Απελευθερώθηκε στον Ομαλό ο αγριόγατος

0

Στην περιοχή του Ομαλού απελευθερώθηκε πριν λίγη ώρα ο αγριόγατος ο οποίος πιάστηκε σε παγίδα την περασμένη Δευτέρα.

Το ζώο μετά τις εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε προκειμένου να διαπιστωθεί αν όντως πρόκειται για φουρόγατο,  ξύπνησε από την νάρκωση και μεταφέρθηκε από επιστήμονες του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς στο φυσικό του περιβάλλον όπου και απελευθερώθηκε.

Στον αγριόγατο δεν χρησιμοποιήθηκε κάποιο τσιπ.

Δείτε βίντεο από τον αγριόγατο κατά την διάρκεια των εξετάσεων

βίντεο Νίκος Σαράντος

Οι  Κτηνίατροι πραγματοποίησαν την Τετάρτη μια σειρά από συγκεκριμένες μετρήσεις και εξετάσεις, πάντα υπό την καθοδήγηση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, και επιβεβαίωσαν πως πρόκειται για τον θρυλικό σπάνιο κρητικό αγριόγατο. Συγκεκριμένα μέτρησαν τις διαστάσεις του ζώου καθώς και τα μέλη του, ενώ έγιναν και αναλυτικές μετρήσεις στο κεφάλι. Όλα δείχνουν πως πρόκειται για κάτι σχετικά διαφορετικό από ένα κοινό γάτο, ενώ ελήφθη και δείγμα αίματος, ώστε να συνεχιστούν πλέον οι εξετάσεις σε επίπεδο εργαστηρίου, προκειμένου να βγουν τα αποτελέσματα του DNA.   Ο θηλυκού γένους και βάρους 3,5 κιλών «φουρόγατος»  απελευθερώθηκε την Πέμπτη στο φυσικό του περιβάλλον.

Ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, όπου φιλοξενείται προσωρινά το ζώο, και ερευνητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Πέτρος Λυμπεράκης, σχολίασε ότι «όλα δείχνουν ότι το συγκεκριμένο ζώο είναι κρητικός αγριόγατος. Αυτό, όμως, αναμένεται να εξακριβωθεί πέραν πάσης αμφιβολίας, με την εξέταση DNA».

Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά την εξέτασή του μετρήθηκαν αναλυτικά οι διαστάσεις του (σώμα, πόδια, ουρά κλπ.), ενώ έγιναν μία σειρά από αναλυτικές μετρήσεις στο κεφάλι, όπως στα αυτιά, τη μύτη και αλλού. Παράλληλα, μελετήθηκε και το χρωματικό του πρότυπο κι έγινε σύγκριση με τα στοιχεία που έχει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη διάθεσή του, από άγριους γάτους που είχαν βρεθεί στο παρελθόν, ενώ πάρθηκαν δείγματα από τρίχες και από το αίμα του ζώου.

Από την πλευρά του, ο δασολόγος Γιάννης Φωτάκης, υπογράμμισε τη σημασία του ευρήματος, χαρακτηρίζοντας «θρυλικό ζώο» τον «φουρόγατο» και τόνισε ότι αν επιβεβαιωθεί και γενετικά ότι πρόκειται για κρητικό αγριόγατο, τότε θα πρόκειται για ένα «επιστημονικό γεγονός τεράστιας σημασίας».

Επιπλέον τόνισε ότι το σημαντικότερο μήνυμα από την εύρεση του συγκεκριμένου ζώου είναι ότι «η επιστημονική γνώση που εισφέρεται στον κόσμο και η πίεση που ασκείται για περιβαλλοντική προστασία οδηγεί, αργά αλλά σταθερά, και παρά τις όποιες κατά καιρούς αντιδράσεις, σε μία εξισορρόπηση στη φύση, μια εξισορρόπηση μεταξύ θηραμάτων και θηρευτών». «Ο αγριόγατος είναι ένας μύθος, δεν είχε βρεθεί εδώ και πολλά χρόνια. Είναι σημαντικό ότι ο κτηνοτρόφος, που βρήκε το ζώο, δεν το σκότωσε, αν και του δημιουργούσε προβλήματα με τα ζώα του, αλλά το παρέδωσε στη Διεύθυνση Δασών Χανίων», κατέληξε ο κ. Φωτάκης.

 www.lifo.gr

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων