Αλλαγές στο νόμο θήρας στην Κύπρο

0

Νέες αλλαγές στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία και διαχείριση άγριων πτηνών και θηραμάτων περιλαμβάνει το τροποποιητικό νομοσχέδιο, το οποίο θα βρεθεί αύριο Παρασκευή στην ατζέντα της Ολομέλειας της Βουλής και έχει άμεση σχέση με τη λαθροθηρία αμπελοπουλιών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Φιλελεύθερου, το νομοσχέδιο αναμένεται να επιφέρει σειρά χαλαρώσεων στο υφιστάμενο νομοσχέδιο αλλά και νέα πρόστιμα για τους λαθροθήρες.

Όπως αναφέρεται στον «Φ» για πρώτη φορά περιλαμβάνονται πρόνοιες του νόμου αναφορικά με το μαγείρεμα, την πώληση και την προσφορά θηραμάτων. Παράλληλα τα πρόστιμα για την κατοχή των ξόβεργων θα διαφέρουν ανάλογα με τον αριθμό που θα έχει στην κατοχή του ο παραβάτης.

Τι θα ισχύσει σχετικά με την κατανάλωση στο μαγείρεμα, την πώληση και την προσφορά για κατανάλωση θηραμάτων και ειδών άγριας πανίδας

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Φιλελεύθερου, η Επιτροπή Περιβάλλοντος μετά τις αντιδράσεις για τις αρχικές τροποποιήσεις στο θέμα του μαγειρέματος και της κατανάλωσης των θηραμάτων και ειδικά των αμπελοπουλιών αποφασίστηκε να αλλάξουν οι ρυθμίσεις.

Μόνο οι κάτοχοι άδειας κυνηγίου θα δύνανται να μεταφέρουν σε χώρο εξυπηρέτησης εστιατορίου για ιδίαν κατανάλωση αυθημερόν μικρές ποσότητες θηραμάτων, τα οποία είναι ήδη μαγειρευμένα και τα οποία θήρευσαν και κατέχουν νόμιμα. Περαιτέρω, εισήχθη διάταξη, ώστε ο υπεύθυνος του εστιατορίου να υποχρεώνεται να λαμβάνει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για αποφυγή της επιμόλυνσης των υπόλοιπων τροφίμων που σερβίρονται στον χώρο για σκοπούς προστασίας της δημόσιας υγείας.

Αλλαγές στα πρόστιμα για τα ξόβεργα και ανησυχίες από τις Αρχές

Καταρχάς ανάμεσα στα επιτρεπόμενα μέσα θήρευσης περιλαμβάνονται η χρήση της σφεντόνας και του αεροβόλου.

Παράλληλα γίνεται διαχωρισμός στην χρήση των ξόβεργων και θα τεθεί συγκεκριμένο αριθμός κατοχής ξόβεργων. Αυτό θα γίνει ούτως ώστε όσοι παραβάτες έχουν στην κατοχή τους περισσότερα από 72 ξόβεργα να τους επιβάλλεται μεγαλύτερη ποινή από αυτούς που έχουν λιγότερα από 72.

Μια από τις ανησυχητικές τροποποιήσεις που προτείνεται στο νομοσχέδιο αφορά στην εξώδικη ρύθμιση όλων των αδικημάτων. Πλέον, αντί προσαγωγής των παρανομούντων στο δικαστήριο και έκδοσης δικαστικής ποινής, προτείνεται όπως οι διωκτικές Αρχές θα εκδίδουν εξώδικα στο πεδίο για κάθε παρανομία.

Με λίγα λόγια το εξώδικο θα βγαίνει επί τόπου κάτι το οποίο ανησυχεί τις αρχές για τις αντιδράσεις που θα έχουν από τους παραβάτες. Λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα εκδίδονται τα εξώδικα, εγείρεται η ανησυχία αν οι θηροφύλακες θα τολμούν να βάλουν στο πεδίο εξώδικα της τάξης των €2.000 και πλέον.

www.newsbomb.com.cy

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων