Η ''αίσθηση'' της προσκόπευσης.

Επισκόπηση 13 δημοσιεύσεων - 1 έως 13 (από 13 συνολικά)
Απευθείας μετάβαση στη σελίδα:

 • Συμμετέχων
  Ημ. εγγραφής:
  22/1/2011

  Αρ. μηνυμάτων:
  1423
  Τάκης GTS στις #479095

  Τελειώνει η κυνηγετική περίοδος…..μιά εβδομάδα έχουμε ακόμη….μόνον!!!
  Γιά να πούμε ρε παίδες…..τί προσκόπευση βάζατε όταν τουφεκάγατε…τη τσίχλα, τη φάσσα….το παπί,άντε και το λαγό.

  Θά’θελα να ακούσω τίς γνώμες σας γιά την ”αίσθηση ΄΄που είχατε εκείνη τη στιγμή……πρίν πατήσετε τη σκανδάλη….

  Τη μετράτε σε μέτρα;Σε εκατοστά;Εχω ακούσει και κυνηγούς και σκοπευτές που δέν μπορούν να πούν….επειδή η επώμιση και ο πυροβολισμός είναι ακαριαίοι….άλλοι μου λέν’με ακρίβεια εκατοστού…..τόσο ”μπροστά”βάζω!!!!
  Α ….και κάτι ακόμη….έχει διαφορά η προσκόπευση στο πιάτο του σκοπευτηρίου,όπου κάποια στιγμή θα μάθουμε τις τροχιές και τη ταχύτητα του πιάτου,για όσους βέβαια έχουν εμπειρία,από τη προσκόπευση στο θήραμα;


  Τα παντελόνια είναι περίεργο ρούχο…..  Συμμετέχων
  Ημ. εγγραφής:
  2/4/2009

  Αρ. μηνυμάτων:
  520
  mixgik στις #479097

  Πολύ ενδιαφέρον …


  Συμμετέχων
  Ημ. εγγραφής:
  22/8/2013

  Αρ. μηνυμάτων:
  44
  Νίκος Σάμος στις #479099

  Τελειώνει η κυνηγετική περίοδος…..μιά εβδομάδα έχουμε ακόμη….μόνον!!!
  Γιά να πούμε ρε παίδες…..τί προσκόπευση βάζατε όταν τουφεκάγατε…τη τσίχλα, τη φάσσα….το παπί,άντε και το λαγό.

  Θά’θελα να ακούσω τίς γνώμες σας γιά την »αίσθηση ΄΄που είχατε εκείνη τη στιγμή……πρίν πατήσετε τη σκανδάλη….

  Τη μετράτε σε μέτρα;Σε εκατοστά;Εχω ακούσει και κυνηγούς και σκοπευτές που δέν μπορούν να πούν….επειδή η επώμιση και ο πυροβολισμός είναι ακαριαίοι….άλλοι μου λέν’με ακρίβεια εκατοστού…..τόσο »μπροστά»βάζω!!!!
  Α ….και κάτι ακόμη….έχει διαφορά η προσκόπευση στο πιάτο του σκοπευτηρίου,όπου κάποια στιγμή θα μάθουμε τις τροχιές και τη ταχύτητα του πιάτου,για όσους βέβαια έχουν εμπειρία,από τη προσκόπευση στο θήραμα;

  <hr>
  <div class=”bbp-reply-signature”>
  Τα παντελόνια είναι περίεργο ρούχο…..

  </div>

  εγω στην τσιχλα την προσκοπευω μηση τσιχλα μπροστα δηλαδη ξεκολαω λιγο το στοχαστρο απο πανω της εκτος εαν ειναι κοντα μεχρη 20 μετρα τοτε σκοπευω την μυτη της


  Συμμετέχων
  Ημ. εγγραφής:
  4/5/2008

  Αρ. μηνυμάτων:
  1395
  benetos στις #479105

  Πράγματι πολύ ενδιαφέρον και σηκώνει πολύ κουβέντα. Στις τραβέρσες ρίχνω κατα 90% follow through (“σκούπισμα”), αφού έχει βγεί η ακίδα γύρω στο μισό μέτρο μπροστά. Εξαρτάται και η ταχύτητα προσπεράσματος της τσίχλας από την ακίδα. Μου έχει τύχει να καρπωθώ τσίχλα που πήγαινε μαλλιοκούβαρα με τον αέρα στον ποπό της και η αίσθηση της προσκόπευσης να μου έχει αποτυπωθεί για πάντα στη μνήμη μου γύρω στα 3 μέτρα όταν άκουσα το μπάμ. Ηταν από τις επιτυχημένες βολές που θυμάσαι για πάντα 🙂 . Σε ρουαγιάλ επιτυχημένες βολές τραβώ τη σκανδάλη την ώρα που η κάννη (ή κάννες) σκεπάζουν το πουλί, χωρίς να μπορώ να δώ πόσο μπροστά έριξα.


  Φιλικά Μπενέτος Κ.Σ.Πάρου-Αντιπάρου


  Συμμετέχων
  Ημ. εγγραφής:
  19/11/2012

  Αρ. μηνυμάτων:
  880
  greg21 στις #479111

  Συμφωνώ με benetos. :good:


  FABARM ELOS C SPORTING (76cm)
  BENELLI 123 (1η Benelli * 70cm, 2η Manufrance *** 65cm)
  WINCHESTER SX3 BLACK SHADOW composite (66 cm)


  Συμμετέχων
  Ημ. εγγραφής:
  3/11/2012

  Αρ. μηνυμάτων:
  205
  tsakalos στις #479114

  Σε γενικές γραμμές θα συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες ως προς τη μεθοδολογία προσέγγισης της προσκόπευσης. Προσωπικά θα έλεγα πως εφόσον επωμίσω, προσπαθώ να προσπεράσω με την ακίδα το πουλί και να ρίξω πιο μπροστά του. Ενστικτωδώς όσο πιο πολύ δυσκολεύομαι να το προσπεράσω (ενδεικτικό της ταχύτητας και της πορείας του στόχου) τόσο πιο μπροστά ρίχνω και το αντίστροφο… Για τις αποστάσεις που ρίχνω πιο μπροστά δεν έχω ιδέα…


  Συμμετέχων
  Ημ. εγγραφής:
  29/4/2004

  Αρ. μηνυμάτων:
  24
  gv στις #479122

  Μην ψάχνεις αποστάσεις …
  Μην πιστεύεις όποιον σου λέει ότι εγώ έβαλα μισό, ένα, ενάμιση μέτρο προσκόπευση, σημαδεύω στην μύτη, σημαδεύω δυο-τρία πουλιά μπροστά κτλ (όλα τα έχω ακούσει)… διότι πολύ απλά δεν μπορεί κανένας να το υπολογίσει … αλλά και κανένας δεν μπορεί να υπολογίσει την ταχύτητα του θηράματος για να διορθώσει την προσκόπευση που λένε ότι βάζουν.
  Προσοχή: Δεν λένε ψέματα … αυτή είναι η αίσθησή τους η οποία δεν είναι αληθινή …

  Για να καταλάβεις την ματαιότητα του υπολογισμού (από πριν) της προσκόπευσης που πρέπει να βάζουμε.
  Έστω ότι χρησιμοποιούμε φυσίγγια με την ίδια ταχύτητα.
  Έστω ότι το θήραμα έχει την ίδια ταχύτητα.
  Έστω ότι το θήραμα σηκώνεται πάντα από την ίδια απόσταση πχ 25m.
  Aν το θήραμα κινείται με γωνία 45ο θέλει άλλη προσκόπευση από το αν κινείται με γωνία 90ο. Φυσικά το ίδιο για οποιαδήποτε άλλη γωνία.
  Βάλε τώρα την μεταβλητότητα στην απόσταση, την μεταβλητότητα της ταχύτητας του θηράματος και την μεταβλητότητα στην ταχύτητα των φυσιγγιών για να καταλάβεις ότι πρέπει να κουβαλάς PC με εξελάκι για να κάνεις όλους τους υπολογισμούς.
  ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ ΟΤΑΝ ΤΟΥΦΕΚΑ !!!

  Η σκόπευση σε κινούμενο στόχο γίνεται μηχανικά με βάση 3 βασικές μεθόδους.
  Εγώ χρησιμοποιώ το MAINTAINED LEAD (όταν έχω αρκέτο χρόνο για την σκόπευση) και SWING THROUGH (στις πολύ γρήγορες τουφεκιές) όχι διότι αυτές επέλεξα αλλά διότι αυτές εφαρμόζω ενστικτωδώς.
  Τις εφάρμοζα για πολλά χρόνια και δεν ήξερα καν ότι υπήρχαν !!!

  Διάβασε εδώ
  http://www.e-artemis.gr/458954/news/last-news/3-vasikes-technikes-skopefsis/

  Μερικές συμβουλές από μένα
  1. βρες και χρησιμοποίησε πάντα ίδια μάρκα φυσιγγιών για κάθε θήραμα. Μην αλλαζεις φυσιγγια !!!
  2. βγες συχνότερα για κυνήγι και μην περιμένεις ποτέ ότι τουφεκάς να πέφτει.
  3. Σημάδευε με τα 2 μάτια ανοικτά και πάτα ενστικτωδώς την σκανδάλη όταν το στόχαστρο ξεπερνα το θήραμα. ΜΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΕΙΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ … ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΟΤΑΝ ΣΚΟΠΕΥΕΙ ότι και να λένε.
  4. Μην σταματάς την κίνηση του όπλου όταν πατάς την σκανδάλη.
  5. Φέρε το όπλο λίγο πιο αργά από ότι συνήθως στην θέση σκόπευσης.
  6. Με την εξάσκηση θα αρχίσεις να βλέπεις και τη ίδια την τουφεκιά και μάλιστα θα γνωρίζεις ακριβώς την στιγμή που πατάς την σκανδάλη (πριν τα σκάγια βγούν από την κάνη) αν η τουφεκιά σου ήταν καλή ή όχι.

  PS
  Στις τουφεκιές ρουαγιάλ (αν τουφεκάς με τα 2 μάτια ανοικτά) βλέπεις καθαρότατα το πουλί … δοκίμασέ το (το λέω για τον φίλο benetos που έγραψε το μήνυμα πιο πρίν).


  Συμμετέχων
  Ημ. εγγραφής:
  7/3/2011

  Αρ. μηνυμάτων:
  2398
  Δημητρης Benelli στις #479158

  Θά’θελα να ακούσω τίς γνώμες σας γιά την »αίσθηση ΄΄που είχατε εκείνη τη στιγμή……πρίν πατήσετε τη σκανδάλη….

  η σκοποβολή σε κινουμενο στοχο είναι μια βιβλιοθηκη με εικονες προσκοπευσης που φτιαχνει το υποσεινηδητο μας , τις ανασυρει αναλογα με την κάθε βολη και αυτόματα πρατει , ειναι στο χερι μας λοιπον να γεμισουμε αυτή την βιβλιοθηκη και αναλογα το θήραμα η στο σκοπευτηριο αναλογα το κάθε πιατο να ριχνουμε με συγκεκριμενη τεχνικη και συγκεκριμενη παντα προσκοπευση , είναι λαθος να λεμε δεν ξερω τι προσκοπευση εβαλα , ο υπερυπολογιστης που λεγεται υποσεινηδητο και το οποιο κανει δισεκατομυρια υπολογισμούς το δευτερολεπτο ξερει αριβως που πρεπει να πατησει την σκανδαλη , το λαθος που κανουν ακομα και οι κορυφαιοι σκοπευτες είναι ότι αθελα τους εστιαζουν το στοχαστρο στιγμιαια και όχι τον στοχο στερώντας ετσι από το υποσεινηδητο πολυτιμες πληροφοριες οσο αφορα τροχια και ταχυτητα , μενοντας παντα ετσι πισω , με λιγα λογια , εστιάζουμε και παταμε , όλα τα αλλα τα φτιαχνει το pc


  Συμμετέχων
  Ημ. εγγραφής:
  19/10/2011

  Αρ. μηνυμάτων:
  602
  outlander στις #479164

  καλησπερα η προσκοπευση ειναι φυσικο μεγεθος και βεβαιως μπορει να υπολογιστει μαθηματικα αν εχουμε ολα τα δεδομενα γι αυτο αλλωστε κυκλοφορουν και διαφοροι πινακες μπουσουλες.το θεμα ειναι πως τη βλεπουμε εμεις την ωρα της τουφεκιας για να μπορεις να το πεις και στον αλλον.και επειδη ο καθενας τη βλεπει απο τη δικια του σκοπια δεν μπορει να το εξηγησει.αρα ο καθενας απο τη πειρα του ανασυρει απο τη μνημη του εικονες βολων που ηταν επιτυχεις αναλογα με τη περιπτωση και τις χρησιμοποιει.αυτο κανω τουλαχιστον εγω.παντα υπαρχει η εικονα του καπου μπροστα το ποσο το βρισκεις μονο σου .το μυστικο ειναι να καταγραφεις τις επιτυχημενες βολες να τις φερνεται μια μια στο μιαλο σας και μετα το κυνηγι ετσι μενουν στη μνημη.στα τεχνικα θεματα θα συμφωνησω με τα υπολοιπα παιδια.


  Συμμετέχων
  Ημ. εγγραφής:
  23/4/2010

  Αρ. μηνυμάτων:
  1724
  kapnas 125+25 στις #479177

  Ακριβώς αυτό είναι η προσκοπευσης… Η ”αίσθηση” χωρείς αυτήν σε υπέρμετρο βαθμό όλα πάνε περίπατο. Τι ακίδες και κουραφέξαλα και παραμύθια τις Χαλιμάς… τα μάτια εστιασμένα μόνο στον στόχο και όλα τα αλλά δουλεύουν από μόνα τους μυαλό σώμα γίνονται ένα. Πόσα χρόνια θα πρέπει να περάσουν πόσες σελίδες θα πρέπει να γραφτούν για να καταλάβουμε ότι σε κινούμενο στόχο δεν σημαδεύουμε… απλά βάλουμε κατά αυτών. Τι δουλειά έχει η ακίδα του όπλο μας σε ένα κινούμενο στόχο. Δεν μπορεί να είναι κάτι το σταθερό σημείο αναφοράς για την προσκοπευση. Απλά και κατανοητά δεν υπάρχει αυτό το βαλε μπροστά δυο μετρά από την ακίδα και θα πέσει και αν δεν πέσει βαλε άλλο τόσο.. δεν μετριέται όλο αυτό που λέγετε προσκοπευση.. γιατί κινούμαστε μαζί με τον στόχο .. τόσο απλά, και λέω δεν μετριέται γιατί άσχετα από την οποιαδήποτε προσκοπευση (εικόνα) και να έχουμε βάλει την στιγμή που πατάμε την σκανδάλη αυτομάτως όλα αλλάζουν.. μην μπλέκεστε με μαθηματικά μοντέλα και ταχύτητες και γωνίες στόχων και γρήγορα και αργά φυσίγγια. Ο λόγος είναι ότι όσο και ακριβές να είναι το κάθε μοντέλο αναλύσεως υπάρχει ένας παράγοντας και δεν είναι κανένας άλλος από εμάς τους ίδιους .. είτε το έχουμε είτε όχι αυτά τα δυο πράγματα θα μας είναι ξένα , ο λόγος είναι ότι για να αρχίσουμε να κατανοούμε αυτό που λέμε προσκοπευση .. περα από την πλειάδα τον εικόνων που θα πρέπει να έχουμε θα πρέπει να είμαστε όσο τον δυνατόν ακριβείς στην απόσταση που μας χωρίζει από τον στόχο.. όταν αυτό κατανοηθεί .. στο έπακρον τότε ξετυλίγονται όλα αυτά με πιο απλούστατο τρόπο.. γνώμη μου αν θέλετε την ακούτε .. είναι να ασχοληθείτε πιο πολύ με την απόσταση στόχου και το να μην σταματάτε την κίνηση του όπλου όταν πυροβολείτε.. πιστεύω ότι αυτά τα δυο είναι κομβικής σημασίας για να αρχίσουμε να κατανοούμε αυτό που διακαώς όλοι μας λέμε προσκοπευση.


  Η σοφία είναι γνώση και, η σωστή της χρήση…δύναμη!


  Συμμετέχων
  Ημ. εγγραφής:
  29/4/2004

  Αρ. μηνυμάτων:
  24
  gv στις #479211

  Πάρε αισθήσεις φίλε τάκη ….
  πρόσεξε σε μερικές τουφεκιές το τράβηγμα του όπλου μπροστά από τον στόχο και το ταυτόχρονο πάτημα της σκανδάλης.
  Νομίζεις ότι αυτός που τουφεκά μπορεί να σου πει αποστάσεις προσκόπευσης ?
  Απλά θεωρεί την εικόνα “σωστή” (με βάση τις προηγούμενες επιτυχίες και αποτυχίες) και πατά την σκανδάλη … συμφωνώ με τους προλαλήσαντες ότι η εικόνα είναι αυτή που σου μένει στο μυαλό και αυτό που κάνεις είναι να προσπαθείς να την σχηματίσεις ξανά …

  Πρώτη βολή => Swing through δεύτερη => maintained lead

  Pull away


  Συμμετέχων
  Ημ. εγγραφής:
  4/7/2005

  Αρ. μηνυμάτων:
  203
  alexadros100 στις #479493

  Υπάρχει παραπλήσιο θέμα στο παρόν φόρουμ με πολλά στοιχεία και τίτλο : Ακριβής υπολογισμός προσκόπευσης

  http://www.e-artemis.gr/forumz/topic/akrivis-ipologismos-proskopefsis/page/2/?utm_source=wysija&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter

  Διάβασε επίσης : α)Η επιτυχία στις μακρινές και πλαϊνές βολές

  http://www.e-artemis.gr/457175/news/last-news/epitichia-stis-makrines-ke-plaines-voles/?utm_source=wysija&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter

  β) Οι καταμετρημένες ταχύτητες-Προσκόπευση
  http://www.ethnos.gr/entheta.asp?catid=23386&subid=2&pubid=1666571


  Συμμετέχων
  Ημ. εγγραφής:
  4/7/2005

  Αρ. μηνυμάτων:
  203
  alexadros100 στις #479494

  Ένα παιγνίδι σκοποβολής

  http://gamegame.2970143.pix-cdn.org/games/27852.swf

Επισκόπηση 13 δημοσιεύσεων - 1 έως 13 (από 13 συνολικά)
Απευθείας μετάβαση στη σελίδα:

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων