Καταπολέμηση Κορακοειδών

Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 1 έως 15 (από 18 συνολικά)
Απευθείας μετάβαση στη σελίδα:

Posted In: Θηράματα

  • Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    19/11/2012
    Αρ. μηνυμάτων:
    877
    greg21 στις #436029

    Με αφορμή τη θαυμάσια πρωτοβουλία του ΚΣ Αμπελοκήπων θα ήθελα να ξεκινήσουμε παρόμοια συζήτηση και για άλλες περιοχές της Ελλάδας όπου η κατάσταση είναι ανεξέλεκτη και η ζημιά ανυπολόγιστη σε πτηνά, κηπευτικά και μερικές φορές ακόμη και σε μικρά θηλαστικά. Ίσως κάποιοι σε κάποιες περιοχές καταφέρουν να οργανωθούν, ίσως οι υπεύθυνοι εκτός από την επιβολή προστίμων (σωστά εφαρμόζεται) να δείξουν ενδιαφέρον και σε άλλα πεδία ευθύνης τους.


    Attachments:
    You must be logged in to view attached files.
    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    20/03/2013
    Αρ. μηνυμάτων:
    1214
    Hunter21GR στις #436035

    καλη αρχη,πολυ ωραιο το θεμα σου γρηγορη

    επιτελους ας μπουμε και εμεις στην λογικη να ξοδεψουμε μερικες δεκαδες φυσιγγια στα κορακοειδη που καταστρεφουν τα παντα…..απο καλιεργιες μεχρι φωλιες και μειωνουν τους πληθυσμους των θηραματων!!!!

    εγω παντος φετος στο βαρναβα εχω ξαπλωσει πολλα βρωμοπουλα και βασικα κουρουνες ……..

    εχω βρει ενα ‘κουρουνοκαρτερο’……φωτιαBig Smile

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    19/11/2012
    Αρ. μηνυμάτων:
    877
    greg21 στις #436037

    ο ΚΣ Αμπελοκήπων Θεσ/κης  δίνει δωρεάν τα φυσίγγια.

    μεγάλη ζημιά κάνουν στα θηράματα και όχι μόνον.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    05/08/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    1742
    PANOS στις #436058

    Εδώ στα Μεσόγεια οι ρουφιάνες είναι ατελείωτες.θα μας φάνε ζωντανούς σε λίγο.Πέρσυ βρήκα την κούρνια τους & κατάφερα & ξεπάστρεψα μερικές από δαύτες.Και φέτος έτσι θα γίνει.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    22/10/2007
    Αρ. μηνυμάτων:
    4563
    ΜΠΕΦ στις #436082

    Παιδια οταν παιρνουμε ενα οποιο θηραμα ναι μεν το τρωμε αλλα λειπει απο την φυση και την πανιδα.Η καταραμενη η κισσα και η καρακαξα και η κουρουνα δεν προκειται να την αποζητησεις κανενας γιατι απλα δεν προσφερουν σχεδον τιποτε μπροστα στο κακο που κανουν οταν ειναι πιο πολλες απο οτι πρεπει.

    Αφηστε λοιπον τις τσιγγουνιες στα φυσιγγια και ριχτε αφοβα,και δεν εχετε αναγκη το κρεας ουτως η αλλως αλλα και το σμπαρο ευχαριστιεστε και καλο κανετε στον υψιστο βαθμο απεναντι στην φυση που βαρυγκομα και στα αλλα θηραματα που εξαφανιζονται απο τους ληστες της φυσης.Απανω τους,βαρατε αφοβα…

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    19/11/2012
    Αρ. μηνυμάτων:
    877
    greg21 στις #436157

    ΜΠΕΦ έχεις δίκιο σε όσα λες, σημασία δεν έχει να βρούμε δωρεάν φυσίγγια, αλλά να γίνει κάτι οργανωμένο ώστε να υπάρχουν και καλύτερα αποτελέσματα.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    11/02/2007
    Αρ. μηνυμάτων:
    3285
    kryptia-e στις #436161

    πιστευω οτι ο μονος τροπος να καταπολεμηθει η καρακαξα ειναι να ζητησουμε να επιτραπει το κυνηγι της ολο τον χρονο (ειδικα κατα την φωλεοποιηση) με αεροβολο. κατι που δεν το βλεπω να γινεται και ποτε δηλαδη…:(

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    19/11/2012
    Αρ. μηνυμάτων:
    877
    greg21 στις #436162

    το αεροβόλο απαγορεύεται γενικώς για κυνήγι

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    11/12/2006
    Αρ. μηνυμάτων:
    739
    accuracy lover στις #436163

    πιστευω οτι ο μονος τροπος να καταπολεμηθει η καρακαξα ειναι να ζητησουμε να επιτραπει το κυνηγι της ολο τον χρονο (ειδικα κατα την φωλεοποιηση) με αεροβολο. κατι που δεν το βλεπω να γινεται και ποτε δηλαδη…:(

    Αυτό όντως  θα ήταν πολύ καλύτερη λύση  για την καταπολέμηση  των “επιβλαβών”  κορακοειδών αλλά  όπως  πολύ σωστά  έγραψες   με τις  παρούσες συνθήκες  και  με  την αντίληψη των  “κυβερνώντων”  δεν πρόκειται να γίνει  ποτέ.   Πρός το παρόν όμως  η λύση  που προτείνεται  είναι  εφικτή  έστω κι άν υστερεί σε αποτελεσματικότητα.  Αυτό που γράφει ο φίλος  greg 21  μπορεί εύκολα να οργανωθεί   ανά παρέες  κυνηγών  με δική τους πρωτοβουλία (χωρίς να  περιμένουν ενέργειες των συλλόγων)  σε όλη την χώρα.  Τα θηράματα υπάρχουν (και μάλιστα σε αφθονία Big Smile),  οι χώροι που συχνάζουν και αποτελούν τους ιδανικούς  για το κυνήγι τους  βρίσκονται εύκολα με λίγο ψάξιμο & παρατηρητικότητα  (άν δεν τους ξέρουμε ήδη) – αυτό που κυρίως  λείπει είναι η διάθεση  των περισσοτέρων να ασχοληθούν με αυτό το κυνήγι που δεν θα γεμίσει την “τσάντα”  με “ευγενή θηράματα”  πρός  κατανάλωση  ή επίδειξη (γι’αυτούς που έχουν και τέτοια κίνητρα).   Η οργάνωση και ο συντονισμός  τέτοιων  κυνηγετικών εξορμήσεων είναι  εύκολος,  όρεξη δεν υπάρχει.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    23/07/2008
    Αρ. μηνυμάτων:
    1361
    samgunner62 στις #436165

    Μια τεραστια κουρνα της καρακαξας ειναι ο αρχαιολογικος χωρος της Βραβρωνας,δυστυχως το κυνηγι απαγορευτηκε και η καρακαξες πανηγυριζουν,οσοι ξερουν τη περιοχη γνωριζουν περα απο το πολυ μεγαλο αριθμο απο καρακαξες ειναι και κουρνα της τσιχλας οποτε διπλο ηταν το κερδος.Δυστυχως η καρακαξα εχει παραγινει,τη δεκαετια του 70 σπανια στο Πειραια να συνατησεις καρακαξα η στους ομορους δημους.Σημερα της βλεπεις καθημερινα.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    19/11/2012
    Αρ. μηνυμάτων:
    877
    greg21 στις #436190

    η αύξηση των αυτοκινήτων έχει δώσει τρομερή αύξηση και στα κορακοειδή.

    Πως γίνεται αυτό; με τα εκατοντάδες μικρά ζώα (γάτες, σκυλιά, αρουραίοι, σκαντζόχοιροι κλπ) που σκοτώνονται από τα αυτοκίνητα καθημερινά διευκολύνοντας την εύρεση τροφής των κορακοειδών.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    19/11/2012
    Αρ. μηνυμάτων:
    877
    greg21 στις #436246

    ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ E-ARTEMIS “ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΟΡΑΚΟΕΙΔΩΝ ΤΟΥ ΚΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ
    O πληθυσμός των κορακοειδών αυξάνεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, γεγονός το οποίο αποδίδεται στην ικανότητα των πτηνών αυτών να προσαρμόζονται στα ανθρωπογενή περιβάλλοντα.   Στις αγροτικές περιοχές προκαλούν ζημιές στη γεωργία και τη θηραματοπονία και στη διατήρηση απειλούμενων ειδών. Στις αστικές περιοχές τα κορακοειδή προκαλούν μεταφορά ασθενειών, ανεξέλεγκτη απόθεση περιττωμάτων και εμεσμάτων σε οχήματα, κτίρια και πεζούς, διασκόρπιση σκουπιδιών και όχληση των κατοίκων με τα κρωξίματα, ιδιαίτερα κατά τις πρωινές ώρες.

    Ειδικότερα έχει αποδειχθεί πως τα κορακοειδή φέρουν μια ποικιλία μικροοργανισμών που είναι παθογόνοι στους ανθρώπους. Οι υψηλής επικινδυνότητας ασθένειες που συνδέονται με τη μεταφορά από τα κορακοειδή περιλαμβάνουν τη γρίπη των πτηνών, τον πυρετό του Δυτικού Νείλου και την ασθένεια Lyme. Σημαντική είναι επίσης η ύπαρξη βακτηριδίων στα κορακοειδή τα οποία είναι παθογόνα για τον άνθρωπο. Τέτοια είναι τα καμπυλοβακτηρίδια, τα κολοβακτηρίδια, η σαλμονέλα και το βακτήριο της υερσινίωσης.
    Τα κορακοειδή προκαλούν επίσης θνησιμότητα σε είδη της άγριας πανίδας. Κυρίως καταστρέφουν αβγά και θανατώνουν νεοσσούς άλλων πτηνών. Η αρπακτικότητα των κορακοειδών είναι ανάλογη με το μέγεθος του πληθυσμού τους, αυτό όμως δεν ισχύει πάντοτε, καθώς εξαρτάται και από τα υπόλοιπα διαθέσιμα της τροφής τους.
    Έρευνες στην Ευρώπη έχουν αποδείξει πως τα κορακοειδή μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή μείωση των πληθυσμών ορνιθόμορφων σε μια περιοχή. Τα κορακοειδή προκαλούν θνησιμότητα ακόμα και στο λαγό. Σε έρευνα όπου οι θηλαστικοί άρπαγες αποκλείστηκαν με περίφραξη, τα αρπακτικά πτηνά και τα κορακοειδή θανάτωσαν τουλάχιστον το 15% των νεογνών. Από αυτό το 50% θανατώθηκε από σταχτοκουρούνες (Corvus corone cornix), το 20% από κόρακες (Corvus corax), το 20% από ποντικοβαρβακίνες (Buteo buteo), το 8% από διπλoσάϊνα (Accipiter gentilis) και το 2% από νανόμπουφους (Asio otus).
    Τεχνικές αντιμετώπισης
    Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα περισσότερα οικοσυστήματα είναι πλέον ανθρωπογενή, σε αρκετές περιπτώσεις ο έλεγχος του πληθυσμού ορισμένων ειδών είναι πλέον απαραίτητος. Προτεινόμενες τεχνικές για τη μείωση των επιπτώσεων από τα κορακοειδή είναι η παρεμπόδιση με δίχτυα, ο εκφοβισμός, η θήρευση, η παγίδευση και η μείωση της έκθεσης των σκουπιδιών και άλλων πηγών τροφής.
    Η παγίδευση είναι μια επιλεκτική και νόμιμη μέθοδος, και έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε πολλές αγροτικές περιοχές της Ευρώπης. Στην Ελλάδα έχει εφαρμοστεί μόνο στο πλαίσιο έρευνας της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας & Θράκης (ΚΟΜΑΘ) και του Τμήματος Δασολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η αυστραλιανή παγίδα είναι ο αποτελεσματικότερος τύπος παγίδας για τη σύλληψη των κορακοειδών. Στη Γερμανία βρέθηκε πως ένα δίκτυο παγίδων με πυκνότητα 0,2 αυστραλιανών παγίδων/km² μειώνει τον πληθυσμό των σταχτοκουρούνων (Corvus corone cornix) κατά 30% σε μια ευρύτερη αγροτική περιοχή 1000 km². Σχετικά έγγραφα της ΚΟΜΑΘ και του καθηγητή κ Τσαχαλίδη προς τη Δασική Υπηρεσία για την ανάγκη εφαρμογής της παγίδευσης δεν βρήκαν ανταπόκριση.
    Στην Ελλάδα η σταχτοκουρούνα και η καρακάξα (Pica pica) έχουν ευρεία εξάπλωση και διατηρούν υψηλούς πληθυσμούς, θεωρούνται επιζήμια είδη και η θήρευσή τους επιτρέπεται. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται από τους ερευνητές της ΚΟΜΑΘ και η μέθοδος της θήρευσης. Σε συνεργασία με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Αμπελοκήπων συγκροτούνται ομάδες κυνηγών και αξιολογείται η αποτελεσματικότητα και οικονομικότητα της προσπάθειας. Οι συλλεγόμενες καρακάξες αποστέλλονται στο Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας για τη διερεύνηση του ιού του Δυτικού Νείλου και άλλων παθογόνων μικροοργανισμών.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    06/02/2013
    Αρ. μηνυμάτων:
    534
    Νίκος Σάμος στις #436248

    εδω στην Σαμο εκτος απο την κουρουνα που κανη ζημια αντι για καρακαξες που δεν εχουμε εδω εχουμε την ξαδελφητης την κισα που κανη την ιδια ζημια η και περισοτερο απο την καρακαξα ουτε φωλιες αφηνη ουτε μικρα ουτε κηπευτικα ουτε σταφυλια ουτε συκα μεγαλη ζημια και το περιεργο ειναι οτι εχει αυξηθη πολυ και την απαγορευουν κιολας  και υπαρχουν μερικοι   πληγεντες που κρυφα την χτυπαν  και  στο τελος την  τρωνε  πολλοι  ανθρωποι που ειναι εναντια του κυνηγιου γενηκος φετος με παρακαλαγαν να παω στο εξοχηκο τους να σκοτωσο της κισες γιατι μεχρη και στα κοτοπουλα βαζουν δοντι

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    06/02/2013
    Αρ. μηνυμάτων:
    534
    Νίκος Σάμος στις #436249

    εχουν κατεβη οι κισες και μεσα στης πολεις

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    11/02/2007
    Αρ. μηνυμάτων:
    3285
    kryptia-e στις #436259

    το αεροβόλο απαγορεύεται γενικώς για κυνήγι

    <hr />

    <div class=”bbp-reply-signature”>FABARM ELOS C SPORTING (76cm)
    BENELLI 123 (1η Benelli 70cm *, 2η Manufrance 65cm ***)
    VERNEY – CARRON Sagittaire NT (68cm)</div>
    γιαυτο ακριβως ειπα “δεν το βλεπω να γινεται”. ζουμε σε μπανανια

Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 1 έως 15 (από 18 συνολικά)
Απευθείας μετάβαση στη σελίδα:

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων