Κιρκίρι (Anas crecca)

0

kirkiriΤάξη: Anseriformes – Χηνόμορφα
Οικογένεια: Anatidae -Νησσίδες
Γένος: Anas – Πάπιες (Αφρόπαπιες)
Είδος: Crecca
Διαστάσεις
Μήκος σώματος: 34-38 cm
Άνοιγμα φτερών: 58 – 64 cm
Βάρος αρσενικού: 163 – 500 gr
Βάρος θηλυκού: 185 – 450 gr

Άλλα ονόματα: Ζαριόνι, Σορσορόλι, Παπιόνι, Μπέχρο, Γεραντζούλι, Κακανάρι.

Ζει στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη και Ασία, είναι είδος μεταναστευτικό, μετακινείται μετά το τέλος της αναπαραγωγικής περιόδου νοτιότερα στις εύκρατες ζώνες της Ευρώπης και Ασίας και στη Βόρεια και Δυτική Αφρική για να ξεχειμωνιάσει.
Η αναπαραγωγική περίοδος ξεκινάει από τα τέλη Μαρτίου ως μέσα Μαΐου. Προτιμά απομονωμένες μικρές λίμνες, λιμνοθάλασσες, ποταμάκια με χαμηλή ταχύτητα ροής του νερού αλλά και μεγάλα υγροτοπικά συστήματα και κοιλάδες με δασόβια βλάστηση.
Γεννά 8-11 αβγά τα οποία επωάζει μόνο το θηλυκό για 21-23 μέρες.

Είδος παμφάγο. Χρησιμοποιεί διάφορες μεθόδους για να τραφεί που εξαρτώνται από το βιότοπο, την εποχή, την ώρα της ημέρας και το φύλο. Μπορεί να φιλτράρουν τη λάσπη περπατώντας στις όχθες λιμνών ή ποταμών, να κολυμπούν με το κεφάλι βυθισμένο μέσα στο νερό, να επιλέγουν τροφή από την επιφάνεια του νερού, ενώ σπάνια να καταδύονται.

Κυνήγι
Στο καρτέρι πρωί και απόγευμα, κοντά στο νερό, την περιμένουμε καλά κρυμμένοι, κυρίως, κατά τη διάρκεια άσχημων καιρικών συνθηκών, το κυνήγι της είναι δύσκολο και απαιτείται πολύ καλά αντανακλαστικά. Στον κάμπο την αναζητούμε σε μικρά ποτάμια με αρκετή βλάστηση καθώς και στις όχθες μικρών λιμνών. Είναι η μικρότερη αγριόπαπια. Έχει χαρακτηριστικό σχήμα στο κεφάλι, τα δευτερεύοντα πτητικά φτερά (καθρέπτης) στο αρσενικό είναι πράσινα και κάτω απ΄την ουρά είναι κίτρινα. Το θηλυκό θυμίζει μικρογραφία πρασινοκέφαλης έχει όμως πράσινο “καθρέπτη” με μαύρο πλαίσιο. Τα κιρκίρια πετούν συχνά σε μεγάλα πυκνα κοπάδια, και σπάνια σε σχήμα V.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων