Διαχείριση των αγριοκούνελων με κυνήγι και νυφίτσες

0

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 7/6/2005

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σύσκεψη με θέμα τις ζημιές που προκαλούνται από τα αγριοκούνελα στη Λήμνο και τις δυνατότητες αντιμετώπισης του προβλήματος πραγματοποιήθηκε στις 7 Ιουνίου 2005, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπό την προεδρία του Υφυπουργού κ. Αλέξανδρου Κοντού.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων Καθηγητής κ. Χρήστος Αυγουλάς, ο Βουλευτής Λέσβου της Ν.Δ. κ. Ιωάννης Γιαννέλης, ο Έπαρχος Λήμνου κ. Θεόδωρος Μπαβέας, ο Αναπληρωτής του Γενικού Διευθυντού του ΕΘΙΑΓΕ κ. Γεώργιος Λυριντζής, ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νίκος Εμμανουήλ, ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Νίκος Παπαγεωργίου, ο ερευνητής του ΕΘΙΑΓΕ κ. Σάββας Καζαντζίδης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Οι προτάσεις που κατατέθηκαν από τους πανεπιστημιακούς και τους φορείς που συμμετείχαν στη σύσκεψη για την καλύτερη και αμεσότερη αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος ήταν:

α). Η εισαγωγή στείρων ατόμων του είδους Mustella putorius (νυφίτσα) και η πλήρως ελεγχόμενη χρήση τους ως θηρευτών των αγριοκούνελων.

β). Νομοθετική ρύθμιση για τη δυνατότητα διεξαγωγής ελεγχόμενου κυνηγιού στη συγκεκριμένη περιοχή και για το συγκεκριμένο είδος ζώου, υπό την εποπτεία της δασικής αρχής, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με κάθε μέσο εκτός από χημικές και δηλητηριώδεις ουσίες.

γ). Συστηματικές παγιδεύσεις και καταστροφή των φωλιών των αγριοκούνελων.

Επίσης, αποφασίσθηκε να πραγματοποιηθεί άμεσα ημερίδα στη Λήμνο για την ενημέρωση του πληθυσμού σε ότι αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος, έτσι ώστε να συμμετέχουν στην προσπάθεια όλοι οι εμπλεκόμενοι και ενδιαφερόμενοι τοπικοί φορείς του νησιού.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων