Στον Άρειο Πάγο το ΚΕΚ

0

1187-stop.jpg
Αυριο, 3-6-2004, θα εκδοθεί τελικά η απόφαση εκδίκασης της ένστασης του ΚΕΚ για τον απρόσμενο αποκλεισμό του από τις επικείμενες ευρωεκλογές. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί στις 12.00 το μεσημέρι.

Οι «τυπικοί» λόγοι τους οποίους επικαλέστηκε ο Άρειος Πάγος έγκεινται στο ότι στις δηλώσεις των υποψηφίων για το ευρωβουλευτικό αξίωμα δεν αναφέρεται πως δεν υφίσταται κώλυμα εκλογιμότητας.

Να σημειωθεί πως το ΚΕΚ ήταν το πρώτο κόμμα που κατέθεσε τα δικαιολογητικά για τη συμμετοχή του στις ευρωεκλογές και κανένας δεν επεσήμανε τις ελλείψεις αυτές.

Μετά τη γνωστοποίηση των ελλείψεων τη μέρα που έληγε η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών, το ΚΕΚ έσπευσε να υποβάλει, σωστά συμπληρωμένα τα δικαιολογητικά, αλλά η προθεσμία εξέπνευσε με αποτέλεσμα να αποκλειστεί.

Τα αποκλεισθέντα κόμματα που υπέβαλαν ένσταση είναι τοΚόμμα Ελλήνων Κυνηγών, το Πολιτικό Ελληνοευρωπαϊκό Φιλοζωϊκό Κίνημα, το Λευκό και το ΔΗΚΚΙ

Με την ένσταση, για μεν το ΔΗΚΚΙ, ζητείται η ανάκληση της απόφασης του Α’ Τμήματος του Α.Π., η οποία χαρακτηρίζεται ως «εσφαλμένη, αντισυνταγματική και αντίθετη στην εκλογική νομοθεσία και το καταστατικό του ΔΗΚΚΙ».

Οπως υποστηρίζει το κόμμα των Ελλήνων Κυνηγών, δεν είχε την υποχρέωση να δηλώσει ότι οι υποψήφιοί του δεν εμπίπτουν σε κώλυμα, αφού από τις δηλώσεις τους προκύπτει αυτό, ενώ τα άλλα δύο κόμματα υποστηρίζουν ότι κακώς θεωρήθηκε η συμπληρωματική τους δήλωση ως εκπρόθεσμη, τη στιγμή που με αυτή παρέχονται οι απαραίτητες διευκρινίσεις.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως κρίθηκε για τα τρία αυτά κόμματα, στις δηλώσεις που συνοδεύουν την αποδοχή της προτάσεως των υποψηφίων δεν υπήρχε η αναφορά ότι δεν υφίσταται κώλυμα εκλογιμότητας στο πρόσωπό τους, όπως ορίζει ο νόμος, ενώ οι συμπληρωματικές δηλώσεις τους κατατέθηκαν μετά την πάροδο της προβλεπόμενης προθεσμίας, με αποτέλεσμα να είναι απαράδεκτες, ως εκπρόθεσμες.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων