ΕΓΓΛΕΖΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ

Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 1 έως 15 (από 80 συνολικά)
Απευθείας μετάβαση στη σελίδα:
  • Ανενεργός
    Ημ. εγγραφής:
    27/10/2008
    Αρ. μηνυμάτων:
    3347
    ALTAIR_LUSSO στις #22494

    Ανοίγω αυτό το θέμα γιατι βρήκα ένα παλιότερο το οποίο έχει κλείσει. Είναι πολλά τα ερωτήματα που δέχομαι κατα καιρούς από φίλους και γνωστούς σχετικά με την τεχνική αυτή και σκέφτηκα ότι μπορούμε να συζητήσουμε απορίες και διάφορα που μας απασχολούν. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον, εκτός από αρχάριους, να μπορούσαμ να αλλάξουμε πληροφορίες και με ανθρώπους έμπειρους σε αυτή την τεχνική.

    Θα παραθέσω παρακάτω πληροφορίες που έχω καταγράψει παλιότερα ώστε να τα έχουμε όλα συγκεντρωμένα. Τα περισσότερα αφορούν ερωτήσεις αρχαρίων που μου είχαν γίνει παλιότερα σε άλλα ψαράδικα forum.

    Πάμε λοιπόν από την αρχή…<b>τι πρέπει να κάνω για να αρχίσω το Εγγλέζικο</b>;

    Ξέρω ότι ίσως είναι αντιδεοντολογικό αλλά εγώ το βρίσκω πολύ πρακτικό για κάποιον που δεν θέλει να χαθεί στην τεράστια πληροφορία που κυκλοφορεί γύρω από κατασκευαστές. Θα ήθελα λοιπόν να ξαναπώ, πως όσα προτείνω πηγάζουν από συμπεράσματα δικής μου ενασχόλησης και εμπειρίας με κριτήριο το μικρότερο δυνατό κόστος με μέγιστη αξιοπιστία. Πάμε λοιπόν…

    1ον) Θα πας μια βόλτα μέχρι τον Πειραιά στο κατάστημα του Σουρή και θα πάρεις ένα καλαμάκι Alcedo, model Pride 2 match fishing 4,20m με action 8-18gr τηλεσκοπικό. Κάποτε το είχα πάρει ένα 50άρικο € και ίσως είναι το πιο τίμιο πράγμα που έχω αγοράσει. Τώρα άντε να έχει γύρω στα 65€.

    2ον) Θα πάρεις ένα μηχανάκι Shimano catana 1000. ( μην σε τρομάζει η φίρμα, το έχουν πολλά μαγαζιά και θα το βρεις γύρω στα 30€).

    3ον) Θα ζητήσεις ένα καρούλι πετονιά 150 ή 300 μέτρα (όχι κόκκινες, κίτρινες κτλ) 18mm διαμέτρου. Πάρε αν βρεις μια της Mikado σε μαύρο κουτάκι με μωβ γράμματα, γύρω στα 6 €.

    4ον) ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΩΡΑ: Θα πάρεις ένα καρουλάκι πετονιά για παράμαλλο Grandmax 16 mm. Κανένα άλλο. Θα το πληρώσεις λίγο ακριβά (γύρω στα 21€ τα 60 μέτρα) αλλά είναι το μόνο πράγμα που πρέπει να είσαι ανοιχτοχέρης.

    5ον) Θα πάρεις ένα σακουλάκι με 10 αγκιστράκια νούμερο 12. Να είναι οπωσδήποτε με λεπτό στέλεχος. Σου προτείνω Mustad Round Bend Match, γύρω στα 2€ το σακουλάκι.

    6ον) Θα πάρεις 2 φελλούς, έναν stick πλαστικό 6 + 2γρ και έναν σε μορφή σταγόνας (αν πεις στον μαγαζάτορα θέλω έναν φελλό για εγγλέζικο, θα σου δείξει) 8+3γρ ή 10+3γρ. Το πρώτο νούμερο αφορά το βάρος του φελλού και το δεύτερο (+χ) αφορά το συνολικό βάρος που πρέπει να προσθέσεις από κάτω ώστε να στέκεται όρθιος και να πλέει κανονικά. Θεωρητικά η σωστή πλεύση μεταφράζεται με το να είναι όρθιος ο φελλός στο νερό και να εξέχει έξω από το νερό μόνο το κόκκινο τμήμα του, το οποίο αφαιρείται και τοποθετείται sialoum για νυχτερινό ψάρεμα. Συνολικό κόστος γύρω στα 6€.

    7ον) Θα χρειαστείς επίσης ένα σακουλάκι με 10 περαστές παραμάνες για εγγλέζικο. Γύρω στο 1,5 €.

    8ον) Θα χρειαστείς έναν βυθομετρητή 5γρ. Είναι ένα κίτρινο πραγματάκι το οποίο πιέζοντας το από κάτω σου επιτρέπει να τοποθετείς το αγκίστρι μέσα ώστε αφήνοντας το αυτό να κρύβεται και να προφυλάσσεται (το αγκίστρι) από σκαλώματα κατά την βυθομέτρηση.

    9ον) Θα χρειαστείς έναν απαγκιστρωτή. ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΓΓΛΕΖΙΚΟ. Θα ζητήσεις έναν λεπτό (συνήθως δίνουν κάτι χοντρούς κόκκινους) άσπρο που θυμίζει στυλό και αν θυμάμαι καλά είναι της technofish. Θα τον καταλάβεις, δεν υπάρχει άλλος άσπρος πλαστικός απλός. Είναι ο πιο καλός απαγκιστρωτής.

    10ον) Θα χρειαστείς νήμα για stop. Θα πας σε ένα μαγαζί που πουλάνε κλωστές για ράψιμο (εγώ τσίμπησα ένα μασουράκι από τα μανταρίσματα της μάνας μου) και θα ζητήσεις χοντρή κλωστή κόκκινη. Να είναι περίπου σαν 25άρα πετονιά χοντρή.

    Φαντάζομαι πως απόχη έχεις, αν δεν έχεις θες και απόχη. Αν με ακούσεις στο θέμα καλαμιού, μοτέρ και παράμαλλου δεν θα το μετανιώσεις. Τώρα βέβαια υπάρχουν και καλάμια με 200 €, το θέμα είναι πόσο αντέχει η τσέπη σου. Εγώ πήρα για αρχάριος αυτό που σου πρότεινα και αν χαλάσει πάλι το ίδιο θα πάρω. Για το εγγλέζικο φίλε μπορώ να σου γράψω ένα μικρό βιβλίο, αλλά όσα και να σου πω πάλι λίγα είναι αν δεν πας να φας τα μούτρα σου μόνος σου. Πολλοί το ξεκινάνε και στο 2ο ψάρεμα το παρατάνε βρίζοντας και σιχτιρίζοντας τα πολύ ψηλά εργαλεία. Αν ξεπεράσεις αυτό το στάδιο, θα το ερωτευθείς και θα αναρωτιέσαι γιατί άφησες τόσα χρόνια να πάνε χαμένα. Από την άλλη δεν σημαίνει ότι παντού θα βγάζεις ψάρια, σε άλλα μέρη δουλεύει, σε άλλα όχι. Εκεί όμως που δουλεύει θα ευχαριστηθεί η ψυχή σου.

    Για δόλωμα θα χρησιμοποιείς μπεκατίνι, αλλά και ότι άλλο δόλωμα θες που να μπορεί να δολωθεί σε αυτά τα αγκιστράκια. Πάμε όμως λίγο στην βυθομέτρηση. Η βυθομέτρηση είναι ένας σημαντικός παράγοντας πάντα σε συνάρτηση με το τι ψάρια στοχεύεις. Αν πας για μελανούρια γιατί ξέρεις ότι το μέρος κρατάει θα δοκιμάσει στα μεσόνερα. Αν πας για σαργούς θα πρέπει να παίξεις 30 με 50 πόντους πάνω από τον βυθό και εδώ είναι που θέλει την μαστοριά της η βυθομέτρηση. Καταρχήν μετακινείς το stopper πάνω στην μάνα σε μια απόσταση που κατά προσέγγιση φαντάζεσαι πως είναι ο βυθός. Ένας έξυπνος τρόπος για να βλέπεις τα μέτρα είναι να χρησιμοποιείς το καλάμι που κρατάς σαν μεζούρα. Αν το καλάμι σου είναι 4,20, τότε από το μοτέρ μέχρι την μύτη είναι περίπου 3,80 και από κει μέχρι το μοτέρ είναι 3,80 χ2 κτλ,κτλ. Ας πούμε ότι βάζουμε το στοπ στα 8 μέτρα. Τοποθετούμε τον βυθομετρητή πάνω στο αγκίστρι και πετάμε την αρματωσιά εκεί που θέλουμε να βυθομετρήσουμε. Περιμένουμε μέχρι ο βυθομέτρητης να φτάσει στον πάτο. Αν ο φελλός μας εξαφανιστεί πάει να πει ότι πρέπει να μετακινήσουμε το στοπ ακόμα πιο πίσω στην μάνα ώστε να μεγαλώσουμε το βάθος. Αν ο φελλός μας δεν βουλιάξει σημαίνει ότι η αρματωσιά ακουμπάει κάτω και θα πρέπει να μειώσουμε το βάθος μετακινώντας το στοπ με κατεύθυνση προς τα μπροστά (την μύτη του καλαμιού). Στο σωστό βάθος είμαστε όταν ο φελλός μας φαίνεται να είναι βουλιαγμένος περίπου 30 πόντους κάτω από την επιφάνεια. Τότε μαζευουμε, βγάζουμε τον απαγκιστρωτή και ξεκινάμε το ψάρεμα. Στην ερώτηση, αν το στόπερ βρίσκει στα δαχτυλίδια η απάντηση είναι ΟΧΙ. Το στοπ είναι ένα τόσο δα μικρό κόκκινο ( για να το βλέπεις) κομπάκι πάνω στην μάνα που δεν βρίσκει στα δακτυλίδια .

    Ένα σημείο που θέλει προσοχή στην καλή βυθομέτρηση είναι το εξής. Όταν ρίχνουμε την αρματωσιά μας μέσα, την ώρα που ο απαγκιστρωτής ταξιδεύει στον αέρα με προορισμό την θάλασσα, θα παρατηρήσεις ότι πολλές φορές (έχει να κάνει και με τον φελλό) ο βυθομέτρητης πέφτει πολύ πιο μπροστά από κει που θα πέσει ο φελλός. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ειδικά σε μέρη που το βάθος μεγαλώνει απότομα, να μας δώσει λανθασμένη βυθομέτρηση. Ο βυθομέτρητης θα διαγράψει μια καμπύλη πορεία και θα τραβήξει τον φελλό κάτω από την επιφάνεια, η πετονιά δεν θα είναι όμως κάθετα (απίκο) κάτω από τον φελλό. Αν βέβαια περιμένεις λίγο, ο φελλός θα βγει στην επιφάνεια αλλά και πάλι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βυθομετρήσεις λάθος. Γι’αυτό μόλις πετάς την αρματωσιά και σκάει ο βυθομετρητής και ο φελλός στο νερό θα πιάνεις την μάνα κοντά στο μοτέρ ώστε να μην ξετυλίγεται άλλο και θα τραβάς το καλάμι πίσω μέχρι να δεις ότι βρίσκει ο φελλός στο πρώτο βαρυδάκι . Τότε θα αφήνεις την μάνα και θα κατεβαίνει η αρματωσιά κάθετα.


    Ανενεργός
    Ημ. εγγραφής:
    27/10/2008
    Αρ. μηνυμάτων:
    3347
    ALTAIR_LUSSO στις #205393

    Κατασκευή αρματωσιάς.

    Αφού περάσουμε την πετονιά στο μοτέρ, παίρνουμε την άκρη και την περνάμε από τους κρίκους του καλαμιού. Τραβάμε γύρω στα 2 μέτρα πετονιά από τον τελευταίο κρίκο του καλαμιού ώστε να έχουμε περιθώριο να δουλέψουμε. Πρώτα θα περάσουμε την παραμάνα. Όπως είπα και πιο πάνω η παραμάνα είναι ειδική για εγγλέζικο και χρειάζεται ώστε να μπορεί να σύρεται ελεύθερα πάνω στην μάνα ο φελλός. Αφού περάσουμε την μάνα μέσα από την παραμάνα, σιγουρευόμαστε ότι σύρεται πολύ εύκολα και σε καμία περίπτωση δεν δυσκολεύεται η μάνα να περνάει άνετα από μέσα. Μερικοί έχουν το συνήθειο πριν περάσουν την παραμάνα στην μάνα, να παίρνουν ένα αγκίστρι και με την ακίδα του να μεγαλώνουν λίγο την τρύπα της παραμάνας. Μπορείτε να το κάνετε, σε κακό δεν θα σας βγει. Προσωπικά δεν το κάνω γιατί χρησιμοποιώ μάνα 16άρα και είναι πολύ δύσκολο η 16άρα να μην περνάει άνετα.

    Αφού λοιπόν περάσουμε την παραμάνα, ήρθε η σειρά να βάλουμε τα βαριδάκια μας. Βαριδάκια θα αγοράσουμε από κάποιο κατάστημα τα οποία θα είναι είτε σε συσκευασία πολλών θέσεων με δυνατότητα επιλογής του επιθυμητού βάρους, είτε σε μεμονωμένες συσκευασίες με μόνο ένα βάρος. Ότι και να πάρετε προτιμήστε συσκευασία στην οποία να αναγράφονται επάνω τα (το) βάρη (ος) και να μην έχουν χαρτάκι κολλημένο πάνω στο κουτί στο οποίο να αναγράφονται τα βάρη. Ο λόγος είναι ότι μετά από μερικά ψαρευτικά ξενύχτια, το αυτοκόλλητο θα ξεκολλήσει από τις υγρασίες και το κουτάκι με τα βαριδάκια αυτομάτως θα αχρηστευθεί αφού δεν θα ξέρετε την επόμενη φορά πόσο ζυγίζει. Ας πούμε λοιπόν ότι έχουμε αποφασίσει να δουλέψουμε με έναν φελλό 6+2γρ. Αυτός σημαίνει ότι θα πρέπει κάτω από την παραμάνα που θα κρεμαστεί ο φελλός να προσαρμόσουμε πάνω στην μάνα 2 γραμμάρια μολύβι. Τα μολυβάκια που χρησιμοποιούνται στο εγγλέζικο είναι φακές σε μεγέθη 0,1γρ ή 0,2γρ ή 0,3γρ ή 0,4γρ κτλ κτλ. Στην περίπτωση λοιπόν που χρησιμοποιήσουμε τον φελλό 6+2γρ πως θα πετύχουμε τα 2 γρ. που απαιτούνται; Είναι απλό, 10 φακές των 0,2 μας κάνουν 2γρ. Ξεκινάμε με ένα πενσάκι να «κλείνουμε» τις φακές πάνω στην μάνα με φορά προς την άκρη της μάνας που κρέμεται έξω από το καλάμι και φυσικά κάτω από την παραμάνα που έχουμε περάσει. Αφού βάλουμε το πρώτο βαριδάκι αφήνουμε από το επόμενο περίπου 1 ½ μήκος του φελλού που θα χρησιμοποιήσουμε. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζουμε μπερδέματα αργότερα κατά τις ρίψεις. Αφού βάλουμε το δεύτερο βαριδάκι στην απόσταση που είπαμε σε σχέση με το πρώτο, συνεχίζουμε να τοποθετούμε και τα υπόλοιπα προς τα κάτω ανά 10 πόντους ή μια παλάμη περίπου. Θεωρητικά όπως υπολογίσαμε παραπάνω, θέλουμε 10 βαρίδια. Ποτέ όμως δεν θα βάλετε 10 αλλά 9 και ίσως σε καταστάσεις έντονου κυματισμού να χρειαστούν 8. Η διαδικασία να «ξεκουμπώσεις» μια φακή είναι πολύ επικίνδυνη να προκαλέσει πληγή στην μάνα που αργότερα μπορεί να αποβεί μοιραία. Κυκλοφορεί στην αγορά ένα εργαλειάκι που με τρόπο μπορείς να ανοίξεις τις κλειστές φακές αλλά δεν θα το πρότεινα με τίποτα ειδικά σε νέο Εγγλέζο ασθενή. Οπότε καταλαβαίνεται πως είναι καλύτερο να βάλουμε 8 και αν χρειαστεί να προσθέσουμε 1 ακόμα, από το να βάλουμε 9 ή 10 και να πρέπει να αφαιρέσουμε. Αυτή η απόκλιση από την θεωρία στην πράξη, μπορεί να συμβεί λόγο προϊόντος. Κάποτε αγοράζαμε χειροποίητους φελλούς από φτερό παγωνιού και τους πληρώναμε του πανακρίβου αλλά ότι έγραφε επάνω ήταν νόμος. Τώρα με την μαζική παραγωγή πλαστικών φελλών δεν μπορεί να είσαι σίγουρος ότι το +2 είναι ακριβώς +2 και όχι +1,8 ή +1,9. Εξάλλου είπαμε, έχει να κάνει και με τις συνθήκες.

    Αφού λοιπόν τοποθετήσουμε και τα βαριδάκια μας, ήρθε η ώρα να κάνουμε την θηλιά στην οποία αργότερα θα ταιριάξουμε το παράμαλλο. Με ένα ψαλιδάκι κόβουμε αν περισσεύει πολύ μάνα από το τελευταίο βαριδάκι και αφήνουμε τόση ώστε να μας δίνει «χέρι» να δέσουμε μια θηλιά περίπου 1 πόντο μήκος, άντε και λίγο παραπάνω ίσως αν δυσκολεύεστε. Οι πολλοί ψαγμένοι εγγλεζάδες (αλλά μιλάμε για μεγάλα αρρωστάκια) προτείνουν ένα εργαλειάκι σαν παχύμετρο με το οποίο μπορούν να δένουν ίδιες θηλιές με μεγάλη ακρίβεια. Όταν λέω ίδιες εννοώ την θηλιά της μάνας με την θηλιά του παράμαλλου. Λένε πως αυτό προσφέρει μεγαλύτερη αντοχή στις θηλιές καθώς αν η μία είναι πολύ μεγαλύτερη της άλλης, υπάρχει φόβος σε μεγάλες τάσεις η μικρή θηλιά να κόψει την μεγάλη και έχουν δίκιο γιατί την έχω πατήσει και γω σε 2 περιπτώσεις μεγάλων ψαριών. Αυτά όμως είναι ψιλά γράμματα και δεν νομίζω ότι είναι του παρόντος.

    Έχουμε λοιπόν δέσει την θηλιά και τώρα αν κοιτάξουμε από πάνω προς τα κάτω την αρματωσιά μας θα δούμε διαδοχικά την μύτη του καλαμιού, μάνα, παραμάνα, βαριδάκι, 1 ½ μήκος φελλού μάνα, βαριδάκι, 10 εκατοστά μάνα, βαριδάκι, 10 εκατοστά μάνα, βαριδάκι κτλ και τέλος κάτω από το τελευταίο βαριδάκι την θηλιά. Ξέχασα να σας πω, πως τα βαριδάκια-φακές στις μέρες μας είναι φτιαγμένα από πολύ μαλακό μολύβι ώστε να μην πληγώνετε η πετονιά. Δεν χρειάζεται ωστόσο την ώρα που κλείνετε με το πενσάκι τα βαρίδια επάνω στην μάνα να τους αλλάζετε τα φώτα στο σφίξιμο, δεν φεύγουν, απλά κλείστε τα απαλά. Το μόνο βαριδάκι που μπορεί να γλιστρήσει επάνω στην μάνα είναι το πάνω-πάνω στο οποίο ασκείται το βάρος του φελλού αφού ουσιαστικά χρησιμοποιείται και σαν στοπ για τον φελλό. Αυτό μπορείτε να το σφίξετε λίγο παραπάνω.

    Ανενεργός
    Ημ. εγγραφής:
    27/10/2008
    Αρ. μηνυμάτων:
    3347
    ALTAIR_LUSSO στις #205394

    ΠΑΡΑΜΑΛΛΟ.

    Η επιλογή της κατασκευής του παράμαλλου που θα χρησιμοποιήσουμε έχει και αυτή να κάνει με το είδος των ψαριών που στοχεύουμε να ψαρέψουμε. Για ψάρια που τρώνε στα μεσόνερα θα προτιμήσουμε να φτιάξουμε ένα παράμαλλο σχετικά μακρύ. Αυτό θα συνδράμει στην διακριτικότητα του όλου σχεδίου. Τα ψάρια που συνήθως ψαρεύουμε στα μεσόνερα είναι ψάρια κοπαδιάρικα που πρέπει να τα μαλαγρώσεις για να τα συγκεντρώσεις και κατόπιν να τα κρατήσεις στον τόπο. Το μακρύ παράμαλλο θα απομακρύνει το δόλωμα από την μάνα και τα βαριδάκια και θα γίνει πιο αποτελεσματικό. Μου έχει τύχει να ψαρεύουμε δύο άνθρωποι δίπλα-δίπλα, στο ίδιο ακριβώς βάθος ρυθμισμένες οι αρματωσιές , με τις ίδιες διαμέτρους πετονιές, με τα ίδια δολώματα κτλ, κτλ, ο ένας να είναι ριξιά και ψάρι και ο άλλος να μην παίρνει τσίμπημα. Απλά αυτός που έβγαζε ψάρια είχε π.χ. 1,20μ. παράμαλλο, ενώ ο άλλος 0,50μ. Το μήκος του παράμαλλου λοιπόν που προτείνω εγώ για μεσόνερα είναι γύρω στο μέτρο. Μεγαλώστε το παράμαλλο σε συνθήκες ηρεμίας και γαλήνης. Μικρύνετε το παράμαλλο σε συνθήκες τρικυμίας. Η φουρτουνιασμένη θάλασσα θα σας ανεβάσει το παράμαλλο προς τα πάνω και θα ψαρεύει κοντά στα βαρίδια σας με αρνητικές συνέπειες. Εξάλλου μην ξεχνάτε ότι στην τρικυμία και στην αφρουδιά δεν χρειάζεται να προσπαθήσουμε πολύ, τα ψάρια ορμάνε πολύ πιο εύκολα από ότι στην άπνοια.

    Για ψάρεμα κοντά στον βυθό με στοχευμένες βολές , ένα παράμαλλο 40 έως 50 πόντους για μένα είναι ιδανικό. Όταν λέω στοχευμένες βολές εννοώ την ακρίβεια στην ρήψη. Θα παρατηρήσετε ότι κάποιες φορές θα σας δημιουργείτε η εντύπωση πως οι σαργοί θα μοιάζουν δεμένοι σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Μου έχει τύχει να βγάζω πολύ μεγάλους σαργούς αλλά να συμβαίνει το εξής, μόλις ο φελλός λόγο ρεύματος πέρναγε από ένα συγκεκριμένο σημείο τα ψάρια όρμαγαν, ούτε λίγο πριν, ούτε λίγο μετά. Αφού επαναλήφθηκε πολλές φορές, έλεγα στο διπλανό μου, κοίτα που μόλις φτάσει ο φελλός εκεί ακριβώς που σου δείχνω θα βουλιάξει και έτσι γινόταν. Το κοντό παράμαλλο για ψαρέματα κοντά στον βυθό βοηθάει επίσης στο να κρατιέται το δόλωμα όσο πιο κοντά στον βυθό γίνεται ακόμα και με ρεύματα που σε αντίθετη περίπτωση είναι ικανά να μας ανασηκώνουν το δόλωμα με το αγκίστρι και εκεί που νομίζουμε πως ψαρεύουμε 30 πόντους πάνω από τον βυθό να ψαρεύουμε στην πραγματικότητα 1,5 μέτρο.

    Όπως είχα γράψει και παραπάνω ένας νέος εγγλεζάς καλό είναι να μην ξεκινήσει να χρησιμοποιεί διάμετρο πετονιάς παράμαλλου κάτω από 0,16 mm. Αργότερα που θα αποκτήσει την εμπειρία θα νιώσει την ανάγκη να κατέβει, όχι αναγκαστικά για να έχει περισσότερες επιτυχίες αλλά επειδή είναι πρόκληση. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζει πως η μέγιστη αντοχή και ελαστικότητα των πετονιών επιτυγχάνεται όταν δεν υπάρχουν μεγάλες αποκλείσεις σε διαμέτρους μάνας-παράμαλλου. Με άλλα λόγια η επιλογή διαμέτρου παράμαλλου πρέπει να γίνεται και σε συνάρτηση και με την διάμετρο της μάνας.
    Αφού έχουμε τελειώσει την προετοιμασία την μάνας (σε προηγούμενο επεισόδιο), κόβουμε 1 μέτρο πετονιά fluorocarbon αόρατη 0,16mm και με μεγάλη φροντίδα και προδέρμ δένουμε το αγκιστράκι μας ν.12. Σαλιώνουμε τον κόμπο πριν τον σφίξουμε και δοκιμάζουμε το δέσιμο ώστε να βεβαιωθούμε πως όλα πήγαν καλά. Αφού δέσουμε το αγκίστρι, πιάνουμε το παράμαλλο από την άλλη μεριά και φτιάχνουμε μια θηλιά η οποία προσπαθούμε να είναι ίδια σε μέγεθος με την θηλιά που κατασκευάσαμε στην μάνα. Όλους τους κόμπους που κάνουμε, τους σαλιώνουμε πριν τους σφίξουμε. Βλέπω καμιά φορά τον κόσμο να σαλιώνει κόμπους με 30άρες ή 35άρες πετονιές και αναρωτιέμαι αν χρειάζεται πραγματικά, εδώ όμως σίγουρα χρειάζεται. Αφού φτιάξουμε την θηλιά, πιάνουμε με το αριστερό μας χέρι την θηλιά της μάνας και με το δεξί την θηλιά του παράμαλλου. Περνάμε την θηλιά της μάνας μέσα από την θηλιά του παράμαλλου και κατόπιν περνάμε το αγκίστρι από την θηλιά της μάνας. Τραβάμε αργά μέχρι οι δύο θηλιές να δημιουργήσουν ένα 8. Αυτός ο τρόπος σύνδεσης είναι ο καλύτερος και ο πιο ανθεκτικός. Σε αντίθετη περίπτωση ενώσεων των θηλιών υπάρχει κίνδυνος η θηλιά του παράμαλλου να κόψει την θηλιά της μάνας κατά την μάχη με μεγάλο ψάρι. Το να σας κόψει κάποιο ψάρι με «δοντια» το αγκίστρι πάει και έρχεται. Το να παλεύετε ένα ψάρι, να σας κοπεί και να διαπιστώσετε ότι έσπασε κάποια θηλιά δεν χωνεύεται με τίποτα.

    Ανενεργός
    Ημ. εγγραφής:
    27/10/2008
    Αρ. μηνυμάτων:
    3347
    ALTAIR_LUSSO στις #205396

    ΜΑΛΑΓΡΩΜΑ

    Ακολουθεί η βυθομέτρηση την οποία την έχουμε αναλύσει παραπάνω. Αφού ολοκληρώσουμε με την βυθομέτρηση, είμαστε πλέον έτοιμοι να ξεκινήσουμε. Καλό θα ήταν να έχουμε εκμεταλλευθεί τον χρόνο της προετοιμασίας και να έχουμε ρίξει στο μέρος που θα ψαρέψουμε την μαλάγρα μας. Τώρα περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. Μαλάγρες υπάρχουν πολλές σε μορφή αλεύρων με διάφορες μυρωδιές, αυτό που μπορώ να σας πω από την εμπειρία μου είναι ότι το μελανούρι γουστάρει τυρίλα και σκόρδο. Από την άλλη ο παππούς ο σαργός δεν χαμπαριάζει από άλευρα. Αυτό που τον τρελαίνει είναι το μαλάγρωμα με σκέτο μπεκατίνι. Πως θα καταφέρουμε όμως να κατεβάσουμε σε ένα σαργοτόπι 12 μέτρων βάθους το σκέτο μπεκατίνι που είναι τόσο ελαφρύ και με ένα ελάχιστο αεράκι ή ρευματάκι είναι ικανό να το ρίξουμε μπροστά στα πόδια μας στο Σούνιο και μέχρι να φτάσει στον πάτο να έχει φτάσει στην Άνδρο; Κυκλοφορούν στο εμπόριο κάτι σκόνες σε μικρές συσκευασίες (σακουλάκια) οι οποίες λένε πως αν τους ρίξεις λίγο νερό γίνονται σαν κόλλες με αποτέλεσμα αν ρίξεις το μπεκατίνι μέσα να βαραίνει και να κατεβαίνει πιο εύκολα. Για μένα όλα αυτά είναι τρίχες. Αν πιάσετε μια χούφτα από αυτό το σκουληκάκι και σφίξετε ελαφρά την γροθιά σας θα διαπιστώσετε πως αθροιστικά έχουν μεγάλη δύναμη η οποία προέρχεται από την κινητικότητα τους. Εγώ προσωπικά παίρνω κάμποση μαλάγρα και αφού την δουλέψω στο χέρι μου την πατάω με τις παλάμες μου και την ανοίγω σαν πίτα. Παίρνω λοιπόν μια χούφτα μπεκατίνι και αφού την βάλω στην μέση, την κλείνω και την κάνω μπάλα. Έχω λοιπόν μια βαριά μπάλα μαλάγρα με γέμιση μπεκατίνι. Αυτή η μπάλα θα πάει εύκολα εκεί που θέλω και μετά από λίγη ώρα θα διαλυθεί με την βοήθεια του νερού και της κινητικότητας των σκουληκιών τα οποία θα απελευθερωθούν στον βυθό. Από κεί και πέρα θα χρειαστείτε λογικά και μια σφεντόνα για να μαλαγρώνετε σε αποστάσεις λίγο πιο μακρινές που θα μπορείτε να πετάξετε την μαλάγρα με το χέρι ειδικά όταν την έχετε θρυμματισμένη σε πολύ μικρά κομματάκια. Φυσικά η σφεντόνα είναι ειδική και διαθέτει την ανάλογη υποδοχή (χωνί) για την μαλάγρα Όσο πιο ψηλά από τον βυθό ψαρεύουμε τόσο πιο αραιή φτιάχνουμε την μαλάγρα μας ώστε να διαλύεται ψηλά και να μην πηγαίνει σαν βαρίδι στον πάτο. Εγώ για παράδειγμα όταν στοχεύω σε μελανούρια την κάνω αρκετά αραιή και προσπαθώ να την πετάω με το χέρι γιατί με την σφεντόνα θα την φάω την περισσότερη στα μούτρα. Όταν σκάσει στο νερό αμέσως με το πλάτς, θα δημιουργηθεί ένα νέφος λευκό το οποίο θα μαζέψει τα ψάρια. Μαλαγρώνουμε λίγο αλλά συχνά. Δεν είναι τυχαίο που στο εγγλέζικο πολύ λένε πρώτα πάμε για μαλάγρωμα και μετά για ψάρεμα. Για να φτιάξετε την μαλάγρα σας, αδειάστε σε ένα κουβαδάκι την σακούλα με τα άλευρα και προσθέστε σιγά σιγά νερό ανακατεύοντας. Μην την κάνετε λάσπη, ανακατεύετε δυνατά μέχρι να γίνει μικρά μικρά κομματάκια. Αφήστε την να «ξεκουραστεί», μετά μπορείτε να προσθέσετε και άλλο νερό ανάλογα με το πόσο σκληρή την θέλετε. Χρησιμοποιείστε γλυκό νερό πόσιμο και όχι θαλασσινό. Λένε πως το γλυκό νερό βοηθάει ώστε να απελευθερωθούν περισσότερες μυρωδιές. Επίσης για δική σας εξυπηρέτηση μπορείτε να αδειάσετε λίγο μπικατίνι μέσα στον κουβά με την μαλάγρα και να δολώνετε από αυτό. Αποκτά και αυτό μυρωδιά μαλάγρας με αυτόν τον τρόπο και από την άλλη σας βοηθάει πολύ στην πρόσβαση όταν χρειάζεστε να δολώσετε. Κατά τα άλλα μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε ελεύθερα όπως κάνουμε οι περισσότεροι και στο απίκο, προσθέτοντας ότι κρίνετε ότι θα προσελκύσει τα ψάρια στην ψαρευτρα σας.
    Μεγάλο ρόλο στο μαλάγρωμα παίζουν τα ρεύματα. Μην πετάτε την μαλάγρα μπροστά σας αγνοώντας τα ρεύματα, γιατί το μόνο που θα καταφέρετε είναι να μαζέψετε τα ψάρια λίγο παρακάτω. Αν για παραδειγμα τα ρεύματα έχουν φορά από δεξιά προς τα αριστερά, ρίξτε την μαλάγρα δεξιά σας και το αντίθετο για ρεύματα με άλλη κατευθυνση. Το πόσο πιο δεξιά ή αριστερά θα ρίξετε την μαλάγρα σας έχει να κάνει με την ένταση των ρευμάτων. Μην σας ξεγελάει ο αέρας. Πολλές φορές θα δείτε την αρματωσιά σας να πηγαίνει αντίθετα με τον αέρα. Αυτό οφείλεται στα αντίθετα υπόθαλάσια ρεύματα.

    Ανενεργός
    Ημ. εγγραφής:
    27/10/2008
    Αρ. μηνυμάτων:
    3347
    ALTAIR_LUSSO στις #205397

    ΔΟΛΩΜΑ

    Το συνηθέστερο δόλωμα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την τεχνική του εγγλέζικου είναι το bigattino ή αλλιώς στα ελληνικά η προνύμφη της μύγας. Η αλήθεια είναι ότι σε πολλούς φέρνει αηδία και αρνούνται να το πιάσουν. Εγώ προσωπικά θεωρώ ότι είναι όλα στο μυαλό μας και αν τηρούμε αρχές υγιεινής δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Προσέχουμε να μην βάζουμε τα χέρια μας στο στόμα κατά την ώρα του ψαρέματος και μετά να πλενόμαστε καλά. Για μένα το bigattino είναι λιγότερο επικίνδυνο από άλλα δολώματα όπως για παράδειγμα ο αμερικάνος, ο οποίος περιέχει αίμα και στο αίμα ενός ζωντανού οργανισμού μπορούν να επιβιώνουν πολύ πιο επικίνδυνοι υιοί.
    Είναι ένα δόλωμα σχετικά φθηνό, που μπορεί να συντηρηθεί ζωντανό μέχρι και ένα μήνα. Στους 1 με 2 βαθμούς Κελσίου εισέρχεται σε καταστολή και σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ξυπνάει. Δεν χρειάζεται να παίρνετε μεγάλες ποσότητες αφού να φανταστείτε ότι μια χούφτα από αυτό σας φτάνει για ένα πολύωρο ολονύχτιο ψάρεμα. Το αγοράζουμε με το κιλό και για ένα ψάρεμα αρκεί (και περισσεύει) ένα τεταρτάκι (250γρ) για να μαλαγρώσετε αλλά και να ψαρέψετε 2 άτομα για πολλές ώρες. Το άσπρο του χρώμα μαζί με την κίνηση του προσελκύει όλων των ειδών τα ψάρια ασχέτου μεγέθους (λαβράκια, τσιπούρες, κέφαλους, σαργούς, μελανούρια, μουρμούρες κτλ,κτλ,κτλ).
    Θα το βρείτε όλο τον χρόνο στα περισσότερα καταστήματα ειδών αλιείας, εκτός από τον Αύγουστο. Το δόλωμα εισάγετε από Ιταλία και επειδή τον Αύγουστο υπολειτουργούν οι υπηρεσίες (τελωνεία κτλ) παρουσιάζει μεγάλη έλλειψη στην αγορά. Από την άλλη τον Αύγουστο συνήθως οι περισσότεροι πηγαίνουμε διακοπές και θέλουμε να πάρουμε μαζί μας. Προνοείστε από τα μέσα Ιουλίου να προμηθευτείτε ή να συνεννοηθείτε έγκαιρα με τον μαγαζάτορα που ψωνίζετε ώστε να σας κρατήσει όταν μπαίνει ο Αύγουστος. Δεν είναι λίγες οι φορές που έτρεχα τελευταία στιγμή από την μια άκρη της Αθήνας στην άλλη για να βρω, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις μερικών εμπόρων σύμφωνα με τους οποίους θα υπήρχε επάρκεια.
    Σε τέτοιες περιπτώσεις που θα χρειαστείτε περισσότερη ποσότητα, θα πρέπει και να το συντηρήσετε σωστά για να σας αντέξει. Τον πρώτο καιρό της εμφάνισης αυτής της τεχνικής στην χώρα μας, οι πωλητές έδιναν μαζί με το δόλωμα και μια πάνινη σακούλα στην οποία μπορούσαμε να το βάλουμε μέσα, να την σφίξουμε καλά, να την δέσουμε και να το βάλουμε στο ψυγείο. Τελευταία οι σακούλες αυτές έχουν εκλείψει και το δίνουν είτε σε πλαστικά κεσεδάκια, είτε σε νάιλον σακουλάκια τα οποία και θεωρώ τον χειρότερο χώρο για συντήρηση. Για μακροχρόνια συντήρηση μεγαλύτερης ποσότητας π.χ 1 κιλό, μπορείτε να προμηθευτείτε αυτά τα πλαστικά κεσεδάκια μιας χρήσης (αυτά που βάζει ο υπάλληλος του σούπερ μάρκετ το γιαούρτι σακούλας) και να το μοιράσετε σε τέταρτα. Αφού το βάλετε μέσα, τρίψτε με τις παλάμες σας από μια φρυγανιά σε κάθε κεσέ και κλείστε με τα καπάκια. Με μια πλατιά ταινία μπορείτε να φέρετε μια βόλτα το καπάκι για να είστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξει κατά λάθος. Πάρτε ένα αιχμηρό αντικείμενο και ανοίξτε μερικές τρυπίτσες (πολύ μικρές) στο κάθε καπάκι. Πάρτε καθαρές σακούλες σουπερ μάρκετ, βάλτε τον κάθε κεσέ σε μια ξεχωριστή, δέστε την σφικτά κόμπο από πάνω και βάλτε το στην συντήρηση του ψυγείου.
    Μην απογοητευτείτε όταν έρθει η ώρα να πάτε για ψάρεμα και ανοίγοντας μια συσκευασία το δείτε ασάλευτο. Έτσι πρέπει να είναι. Όσο περνάει η ώρα και ζεσταίνεται θα αρχίσει να ζωντανεύει. Μερικοί ισχυρίζονται πως για να ζήσει περισσότερο πρέπει ανα κάποιες μέρες να το βγάζουμε από το ψυγείο, να παίρνει αέρα, να ξυπνάει και να το ξαναβάζουμε. Προσωπικά θεωρώ ότι αυτή η αφύπνιση και ξανά η καταστολή το εξασθενεί μικραίνοντας τον χρόνο ζωής του.
    Ο τρόπος δόλωσης είναι ο εξής. Περνάμε ένα ή δύο σκουληκάκια περαστά ώστε να κρυφτεί τελείως το στέλεχος του αγκιστριού (για ν.12 αρκεί ένα, για ν.10 αν είναι μακρυκότσανο θέλει 2) και κατόπιν κρεμάμε 2-3 σκουληκάκια στην άκρη του αγκιστριού από την ουρά. Αυτά που θα κρεμάσουμε στην άκρη προσέχουμε να είναι πολύ άκρη δολωμένα ώστε να μην τα σκοτώνουμε κατά την δόλωση. Η ουρά του σκουληκιού είναι πιο λεπτή και θα την καταλάβουμε από ένα μαύρο σημαδάκι. Τα σκουληκάκια που κρέμονται από το αγκίστρι σας θα δείτε ότι χορεύουν ασταμάτητα κάνοντάς το έναν ακαταμάχητο μεζέ για το ψάρι. Μην υποβαθμίζετε τον ρόλο των περαστών σκουληκιών και απλά τα κρεμάτε. Κρύψτε το αγκίστρι και θα δείτε διαφορά. Αφήστε έξω όπως σε όλα τα δολώματα το αρπάδι.
    Τέλος, μπορείτε να δολώσετε ότι άλλο θέλετε όπως λωριδίτσες σαρδέλας, μαμούνι, ζωντανή γαρίδα, ζωντανό ψαράκι κτλ,κτλ.

    Ανενεργός
    Ημ. εγγραφής:
    27/10/2008
    Αρ. μηνυμάτων:
    3347
    ALTAIR_LUSSO στις #224132

    Βάζω αυτήν την παλαιότερη σαργοψαριά για όσους φίλους νομίζουν ότι με τον εγγλέζο δεν βγαίνουν μεγάλα ψάρια. Συγκεκριμένα τα ψάρια στην δεξιά στήλη είναι πάνω από κιλό το καθένα με αποκορύφωμα τον δεύτερο σαργό από πάνω δεξιά, ο οποίος ζύγιζε 1,3 κιλά. Μέχρι τότε δεν ήξερα ότι υπάρχουν τέτοιοι σαργοί. Το μέγεθος των ψαριών μπορεί να υπολογιστεί και από το καπάκι του ψυγείου που φαίνεται πάνω αριστερά.

    Δόλωμα μπικατίνι και παράμαλλο ZERO MEGABAIT 13,6mm.

    Uploaded with ImageShack.us

    Υ.Γ. Άρη ξεκίνα το εγγλέζικο … :lol:

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    27/11/2007
    Αρ. μηνυμάτων:
    2956
    naval στις #224117

    Βάζω αυτήν την παλαιότερη σαργοψαριά για όσους φίλους νομίζουν ότι με τον εγγλέζο δεν βγαίνουν μεγάλα ψάρια. Συγκεκριμένα τα ψάρια στην δεξιά στήλη είναι πάνω από κιλό το καθένα με αποκορύφωμα τον δεύτερο σαργό από πάνω δεξιά, ο οποίος ζύγιζε 1,3 κιλά. Μέχρι τότε δεν ήξερα ότι υπάρχουν τέτοιοι σαργοί. Το μέγεθος των ψαριών μπορεί να υπολογιστεί και από το καπάκι του ψυγείου που φαίνεται πάνω αριστερά.

    Δόλωμα μπικατίνι και παράμαλλο ZERO MEGABAIT 13,6mm.

    [url=”http://imageshack.us/photo/my-images/406/sargomania.jpg/”%5D%5Bimg%5Dhttp://img406.imageshack.us/img406/3404/sargomania.jpg%5B/img%5D%5B/url%5D

    Uploaded with [url=”http://imageshack.us”%5DImageShack.us%5B/url%5D

    Υ.Γ. Άρη ξεκίνα το εγγλέζικο … :lol:

    Γιώργη ήσουν ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΑΤΟΣ.

    Δεν σου κρύβω ότι προσπάθησα τουλάχιστον δύο φορές να ψαρέψω με εγγλέζικο (αφού είχα περάσει σχεδόν απ' όλες τις μεθόδους), συναρμολογώντας άλλα εργαλεία, δηλαδή καλάμια με μεγαλύτερο action, χοντρή μάνα (ότι είχε δηλαδή το μηχανάκι 0,25-0,30) και στριφτάρι αντί για θηλιές.

    Είχα απογοητευτεί πολύ με την βυθομέτρηση και επειδή προσπαθούσα να ψαρέψω στους 10 πόντους από τον βυθό, ζοριζόμουν πολύ και ποτέ δεν ήξερα αν ψαρεύω στο σωστό βάθος :lol: .

    Σε τι απόσταση μπορούμε να ρίξουμε αυτή την αρματωσιά?

    Ευχαριστώ πολύ για την πλήρη ανάλυση.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    28/12/2007
    Αρ. μηνυμάτων:
    2191
    jason στις #224112

    ΓΙΩΡΓΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΨΑΡΕΥΩ (ΠΗΓΑΙΝΩ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΑΡΕΑ Κ ΑΝΤΕ 2-3 ΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΟΥ ΕΧΩ ΨΑΡΕΨΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ Κ ΑΥΤΟ ΜΕ ΠΕΤΑΧΤΑΡΙ ΨΕΥΤΙΚΟ!) ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΕΙ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΕΤΟΙΑ,Κ ΣΥΝΑΝΤΩ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΨΑΡΑΔΕΣ,ΕΧΩ ΔΕΙ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ,ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ 2 ΚΙΛΑ ΤΣΙΠΟΥΡΑ ΝΑ ΤΗΝ ΒΓΑΖΟΥΝ ΜΕ ΜΠΙΚΑΤΙΝΗ Κ ΕΓΓΛΕΖΙΚΟ…
    ΠΟΙΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΕΓΓΛΕΖΙΚΟ ΜΕΓΑΛΑ ΨΑΡΙΑ…?? :lol:

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    27/07/2009
    Αρ. μηνυμάτων:
    1268
    aris_kalamata στις #224107

    ΓΙΩΡΓΟ ΜΕ ΕΦΤΙΑΞΕΣ ΦΙΛΕ!!!! :lol:

    ΙΑΣΩΝΑ ΤΟ ΕΓΓΛΕΖΙΚΟ ΕΧΕΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ Κ ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΨΑΡΙΑ…ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΕΝΤΡΙΣΕΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ… :lol:

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    02/02/2011
    Αρ. μηνυμάτων:
    192
    giorgos gm στις #224096

    Πολύ κατατοπιστική περιγραφή της τεχνικής συγχαρητήρια !!!!
    Τώρα που θα τελειώσει η εξεταστική και θα κατέβω στο νησί όλο και κανένα ψαρεματάκι θα οργανώσω :lol:
    Αυτό που έχω να πω είναι ότι μια φορά ψάρευε κάποιος με εγγλέζικο και τρίβαμε τα μάτια μας από το μέγεθος των ψαριών :lol: :lol: :lol:

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    09/12/2007
    Αρ. μηνυμάτων:
    3659
    louis στις #224091

    Παιδια εγω απο εγγλεζικο δεν κατεχω,,αλλα εχω ενα φιλο που γραφει και στο φορουμ που αυτος μαζι με εναν αλλο που γραφει σε περιοδικα
    εφεραν αυτου του τυπου το ψαρεμα στην ελλαδα,,για μενα ειναι Ο δασκαλος σε αυτο το ψαρεμα,,βγαζει τσιπουρες 2 κιλες
    με το εγγκλεζικο,,και σαργους του κιλου,,και γενικα εχει βγαλει πολυ μεγαλα ψαρια με αυτες τις ψιλες μπετονιες που δεν θα το πιστευεις
    και γενικα πιανεις ψαρια με το εγγλεζικο που δεν τρωνε στις αλλες μπετονιες με καμια κυβερνηση,,αλλα εχει και αυτο το ψαρεμα τα μυστικα του
    πχ οταν ερχετε αυτος ο φιλος εδω εγω τρωω παντα ψαρια,,και εχω δει να ψαρευουν εγγλεζικο στα 30 μετρα διπλα μας
    και να μην βγαζουν σχεδον τιποτα,,και αυτος να τα φερνει το ενα μετα το αλλο,,τυχαιο; δεν νομιζω,,αρα εχει και αυτο την τεχνικη του
    και τα κολπα του,,,,

    ΥΣ
    ALTAIR LUSSO ωραιοι σαργοι ρε φιλε μπραβο σου,,βλεπω εχει και παπουδες μεσα κουτσοδοντιδες :lol:
    και μπραβο σου για αυτα που εγραψες,να μαθενουμε και εμεις

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    09/03/2007
    Αρ. μηνυμάτων:
    2190
    falcon στις #224034

    [font=”Comic Sans MS”]ΠΡΙΝ Κ ΜΕΤΑ ΤΟ ΨΑΡΕΜΑ
    ΑΛΛΑ Κ ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ ΔΕΝ
    ΠΙΝΟΥΜΕ ΤΣΑΙ?
    ΤΙ ΣΟΙ ΕΓΓΛΕΖΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ
    ΧΩΡΙΣ ΤΣΑΙ???
    [/font]

    :lol: :lol: :lol:

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    22/10/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    4070
    ksap στις #224025

    [font=”Comic Sans MS”][b]ΠΡΙΝ Κ ΜΕΤΑ ΤΟ ΨΑΡΕΜΑ
    ΑΛΛΑ Κ ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ ΔΕΝ
    ΠΙΝΟΥΜΕ ΤΣΑΙ?
    ΤΙ ΣΟΙ ΕΓΓΛΕΖΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ
    ΧΩΡΙΣ ΤΣΑΙ???[/b][/font]

    :lol: :lol: :lol:


    Ξέχασε να το γράψει και μάλλον το πίνεις κατα τη διάρκεια του μαλαγρώματος :lol:

    Αλλά πέρα από την πλάκα ένα μεγάλο μπράβο στο Γιώργο για το θέμα που άνοιξε :lol:

    Εγώ απ' την μεριά μου θα ήθελα να κανονίζαμε κάποια στιγμή και ένα ομαδικό ψάρεμα γιατί στο τέλος θα βελάξουμε απ' την πολύ προβατίνα :lol:

    Τουλάχιστον να δούμε κι εμείς οι άσχετοι κάποιους νέους (για μας) τρόπους ψαρέματος και όχι μόνο.

    Γιώργο η μπάλα δικιά σου αυτή τη φορά :lol:

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    09/03/2007
    Αρ. μηνυμάτων:
    2190
    falcon στις #224024

    [b][size=3]
    Ξέχασε να το γράψει και μάλλον το πίνεις κατα τη διάρκεια του μαλαγρώματος :lol:

    Αλλά πέρα από την πλάκα ένα μεγάλο μπράβο στο Γιώργο για το θέμα που άνοιξε :lol:

    Εγώ απ' την μεριά μου θα ήθελα να κανονίζαμε κάποια στιγμή και ένα ομαδικό ψάρεμα γιατί στο τέλος θα βελάξουμε απ' την πολύ προβατίνα :lol:

    Τουλάχιστον να δούμε κι εμείς οι άσχετοι κάποιους νέους (για μας) τρόπους ψαρέματος και όχι μόνο.

    Γιώργο η μπάλα δικιά σου αυτή τη φορά :lol: [/size][/b]

    [font=”Comic Sans MS”]ΝΑΙ ΟΝΤΩΣ,ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ
    ΠΛΑΚΑΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑ ΤΟ ΜΠΡΑΒΟ
    ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ!!!!
    [/font]

    Ανενεργός
    Ημ. εγγραφής:
    27/10/2008
    Αρ. μηνυμάτων:
    3347
    ALTAIR_LUSSO στις #223957

    Γιώργη ήσουν ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΑΤΟΣ.

    Δεν σου κρύβω ότι προσπάθησα τουλάχιστον δύο φορές να ψαρέψω με εγγλέζικο (αφού είχα περάσει σχεδόν απ' όλες τις μεθόδους), συναρμολογώντας άλλα εργαλεία, δηλαδή καλάμια με μεγαλύτερο action, χοντρή μάνα (ότι είχε δηλαδή το μηχανάκι 0,25-0,30) και στριφτάρι αντί για θηλιές.

    Είχα απογοητευτεί πολύ με την βυθομέτρηση και επειδή προσπαθούσα να ψαρέψω στους 10 πόντους από τον βυθό, ζοριζόμουν πολύ και ποτέ δεν ήξερα αν ψαρεύω στο σωστό βάθος :lol: .

    [color=”#FF0000″]Σε τι απόσταση μπορούμε να ρίξουμε αυτή την αρματωσιά?[/color]

    Ευχαριστώ πολύ για την πλήρη ανάλυση.

    Γιάννη, θεωρητικά την αρματωσιά του εγγλέζικου μπορούμε να την στείλουμε όσο μακριά μας επιτρέπουν τα χέρια μας και μέχρι εκεί που βλέπουμε τον φελλό. Το θέμα δεν είναι πόσο μακριά μπορούμε να ψαρέψουμε αλλά να μπορούμε να μαλαγρώσουμε εκεί που ψαρεύουμε. Το πιο βασικό θέμα στο εγγλέζικο είναι το μαλάγρωμα. Χωρίς μαλάγρωμα περιμένουμε τυχαίες συναντήσεις, αντίθετα με προσεκτικό και "ψαγμένο" μαλάγρωμα μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Προσωπικά δεν ψαρεύω ποτέ πάνω από τα 20-25 μέτρα. Πολλές φορές μάλιστα δουλεύω το εγγλέζικο σαν απίκο (σχεδόν κάθετα) με το καλάμι, όταν είμαι σε λιμάνια.

    Όσο τώρα αφορά την βυθομέτρηση, δεν ξέρω γιατί δυσκολευόσουν. Αν θες περιέγραψε λίγο τι ακριβώς σου συνέβαινε.

    ΓΙΩΡΓΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΨΑΡΕΥΩ (ΠΗΓΑΙΝΩ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΑΡΕΑ Κ ΑΝΤΕ 2-3 ΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΟΥ ΕΧΩ ΨΑΡΕΨΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ Κ ΑΥΤΟ ΜΕ ΠΕΤΑΧΤΑΡΙ ΨΕΥΤΙΚΟ!) ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΕΙ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΕΤΟΙΑ,Κ ΣΥΝΑΝΤΩ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΨΑΡΑΔΕΣ,ΕΧΩ ΔΕΙ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ,ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ 2 ΚΙΛΑ ΤΣΙΠΟΥΡΑ ΝΑ ΤΗΝ ΒΓΑΖΟΥΝ ΜΕ ΜΠΙΚΑΤΙΝΗ Κ ΕΓΓΛΕΖΙΚΟ…
    ΠΟΙΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΕΓΓΛΕΖΙΚΟ ΜΕΓΑΛΑ ΨΑΡΙΑ…?? :lol:

    Για μένα δεν υπάρχει λόγος, απλά υπάρχουν οι οπαδοί του casting που ισχυρίζονται ότι τα λεπτά εργαλεία δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Αν όμως δεν το δεις, δεν μπορείς να το καταλάβεις.

    Παιδια εγω απο εγγλεζικο δεν κατεχω,,αλλα εχω ενα φιλο που γραφει και στο φορουμ που αυτος μαζι με εναν αλλο που γραφει σε περιοδικα
    εφεραν αυτου του τυπου το ψαρεμα στην ελλαδα,,για μενα ειναι Ο δασκαλος σε αυτο το ψαρεμα,,βγαζει τσιπουρες 2 κιλες
    με το εγγκλεζικο,,και σαργους του κιλου,,και γενικα εχει βγαλει πολυ μεγαλα ψαρια με αυτες τις ψιλες μπετονιες που δεν θα το πιστευεις
    και γενικα πιανεις ψαρια με το εγγλεζικο που δεν τρωνε στις αλλες μπετονιες με καμια κυβερνηση,,[color=”#FF0000″]αλλα εχει και αυτο το ψαρεμα τα μυστικα του
    πχ οταν ερχετε αυτος ο φιλος εδω εγω τρωω παντα ψαρια,,και εχω δει να ψαρευουν εγγλεζικο στα 30 μετρα διπλα μας
    και να μην βγαζουν σχεδον τιποτα,,και αυτος να τα φερνει το ενα μετα το αλλο,,τυχαιο; δεν νομιζω,,αρα εχει και αυτο την τεχνικη του
    και τα κολπα του,,,,
    [/color]
    ΥΣ
    ALTAIR LUSSO ωραιοι σαργοι ρε φιλε μπραβο σου,,βλεπω εχει και παπουδες μεσα κουτσοδοντιδες :lol:
    και μπραβο σου για αυτα που εγραψες,να μαθενουμε και εμεις

    Έχεις απόλυτο δίκιο, τα 30 μέτρα που αναφέρεις είναι τεράστια απόσταση. Που να δεις να ρίχνει ο άλλος 2 μέτρα δίπλα σου, εσύ να είσαι ριξιά και ψάρι και ο άλλος να μην παίρνει τσίμπημα. Φυσικά και δεν σημαίνει ότι αν κάποιος πιάσει το εγγλέζικο θα βγάλει αυτόματα ψάρια. Όλα θέλουν την μαστοριά τους. Όσο μεγαλώνει η εμπειρία, αυξάνεται και η αντίληψη μας σχετικά με το κάθε τι.

    [b][size=3]
    Ξέχασε να το γράψει και μάλλον το πίνεις κατα τη διάρκεια του μαλαγρώματος :lol:

    Αλλά πέρα από την πλάκα ένα μεγάλο μπράβο στο Γιώργο για το θέμα που άνοιξε :lol:

    Εγώ απ' την μεριά μου θα ήθελα να κανονίζαμε κάποια στιγμή και ένα ομαδικό ψάρεμα γιατί στο τέλος θα βελάξουμε απ' την πολύ προβατίνα :lol:

    Τουλάχιστον να δούμε κι εμείς οι άσχετοι κάποιους νέους (για μας) τρόπους ψαρέματος και όχι μόνο.

    Γιώργο η μπάλα δικιά σου αυτή τη φορά :lol: [/size][/b]

    Το θέμα, Κώστα, είναι ότι για να πεις πως θα πάω και θα ελπίσω να γίνει δουλειά, πρέπει να φύγεις από Αττική. Αυτό δυσκολεύει τα πράγματα :P

Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 1 έως 15 (από 80 συνολικά)
Απευθείας μετάβαση στη σελίδα:

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων