Τι έγραψε ο τύπος για το κυνήγι

0

814-typos.jpg
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 19/08/2003
ΚΥΝΗΓΟΙ: Ξεκινούν από αύριο στις ζώνες

Πυρ ομαδόν
Του ΜΙΧ. ΚΟΥΡΜΟΥΣΗ
Αύριο αρχίζει το μπαμ-μπουμ. Οι κυνηγοί φέτος κερδίζουν μία μέρα, καθώς το 2004 είναι δίσεκτο και η κυνηγετική περίοδος λήγει στις 29 Φεβρουαρίου.

Από αύριο 20 Αυγούστου και μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου, που ουσιαστικά αρχίζει η κυνηγετική περίοδος για όλα τα θηράματα, επιτρέπεται το κυνήγι μόνον μέσα σε ζώνες (έχουν χαρακτηριστεί από το υπουργείο Γεωργίας από τις 18-12-1985). Στις ζώνες, οι κυνηγοί μπορούν να χτυπήσουν:

* ΘΗΛΑΣΤΙΚΑ: Αγριοκούνελο, λαγό, αγριόχοιρο, αλεπού, πετροκούναβο.

* ΠΟΥΛΙΑ: Τρυγόνι, φάσα, αγριοπερίστερο, ορτύκι, σιταρήθρα, τσίχλα, δεντρότσιχλα, κοκκινότσιχλα, γερακότσιχλα, κότσυφα, καρακάξα, κάργια, κουρούνα, ψαρόνι και κίσσα.

Τα τρυγόνια και τα ορτύκια μπορούν να κυνηγηθούν ώς 12 από κάθε κυνηγό κάθε ημέρα, οι τσίχλες ώς 25, ο λαγός ένας κάθε φορά και το αγριογούρουνο ώς 2 η κάθε ομάδα κυνηγών κάθε φορά.

Ολα τ’ άλλα είναι χωρίς περιορισμό.

Συνοπτικά, η απόφαση προβλέπει:

* Παραμένουν οι περσινές ρυθμίσεις για τα θηλαστικά.

* Επιτρέπεται το κυνήγι του φασιανού σ’ όλη τη χώρα.

* Το κυνήγι των δενδρόβιων και εδαφόβιων λήγει την 29η Φεβρουαρίου 2004, εκτός της φάσας, της δεντρότσιχλας και του κότσυφα που λήγει στις 10 Φεβρουαρίου 2004.

* Το κυνήγι των υδρόβιων και παραϋδάτινων πουλιών καθορίστηκε από 15/9 μέχρι 10/2/2004.

* Τα τέλη έκδοσης αδειών κυνηγιού παραμένουν στα περσινά επίπεδα.

Τέλος, διατηρούνται όλες οι απαγορεύσεις που ίσχυσαν και πέρυσι.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Oι κυνηγοί στα όπλα

Oι κυνηγοί παίρνουν το όπλο τους, οι οικολόγοι την οδό της διαμαρτυρίας, η Eλλάδα τον δρόμο προς το Eυρωπαϊκό Δικαστήριο, για μια ακόμη καταδίκη της, και τα απειλούμενα με εξαφάνιση είδη πουλιών την «ανηφόρα» προς τα Kέντρα Περίθαλψης Aγριων Zώων -εάν σταθούν τυχερά, βεβαίως, και δεν θανατωθούν, θύματα κι αυτά της λαθροθηρίας. Mε άλλα λόγια, ξεκινά σήμερα η περίοδος θήρας, σύμφωνα με ρυθμιστική απόφαση του υπουργείου Γεωργίας.
Oικολόγοι παίρνουν τα «όπλα» τους
Eντονότατες αντιδράσεις για τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου που ξεκίνησε σήμερα
Tης Tανιας Γεωργιοπούλου
Σε πολεμικό κλίμα μεταξύ κυνηγών και οικολόγων ξεκινά σήμερα η περίοδος της θήρας, σύμφωνα με τη ρυθμιστική απόφαση του υπουργείου Γεωργίας, αλλά όπως φαίνεται παράλληλα ενεργοποιείται και η διαδικασία για την καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Συγκεκριμένα, για πολλά θηρεύσιμα είδη ορίζεται ως καταληκτική ημερομηνία λήξης της κυνηγετικής περιόδου, η 29η Φεβρουαρίου, γεγονός που αντιβαίνει σε όσα ορίζει η Οδηγία για τα πουλιά (79/409/ΕΟΚ).
Στο Eυρωδικαστήριο
Η παράταση αυτή που δόθηκε από το υπουργείο Γεωργίας, αναμένεται να ενεργοποιήσει και πάλι τη διαδικασία της παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Η Οδηγία για τα πουλιά δεν ορίζει ακριβώς τις ημερομηνίες έναρξης και λήξης της κυνηγετικής περιόδου σε κάθε κράτος–μέλος, αλλά αναφέρει ότι δεν μπορούν να θηρεύονται –τα είδη που επιτρέπεται– κατά τη διάρκεια της επιστροφής τους στους τόπους αναπαραγωγής. Πότε ακριβώς είναι αυτή η περίοδος για κάθε είδος ζώου ορίζεται από τον σχετικό πίνακα της Επιτροπής ΟΡΝΙΣ, το γνωμοδοτικό όργανο της Ευρωπαϊκής Eνωσης για το συγκεκριμένο θέμα.
Η ρυθμιστική απόφαση του υπουργείου Γεωργίας για τη διάρκεια της φετινής κυνηγετικής περιόδου, επιχειρώντας να μείνει στα όρια της νομιμότητας αλλά παράλληλα να ικανοποιήσει και τους περίπου 300.000 κυνηγούς της χώρας, ορίζει διαφορετική ημερομηνία λήξης της κυνηγετικής περιόδου για διαφορετικά είδη πουλιών. Eτσι όσοι κυνηγούν μπορούν πρέπει να μη χτυπούν την κυνηγόπαπια μετά το τέλος Ιανουαρίου, αλλά μπορούν να κυνηγούν τη χουλιαρόπαπια έως και τις 10 Φεβρουαρίου. Oπως τονίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, κ. Κώστας Παπακωνσταντίνου, «οι κλιμακωτές ημερομηνίες είναι μεγάλο πρόβλημα γιατί οι κυνηγοί δεν μπορούν να ξεχωρίσουν το ένα είδος από το άλλο. Στο επιστημονικό τους πρόγραμμα Aρτεμις, οι κυνηγοί δεν διαχώριζαν τα διάφορα είδη πάπιας και τσίχλας. Ακόμα όταν μια απόφαση λαμβάνεται για να προφυλαχθεί η αναπαραγωγή ενός είδους πόσο αυτό μπορεί να γίνει αν θηρεύονται τα υπόλοιπα στην ίδια περιοχή». Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου «το κυνήγι για όλα τα είδη θα έπρεπε οριακά να τελειώνει στις 31 Ιανουαρίου. Ωστόσο το σημαντικό είναι, ότι όπως συνέβη και με τη Γαλλία, που εφάρμοσε το ίδιο σύστημα κλιμακωτών ημερομηνιών, θα καταδικαστούμε από την Ευρωπαϊκή Eνωση και θα πληρώσουμε πρόστιμο που θα βαρύνει όλους τους Eλληνες και όχι μόνο τους κυνηγούς. Το υπουργείο, αν και τα γνωρίζει όλα αυτά, προτιμά να παρανομεί».
Λαθροθηρία
Eνα από τα μεγαλύτερα προβλήματα σε σχέση με το κυνήγι είναι η γνωστή λαθροθηρία, δηλαδή το κυνήγι σε μέρη που απαγορεύεται, αλλά και η θήρευση ζώων που προστατεύονται γιατί τελούν υπό εξαφάνισιν. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό των άγριων πουλιών που τραυματίζονται από πυροβολισμούς και καταλήγουν στο Κέντρο Περίθαλψης Aγριων Ζώων στην Αίγινα, αυξάνεται ιδιαίτερα την περίοδο του κυνηγιού.
Πρόκειται συχνά για παγκοσμίως απειλούμενα είδη, όπως ο Μαυροπετρίτης και το κιρκινέζι. Τα πουλιά μάλιστα πολύ συχνά βρίσκονται σε περιοχές που απαγορεύεται το κυνήγι, γεγονός που αποδεικνύει ότι η αυστηρή περιφρούρηση που υποστηρίζουν οι κυνηγοί ότι υπάρχει για τις προστατευόμενες περιοχές στην πράξη καταπατείται.

ΤΑ ΝΕΑ , 20-08-2003
Στα… όπλα 250.000 κυνηγοί
Πρεμιέρα σήμερα της κυνηγετικής περιόδου που θα διαρκέσει έξι μήνες

ΜΑΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ
H τουριστική περίοδος βρίσκεται στο αποκορύφωμά της, ωστόσο από σήμερα αρχίζει μία άλλη: αυτή του κυνηγετικού τουρισμού, όπως χαρακτηρίζουν οι κυνηγοί την κυνηγετική περίοδο.
Από σήμερα και για έξι μήνες 250.000 Έλληνες κυνηγοί θα εξορμούν στην ελληνική ύπαιθρο σκοπεύοντας περίπου 40 διαφορετικά είδη. Ανάμεσά τους λαγούς, μπεκάτσες, τσίχλες και ορτύκια, που αποτελούν σταθερά την τελευταία δεκαετία τα αγαπημένα τους θηράματα.
Τα 733 εκατομμύρια ευρώ ετησίως αγγίζει ο τζίρος του κυνηγιού στην Ελλάδα, αφού χιλιάδες άνθρωποι στηρίζονται οικονομικά σε αυτό. Υπάρχουν περίπου 250 διαφορετικές επαγγελματικές κατηγορίες (έμποροι, βιοτέχνες, εκπαιδευτές σκύλων κ.λπ.) που κατά τη διάρκεια του κυνηγιού δουλεύουν με εντατικότερους ρυθμούς, ενώ πολλά έρημα χωριά της περιφέρειας… ξαναζωντανεύουν με τις επισκέψεις των κυνηγών.
«Αρχίζει μία δραστηριότητα – δεν είναι σπορ ή χόμπι όπως λανθασμένα αποκαλείται το κυνήγι – που έχει τρεις παραμέτρους: Την ψυχαγωγική, για τον ίδιο τον κυνηγό. Την κοινωνική, γιατί οι κυνηγοί παράλληλα προστατεύουν το περιβάλλον. Και την οικονομική, γιατί προσφέρουν στην εθνική οικονομία», υποστηρίζει μιλώντας στα «NEA» ο γενικός γραμματέας της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας κ. Γιάννης Πουλόπουλος. «Μπορούμε να μιλάμε πλέον για κυνηγετικό τουρισμό. Επισκεπτόμαστε περιοχές της Ελλάδας που είναι άγονες, έρημα χωριά. Το κυνήγι αποτελεί έναν σημαντικό μοχλό ανάπτυξης γι’ αυτούς τους τόπους».

Όπως λέει ο δασολόγος – περιβαλλοντολόγος κ. Θεοφάνης Καραμπατζάκης από την επιστημονική ομάδα του προγράμματος «Αρτεμις» (πρόγραμμα της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας για την καταγραφή των θηραμάτων): «Το 45% του κυνηγιού στη Μάνη γίνεται από Αθηναίους. Το ίδιο συμβαίνει με το κυνήγι της πέρδικας στη Λήμνο, ενώ όλος ο Νομός Έβρου (Ορεστιάδα, Σουφλί, Διδυμότειχο) μετά τις 15 Σεπτεμβρίου κατακλύζεται από κυνηγούς που έρχονται απ’ όλη την Ελλάδα για να κυνηγήσουν ορτύκια και τρυγόνια. Τεράστιος είναι όμως ο ετήσιος τζίρος της κυνηγετικής αγοράς στην Ελλάδα. «Υπολογισμοί της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοτεχνών και Επαγγελματιών Κυνηγετικών Ειδών λένε ότι αγγίζει τα 733 εκατ. ευρώ», λέει ο κ. Πουλόπουλος. Και πώς να μη φθάνει σε αυτά τα ύψη όταν ένας κυνηγός ξοδεύει κάθε χρόνο περίπου 3.000 ευρώ για φυσίγγια, στολές, όπλο, καύσιμα και άλλα αξεσουάρ.
H φετινή κυνηγετική περίοδος που ξεκινάει σήμερα θα διαρκέσει έως τις 29 Φεβρουαρίου. Ωστόσο θα ισχύσουν και φέτος οι περιορισμοί για ορισμένα είδη. Το κυνήγι όλων των υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών αρχίζει στις 15 Σεπτεμβρίου και τελειώνει στις 10 Φεβρουαρίου. Εξαιρούνται φλυαρόπαπια, πρασινοκέφαλη πάπια, κυνηγόπαπια, καλημάνα, κιρκίρι, το κυνήγι των οποίων σταματάει στις 31 Ιανουαρίου.
Όσο για τα δενδρόβια και εδαφόβια πουλιά, το κυνήγι τους λήγει στις 29 Φεβρουαρίου, με εξαίρεση τη φάσα, τη δενδρότσιχλα και τον κότσυφα – σταματούν 20/2 – και τη σιταρήθρα, 10/2. Για τα θηλαστικά ισχύουν οι περσινές ρυθμίσεις.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων