SOS για το νερό

0

Καμπανάκι κινδύνου για την μόλυνση του θαλάσσιου νερού αλλά και τα αποθέματα του πόσιμου νερού, χτύπησε την Δευτέρα ο ΟΗΕ. Σύμφωνα μ΄ έρευνες που έκανε ο Οργανισμός, τουλάχιστον ένας στους πέντε ανθρώπους στον πλανήτη δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ενώ η υπερβολική χρήση του αζώτου ως λίπασμα έχει δημιουργήσει “νεκρές ζώνες”, (περιοχές όπου δεν υπάρχει οξυγόνο και κατά συνέπεια ζωή), στους ωκεανούς.

Αιτία πολέμου

Ο επικεφαλής του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP ), Κλάους Τόπφερ, μιλώντας σε εκπροσώπους από 158 χώρες που συμμετέχουν σε διεθνές φόρουμ για το θέμα αυτό στο νησί Τσεζού της Νότιας Κορέας, αφού τους επεσήμανε τους κινδύνους λέγοντας χαρακτηριστικά ότι 5.000 παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα από ασθένειες που συνδέονται με την έλλειψη πόσιμου νερού, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε λίγα χρόνια σε πόλεμο για τον έλεγχο των πηγών, τους κάλεσε να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες ώστε δισεκατομμύρια άνθρωποι που δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό να την αποκτήσουν.

Από την πλευρά της η Μάριον Τσιτλ, επικεφαλής του τμήματος Εγκαιρης Προειδοποίησης ανακοίνωσε πως πρόσφατα οι επιστήμονες κατάληξαν στο συμπέρασμα πως οι νεκρές ζώνες στους ωκεανούς προκαλούνται από την αύξηση αζώτου στις θάλασσες.

Και ενώ το άζωτο, που είναι σημαντικό ως λίπασμα, σπανίζει σε ορισμένες περιοχές, σε άλλες η χρήση του είναι υπερβολική με αποτέλεσμα να προκαλούνται σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα στους ωκεανούς.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων