springel spaniel εκπαίδευση για την ανάγκη του

Επισκόπηση 12 δημοσιεύσεων - 1 έως 12 (από 12 συνολικά)
Απευθείας μετάβαση στη σελίδα:
  • Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    01/12/2016
    Αρ. μηνυμάτων:
    6
    Γιωργος Γεωργιου στις #501766

    παιδιά καλησπέρα…είμαι καινούριος στο forum… απέκτησα πριν από περίπου 3 βδομάδες ένα πούππη springel spaniel και το έχω στο σπίτι…ακόμη δεν έχει μάθει πως να κάνει την ανάγκη του έξω..θα ήθελα λοιπόν τις συμβουλές σας…το κουταβάκι τώρα είναι 2 μηνών και 10 ημερών


    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    07/10/2012
    Αρ. μηνυμάτων:
    2625
    berket στις #501793

    Καλημέρα Γιώργο ,καλωσόρισες στην παρέα !!Το κουτάβι σου είναι μικρό ακόμα και θέλει λίγο χρόνο για να μάθει κάποιες συνήθειες και ειδικά τις δικές σου!Κατ αρχήν πρέπει να τσεκάρεις πότε συνηθίζει να τα κάνει [μετά από κάθε γεύμα συνήθως] και να το βγάζεις , λέγοντας του τι θες να κάνει !Όταν λοιπόν πετύχεις μία συγκυρία το επιβραβεύεις και με τις επαναλήψεις  θα καταφέρεις πολλά! Επίσης οι πάνες υποστρωμάτων ,σε μία γωνία του σπιτιού ,εκεί που έχεις τσεκάρει ότι κάνει συνήθως τις ανάγκες του,θα σε σώσει  τις δύσκολες ώρες ! Ακούμπησε στα τσίσα του την πάνω [αποροφητική επιφάνεια]για να πάρει τη μυρωδιά και όταν επιλέξει να τα κάνει εκεί επιβραβεύεις  πάντα!!όταν έχεις κάνει όλα αυτά και το σκυλάκι σου επιμένει να τα κάνει όπου λάχει ,το μαλώνεις δείχνοντας του αυτό που έκανε και το πάς αμέσως εκεί που θες να τα κάνει[ πάνα,μπαλκόνι, αυλή κ.ο.κ] λέγοντας του εκεί να τα κάνει με ήπιο τόνο και μπράβο! Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι ,αλλά αυτούς που ανάφερα ακολουθώ πάντα και πιάνουν πάντα! Καλορίζικο λοιπόν και καλή υπομονή και επιμονή!! :good:

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    20/05/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    4107
    Kalliston Hellas στις #501810

     

    Καλωσόρισες στο φόρουμ.

    Θα πρέπει να γνωρίζεις πως οι σφιγκτήρες μύες του σκύλου, μέχρι την ηλικία των 4 περίπου μηνών,  δεν ελέγχονται συνειδητά  αλλά λειτουργούν αντανακλαστικά, δηλαδή όποτε υπάρχει πίεση. Άρα το πρώτο που θα φροντίσεις είναι η συχνή επίσκεψη στο χώρο που έχεις επιλέξει να λερώνει. Το πόσο συχνά, εξαρτάτε από τον κάθε άτομο. Θα γνωρίζεις ήδη πόσες φορές ουρεί και πόσες αφοδεύει, ένας μέσος όρος είναι το 2ωρο. Και όπως προαναφέρθηκε, μόλις ξυπνήσει , μετά τα γεύματα και μετά από τρέξιμο ή έντονο παιχνίδι.

    Θα πρέπει να γνωρίζεις ακόμη, πως οι σκύλοι για να συνδέσουν την επιβράβευση ή την αποδοκιμασία για μια πράξη τους δεν θα πρέπει να απέχουν  περισσότερο από 1-2 δευτερόλεπτα.  Άρα εκ των υστέρων τιμωρίες ή  επιπλήξεις δείχνοντας το «ατύχημα» δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα, πλην, να σε θεωρήσει το κουτάβι άδικο ή τρελό.

     

    Η αγωγή τουαλέτας έχει 2 σκέλη.

    1) Το πρώτο σκέλος αφορά τον χώρο που απαγορεύεται.

    α) Αν δεν είσαι παρόν την στιγμή που λερώνει αγνόησε παντελώς το γεγονός. Μη δείξεις ούτε καν την απογοήτευσή σου, μη θυμώσεις, μη το μαλώσεις και φυσικά μη τιμωρήσεις με οποιοδήποτε τρόπο. Η ενασχόληση σου με την πράξη του, ακόμη και η τιμωρία, ακόμη και το καθάρισμα παρουσία του, είναι μία μορφή συνύπαρξης/απασχόλησης με το κουτάβι, πράγμα που το επιδιώκει. Απομάκρυνε το από τον χώρο, καθάρισε με υλικά που δεν αφήνουν τη μυρωδιά ουρίας (Χλωρίνη) και μετά ξαναφέρε το στο χώρο του.

    β) Αν είσαι τυχερός και είσαι παρόν την στιγμή που “τα κάνει” πες ένα έντονο ΜΗ, τρέξε και σήκωσε το αμέσως στον αέρα πριν τελειώσει, πήγαινε το στο χώρο που επιτρέπεται. Όσο προχωράς μπορείς να του μιλάς υποτιμητικά, αυτό θα συμβάλει στο να καταλάβει πως δεν είσαι ευχαριστημένος μαζί του λόγω της συγκεκριμένης πράξης του.

    γ)  Η εκπαίδευση με τη μέθοδο του κλουβιού. Αν λείπεις αρκετές ώρες από το σπίτι ή το βράδυ, μπορείς να περιορίζεις το κουτάβι σε ένα ευρύχωρο κλουβί / σπιτάκι. Τα κουτάβια δεν λερώνουν στο χώρο που κοιμούνται αλλά θα πρέπει να παραμένει σε αυτόν αυξάνοντας τον χρόνο σταδιακά., όχι πάντως περισσότερο από 5-6 ώρες. Μόλις επιστρέψεις σπίτι σου θα πρέπει να το πάρεις αγκαλιά και να το πας κατ’ ευθείαν στον επιτρεπόμενο χώρο.

    δ)  Η εκπαίδευση με τις εφημερίδες ή απορροφητικές  πάνες.  Αν λείπεις πάρα πολλές ώρες είναι επόμενο πως πρέπει να καθορίσεις ένα χώρο μέσα στο σπίτι για να λερώνει. Στον χώρο αυτό, αν δεν είναι μικρός όπως ένα WC,  θα βάλεις ένα «πάρκο κουταβιών» τουλάχιστον 1,5Χ1,5μ. που θα το στρώσεις με εφημερίδες ή πάνες. Επέλεξε ένα χώρο που το κουτάβι δεν θα αισθάνεται σαν εγκαταλελειμμένο, να τοποθετείς  πάνω – πάνω μια ήδη λερωμένη εφημερίδα που θα προκαλεί το κουτάβι να λερώσει στο ίδιο σημείο. Θα βάζεις το κουτάβι εκεί μέχρι να λερώσει. <span style=”font-size: 14.0pt;”>Σιγά σιγά να περιορίζεις τις εφημερίδες μέχρι να αρκούν 2-3 φύλλα. </span>

    2) Το δεύτερο σκέλος αφορά τον χώρο που επιτρέπεται.

    Στις περιπτώσεις α,β και γ μεταφέρουμε αγκαλιά το κουτάβι μέχρι τον χώρο που θέλουμε να χρησιμοποιεί για τουαλέτα του, στη βεράντα, στο δρόμο ή καλύτερα σε ένα οικόπεδο.

     

    Εκεί θα περιμένεις μέχρι να λερώσει χωρίς να πηγαίνεις βόλτα γιατί το κουτάβι θα απορροφηθεί με τα διάφορα που συμβαίνουν γύρο του και τις μυρωδιές και υπάρχει πιθανότητα να λερώσει μόλις γυρίσεις σπίτι.

    Όταν λερώσει στο κατάλληλο σημείο θα το επιβραβεύσεις με λιχουδιά, πολλά χάδια και επιφωνήματα. Μπορείς, όσο «τα κάνει» να λες μία λέξη ανάμεσα στα μπράβο π.χ. Τσίσα ή λέρωσε ή τέλειωνε. Θα διαπιστώσεις πως μετά από καιρό όταν λες την λέξη κλειδί θα λερώνει αμέσως.

    Το δικό μου κουτάβι Κόκερ είναι δυόμιση μηνών, το έφερα από την Φινλανδία προ 12ημερών και ήδη λερώνει στην αυλή με την εντολή «Τώρα». Αλλά, αν και το βγάζω τελευταία φορά το βράδυ κατά τις 12 μέχρι το πρωί έχει αφοδεύσει και ίσως και ουρήσει. Το αγνοώ.

    Καλή επιτυχία με πολύ υπομονή

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    01/12/2016
    Αρ. μηνυμάτων:
    6
    Γιωργος Γεωργιου στις #501811

    καλησπέρα…σας ευχάριστο πολύ και τους δυο για τις πολύτιμες συμβουλές σας..τα είχα ήδη εφαρμόσει αυτά από ερευνα στο διαδίκτυο αλλα και πάλι το κουτάβι κάνει τα τσίσα του όπου βρει…στη πάνα στοχεύει κάποιες φορες αλλα πιστεύω ότι είναι επειδή βάζο τις panes εκεί που ξέρω συνήθως ότι θα κάνει και όχι επειδή μυρίζει κάτω…δυστυχώς λοιπό αρκετές ώρες από το σπίτι και δεν μπορώ να το “ελεξο”…κα το βραδυ κοιμάμαι γρήγορα και τι βάζο νωρίς για ύπνο και κάθε μέρα ξυπνάει από τις 5 και γαβγίζει i κλαίει…είδα όλα σας τα video κύριε γιάννη και μου έχουν κάνει παρα πολύ καλο στο θέμα εκπαίδευσης και προσπαθώ να εφαρμόζω όλα όσα λέτε στο video..πρώτη φορα επιχειρώ να μεγαλώσω και να εκπαιδεύσω ένα κουτάβι…ελπίζω να τα παο καλά και στο θέμα υπακοής allla και στο θέμα εκπαίδευσης κυνηγιού… σας ευχάριστο και πάλι

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    20/05/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    4107
    Kalliston Hellas στις #501813

    Χαίρομαι που σας βοηθούν τα βιντεάκια μου, είναι γεγονός πως ο πρώτος σκύλος μας δυσκολεύει περισσότερο. Υπομονή και επιμονή και σιγά σιγά όλα θα γίνουν. Ο επόμενος σκύλος θα είναι πιο ωφελημένος.

    Όσο για το θέμα που αναφέρεις για το που βάζεις τις πάνες και που στοχεύει σου έχω αναφέρει την λύση. Το πάρκο.

    Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, ακόμη και οι Κύπριοι, δεν είναι ανάγκη να μας βγάζετε τα μάτια προκειμένου να σας πούμε τη γνώμη μας.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    01/12/2016
    Αρ. μηνυμάτων:
    6
    Γιωργος Γεωργιου στις #501823

    καλημερα σας …συγνωμη κ Γιαννη για τουσ αγγλικους χαρακτηρες αλλα δεν ειμαι καλος στην ορθογραφια και γιαυτο εγραφα με αγγλικα  :unsure: …λιπον σημερα ειχα ενα πολυ μεγαλο προβλημα ..πιγα για προτη φορα μαζι μου στο κυνιγη τσιχλας την Αελια(το σκυλακι) και το προτο πουλι που επιασε το εφαγε..την ετρεχα 15 λεπτα να τησ το παρο και μεχρι να τα καταφερο το ειχε καταβροχθηση…τι να κανω?ειναι η πρωτη φορα που ειδε πουλι…το ξερω οτι ειναι νωρης  που την πιρα μαζι μου αλλα δυστιχος δεν εχω αλλη επιλογη επιδη οταν την αφινο σπιτι κλεει και γαβγιζη σινεχος και η γηνεκα μου μου ειπε η θα την περνης μαζη σου η θα την δοσης.. συγγνωμη για την ορθογραφια   🙂

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    20/05/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    4107
    Kalliston Hellas στις #501826

    Μη στεναχωριέσαι για την ορθογραφία, αρκεί να καταλαβαίνουμε.

    Όσο για το κουτάβι… Τι να πω; Το απόλυτο χάος. Νομίζω πως δεν είναι κατάλληλες οι συνθήκες για να έχεις σκύλο. Πρώτα μαθαίνουμε να οδηγούμε αεροπλάνο και μετά το πιλοτάρουμε

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    01/12/2016
    Αρ. μηνυμάτων:
    6
    Γιωργος Γεωργιου στις #501831

    καλησπερα σας …οντος αλλα δεν μπορο να τι δοσο γιατη εχο δεθει μαζι της και δεν θελω να την παρει καποιος ο οποιος δεν θα την προσεχει οσο εγω…αρα δεν εχοθμε λισι για το προβλημα ποθ εφαγε το πουλακι?ειναι τελιοτικο?προκιμενου να διορθοθη το προβλημα θα θισιαζα τη φετηνη χρονια στο κυνιγη

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    20/05/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    4107
    Kalliston Hellas στις #501852

     

    Η σωστή ιδιοκτησία σκύλου απαιτεί γνώσεις και κατάλληλες συνθήκες, αν ο σκύλος δεν είναι επιθυμητός στο σπίτι οι συζητήσεις πρέπει να αρχίσουν από εκεί.

    Πρέπει ο σκύλος να κοινωνικοποιηθεί σωστά να εκπαιδευτεί για την συμπεριφορά του σαν συγκάτοικος, σαν πολίτης και μετά σαν κυνηγόσκυλο. Δεν διορθώνονται τα προβλήματα με μαγικά ραβδάκια. “Μου έκανε αυτό, τι να κάνω για να μη το ξανακάνει”. Σου γράψαμε τις λύσεις για την τουαλέτα (όχι μία αλλά πολλές) και αντί να προσπαθήσεις να τις δοκιμάσεις με τον σωστό τρόπο, επανέρχεσαι με την αναφορά του ιδίου προβλήματος επιδιώκοντας να μάθεις τη μέθοδο του κουμπιού, να πατήσεις δηλαδή ένα κουμπί και να φτιαχτεί το πρόβλημα του σκύλου. Απαιτείται σωστή αντιμετώπιση και χρόνος, πολλές προσπάθειες.  Απαιτούνται γνώσεις και ώρες για σοβαρή δουλειά.

    Τώρα για το θέμα που έφαγε την τσίχλα και μάλιστα το κυνηγούσες για ένα τέταρτο. Δεν το χωράει ο νους μου…

    Δεν είναι δυνατόν να κάνεις ένα τεράστιο λάθος όταν εκ των προτέρων γνωρίζεις πως δεν πρέπει να το κάνεις. Η δικαιολογία (για την απειλή της συζύγους σου) είναι παιδιάστικη. Ή δεν πας για κυνήγι μέχρι να μάθει το κουτάβι να μένει χωρίς εσένα ή το πας κάπου που ξέρουν να του συμπεριφερθούν π.χ. σε ένα φίλο σου ή ένα ξενώνα και πήγαινε όπου θέλεις.

    Γιώργο, τα δικά μου τα Σπρίνγκερ δεν πηγαίνουν σε κυνηγότοπο πριν τελειώσουν την εκπαίδευση, δηλαδή 10 μηνών με ενός έτους.

    Το ότι έφαγε μια τσίχλα δεν σημαίνει πως αν ακολουθήσεις μια σωστή εκπαίδευση από το Α έως το Ω θα το ξανακάνει, αρκεί να μην είναι από κακή εκτροφή και το έχει στα γονίδια του. Αυτή η εκπαίδευση θέλει 6-7 μήνες για να ολοκληρωθεί από έναν ιδιοκτήτη με επαρκείς γνώσεις. Αν δεν έχεις τον χρόνο καλύτερα να απευθυνθείς σε έναν επαγγελματία εκπαιδευτή. Το πως πηγαίνεις από το Α στο Ω δεν γίνεται με ερωταπαντήσεις, πάρε το βιβλίο του Χρ. Νικολαράκου “Η εκπαίδευση του κυνηγητικού σκύλου” και διάβασε το με προσοχή, όπου συναντάς δυσκολία ή έχεις απορία ρώτα μας. Όπως καταλαβαίνεις εδώ δεν μπορεί να γραφτεί ένα ολόκληρο βιβλίο.

     

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    01/12/2016
    Αρ. μηνυμάτων:
    6
    Γιωργος Γεωργιου στις #501855

    ευχαριστο κιριε γιαννι…μιπος γνωριζης απο που μπορο να προμιθευτο αφτο το βιβλιο?επειδι ειμαι απο κυπρο..δεν θα πιγενο κυνιγη μεχρη να τα καταφερο… ευχαριστο και παλι

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    20/05/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    4107
    Kalliston Hellas στις #501864

    Μπορείς να το παραγγείλεις στο e-books.gr με 13 περίπου Ε, και θα στο στείλουν με κούριερ. Σου παραθέτω το link

    https://www.ebooks.gr/gr/%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CF%85%CE%BD%CE%B7%CE%B3%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%85-%CF%83%CE%BA%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%85-337443.html

     

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    01/12/2016
    Αρ. μηνυμάτων:
    6
    Γιωργος Γεωργιου στις #501904

    Ευχαριστω κ Γιαννη..εχω παραγγειλει το βιβλιο και θα το περιμενω με ανυπομονεσια..θα τα πουμε οταν θα εχω αποριες…ευχαριστω και παλι

Επισκόπηση 12 δημοσιεύσεων - 1 έως 12 (από 12 συνολικά)
Απευθείας μετάβαση στη σελίδα:

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων