“Συναγερμός” για τα πουλιά

0

1430-tn_poou1.jpg
Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου / ert.gr

Ο αφανισμός των πουλιών αποτελεί ένα από τα πολλά μέτωπα που έχει ανοίξει ο άνθρωπος στις σχέσεις του με το περιβάλλον και το οποίο χρίζει άμεσης αντιμετώπισης. Αμερικανοί βιολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς, όπως εκτιμούν, τουλάχιστον 1.200 είδη πουλιών απ’ όσα ζουν στον πλανήτη (περίπου το 10% του συνόλου των ειδών) κινδυνεύουν με εξαφάνιση έως το τέλος του αιώνα.

Ανησυχητικά τα συμπεράσματα των επιστημόνων

Τα αίτια για την απερχόμενη αυτή καταστροφή, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες, πρέπει να αναζητηθούν κυρίως στην υπερθέρμανση του πλανήτη, στον εκφυλισμό του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και στην υπερβολική θήρα.

Παράλληλα, ο σύγχρονος τρόπος ζωής, με την εξάπλωση των αστικών κέντρων και την αύξηση επιδημιών που αποφέρουν ολέθριες επιπτώσεις στο οικοσύστημα των δασών και τη γεωργία, έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης.

Οι δυσοίωνες αυτές προβλέψεις των Αμερικανών βιολόγων, που δημοσιεύθηκαν από την Αμερικανική Ακαδημία Επιστημών, έρχονται να επαληθεύσουν προηγούμενη έρευνα της Παγκόσμιας Ένωσης Διατήρησης των Ειδών (WCU), που προειδοποιούσε, ότι ένα 12% των ειδών των πουλιών του πλανήτη απειλούνται ήδη με εξαφάνιση.

Στην ίδια μελέτη η WCU ανέφερε ακόμα, ότι περίπου το ένα τέταρτο των θηλαστικών, το ένα τρίτο των αμφιβίων και το 42% όλων των χελωνών κινδυνεύουν να εξαφανιστούν έως το τέλος του αιώνα.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων