Στο “σκαμνί” για τα άγρια πουλιά

0

1115-aquila_chrysaetos3.jpg

Στο “εδώλιο” του Ευρωδικαστηρίου παραπέμπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη χώρα μας, καταλογίζοντας της ανεπαρκείς ενέργειες όσον αφορά στον τομέα της διατήρησης και προστασίας των άγριων πτηνών. Η ΕΕ με σχετική οδηγία της έχει ζητήσει από τα κράτη-μέλη να καθορίσουν ζώνες ειδικής προστασίας για τα πουλιά, οι οποίες θα εντάσσονται στο δίκτυο προστατευόμενων τόπων της ΕΕ, Natura 2000.

Συγκεκριμένα, από την Ελλάδα έχει ζητηθεί να θέσει υπό το καθεστώς αυτό 186 τοποθεσίες, συνολικής επιφάνειας άνω των 3 εκατομμυρίων εκταρίων. Ωστόσο, σύμφωνα με το εκτελεστικό όργανο της Κοινότητας, οι ελληνικές αρχές έχουν χαρακτηρίσει τόπους που καλύπτουν λιγότερο από ενάμισι εκατομμύριο εκτάρια. Αν και διαπιστώνονται προσπάθειες για την σταδιακή επέκταση των ειδικών ζωνών, εντούτοις το έλλειμμα χαρακτηρισμού παραμένει σημαντικό. Με βάση τα παραπάνω η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η μη λήψη μέτρων για την προστασία σημαντικών υγροβιότοπων και άλλων τοποθεσιών που φιλοξενούν σπάνια ή απειλούμενα με εξαφάνιση είδη, υπονομεύει τις προσπάθειες προστασίας τους.

Μεταξύ των ειδών, που η Επιτροπή προσπαθεί να θέσει κάτω από μια “ομπρέλα προστασίας”, θωρακίζοντας τα ενδιαιτήματα που χρησιμοποιούν ή τους βιότοπους από όπου διέρχονται, περιλαμβάνονται τα εξής: ο θαλασσοκόρακας, ο γυπαετός, ο μαυρόγυπας, ο κραυγαετός, ο βασιλαετός, η αετοβαρβακίνα, ο σπιζαετός, το κιρκινέζι, ο μαυροπετρίτης, ο χρυσογέρακας, ο τουρκοτσοπανάκος και η σμυρνοτσίχλα.

Σχολιάζοντας την απόφαση, η αρμόδια για το περιβάλλον Επίτροπος, Margot Wallstrom, δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση και την προστασία των αγρίων πτηνών της Ευρώπης, ιδιαίτερα δε των πλέον ευπρόσβλητων. “Είναι προφανές ότι πρέπει να αναγνωριστούν περισσότερες ζώνες ειδικής προστασίας” σημείωσε.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων