Επεκτείνεται ο δρυμός του Παρνασσού;

0

«Προξενεί θλίψη, οργή και κατάπληξη η φημολογούμενη επέκταση του δρυμού του Παρνασσού και η διαμόρφωσή του σε εθνικό πάρκο. Και τούτο όχι μόνο γιατί ο υφιστάμενος δρυμός δεν προστάτεψε την πανίδα του, κυρίως, μια και η προστασία της έμεινε κενό γράμμα του νόμου και ισχύει μόνο για τους ευσυνείδητους και νόμιμους κυνηγούς, αλλά γιατί ισοδυναμεί με δήμευση των περιουσιών, κυρίως των κατοίκων της τέως κοινότητας Επταλόφου (Ανω Αγόριανης) του Δήμου Παρνασσού. Γιατί τι άλλο αποτελεί ο περιορισμός και η εκμηδένιση της δυνατότητας αξιοποιήσεως του μοναδικού πόρου ζωής των κατοίκων της, που αποτελούν οι ιδιόκτητοι αγροί και τα αγροτεμάχιά των;

Και, τι περίεργο, η σχεδιαζόμενη επέκταση του εν λόγω δρυμού να αφορά και να εκμηδενίζει κυρίως τις περιουσίες των κατοίκων της τέως κοινότητας Επταλόφου (Ανω Αγόριανης), ενός των πλέον υποβαθμισμένων ορεινών χωριών της πατρίδας μας, που συγκαταλέγεται μεταξύ των ΜΑΡΤΥΡΙΚΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΗΣ, με δεκάδες νεκρούς σε όλους τους εθνικούς αγώνες και με καθολική συμμετοχή στην Εθνική Αντίσταση!

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της αλόγιστης πολλές φορές οικοδομικής δραστηριότητας για την οποία οι κάτοικοι της τέως κοινότητας ουδεμίαν ευθύνην υπέχουν, δημιουργήθηκε κάποιο οικολογικό πρόβλημα με τους δημιουργηθέντες οικισμούς κάποιων μεγαλόσχημων, που τώρα παρεμβαίνουν, δήθεν να σωθεί ο Παρνασσός! Η δημιουργία των οικισμών αυτών και το χιονοδρομικό κέντρο συνετέλεσαν βεβαίως στην αλματώδη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής με τις ως άνω συνέπειες και αναβάθμιση, καθιστώντας την πόλον έλξεως αλλά και “το μάτι του κυκλώνα” κάποιων “άσπονδων φίλων” της περιοχής, των αρχών, αλλά και των δασικών υπηρεσιών.

Ετσι, με τη μελετώμενη επέκταση του δρυμού και τη δημιουργία εθνικού πάρκου, του όμορφου βουνού, επιχειρείται η δήμευση των περιουσιών των φτωχών κατοίκων και μάλιστα κατά παράβαση ουσιωδών διατάξεων του Συντάγματος, αξιούντων την προστασία των περιουσιών των πολιτών.

Πού είναι το ενδιαφέρον και η ευαισθησία των κυρίων αυτών για την προστασία του Παρνασσού (και όχι μόνο) στις αλόγιστες και καταστροφικές παρεμβάσεις των μεταλλευτικών επιχειρήσεων, που έχουν στην κυριολεξία ξεκοιλιάσει την Αργοστύλια, μια από τις ωραιότερες περιοχές του Παρνασσού, το Ζεμενό, την Γκιώνα κ.λπ.; Ενδιαφέρθηκε ποτέ κανείς για το μέγεθος της καταστροφής;

Ουδείς είναι αντίθετος στην προστασία του πανέμορφου βουνού μας και στην επέκταση του δρυμού, αλλά προς Θεού όχι κατά τρόπον που να αποτελεί έγκλημα και καταστροφική για τους κατοίκους δήμευση των περιουσιών των. Πέραν τούτου, η σχεδιαζόμενη λύση, όχι μόνο δεν θα προστατεύσει τον Παρνασσό, αλλά ίσως γίνει ενδεχόμενη αιτία καταστροφής του!»

Ασημάκης Δημήτριος
οικονομολόγος
Νέος Κόσμος

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων