Συμπληρωματικά μέτρα προστασίας για τη θήρα στη Χίο

0

paseges.gr
“Προωθούμε την έκδοση απόφασης τροποποίησης της ετήσιας γενικής ρυθμιστικής απόφασης για τη θήρα στη νήσο Χίο, ώστε να ισχύσουν από την τρέχουσα περίοδο και συμπληρωματικά μέτρα προστασίας. Τα μέτρα αυτά αφορούν τον περιορισμό της διάρκειας του κυνηγιού των ειδών που αποτελούν αντικείμενο της ασκούμενης θηρευτικής δραστηριότητας και τη μείωση της ημερήσιας ανά είδος προβλεπόμενης κάρπωσης”, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Σταύρος Καλαφάτης απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού Αιτωλ/νίας της ΔΗΜΑΡ, κας Νίκης Φούντα.

«Επισημαίνω ότι για τη διαμόρφωση αυτού του πλαισίου των προαναφερόμενων μέτρων ελήφθησαν υπ’ όψιν οι προτάσεις των αρμόδιων δασικών υπηρεσιών, αλλά και των διαφόρων φορέων, περιβαλλοντικών οργανώσεων και κυνηγητικών συλλόγων της περιοχής, οι οποίες και κατατέθηκαν, βεβαίως, είτε δημοσιοποιήθηκαν στις υπηρεσίες του Υπουργείου. Τις λάβαμε, λοιπόν, υπ’ όψιν για τα μέτρα τα οποία ουσιαστικά σας αναφέρω», πρόσθεσε ο κ. Καλαφάτης.

 

«Χαίρομαι πάρα πολύ γι’ αυτό που ακούω, γιατί και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο προβλέπει τρία έτη απαγόρευσης του κυνηγιού, της θήρας, ουσιαστικά στο νησί. Αυτό με τη θήρα ήταν κάτι συμπληρωματικό και κάτι που ήθελα να επισημάνω για να μπορέσω να πάρω τη δέσμευσή σας για κάτι αντίστοιχο», απάντησε η κα Φούντα, η οποία στην ερώτησή της τόνιζε προς τους αρμόδιους υπουργούς: «Δεδομένου ότι δεν προβλέπεται η καταβολή αποζημιώσεων λόγω πυρκαγιάς από τον ΕΛΓΑ για την παραγωγή, θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την έκδοση ΦΕΚ, ώστε να προστατευθούν οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι; Θα καταργηθεί άμεσα το κυνήγι στις περιοχές για την προστασία της θήρας; Θα ήθελα να επισημάνω ότι καταργήθηκε μόλις για μια εβδομάδα. Η μέριμνα της πυρόσβεσης των δασών ανήκει στο Πυροσβεστικό Σώμα, η προστασία και ανάπτυξη των δασών ως περιβάλλον στο ΥΠΕΚΑ, η ευθύνη για τη δημιουργία υποδομών για το δάσος στο δήμο ή την εκάστοτε περιφέρεια, ενώ η εποπτεία των δασών και η επιβολή προστίμων στο δασαρχείο. Υπάρχει σχέδιο συνολικής αντιμετώπισης των δασικών εκτάσεων για το μέλλον από έναν ενιαίο φορέα ευθύνης;»

 

Αξίζει να σημειωθεί πως για το θέμα των ζημιών σε αγροτικές καλλιέργειες ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στις ενέργειες και την κινητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών του ΕΛΓΑ.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων