Μονόβολα χαμηλών πιέσεων και στενής διαμέτρου;

Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 1 έως 15 (από 23 συνολικά)
Απευθείας μετάβαση στη σελίδα:
  • Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    19/10/2019
    Αρ. μηνυμάτων:
    8
    italarm στις #519438

    Έχω ένα δίκανο παλαιό (σε άριστη κατάσταση) με φουλ τσοκ κάνες και δοκιμασμένο στις 1200 ατμόσφαιρες. Ο αυλός στις κάνες είναι 18,4 χιλ. και στο εμπρός μέρος η δεξιά κάνη είναι 17,5 χιλ. και η αριστερή 17,3 χιλ.

    Γνωρίζει κανείς κάποια μονόβολα γύρω στα 32 gr. μικρής διαμέτρου βλήματος αφενός και αφετέρου χαμηλών πιέσεων, π.χ. μέχρι 650 ατμόσφαιρες;


    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    19/09/2018
    Αρ. μηνυμάτων:
    2
    Σιμος-Δραμα στις #519634

    Έχει μόνο όλα που το βλημα είναι μεγενθυμενο βληματακι αεροβόλου τα έχει ο wolf κάνουν για όλα τα τσοκ η τιμή είναι 7€ τα πέντε αν θες να σε στείλω βλήματα αν έχεις κάνα φίλο ιδιογωμοτι

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    19/10/2019
    Αρ. μηνυμάτων:
    8
    italarm στις #519788

    Ευχαριστώ Σίμο, αυτά που λες είναι τα μόνα που εμπιστεύτηκα κι εγώ. Έχω πάρει αυτό που είπες που είναι 17,1 mm διάμετρος και 33gr και το άλλο με το στρογγυλό βλήμα σαν μπάλα που είναι 16,9 mm και 28 gr. Ο Γρηγόρης είναι πολύ εξυπηρετικός, έχει κι άλλο ένα των 32 gr μπάλα αλλά είναι 18 mm διάμετρος. Το μόνο που  ο Γρηγόρης (WOLF) δεν γράφει πιέσεις, αλλά θέλω να πιστεύω ότι σ΄αυτά τα γραμμάρια θα είμαι οκ απ΄ότι μου είπε και ο ίδιος.

    Λένε και για το LAMBRO των 32 gr ότι κάνει και για φουλ τσοκ, αλλά το άνοιξα και ήταν πάνω από 18 mm, δεν θυμάμαι πόσο ακριβώς. άσε που τα δίνει 800 bar πίεση, δηλαδή στην ουσία είναι semi magnum.

    Στενής διαμέτρου ξέρω και τα saulvester, τα brenneke (μόνο των 28 gr με την κόκκινη τάπα) και κάποια sabot. Όμως τις πιέσεις (και τις πυρίτιδες) οι περισσότεροι κατασκευαστές δεν τις αναφέρουν και πρέπει εσύ να παίρνεις τηλέφωνα για να σου πουν και … ο Θεός βοηθός αν π.χ. αλλάξουν αύριο κάτι στο φυσίγγι.

    Υ/Γ: Το ντουφέκι μου είναι δοκιμασμένο στα 900 bar και όχι στα 1200 που έγραψα κατά λάθος.

     

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    16/07/2017
    Αρ. μηνυμάτων:
    23
    captainnikos στις #519804

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΦΙΛΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΟΣ ΝΑ ΤΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΓΙΑ ΠΑΛΙΑ BERETTA ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΗ ΣΤΙΣ 900 ΠΙΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΜΕΤΡΗΜΑΤΟΣ 12 ΜΕ ΘΑΛΑΜΗ 70ΆΡΑ ΦΥΣΙΓΓΙΑ ΜΟΝΟΒΟΛΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ  ΑΝΑΓΡΑΦΟΥΝ ΣΤΗΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ .

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    19/10/2019
    Αρ. μηνυμάτων:
    8
    italarm στις #519898

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΦΙΛΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΟΣ ΝΑ ΤΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΓΙΑ ΠΑΛΙΑ BERETTA ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΗ ΣΤΙΣ 900 ΠΙΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΜΕΤΡΗΜΑΤΟΣ 12 ΜΕ ΘΑΛΑΜΗ 70ΆΡΑ ΦΥΣΙΓΓΙΑ ΜΟΝΟΒΟΛΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΝΑΓΡΑΦΟΥΝ ΣΤΗΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ .

    Εγώ δεν έχω δει κανέναν κατασκευαστή να αναγράφει πιέσεις στα κουτιά. Θα πρέπει να μπεις στο site τους για να τις δεις ή να τους παίρνεις τηλέφωνα. Πιέσεις σε μονόβολα απ΄όσο έχω δει αναφέρει στο site μόνο η LAMBRO και o ΚΥΡΓΙΑΣ. Κατά την γνώμη μου ας βάζει μέχρι 32 gr φυσίγγι και να το ρίχνει με 5* τσοκ και έτσι δεν θα έχει κανένα πρόβλημα η καραμπίνα.

     

     

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    04/07/2005
    Αρ. μηνυμάτων:
    223
    alexadros100 στις #519987

     

     

    Πριν μερικά χρόνια , άφησαν σε απόσταση ~25KM από το χωριό μου στο βουνό ,αγριογούρουνα και τώρα γέμισε ο τόπος. Εχω δει σκαψίματα σε απόσταση μικρότερη από 100 μέτρα , από το τελευταίο σπίτι του χωριού μου. Δεν αποκλείεται να βρεθεί κάποιο μπροστά μου τυχαία.
    Εχω δύο καραμπίνες ,με θαλάμες 70mm, την Beretta A303 EXTRA με αυλό 18,3 όπως αναγράφει και δοκιμασμένη στις 1200 ατμόσφαιρες και την Beretta Greystone με αυλό 18,2 όπως αναγράφει και δοκιμασμένη στις 1380 ατμόφαιρες και κυνηγώ πάντα με φουλ τσοκ. Μέχρι τώρα έχω ρίξει φυσίγγια με σκάγια Νο 2 , χωρίς κανένα πρόβλημα.
    Θα ηθελα να πληροφορηθώ αν τα όπλα αυτά μπορούν να ρίξουν μονόβολο και μάλιστα με φουλ τσοκ (Εχω διαβάσει ότι υπάρχουν τα Lampro, αλλά δεν αναφέρει για αυλό https://www.lambro.gr/proion/fysiggia-skopeftika/palla-practical/ ) , με ασφάλεια .
    Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω τα 9βολα με τι τσοκ χρησιμοποιούνται.

    Χρήσιμοι σύνδεσμοι (για θεωρητική κατάρτιση):

    Monovolo Lambro https://www.lambro.gr/proion/fysiggia-skopeftika/palla-practical/

    ΟΜΙΛΙΑ κ. ΓΙΑΝΝΗ ΝΑΥΠΛΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΟΥ ΑΓΡΙΟΧΟΙΡΟΥ ΜΕ ΜΟΝΟΒΟΛΑ : https://www.youtube.com/watch?v=99zgOxUJcAM

    Η ΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΑΓΡΙΟΧΟΙΡΟ : https://www.youtube.com/watch?v=oyk-jh9oigs

    και ένα χιουμοριστικό!!!

    Ιταλία: Αγριογούρουνα έφαγαν κοκαΐνη αξίας 19.800 ευρώ

     

     

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    19/10/2019
    Αρ. μηνυμάτων:
    8
    italarm στις #519996

    Φίλε alexadros100 τα όπλα 12 cal έχουν διάμετρο αυλού από 18,2 μέχρι 18,5 και λίγο παραπάνω τα λεγόμενα διευρυμένου  αυλού, οπότε όλα τα φυσίγγια για 12 cal είναι απολύτως συμβατά ως προς αυτό.

    Τα μονόβολα συνιστώνται για 5* κάνες (ανοιχτές – σωλήνα) για σωστές βολές και με καλύτερη ευθυβολία. Παράλληλα, αν ρίξεις στην τύχη ένα μονόβολο από φουλ τσοκ κάνη, τίθεται και θέμα ασφάλειας. Μπορείς να ρίξεις μόνο κάποιο μονόβολο στενής διαμέτρου που να το δίνει ο κατασκευαστής του για φουλ τσοκ ή ακόμα καλύτερα αν το έχεις μετρήσει και είναι ίσης διαμέτρου με το τσοκ σου ή έστω ένα δέκατο περισσότερο. Γενικά υπάρχουν και τα sabot βλήματα (αυτά που είναι καλυμμένα μέσα σε πλαστική φωλιά). Κάποια έχω αναφέρει πιο πάνω να δεις. Από θέμα πιέσεων τώρα, εσύ με τα όπλα σου δεν θα έχεις πρόβλημα αν χρησιμοποιείς μονόβολα μέχρι 32 gr.

    Τα εννιάβολα δεν έχουν πρόβλημα αν τα ρίξεις από φουλ τσοκ κάνη, περνάνε. Ίσα ίσα που δουλεύουν καλύτερα αν τα ρίχνεις με φουλ τσοκ αποκτώντας καλύτερες συγκεντρώσεις και ευστοχία.

    Υ/Γ: Ρίξε και μια ματιά σε δύο βιντεάκια στον παρακάτω σύνδεσμο.

    https://www.npapadakis.gr/%CF%86%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%B3%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CF%85%CE%BD%CE%B7%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CE%B1-sauvestre-c-127.html

     

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    04/07/2005
    Αρ. μηνυμάτων:
    223
    alexadros100 στις #520056

    Ευχαριστώ για τις πληροφορίες σου.

    Πάνω απ’ όλα με απασχολεί το θέμα της ασφάλειας. Πολύ σωστά αναφέρεις , ότι χρειάζεται να μετρήσω την διάμετρο του μονόβολου και κανονικά χρειάζεται ελεγκτήρας (σαμπλόνα) και όχι παχύμετρο , έστω και ηλεκτρονικό. Το περίβλημα και τα πτερύγια και των δύο βολίδων ελπίζω να είναι από πλαστικό.

    Κυνηγώ τόσα χρόνια , αλλά τέτοια φυσίγγια , δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσω και να έχω σχετική εμπειρία. Μόνο θεωρητική κατάρτιση.

    Αν τα εννιάβολα δεν έχουν πρόβλημα να χρησιμοποιηθούν και με κάνη με φουλ τσοκ , καλύπτομαι προς το παρόν .

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    08/10/2019
    Αρ. μηνυμάτων:
    40
    Ελατος στις #520057

    παιδιά η κάνη μου έχει αυλο 18.5 και σταθερό τσοκαρισμα 2*.λετε να έχω θέμα στα μονοβολα; υποθέτω πως αφού μπορεί να ρίξει μονοβολο μια κανη 1* τότε η δικη μου θα τα ρίχνει ποιο άνετα και δεν θα έχω κανένα θέμα.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    08/10/2019
    Αρ. μηνυμάτων:
    40
    Ελατος στις #520065

    Αααα και κάτι ακόμη.ειδα τα μονοβολα club του κυργια και είναι στα 31 γραμμάρια.τα έχει δοκιμάσει κανεις γιατι λογο της χαμηλής γομωσης τα θεωρώ ιδανικά για στενά τσοκαρισματα

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    04/07/2005
    Αρ. μηνυμάτων:
    223
    alexadros100 στις #520066

    Η καλύτερη δοκιμή , είναι η εφαρμογή στη πράξη (σε στόχο πρώτα και μετά στο θήραμα), λαμβάνοντας υπόψιν πάντοτε την ασφάλεια σου.(Δεν αναφέρεις τις πιέσεις δοκιμής για το όπλο σου , και αν οι θαλάμες έχουν μήκος 70 ή 76mm. Αν είναι Ρωσικό αναφέρει τις πιέσεις λειτουργίας) Οι γνώμες των συναδέλφων που έχουν εμπειρία στο θέμα αυτό , θα σε βοηθήσουν.
    Αν κάνεις μία αναζήτηση στο INTERNET μονοβολο – τσοκ θα βρεις πλήθος σχετικών θεμάτων ,για θεωρητική κατάρτιση.

     

    Αν και πρόκειται για καραμπίνες , αναφέρω ένα μέρος από σχετικό άρθρο .(Και για τα δίκανα ισχύει)

    https://www.benelli.it/el/content/asfales-kynigi

    Στο σχετικό άρθρο ,  υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία.

    ΑΣΦΑΛΕΣ ΚΥΝΗΓΙ-benelli
    Οι καραμπίνες που έχουν κατασκευαστεί για το κυνήγι πουλιών αναπόφευκτα έχουν τσοκαρισμένες κάννες. Αυτού του είδους οι κάννες δεν μπορούν να ρίξουν μονόβολα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε μονόβολα αρκετά μικρά για να διαπεράσουν χωρίς να προκαλέσουν βλάβη, δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείτε τσοκ μικρότερο από ***. Η χρήση του * ή ** τσοκ με μονόβολα, ειδικά σε παλιές ή κακοσυντηρημένες κάννες, μπορεί να προκαλέσει διόγκωση ή έκρηξη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν τα πυρομαχικά σας είναι αργής καύσης ή εάν υπάρχει εμπόδιο στο εσωτερικό της κάννης (ακόμη κι αν είναι ένα μικρό κομμάτι φύλλου). Από την καθαρά πρακτική πλευρά, η υπερβολική παραμόρφωση των βλημάτων οδηγεί αναπόφευκτα σε μειωμένη ακρίβεια βολής. Τσοκ από *** και μεγαλύτερα γενικά δε μειώνουν την ακρίβεια και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να τη βελτιώσουν ακόμη.
    Όλα τα μονόβολα full τσοκ που διατίθενται σήμερα (Brenneke, Gualandi, Foster) είναι συμβατά με τσοκαρισμένες κάννες, εκτός εάν ο κατασκευαστής δηλώνει σαφώς διαφορετικά στη συσκευασία. Για αυτό δεν υπάρχει κανένας λόγος για να αποφύγετε τη χρήση τους. Θα πρέπει, ωστόσο, να αποφύγετε πάρα πολύ ισχυρούς τύπους πυρομαχικών. Τα μονόβολα προσδίδουν πολύ υψηλές τάσεις στην κάννη σας, επειδή το σημείο της μέγιστης πίεσης κινείται προς τα εμπρός περίπου δέκα εκατοστά μέχρι εκεί όπου τα τοιχώματα της κάννης είναι γενικά πιο λεπτά, αλλά και επειδή το βλήμα πρέπει να περάσει μέσα από το τσοκ. Για προφανείς λόγους ασφάλειας, ως εκ τούτου, μην πυροβολείτε μονόβολα με παλιά όπλα εκτός αν είστε απολύτως σίγουροι για την αντοχή της κάννης τους.

    Επίσης στη σελίδα 10 της κατωτέρω ιστοσελίδας (στη 9η έχει για τις σεβροτίνες) , έχει ενδιαφέροντα στοιχεία για το μονόβολο .https://www.kysyp.gr/κυνηγετικά-όπλα-πρακτικό-εγχειρίδιο/10/

    Επίσης στο παρόν Forum υπάρχει σχετικό θέμα :

    ΔΡΑΜΙΑ , ΝΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΒΟΛΑ

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    08/10/2019
    Αρ. μηνυμάτων:
    40
    Ελατος στις #520067

    καταρχάς ευχαριστώ για την απάντηση.το όπλο μου ειναι μια franchi 612 variopress magnum με κανη 71 cm και σταθερό τσοκ 2*.αν θυμάμαι καλα (γιατι δεν το έχω αυτη τη στιγμή μαζι μου) πανω στην κανη γράφει 1570 και λογικά αναφέρεται στις πιέσεις.ακόμη ο αυλος ειναι 18.5.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    04/05/2008
    Αρ. μηνυμάτων:
    1516
    benetos στις #520076

    πανω στην κανη γράφει 1570

    Πολύ πιθανόν αυτό είναι το βάρος της κάννης σε γραμμάρια. Δεν έχω ξαναακούσει τέτοια πίεση σε bar. 1370 bar ναι.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    08/10/2019
    Αρ. μηνυμάτων:
    40
    Ελατος στις #520082

    Πάντως με την συγκεκριμένη κανη μπορώ να ρίξω μονοβολα χωρίς να κινδυνεύω εγω η η κανη μου;

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    19/10/2019
    Αρ. μηνυμάτων:
    8
    italarm στις #520113

    Πάντως με την συγκεκριμένη κανη μπορώ να ρίξω μονοβολα χωρίς να κινδυνεύω εγω η η κανη μου;

    Καλησπέρα. Διάβασε τι γράφω στον alexadros100 στο #519996 post για να μην τα ξανά γράφω.

    Αααα και κάτι ακόμη.ειδα τα μονοβολα club του κυργια και είναι στα 31 γραμμάρια.τα έχει δοκιμάσει κανεις γιατι λογο της χαμηλής γομωσης τα θεωρώ ιδανικά για στενά τσοκαρισματα

    Το ότι κάποιο φυσίγγι έχει μονόβολο λίγων γραμμαρίων, αυτό δεν σημαίνει ότι θα περνάει και από τις στενές κάνες. Άλλο πράγμα το βάρος και άλλο η διάμετρος η οποία θα έχει. Για την ζημιά που μπορεί να υποστεί ένα όπλο ή και ο κυνηγός, δεν ευθύνεται το βάρος του βλήματος αλλά η διάμετρος του, καθώς και κάποιοι άλλοι παράγοντες με πρώτον παράγοντα τις πιέσεις του φυσιγγίου.

    το όπλο μου ειναι μια franchi 612 variopress magnum με κανη 71 cm και σταθερό τσοκ 2*.αν θυμάμαι καλα (γιατι δεν το έχω αυτη τη στιγμή μαζι μου) πανω στην κανη γράφει 1570 και λογικά αναφέρεται στις πιέσεις.ακόμη ο αυλος ειναι 18.5.

    Όπως σου είπε και ο benetos, το 1570 είναι το βάρος της κάνης. Να δεις αν έχει κάποιο άλλο νούμερο, αλλά το πιθανότερο επειδή είναι παλιό το όπλο σου να μην γράφει με αριθμό τις πιέσεις αλλά να λέει κάπου PSF και δίπλα να έχει ένα αστεράκι (σφραγίδα) οπότε αυτό θα σημαίνει ότι είναι δοκιμασμένο στα 900 bar, αν έχει δύο αστεράκια θα είναι δοκιμασμένο στα 1200 bar. Εσύ τώρα, από αυτά που αναγράφονται στο όπλο σου σχετικά με τις πιέσεις, θα χρησιμοποιείς φυσίγγια με max πιέσεις το 75% των αναγραφόμενων.

     

Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 1 έως 15 (από 23 συνολικά)
Απευθείας μετάβαση στη σελίδα:

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων