Η σημασία του χαμένου θηράματος…

Επισκόπηση 14 δημοσιεύσεων - 1 έως 14 (από 14 συνολικά)
Απευθείας μετάβαση στη σελίδα:
 • Συμμετέχων
  Ημ. εγγραφής:
  25/09/2014
  Αρ. μηνυμάτων:
  423
  Overlord στις #503168

  Καλημέρα σε όλους!

  Μετά τις έντονες συζητήσεις για το κακό που κάνουν οι φωτογραφίες στο facebook…που δυστηχώς δεν θα βάλουμε μυαλό ποτέ…μιας και πάλι συνεχίζεται η επίδειξη….θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα άλλο πολύ σημαντικό για εμένα αρνητικό στοιχείο στο κυνήγι!

  Τα χαμένα θηράματα…

  ΟΛΟΙ έχουμε χάσει θηράματα….άλλοι πολλά….άλλοι λίγα….δυστηχώς ο κάθε κυνηγός πρέπει να λάβει τα μέτρα του έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσει τον αριθμό των χαμένων θηραμάτων…

  Όλα όμως ξεκινούν από την ίδια ερώτηση…πότε σηκώνουμε όπλo;;;….

  Όταν είμαστε σίγουροι ότι μπορουμε να το ξεκρεμάσουμε? ή όταν είμαστε σίγουροι ότι θα μπορέσουμε να το βρούμε;;;

  Προσωπικά… έχω φύγει από καρτέρι…όταν είδα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να βρώ τα πουλιά…αν αυτά πέσουν πίσω μου…. επίσης πρόσφατα σε κυνήγι υδροβίων…δεν τουφέκισα γιατί ενώ μπορούσα να τα ρίξω….θα ήθελα βάρκα (που δεν είχα) για να τα πάρω.

  Αφορμή για να γράψω αυτές τι λίγες γραμμές στάθηκε ένα γεγονός που έπεσε στην αντίληψη μου το Σάββατο…όπου σε καρτέρι τσίχλας… ένας συνάδελφος τουφεκούσε ασταμάτητα…επειδή είχε πέρασμα…και δεν πήγαινε να μαζέψει τα πουλιά…για να μην χάσει την ένταση του περάσματος.

  Το απότέλεσμα…από ότι κατάλαβα…ήταν να μην βρεί ούτε τα μισά από αυτά που έριξε…αφού ξεκίνησε το “μάζεμα” με το τελευταίο φώς και το φακό του.

  Πραγματικά…πολύ άσχημο θέαμα!


  Συμμετέχων
  Ημ. εγγραφής:
  12/06/2003
  Αρ. μηνυμάτων:
  564
  tiohunter στις #503169

  Συμφωνώ και επαυξάνω!!!!
  Προσωπικά, πρώτα υπολογίζω το σημείο που θα πέσει το πουλί και μετά ρίχνω.

  Πάντως έχω σημειώσει πολύ μεγάλη πρόοδο στο απόρτ και χάνω πολύ λίγα θηράματα 🙂 .

  Συμμετέχων
  Ημ. εγγραφής:
  13/10/2013
  Αρ. μηνυμάτων:
  419
  Twist στις #503170

  Δυστυχώς αυτή η συμπεριφορά δεν σπανίζει. Σκίζω ρούχα στα βάτα, μαζί και τα χέρια μου, αλλά πουλί δύσκολα θα αφήσω στο βουνό, θα φάω τον τόπο να το βρω, άλλωστε το ζητούμενο δεν είναι ο αριθμός.

  Συνήθως είναι οι ίδιοι άνθρωποι με αυτούς που, αφού περιφέρουν τα “τρόπαια”, τα χαρίζουν αφού οι ίδιοι δεν καταναλώνουν τα θηράματα.

  Θηράματα δεν χαρίζω, να τα καθαρίσω και να τα μαγειρέψω για να πιούμε ένα κρασί με κυνηγούς φίλους (και μόνο) πολύ ευχαρίστως, οι υπόλοιποι ας βγάλουν άδεια, ας πάρουν όπλο, ας σπάσουν τα αυτοκίνητά τους και τα ποδαράκια τους για να απολαύσουν τον μεζέ τους. Εξαιρούνται βέβαια γέροντες, που δεν μπορούν πια να κυνηγήσουν και η χαρά τους είναι τεράστια για λίγες τσίχλες.

  Αλλά είπαμε, το κυνήγι δεν συνάδει με την αισθητική του “δήθεν” και της “θολοκουλτούρας”…

  Θανάσης

  Συμμετέχων
  Ημ. εγγραφής:
  03/11/2012
  Αρ. μηνυμάτων:
  205
  tsakalos στις #503187

  Πολύ ωραίο και δυστυχώς σημαντικό θέμα θήγει ο συνάδελφος…

  Προσωπικά απηυδισμένος από τα χαμένα θηράματα που έχασα σε μια εξόρμηση πριν από 7 χρόνια αποφάσισα  να πάρω το σκύλο επαναφοράς που έχω έως και σήμερα.

  Εννοείται πως εξακολουθώ ταυτόχρονα να προσέχω και να βάζω σημάδια όταν πέσει το πουλί ώστε να βοηθήσω το σκύλο και εγώ και να μην μείνει τίποτα στο βουνό, ειδικά τραυματισμένο και ταλαιπωρηθεί έως ότου καταλήξει.

  Ένα χαμένο πουλί μπορεί να  μου χαλάσει όλο το κυνήγι και σε χρόνο που θα χαθεί ψάχνοντάς το ξανά και ξανά και σε ηρεμία και συγκέντρωση στη συνέχεια. Προτιμώ 1000 φορές να μην το πάρω, παρά να πέσει και να μην το βρω.

  Πάντως ενώ σε καρτέρι είναι κάπως πιο εύκολο να καταλάβεις τι θα γίνει με τα θηράματα που θα πέσουν, στο περπατητό τα πράγματα δεν είναι το ίδιο εύκολα καθώς είτε δεν γνωρίζεις πλήρως το μέρος είτε οι ντουφεκιές κάποιες φορές είναι πολύ ενστικτώδεις.

  Επίσης μια άλλη πρακτική που δεν μου αρέσει στο κυνήγι και την βλέπω και σε πολλά βίντεο συναδέλφων στο youtube είναι αυτή με τις extra long range ντουφεκιές σε εδώδιμα θηράματα… (Δεν με πειράζει καθόλου στα επιβλαβή…)

  Είναι εντυπωσιακό το αποτέλεσμα και επίδειξη υψηλής σκοπευτικής ικανότητας, αλλά ηθικά δεν το θεωρώ σωστό. Ειδικά όταν γίνεται συστηματικά. Αμφιβάλλω αν πολλά από αυτά τα πουλιά είναι δυνατό να βρεθούν μετά…

  Βασικά θεωρώ πως πολλές φορές άλλο καλός κυνηγός και άλλο καλός σκοπευτής… Ο δεύτερος πολλές φορές ικανοποιείται μόνο με το αποτέλεσμα της βολής, ο πρώτος μόνο αν το αποτέλεσμα τον ακολουθήσει σπίτι, όχι για λογους κρεατοσυλλογής, αλλά για λόγους μη σπατάλης του θηραματικού κεφαλαίου…

  Τα θηράματα δεν είναι πιατάκια, ούτε νούμερα… αν περάσει εξαρχής πολύ μακριά ή μετά την πρώτη ή δεύτερη άστοχη βολή είναι μακριά, άστε το… Φτάνει που το είδατε και αναμετρηθήκατε… Αυτή τη φορά κέρδισε αυτό… Δεν είναι κακό…

   

  Συμμετέχων
  Ημ. εγγραφής:
  19/01/2015
  Αρ. μηνυμάτων:
  75
  tiger στις #503188

  πολύ σωστές παρατηρήσεις.

  Σε μέρες ειδικά με δυνατό αέρα κάποιοι ζούνε το μύθο τους …

  έχω δει πάπιες να πέφτουν απίστευτα μακριά από τον αέρα και για τα τραυματισμένα φυσικά δε το συζητάω. Το άλλο… χήνες με εννιάβολα στο θεό και όπου πάει…

   

  Συμμετέχων
  Ημ. εγγραφής:
  17/10/2016
  Αρ. μηνυμάτων:
  107
  StefanosM στις #503191

  Πολύ σημαντικό ζήτημα εθιξες overlord. Προσωπικά θα συμφωνήσω με τον συνάδελφο tsakalo, στο οτι ενα πουλί που δεν βρίσκω μπορεί να μου χαλάσει όλη την μέρα μου!

  Έχω παρατηρήσει και γω πολλούς και ιδιαίτερα γιαλατζι καρτεριτζήδες  (πιο συγκεκριμμένα αυτοί που αράζουν δίπλα απο το αυτοκίνητο τους στο χωράφι και λένε πήγα κυνήγι), να ρίχνουν 4 και 5 πουλια σε μακρινές βολές, πριν ξεκινήσουν να πάνε να τα βρούνε. Προσωπικά πολυ αμφιβάλλω αν βρίσκουν τα μισά διοτι, μου έχει τύχει να βλέπω που έπεσε το πουλι, να έχω βάλει σημάδι δεντρο κτλ και μετα να μπερδεύομαι…Μπερδεύτηκα δηλαδή ενώ το ‘πεσιμο’ ήταν φρέσκο στο μυαλο μου…φαντασου μετα απο 4-5 ακόμα…

  Πάντως σίγουρα αυτοί είναι οι ίδιοι με αυτούς που μοστράρουν τσουβάλια θηράματα στο facebook, ή με αυτούς που είναι 50+ χρονών και έρχονται με ένα σκυλάκι στο βουνό και τους ακούει όλη η πλαγιά να φωνάζουν στο σκυλι και να μιλάνε σαν 13χρονα λέγοντας “μαλακα” 4 φορές σε κάθε πρόταση!!!

  Συμμετέχων
  Ημ. εγγραφής:
  13/10/2013
  Αρ. μηνυμάτων:
  419
  Twist στις #503194

  ή με αυτούς που είναι 50+ χρονών και έρχονται με ένα σκυλάκι στο βουνό και τους ακούει όλη η πλαγιά να φωνάζουν στο σκυλι και να μιλάνε σαν 13χρονα λέγοντας “μαλακα” 4 φορές σε κάθε πρόταση!!!

  Το “προσωποποιείς” Στέφανε.

  Έχω να σου πω κι εγώ για 30άρηδες και 40άρηδες, που σκότωσαν χοίρο ελευθέρας βοσκής τον φόρτωσαν στο wragler και όταν τους βρήκε ο ιδιοκτήτης το πλήρωσαν 500 ευρώ, έχω να σου πω για 30άρηδες με ραδιοφωνάκια στα πουρνάρια στο Κωσταλέξι συντονισμένα σε ερασιτεχνικό σταθμό που έπαιζε συνεχώς και μόνιμα κελάιδισμα τσίχλας.

  Θέλω να πω πως η αγένεια, η έλλειψη (κάθε) παιδείας, η θρασύτητα, η προκλητικότητα και η αλητεία δεν έχουν ούτε ηλικία, ούτε όριο.

  Υγ, …και να είστε βέβαιοι πως όλοι αυτοί οι χαρακτήρες που αναφέρουμε όλοι, δεν είναι μόνο κακοί κυνηγοί. Είναι ΚΑΙ κακοί οδηγοί ΚΑΙ κακοί γείτονες ΚΑΙ κακοί πολίτες ΚΑΙ κακοί οικογενειάρχες!

  Θανάσης

  Συμμετέχων
  Ημ. εγγραφής:
  25/09/2014
  Αρ. μηνυμάτων:
  423
  Overlord στις #503199

  Τα θηράματα δεν είναι πιατάκια, ούτε νούμερα… αν περάσει εξαρχής πολύ μακριά ή μετά την πρώτη ή δεύτερη άστοχη βολή είναι μακριά, άστε το… Φτάνει που το είδατε και αναμετρηθήκατε… Αυτή τη φορά κέρδισε αυτό… Δεν είναι κακό…

  Φίλε Τσάκαλε…

  Όχι απλά προσυπογράφω…αλλά μέσα σε αυτή την πρόταση…κρύβεις μια από τις πραγματικές συγκινήσεις που δίνει το κυνήγι! Αυτή της αναμέτρησης…και του αποτελέσματος…

  :good:

  Συμμετέχων
  Ημ. εγγραφής:
  20/05/2003
  Αρ. μηνυμάτων:
  4106
  Kalliston Hellas στις #503201

  Χθες έγραψα ένα μήνυμα αλλά δεν ξέρω τι έγινε και δεν εμφανίστηκε μετά την υποβολή. Ανέφερα απόψεις που σήμερα έχουν ήδη ειπωθεί οπότε δεν τις επαναλαμβάνω, όπως οι πολύ μακρινές βολές και η χρήση σκύλου άκρως απαραίτητος για μένα λόγω δυσχρωματοψίας.

  Ο λόγος που ξαναγράφω για το θέμα είναι άλλος, είναι για να πω ΜΠΡΑΒΟ σας, Μέσα στη γενική καφρίλα υπάρχουν και κυνηγοί που ανεβάζουν το επίπεδο μας. Συγχαρητήρια και συνεχίστε με το καλό σας παράδειγμα.

   

   

  Συμμετέχων
  Ημ. εγγραφής:
  17/10/2016
  Αρ. μηνυμάτων:
  107
  StefanosM στις #503211

  ή με αυτούς που είναι 50+ χρονών και έρχονται με ένα σκυλάκι στο βουνό και τους ακούει όλη η πλαγιά να φωνάζουν στο σκυλι και να μιλάνε σαν 13χρονα λέγοντας “μαλακα” 4 φορές σε κάθε πρόταση!!!

  Το “προσωποποιείς” Στέφανε. Έχω να σου πω κι εγώ για 30άρηδες και 40άρηδες, που σκότωσαν χοίρο ελευθέρας βοσκής τον φόρτωσαν στο wragler και όταν τους βρήκε ο ιδιοκτήτης το πλήρωσαν 500 ευρώ, έχω να σου πω για 30άρηδες με ραδιοφωνάκια στα πουρνάρια στο Κωσταλέξι συντονισμένα σε ερασιτεχνικό σταθμό που έπαιζε συνεχώς και μόνιμα κελάιδισμα τσίχλας. Θέλω να πω πως η αγένεια, η έλλειψη (κάθε) παιδείας, η θρασύτητα, η προκλητικότητα και η αλητεία δεν έχουν ούτε ηλικία, ούτε όριο. Υγ, …και να είστε βέβαιοι πως όλοι αυτοί οι χαρακτήρες που αναφέρουμε όλοι, δεν είναι μόνο κακοί κυνηγοί. Είναι ΚΑΙ κακοί οδηγοί ΚΑΙ κακοί γείτονες ΚΑΙ κακοί πολίτες ΚΑΙ κακοί οικογενειάρχες! Θανάσης

  <hr />

  …scripta manent.

  Για να μην παρεξηγηθώ δεν θέτω θέμα ηλικίας φυσικά…η έλλειψη παιδείας όντως δεν δικαιολογείται στην οποιαδήποτε ηλικία! Απλά μου έτυχε την Κυριακή και θεώρησε οτι το είχα φρέσκο στο μυαλό μου σαν εικόνα και το είπα!!..Εμένα γενικά αυτή η κατάσταση του να ακουω φωνές στα σκυλιά και χριστοπαναγίες στο βουνό μου χαλάει την έξοδο! Δεν ξέρω ίσως να εχω κάποιο ψυχολογικό!!!χαχα

  Συμμετέχων
  Ημ. εγγραφής:
  13/10/2013
  Αρ. μηνυμάτων:
  419
  Twist στις #503213

  Στέφανε δεν σε παρεξηγώ βέβαια, όπως τα λες είναι. Τώρα σκέψου αυτοί οι τύποι να έχουν παιδιά και να τα έχουν μαζί για να τα μάθουν κυνήγι…

  Ψυχολογικό δεν έχεις εσύ, πίστεψέ με. Απλά, κάποιοι Έλληνες μόλις βάλουν στολή κυνηγίου “κάτι” παθαίνουν.

  Θανάσης

  Συμμετέχων
  Ημ. εγγραφής:
  25/09/2014
  Αρ. μηνυμάτων:
  423
  Overlord στις #503227

  Στέφανε δεν σε παρεξηγώ βέβαια, όπως τα λες είναι. Τώρα σκέψου αυτοί οι τύποι να έχουν παιδιά και να τα έχουν μαζί για να τα μάθουν κυνήγι… Ψυχολογικό δεν έχεις εσύ, πίστεψέ με. Απλά, κάποιοι Έλληνες μόλις βάλουν στολή κυνηγίου “κάτι” παθαίνουν. Θανάσης

  <hr />

  …scripta manent.

  Α ρε Θανάση… μου πάτησες τον κάλο τώρα….

  “Το κάντε τα παιδιά σας κυνηγούς”….μια προτροπή που κυκλοφορεί από πάρα πολλούς στο internet…. όπου πάντα συνοδεύεται από μια φωτογραφία ενός πιτσιρικά…να κρατάει όπλο….ένα θήραμα….και να χαιδεύει ένα σκύλο!

  Πόσο λάθος είναι αυτή η εικόνα… πόσο λάθος είναι τα χιλιάδες Like που την ακολουθούν….

  Πόσα είναι αυτά που πρέπει να μάθει ένα “παιδί”….πρίν πιάσει όπλο και τουφεκίσει?? Δυστηχώς πάρα πολλά….αλλά οι περισσότεροι ξεκινούν να μαθαίνουν τα παιδιά τους να γίνουν κυνηγοί…από το τέλος…και όχι από την αρχή!

  Πόσοι είναι αυτοί που έδειξαν στο παιδί..πως να “διαβάσει” τον κυνηγότοπο….να μάθει πως επιλέγει το καρτέρι….πως είναι να ξυπνάς πρωί….πως είναι να περπατάς στην λάσπη και τις πέτρες…και τι να αποφύγεις για να μην χτυπήσεις…

  Πως είναι να ψάχνεις το χαμένο θήραμα….πως είναι να το μαδάς…πως είναι να το τρώς…(γιατί δυστηχώς… κυνηγός που δεν τρώει θήραμα…δεν είναι κυνηγός….αλλά δυστηχώς υπάρχουν και τέτοιοι)

  Πως είναι να φροντίζεις ένα σκύλο…πως είναι να κάνεις ησυχία στο καρτέρι…πως είναι να μαζεύεις τα φυσίγγια….πως είναι να μην αφήνεις σκουπίδια από καφέδες και κουτιά…

  Υπάρχουν λοιπόν…πάρα πολλά πράγματα που πρέπει να μάθει ένα παιδί….πριν πιάσει όπλο στο χέρι του για να θηρέψει…

  Δυστηχώς όμως….η πλειονότητα αρχίζει από το όπλο…και το σημάδι….και δυστηχώς τα αποτελέσματα τα βλέπουμε καθημερινά…

  Πως να περιμένουμε λοιπόν να υπάρχει κυνηγετική παιδεία ανάμεσα μας??

  Συμμετέχων
  Ημ. εγγραφής:
  13/10/2013
  Αρ. μηνυμάτων:
  419
  Twist στις #503230

  @Overlord Κανονικά με αυτή η δημοσίευσή σου πρέπει κλείσει το θέμα και να γίνει υπόμνημα δίπλα στους όρους συμμετοχής του forum.

   

  Συμμετέχων
  Ημ. εγγραφής:
  17/10/2016
  Αρ. μηνυμάτων:
  107
  StefanosM στις #503232

  @Overlord Κανονικά με αυτή η δημοσίευσή σου πρέπει κλείσει το θέμα και να γίνει υπόμνημα δίπλα στους όρους συμμετοχής του forum.

  <hr />

  Θανάσης

  Σωστοτατα! :good:

Επισκόπηση 14 δημοσιεύσεων - 1 έως 14 (από 14 συνολικά)
Απευθείας μετάβαση στη σελίδα:

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων