προβλημα με απορτ σε σεττερ 3 ετων

Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 1 έως 15 (από 15 συνολικά)
Απευθείας μετάβαση στη σελίδα:
  • Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    11/09/2012
    Αρ. μηνυμάτων:
    4
    chrisp στις #464377

    καλημερα εχω ενα σεττερ 3 ετων,σε φετινο κυνηγι ορτυκιων παρουσιασε προβλημα με το απορτ,
    ενω περνει το θυραμα στο στομα του δεν το επαναφερει σε εμενα, την μια μερα τα αφηνε 1 με δυο μετρα μακρυα μου, την επομενη μερα το επαιρνε στο στομα και απομακρυνοταν απο εμενα αφηνοντας το στην πορεια και την τριτη μερα του κυνηγιου αλλα θηραματα τα επαιρνε στο στομα και απομακρυνοταν και αλλα δεν τα εβαζε καν στο στομα.
    Την τριτη μερα τον αφησα να δω πως θα συμπεριφερθει και πηρε το θηραμα για να το θαψει.
    Να τονισω οτι την δευτερη μερα καταπιε και ενα θηραμα για το οποιο δεν τον μαλωσα ιδιαιτερα.
    Επισης να τονισω οτι εχει σταθεροτατη φερμα και πολυ παθος στο κυνηγι, τρεχει ασταματητα,ενω ξερει και βασικους κανονες υπακοης.
    Στο κυνηγι μπεκατσας απορταρει φερνοντας το θηραμα στα ποδια μου εφοσον εγω κινηθω προς την κατευθυνση του.
    Μπορω να κανω κατι, ειναι κατι παροδικο και τυχαιο?
    Καθε συμβουλη ευπροσδεκτη
    ευχαριστω


    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    15/11/2012
    Αρ. μηνυμάτων:
    300
    EFKLIDIS στις #464385

    Φιλε το σκυλι σου ειναι μια χαρα ,σ’ ολους λιγο πολυ συμβαινει στα μικροπουλια [ορτυκια] και ιδιως οταν κυνηγας τα συγκεκριμενα με σεττερ … .ΤΟ ΚΥΝΗΓΟΣΚΥΛΟ που τρεχει και φερνει το σκοτωμενο θηραμα με τον καιρο γινεται τελειο ,αυτο που λειπει μεταξυ σας ,εννοω εσενα και το σκυλο σου ,ειναι ο μικρος χρονος συναναστροφης που διαθετεις με αυτον ετσι πιστευω . Καθε κυνηγος αγαπαει το σκυλο του ,αλλα αλλα ποσο χρονο διαθετει στο να ειναι κοντα του ,να τον κανει παρεα και εκτος κυνηγιου .Εσυ εισαι ο καλυτερος εκπαιδευτης για αυτον .Δεν εχει προβλημα ο σκυλο σου ,ψαξε για την μεταξυ σας σχεση . Αποφευγε για μια περιοδο τα ορτυκια ,πηγαινε σε περδικα και μπεκατσα .Εχει καλα δεδομενα το σκυλι σου μη το ξευτιλιζεις με ορτυκακια .

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    23/11/2004
    Αρ. μηνυμάτων:
    1868
    Chris-Kaz στις #464430

    chrisp δύο ερωτήσεις: 1) Μήπως ο σκύλος κυνηγούσε μόνος του και τώρα πρόσθεσες ακόμη ένα σκυλάκι στην παρέα ώστε να φέρεται ανταγωνιστικά;
    2) Από τη στιγμή που τον μάλωσες όταν σου το έφαγε, δοκίμασες να του δώσεις στα επόμενα απόρτ κάποιο μεζεδάκι ακόμη και αν το άφηνε 2-3 μέτρα δίπλα σου;

    Πέρυσι και το δικό μου (ήταν 7 ετών) πρώτη φορά μου έφαγε ορτύκι. Σκέφτηκα ότι ίσως να το έριξα κοντά και να ψιλοδιαλύθηκε. Ήταν Κυριακή. Μετά ξαναπήγα κυνήγι το Σάββατο (μετά από 6 μέρες) και μέχρι τώρα όλα καλά σε πάρα πολλά απόρτ.
    Και εγώ πιστεύω πως δεν έχει τίποτα το σκυλί σου. Ίσως θα ήταν καλό μερικές μέρες αποχής από το κυνήγι και επιστροφή εντελώς φυσιολογικά σαν να μην τρέχει τίποτα και χωρίς να δείξεις άγχος στο πρώτο απόρτ.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    11/09/2012
    Αρ. μηνυμάτων:
    4
    chrisp στις #464431

    Παιδια ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις σας.
    Καταρχην να πω οτι εχω εντυπωσιαστει με το οτι και οι δυο εντοπισατε δυο λαθη αμεσως, την ελλειψη χρονου
    για περισοτερη επαφη με το σκυλο και την μη επιβραβευση του σκυλου σε απορτ (οχι τλειο)
    Οσον αφορα τωρα το κυνηγι της μπεκατσας στο οποιο επι το πλειστον πηγαινω, και εκει εχει παρουσιασει περιπου ιδια χαρακτηριστικα στο απορτ.
    Δηλαδη ενω βρισκει τα πουλια, πολλες φορες βγαινει στο καθαρο και τα αφηνει μακρυα μου,και δεν υπακουει στην εντολη φερτο.
    Μηπως αντιλαμβανεται οτι τον βλεπω που τα αφηνει.
    Καποιος παλιος κυνηγος μου ειπε να του γυριζω την πλατη.
    Υποψην οτι πριν παρω το σκυλο ειχε εκπαιδευτει σε πεδινες περδικες με καλο απορτ.
    Ευχαριστω εκ των προτερων

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    12/03/2004
    Αρ. μηνυμάτων:
    5016
    MICHEL123GR στις #464433

    προτείνω να τον δουλέψεις στο σπίτι με θήραμα, ζήτα του να στο φέρνει με μια λέξη πάντα πχ απορτ στην αρχή σε μικρές αποστάσεις και μετά ποιο μεγάλες , πάντα να έχει επιβράβευση όταν στο δίνει με κανα μεζεδάκι , πρέπει να του γίνει συνήθεια και στο τέλος να στο φέρνει μόνος του χωρίς να του λες απορτ περιμένοντας από σένα επιβράβευση,
    η επιβράβευση στην αρχή να είναι μεζεδάκι που του αρέσει και κατα το τέλος των εκπαιδευτικών μαθημάτων ας είναι και το χάδι.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    15/11/2012
    Αρ. μηνυμάτων:
    300
    EFKLIDIS στις #464440

    Συναδελφε ,χωρις παρεξηγηση , το σκυλι παει καλα ,εχει καταλαβει οτι για να πιασει πουλι πρεπει να φερμαρη και να περιμενη εσενα να το σηκωσης ,να ντουφεκισης και να το πιαση και να στο φερη καποια μετρα μπροστα σου .Για μενα ειναι λεπτομερεια που δεν στο φερνει στο χερι .ΘΑ στο φερη με συνεχεις εξοδους στα πουλια και θα το καταλαβη . Τα ορτυκια εχουν πολυ γλυκο κρεας και αμα το γευτη ασε…Κυνηγα φετος μονο περδικα -μπεκατσα . Μεταξυ μας συναδελφοι βιαζομαστε να ικανοποιησουμε τις απαιτησεις μας και αν δεν μπορουμε το θεωρουμε ελλατωμα στο σκυλο . Καθε σκυλος εχει τον χαρακτηρα του και θελει αναλογο χρονο και πολλα κυνηγια .Ειχα σεττερινα που εκανε απορτ σε περδικες και στη μπεκατσα τα κραταγε στο στομα της για λιγο και μετα εφτυνε πουπουλα λες και της εφερνε αηδια.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    23/11/2004
    Αρ. μηνυμάτων:
    1868
    Chris-Kaz στις #464451

    Πιστεύω πως νοιώθει το θήραμα σαν προσωπικό του έπαθλο και γι’ αυτό το αφήνει μπροστά του λίγο μακρυά σου. Από τη μια το καμαρώνει και από την άλλη περιμένει να πας να το πάρεις. Το ότι έφαγε μια φορά το θήραμα μην το σκέφτεσαι καθόλου. Κάνε σαν να μην έγινε.
    Αν θυμάμαι καλά ο κ. Νικολακόπουλος (Kalliston Hellas) είχε πει πως το σωστό για να μας κάνει απόρτ ο σκύλος, είναι να του δίνουμε την εντολή “έλα” και όχι άλλες εντολές του τύπου “απόρτ” κ.τ.λ.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    20/05/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    4107
    Kalliston Hellas στις #464462

    Όχι Χρήστο, υπάρχει εντολή, Φέρτο ή Φέτς ή άπορτ. Το ΕΛΑ είναι τεχνική εκμάθησης του απόρτ.
    Αν κατάλαβα καλά, τα προηγούμενα χρόνια ο σκύλος ήταν καλός στο απόρτ (είχε και κάποια σχετική εκπαίδευση) και σταδιακά, από πέρσι, πάει από το κακό στο χειρότερο. Προφανώς δεν το έχει εκλάβει έτσι ο συνάδελφος Ευκλείδης που προτείνει πως με περισσότερα θηράματα θα διορθωθεί από μόνος του. Πιστεύω πως το θάψιμο θα γίνεται όλο και πιο συχνά όπως θα πυκνώσουν οι φορές που τα βολικά σε μέγεθος θηράματα θα καταπίνονται ή/και τα μεγαλύτερα θα καταστρέφονται.
    Η γνώμη μου είναι πως η εκμάθηση του απόρτ ήταν μέτρια ή/και ο από μέρους του κυναγωγού χειρισμός δεν ήταν τυπικός, ούτε έκανε τις σχετικές διορθώσεις στα πρώτα, ανεπαίσθητα δείγματα, άρνησης επαναφοράς. Το παράδειγμα είναι κλασικό: πρώτα δεν παραδίδει στο χέρι, μετά το αφήνει σε 1-2μ απόσταση, αυξάνει διαρκώς την απόσταση, κάνει γύρους, το κρύβει εμφανώς, το κρύβει αφού εξαφανιστεί ή/και το τρώει.
    Ένας εκπαιδευμένος στο απόρτ σκύλος πρέπει να παραδίδει το θήραμα στο χέρι, στα δύσκολα σκυλιά απαιτούμε να καθίσουν πρώτα. Αυτές οι “τυπικότητες” από τους αδαείς θεωρούνται θεατρινισμοί, στην ουσία είναι “εργαλεία” για να επιτευχθεί ο τελικός σκοπός, να μας φέρνει το θήραμα. Είναι σαν την αυλακιά που σκάβουμε για να περιχαρακώσουμε το νερό και να το οδηγήσουμε εκεί που θέλουμε. Αυτά για να γίνουν θέλουν δουλειά, οι περισσότεροι τα απαξιώνουν είτε γιατί δεν ξέρουν πως να τα κάνουν είτε γιατί δεν έχουν όρεξη. Άλλοι, όπως ο συνάδελφος Ευκλείδης, περιμένουν με τα χρόνια να αυτοδιορθωθεί ή να συμβάλουμε ελάχιστα και εμείς.
    Το τι είδους “επαναφορά” θέλει ο καθένας μας είναι συζητήσιμο και αποδεκτό, αυτό που δεν είναι συζητήσιμο είναι το τι πρέπει να κάνει ένας σκύλος για να πούμε πως κάνει σωστή επαναφορά.

    Τι θα έκανα στην θέση σου; Κατ’ αρχήν την σύσφιξη των σχέσεων που σοφά παρατήρησε ο Κος Ευκλείδης. Δεδομένου πως ο σκύλος έχει καλά τα υπόλοιπα κυνηγητικά στοιχεία/προσόντα δεν θα ήθελα να τα διαταράξω καθόλου, έτσι θα άφηνα κατά μέρος την όποια σκέψη ή υπόδειξη χρήσεως e-collar ή άλλης μορφής βίας. Θα ζητούσα πληροφορίες και οδηγίες για τον τρόπο και την μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε από τον άνθρωπο που το εκπαίδευσε και θα έκανα μία ταχύρυθμη επανάληψη των ασκήσεων βασικής υπακοής και του απόρτ με ομοίωμα και όχι θήραμα. Αφού πετύχαινα 10 στα 10 επαναφορά στο χέρι, τότε θα χρησιμοποιούσα ένα μικρό θήραμα, κατεψυγμένο μεν αλλά στεγνό και ελαφρά ξεπαγωμένο εξωτερικά, σε επιτυχή απόρτ θα προχωρούσα και με φρέσκο, ήδη σκοτωμένο, θήραμα. Όλα αυτά, στην αρχή σε ελεγχόμενο χώρο και μετά στην ύπαιθρο. Αν όλα κυλούσαν ομαλά θα τον πήγαινα στο κυνήγι για απόρτ, έχοντας την προσοχή μου για την τήρηση όλων των φάσεων. Θα προτιμούσα να μην κυνηγήσω για ένα 15θήμερο παρά να τα κάνω βιαστικά γιατί “τα ξαναθυμήθηκε αμέσως”.

    Υ.Γ.1 Μπορεί να συμβεί να καταπιούν κάποιο θήραμα είτε γιατί είχε καταστραφεί από την ντουφεκιά, είτε γιατί κυνηγούν συνήθως μεγαλύτερα θηράματα, το ξέρουμε και το περιμένουμε πως θα συμβεί κάποτε και στον δικό μας σκύλο, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν θα τον διορθώσουμε. Χωρίς, μεν, να μεγαλοποιούμε το θέμα, αλλά θα διορθώσουμε δε.

    Υ.Γ.2 Όλοι οι σκύλοι έχουν δύο περιόδους στην ζωή τους που αλλάζουν συμπεριφορά ως προς την ανεξαρτησία τους και την υπακοή τους. Η πρώτη είναι κατά την εφηβεία που η άρνηση συνεργασίας έχει περισσότερο την μορφή “δεν καταλαβαίνω τι μου ζητάς” και η δεύτερη κατά την ενηλικίωση όπου η “άρνηση” θα φανεί στο πιο ευάλωτο σημείο, άλλων σκύλων στο απόρτ, άλλων στην έρευνα όπου “παίρνουν το καπελάκι τους και την κάνουν” και άλλων σε συμπεριφορές με άλλους σκύλους κλπ. κλπ. Εκεί ακούμε συχνά: “Μα μέχρι τώρα το έκανε, τι έπαθε ξαφνικά;” Έπαθε… πως δεν ήταν σωστά ή πλήρως εκπαιδευμένος και αποφάσισε να “εκμεταλλευτεί” τις δυνάμεις του προς ιδίαν τέρψην.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    12/03/2004
    Αρ. μηνυμάτων:
    5016
    MICHEL123GR στις #464466

    ως συμπέρασμα βλέπω ότι θα ξαναχρειαστεί εκπαίδευση με το απορτ η φέρτο κτλ.
    εγώ χρησιμοποιούσα και το ¨κάτω¨ ώστε να μην μου απομακρύνεται ως λύση έκτακτης ανάγκης!
    όπως λέει και ο κ. Γιάννης πρεπει να διορθώσουμε το ελάττωμά που παρατηρούμε.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    19/11/2012
    Αρ. μηνυμάτων:
    21
    betor255 στις #464475

    Πως γίνετε η διόρθωση που μνημονεύεται παραπάνω;
    με δέσιμο στο λουρί και την εντολή κάτω αρκεί και για πόση ώρα;
    υπάρχουν άλλοι τρόποι για την διόρθωση μιας εντολής;

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    20/05/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    4107
    Kalliston Hellas στις #464496

    Για κάθε κακώς εκτελεσμένη εντολή ή κακή συμπεριφορά του σκύλου, υπάρχουν δεκάδες τρόποι για διόρθωση. Επιτυχημένος εκπαιδευτής είναι αυτός που επιλέγει την καταλληλότερη για την περίσταση, επιτυγχάνοντας 3 πράγματα: 1) Nα εκτελεστεί σωστά και άμεσα. 2) Να εκτελείται για πάντα, και 3) Με την λιγότερη πίεση ή αλλιώς “φθορά” των άλλων ικανοτήτων του σκύλου.
    Στο θέμα του απόρτ μπορεί να γίνουν δεκάδες λάθη, μερικά είναι σοβαρά και μερικά επουσιώδη αλλά αν δεν κάνουμε άμεσα διόρθωση, δίνουν την ευκαιρία στον σκύλο, να αρχίσει τις “ζαβολιές”. Μερικά παραδείγματα: Το πότε και πως θα φύγει ο σκύλος για να απορτάρει, αν θα ακολουθήσει τον συντομότερο δρόμο, αν θα έχει εντοπίσει το σημείο πτώσης, αν θα ακολουθεί τις υποδείξεις μας για αλλαγή κατευθύνσεων, αν θα αποσπαστεί η προσοχή του από άλλα πράγματα, αν θα κρατά το θήραμα σωστά στο στόμα του, αν επιστρέφει σύντομα, αν μας το φέρει στο χέρι. Για το κάθε λάθος θα επιλέξουμε μία από τις διορθώσεις που αρμόζουν στην περίσταση και στην ιδιοσυγκρασία του σκύλου.
    Ας πάρουμε δυο περιπτώσεις λαθών.
    Α) Ο σκύλος έφυγε για απόρτ χωρίς να του δώσουμε εντολή. Το θεωρείται υπερβολή; Κατ’ αρχήν είναι πολύ χρήσιμο σε καρτέρια (πολλές φυλές δεικτών ενδείκνυται να συνοδεύουν σε καρτέρια ειδικά υδροβίων και φασιών). Συμβάλει επίσης και στην ψυχολογία του σκύλου για να επαναφέρει στο χέρι μας. Αντιλαμβάνεται πως είναι υπό έλεγχο πριν καν αρχίσει η επαναφορά.
    Φεύγει λοιπόν χωρίς εντολή:
    Διόρθωση, μέθοδος 1η : Σφυρίζουμε ή λέμε την εντολή «Στόπ» ή «Κάτσε» ή «Κάτω» ότι εκτελεί πιο άμεσα. Τον πιάνουμε από το περιλαίμιο ή από το δέρμα του αυχένα και μαλακά τον βάζουμε στο “Κάτσε” εκεί ακριβώς που βρισκόταν πριν φύγει. Τον κρατάμε στο “κάτσε” για 3-4 λεπτά και ΔΕΝ του επιτρέπουμε να κάνει αυτός το απόρτ αλλά, επιδεικτικά, το κάνουμε μόνοι μας. Επιστρέφουμε δίπλα στον σκύλο. Πετάμε το θήραμα σε 5-6μ, μετράμε μέχρι το 12 και του δίνουμε εντολή επαναφοράς.
    Διόρθωση, μέθοδος 2η : Κλείνουμε τον δρόμο του σκύλου λέγοντας ΜΗ, κάνουμε όλα τα άλλα.
    Διόρθωση, μέθοδος 3η: Λέμε ΜΗ και με μία σφεντόνα ρίχνουμε σκάγια στα καπούλια του σκύλου, χρησιμοποιώντας και άλλες εντολές που πιθανόν γνωρίζει όπως «Κάτσε» ή «Κάτω» ή «στοπ”» κλπ … συν όλα τα προαναφερθέντα.
    Διόρθωση, μέθοδος 4η , 5η …
    Διόρθωση, μέθοδος 12η : χρησιμοποιούμε το e-collar με πολύ χαμηλή ένταση (παρακίνησης) σαν να λέμε στον σκύλο: “έεεπ, που πας, έλα πίσω”. Συν τα υπόλοιπα.
    Διόρθωση, μέθοδος 13η : χρησιμοποιούμε το e-collar σε μεγάλη ένταση σαν να λέμε στο σκύλο «πάρτα ρε κωλόσκυλο» εγώ ρε που σε ταΐζω κλπ κλπ, έτσι που σίγουρα εμείς θα ηρεμήσουμε, θα μας φύγει το άχτι, αλλά ο σκύλος δεν ξέρω αν θα ξαναδεί πουλί να πέφτει και δεν θα τρέχει προς το αυτοκίνητο για να γλυτώσει.
    Β) Ο Σκύλος επιστρέφει με το θήραμα στο στόμα, αρχίζει να κόβει ταχύτητα, 5μ πριν έρθει σταματάει, αφήνει το θήραμα, κοιτάει αριστερά δεξιά κάθετε δίπλα και μας περιμένει ή φεύγει . Θα πρέπει να μας προβληματίσει το ΓΙΑΤΙ; Τι έχει αλλάξει; Τι δεν κάνουμε όπως στα αρχικά απόρτ, πως είναι οι σχέσεις μας, μήπως τραβάγαμε απότομα το θήραμα; Μήπως πιέζαμε συνεχώς τον ουρανίσκο ή τσιμπούσαμε τα χείλη για να μας το αφήνει; Μήπως τον αποπαίρναμε γιατί το άφηνε κάτω; Μέχρι να βρούμε την αιτία και να την διορθώσουμε θα κάνουμε τις διορθώσεις της στιγμής.
    Διόρθωση, μέθοδος 1η: Μόλις αντιληφθούμε πως ο σκύλος κόβει ταχύτητα ή αλλάζει πορεία, χρησιμοποιούμε την εντολή με σφυρίχτρα ή/και σινιάλα ή/και λεκτικά ΕΛΑ με έντονο ρυθμό έτσι που να τον παρακινήσει να επιταχύνει και να βγάλει από το μυαλό του κάθε «ζαβολιά». Αντί να τον πλησιάζουμε (το συνηθέστερο λάθος) απομακρυνόμαστε (πισωπατώντας ή κάνοντας μεταβολή, αργά ή γρήγορα ανάλογα με τις περιπτώσεις). Έστω και 1μ. να σταματήσει εμπρός μας, οφείλουμε να πισωπατήσουμε ένα δυο μέτρα λέγοντας φέρτο και χτυπώντας με τις παλάμες τα γόνατα μας. Αν προλάβει και το αφήσει κάτω, δεν το πιάνουμε αλλά το απογειώνουμε για ένα περίπου μέτρο με το πόδι μας, προτρέποντας να μας το φέρει.
    Διόρθωση, μέθοδος 2η: Μόλις ο σκύλος κόψει ταχύτητα ή αρχίσει να λοξοδρομεί δίνουμε όποια εντολή είμαστε σίγουροι πως θα εκτελέσει από τις “Στόπ” ή “Κάτσε” ή «Κάτω», αφού τον ακινητοποιήσουμε επαναλαμβάνουμε το «Κράτα». Επαναλαμβάνουμε την εντολή «Φέρτο» και αν χρειάζεται ενισχυμένη με την εντολή «Έλα»… τα ίδια.
    Διόρθωση, μέθοδος 3η: Όπως το προηγούμενο σενάριο μέχρι εκεί που τον έχουμε ακινητοποιήσει. Πηγαίνουμε ήρεμα και σταθερά στην θέση του, αν κρατάει ακόμη το θήραμα (αν όχι το βάζουμε στο στόμα του με την ανάλογη μέθοδο) του βάζουμε τον οδηγό και πηγαίνουμε περπατώντας δίπλα δίπλα στην αρχική μας θέση, γυρνάμε έτσι που να τον βλέπουμε και δίνουμε την εντολή «Φέρτο», επαινούμε. Πετάμε το θήραμα σε 5-6μ, μετράμε μέχρι το 12 και του δίνουμε εντολή επαναφοράς αφήνοντας τον οδηγό να κρέμεται.
    Διόρθωση, μέθοδος 4η….12η
    Διόρθωση, μέθοδος 13η : Μόλις δούμε πως κόβει ταχύτητα ή λοξοδρομεί πιέζουμε το κουμπάκι του e-collar ταπ-ταπ-ταπ-ταπ (στην χαμηλή ένταση υποκίνησης) μέχρι να ξαναβρεί τον ρυθμό του και τον δρόμο προς εμάς.
    Όλα αυτά είναι απλά παραδείγματα, υπάρχουν πολλά σενάρια και πολλοί χαρακτήρες σκύλων χρησιμοποιήστε ότι ταιριάζει στον σκύλο σας ή ότι χρησιμοποιούσε ο αρχικός εκπαιδευτής του.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    15/01/2012
    Αρ. μηνυμάτων:
    146
    BAIKALAS στις #483331

    Καλησπέρα σας,

    Η κοκκερίνα μου{Stefie} που ειναι πλέον 12 μηνών σε εκπαιδευτικό με απόρτ σε τσίχλα στον τόπο κυνηγίου με ανταμοιβή φυσικά τα πήγε καλά.Οταν γύρισα στο σπίτι εθαψα την τσίχλα στον κήπο .Μετα απο δύο ημέρες η γυναικα μου εκανε τηλ.στην δουλειά μου και μου ειπε οτι η Stefie ξέθαψε την τσίχλα και την εφαγε μη μπορώντας να της την πάρουν απο το στόμα.Υπάρχει περίπτωση απο εδω και στο εξής να τις τρώει???

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    20/05/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    4107
    Kalliston Hellas στις #483362

    Το λάθος είναι 100% δικό σου. Το θαμμένο θήραμα σημαίνει για τον σκύλο τροφή.  Η τροφή των σαρκοφάγων στην φύση θάβεται όταν περισσεύει για να καταναλωθεί άλλη φορά ή για να σιτέψει και να γίνει μαλακότερη. Εσύ της ξύπνησες αυτό το ένστικτο.

    Αν κάνεις δυο – τρία απόρτ με ντάμυ και με όλους τους τύπους, και αμέσως μετά πετάξεις μία τσίχλα σε απόσταση 2-4 μέτρων και της ζητήσεις να απορτάρει, πιστεύω πως θα το κάνει σωστά. Αύξησε την επόμενη ημέρα λίγο την απόσταση, το ίδιο και την μεθεπομένη.

    Οι Σπανιελο -Ριτριβεράδες δημιουργήσαμε μια νέα ομάδα με δικό μας φόρουμ. Στην μπάρα σου όλο δεξιά θα δεις “Ομάδες” πίεσε το, κάνε αίτημα αποδοχής και μόλις το δω θα σε εισάγω.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    25/09/2014
    Αρ. μηνυμάτων:
    424
    Overlord στις #483630

    Καλησπέρα Κε Γιάννη!

    Έχω ένα θυληκό egagneul μόλις 3 μηνών. Έχουμε αρχίσει το περπάτημα “ΜΑΖΙ” και το “ΣΤΑΣΟΥ” …..και δειλά δειλά…..βάζω που και που το “ΚΑΤΣΕ” μαζί με το “ΜΕΙΝΕ” κυρίως την ώρα του φαγητού.

    Πιστεύετε ότι μπορούμε να δουλέψουμε λίγο και το απόρτ με μπαλάκι ή είναι νωρίς ακόμα?

    Ευχαριστώ…

     

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    20/05/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    4107
    Kalliston Hellas στις #483697

    Εφόσον έχεις κοινοποιήσει και εδώ το π.μ. που έλαβα πιστεύω πως θα είναι καλύτερα για ενημέρωση όλων να καταχωρήσω και την απάντηση μου:

    Το ΜΕΙΝΕ πρέπει να διδάσκεται αφού ολοκληρωθεί το ΚΑΤΣΕ, είναι ουτοπία η παράλληλη εκμάθηση. Το ΑΠΟΡΤ σαν παιχνίδι (χωρίς εντολές ΕΛΑ, ΦΕΡΤΟ, ΑΠΟΡΤ κλπ) μπορεί να αρχίσει οποιαδήποτε στιγμή, αρκεί η κουτάβα να έχει διάθεση για παιχνίδι και συνεργασία.

    Στην ερώτηση στο δεύτερο π.μ. που έλαβα που ήταν:

    Ναι, η κουτάβα έχει όρεξη και διάθεση για παιχνίδι ενώ δείχνει έντονα την διεκδίκηση στο μπαλάκι….γρυλίζει….γαβγίζει…κτλ. Για να μην σας κουράζω….οι εντολές στο ΑΠΟΡΤ…πότε μπορούν να ξεκινήσουν…αν τώρα μείνουμε μόνο στο παιχνίδι χωρίς εντολές?

    Η απάντηση μου είναι: 

    Όταν η σχέση μας με το κουτάβι είναι τέτοια που θέλει να παίζει μαζί μας και όχι μόνο του και φυσικά, όταν η βασική εκπαίδευση είναι σε επίπεδο που μπορεί να κοντρολάρει το κουτάβι. Η εντολή ΕΛΑ, είναι πολύ σημαντική στο να κατευθύνει το κουτάβι σε εμάς. Το ΚΑΤΣΕ επίσης μπορεί να προλάβει ανεπιθύμητα προσπεράσματα ή κύκλους.

    Αν το φυσικό απόρτ δεν είναι ικανοποιητικό σταματάμε τα παιχνίδια και περιμένουμε να γίνει 6-8 μηνών για να προχωρήσουμε πλέον στην κανονική εκμάθηση του απόρτ.

    Πρέπει να κάνουμε έναν διαχωρισμό μεταξύ της μεγάλης επιθυμίας για να παίζει με το μπαλάκι και της διεκδίκησης που είναι ανεπιθύμητη. Με τον όρο «διεκδικεί» εννοούμε πως το κουτάβι θεωρεί το «αντικείμενο» δικό του και μάλιστα δεν επιτρέπει σε άλλον να το πάρει. Με αυτή την λογική δεν πρόκειται ποτέ να μας το φέρει. Διακόψτε τα μαθήματα, να μην έχει το «αντικείμενο» στη διάθεση της συνεχώς, ορίστε την θέση σας, αναπτύξτε καλή σχέση, παίρνετε και δίνεται το φαγητό του κατά την βούληση σας.

    Υ.Γ.

    Ο Ν. Αυγερινός (εξαίρετος κατά την γνώμη μου εκπαιδευτής) έχει διατυπώσει την θεωρία πως το μπαλάκι ως «αντικείμενο» δεν ενδείκνυται γιατί λόγω μεγέθους και σχήματος προτρέπει τον σκύλο στο «σκληρό δόντι».

    Η άποψη μου είναι πως εκατομμύρια σκύλων έχουν παίξει και έχουν αρχίσει την εκπαίδευση τους με μπαλάκια του τένις, ο λόγος είναι πως οτιδήποτε τσουλάει προκαλεί το κυνηγητικό ένστικτο (ακόμη και σε φυλές σκύλων συντροφιάς) οπότε μας βοηθά στο να το πιάσει ο σκύλος, πράγμα που είναι το κυριότερο κομμάτι της επαναφοράς. Μετά από τα πρώτα μαθήματα, όλοι οι εκπαιδευτές και γνώστες ιδιοκτήτες περνούν στα ντάμμυς (ομοιόματα) που είναι σαν τσουβαλάκια με ένα κορδονάκι για να το στέλνουν όπου ακριβώς  επιθυμούν χωρίς να τσουλά.

    Η αλήθεια είναι πως σε κουτάβια που έχουν υπερβολικό πάθος στο να κυνηγήσουν το μπαλάκι, το τσούλημα τους προκαλεί υπέρμετρη νευρικότητα, φυσικά θα το αντικαταστήσουμε άμεσα με τα συνήθη ντάμμυς. Μη κάνετε υπερβολές, μείνετε στα μικρά μεγέθη και βάρη. Όσο βαρύτερο ντάμμυ τόσο πιο σφιχτά θα αναγκαστεί να το κρατά για να το μεταφέρει.

Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 1 έως 15 (από 15 συνολικά)
Απευθείας μετάβαση στη σελίδα:

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων