

    Γιάννη καλή επιτυχία, θα περιμένουμε να το δοκιμάσουμε, του ΛΕΩΝ ήταν καταπληκτικό πέρσι.
    Αν θέλεις μοσχοφίλερο προλαβαίνεις…

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    15/05/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    2126
    THEOD στις #467231

    Οι ποικιλίες όντως παίζουν ή έχουν σημαντικότατο ρόλο, το θέμα που προκύπτει για πολλούς και κυρίως τους βορειοελλαδίτες που αποστάζουν είναι το ότι έχεις, όπως λένε, σταδιακή απώλεια των αρωμάτων, δλδ: “Οι πολλές αποστάξεις δεν ανεβάζουν υποχρεωτικά την ποιότητα του αποστάγματος, ίσα ίσα!! χάνεις πολλά από τα αρώματα. Ούτε και η μία και μοναδική απόσταξη προσφέρει στην ποιότητα. Η καλύτερη λύση είναι η λύση της πεπατημένης.
    Δύο αποστάξεις λοιπόν με προσεκτικό διαχωρισμό…”.
    Για το “καύσιμο”, αναγκαστικά, αφού αποστάζουμε στο καζάνι του Αγροτικού Συν/σμού Κεράσοβου Κόνιτσας, το οποίο σφράγισαν ήδη το προηγούμενο Σάββατο και έβγαλαν την άδεια, χρησιμοποιούν αέριο, όπως όμως διαπιστώσαμε στην πράξη δεν σηκώνει το θέμα συμβιβασμούς, το προπάνιο ακριβότερο μεν αλλα καμία σχέση στη “θερμική απόδοση” με τα άλλα “υγραέρια”, σταθερή θερμοκρασσία, όχι “κενά και αναστομώσεις φλόγας”, τους το υποδείξαμε και ο πλειοδότης του καζανιού το έκανε πράξη πέρυσι, και, ελπίζουμε και φέτος, μιας και το Σάββατο αναχωρούμε και ξεκινάμε…
    ‘Οσο για το νερό είναι εξαιρετική ποιότητας χωρίς άλατα κτλ, άφθονο, πηγαίο απευθείας από τον Σμόλικα, σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, γεγονός που δίνει πολύ καλή ψύξη και ακριβέστατο μέτρημα, αφού βγαίνει κρύο το τσίπουρο κι όχι ζεστό…
    Τα ξύλα τα εγκατέλειψαν λες και ο Σμόλικας πούναι εκεί δεν έχει, όσο για το καζάνι και φέτος το πήρε βορειοηπειρώτης να το δουλέψει, σημεία των καιρών και κατά τα άλλα “κρίση και αναδουλειά” για τους έλληνες…
    Η δοκιμή θα γίνει σίγουρα Αποστόλη!αλλά για τα σταφύλια τώρα είναι πολύ αργά, εγώ τάθελα μέσα Σεπτεμβρίου το αργότερο…
    Αλλά για κυνήγι δεν βλέπω φως, θα αρκεστούμε στις περιγραφές όσων πάνε…

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    28/07/2012
    Αρ. μηνυμάτων:
    1739
    Panagiotis Agiannitis στις #472540

    Μια φωτο με μερος της φετινης σοδιας.
    Η ποιοτητα των υλικων και η εμπειρια δινει το αναλογο προιον.
    Προσοχη στους φιλους που θελουν να αρχισουν να αποσταζουν χωρις να εχουν τουλαχιστον τις βασικες γνωσεις, γιατι μπορει να βγει ενα βλαβερο για την υγεια ποτο.
    Και του χρονου με υγεια σε ολους.

    Attachments:
    You must be logged in to view attached files.
    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    28/05/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    3430
    ΛΕΩΝ στις #472603

    Καλόπιοτο!

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    28/07/2012
    Αρ. μηνυμάτων:
    1739
    Panagiotis Agiannitis στις #472653

    Καλόπιοτο!

    Ευχαριστω.
    Υγεια να εχουμε, να κυνηγαμε, να φτιαχνουμε κρασακι, να αποσταζουμε και οτι αλλο αγαπαμε.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    10/10/2005
    Αρ. μηνυμάτων:
    1142
    ΛΑΜΠΡΟΣ στις #472680

    ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΛΥΚΟΠΙΟΤΟ ΤΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ

    THEOD, μέλος 1ου Κ.Σ Αθήνας
    πρεπει να ειμαστε και πατριωτες ….τον αμαραντο τον ξερεις

    φιλικα

    Attachments:
    You must be logged in to view attached files.
    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    28/07/2012
    Αρ. μηνυμάτων:
    1739
    Panagiotis Agiannitis στις #472999

    Ευχαριστω φιλε Γρηγορη.
    Το ιδιο ευχομαι και σε σενα.
    Και καλα κυνηγια… να μη ξεχνιομαστε.

Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 1 έως 15 (από 15 συνολικά)
Απευθείας μετάβαση στη σελίδα:

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων