ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ – Δελτίο Τύπου

0

ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ
2310-219656, 246640
Θεσσαλονίκη 3/5/2001

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κοινή Διαμαρτυρία της ΣΤ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης και του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ
για την ίδρυση λατομείου σε Καταφύγιο Άγριας Ζωής του Ν. Καβάλας

Έντονη ανησυχία υπάρχει στην περιοχή του Δήμου Ορεινού και σε άλλες περιοχές του Νομού Καβάλας για τα σχέδια εγκατάστασης λατομείου στη θέση Καστανιές Ελαφοχωρίου. Πρόκειται για περιοχή που συγκεντρώνει σπουδαία στοιχεία βιοποικιλότητας, αποτελεί βιότοπο προστατευόμενων ειδών, περιλαμβάνει ανέγγιχτο δάσος από οξυές, βελανιδιές καστανιές, κλπ, και παραμένει ανέπαφο από ανθρώπινες δραστηριότητες εδώ και αιώνες. Για τους λόγους αυτούς έχει ανακηρυχθεί ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής από το Δασαρχείο Καβάλας και από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε μια προσπάθεια διαφύλαξης αυτής της μεγάλης οικολογικής του σημασίας.
Η ίδρυση λατομείου θα διαταράξει ανεπανόρθωτα αυτό το οικοσύστημα και σίγουρα θα αποτελέσει άλλο ένα αρνητικό μήνυμα για το πώς εκλαμβάνεται η έννοια της ανάπτυξης στη χώρα μας.

Η ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ (ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ), δευτεροβάθμιο όργανο 60.000 κυνηγών, ασπαζόμενη και την έντονη αντίδραση του Κυνηγετικού Συλλόγου Χρυσούπολης, καταδικάζει έντονα την πρόταση για εγκατάσταση λατομείου στην περιοχή. Την ίδια άποψη έχει και η Περιβαλλοντική Οργάνωση ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, γνωρίζοντας ότι η περιοχή αποτελεί βιότοπο της αρκούδας, αλλά και άλλων θηλαστικών. Αντίθετο επίσης είναι και το αρμόδιο τοπικό Δασαρχείο Καβάλας, αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ορεινού έχει πάρει την απόφαση 207/2000 κατά της ίδρυσης του λατομείου. Μετά από έντονη κινητοποίηση του Κυνηγετικού Συλλόγου Χρυσούπολης οι αρμόδιοι φορείς έχουν ενημερωθεί για την περιβαλλοντική σπουδαιότητα της περιοχής και ευελπιστούμε ότι δεν θα παρθεί η απόφαση ίδρυσης του λατομείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες άλλες 6 αιτήσεις ίδρυσης λατομείων “περιμένουν” τη σειρά τους, μετατρέποντας τον όμορφο ορεινό όγκο του Ν. Καβάλας, σε αποθήκη, που χρόνια τώρα φυλάγαμε τα υλικά για κατασκευή αυτοκινητοδρόμων και άλλων έργων.
Σίγουρα η περιοχή έχει εναλλακτικές δυνατότητες ανάπτυξης, που δεν πρέπει να κρυφθούν μέσα στα γνωστά αναπτυξιακά ψευτοδιλήμματα που έχουν καταστρέψει την ελληνική ύπαιθρο, μετατρέποντάς τη σιγά σιγά σε κακόγουστο περίγυρο των ανθυγιεινών ελληνικών πόλεων.

Η ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ, o Κυνηγετικός Σύλλογος Χρυσούπολης και ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ζητούν το θέμα να εξετασθεί με προσοχή από την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας & Θράκης, τα Υπ. Γεωργίας και ΠΕΧΩΔΕ. Μπορεί ορισμένοι να ισχυρίζονται ότι τηρούνται οι διαδικασίες για την ίδρυση του συγκεκριμένου λατομείου, αλλά το αποτέλεσμα είναι να καταστρέφεται η ελληνική φύση μέσω διαδικασιών. Καλό είναι να αρχίσουν και κάποτε οι διαδικασίες για την ουσιαστική προστασία της ελληνικής φύσης, εκτός αν αυτό δεν υφίσταται στα σχέδια ανάπτυξης που κάποιοι έχουν προαποφασίσει για την Ελλάδα.

Share.

Leave A Reply


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων