Συντονισμένες ενέργειες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης για την ενίσχυση της φυλής του ελληνικού ιχνηλάτη

0

1662-ixnilates.jpg
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις αναγνώρισης φυλής του Ελληνικού Ιχνηλάτη σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη, που συνδιοργάνωσαν η ΚΟΜΑΘ, οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι και ο Όμιλος Φίλων Ελληνικού Ιχνηλάτη. Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους η πλειοψηφία των διοικητικών συμβουλίων των συμμετεχόντων Κυνηγετικών Συλλόγων της Βόρειας Ελλάδας, μέλη του Δ.Σ. της ΚΟΜΑΘ και επιστημονικοί συνεργάτες της, οι ομοσπονδιακοί θηροφύλακες και φυσικά οι κυνηγοί-ιδιοκτήτες σκύλων οι οποίοι πήραν και την πιστοποίηση μορφολογίας των σκύλων τους ως Έλληνες Ιχνηλάτες.

Ο ελληνικός ιχνηλάτης είναι μια αρχέγονη φυλή, που διατηρήθηκε στο πέρασμα του χρόνου και συνδέθηκε με την παράδοση χάρη στην αγάπη του Έλληνα κυνηγού, που ήθελε ένα σκύλο τραχύ, αποτελεσματικό, λιτό και αξιόπιστο.

Παρότι ο Ελληνικός Ιχνηλάτης είναι προικισμένος με διαχρονικές αρετές, εργονομική μορφολογία και αξιοθαύμαστη ιδιοσυγκρασία, ως φυλή παραμένει ουσιαστικά «απροστάτευτη». Για το λόγο αυτό η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης, ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόταση συνεργασίας από τον Όμιλο Φίλων Ελληνικού Ιχνηλάτη, για πραγματοποίηση ειδικών ενημερωτικών εκδηλώσεων αναγνώρισης.

Αρχικά μέσα από ειδική επιστολή ενημερώθηκαν οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι που εδρεύουν στις πρωτεύουσες των 16 Νομών της Βόρειας Ελλάδας, περιοχή αρμοδιότητας της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης. Οι Κ. Σύλλογοι με τη σειρά τους μέσω ειδικών δράσεων και ανακοινώσεων, ενημέρωσαν τα μέλη για να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή προσέλευση τους και οργάνωσαν την όλη εκδήλωση σε κατάλληλες περιοχές. Οι κυνηγοί, που έχουν ελληνικούς ιχνηλάτες, προσήλθαν κατά τις αντίστοιχες ημερομηνίες και μετά από κρίση, αρκετοί μπόρεσαν να αναγνωρισθούν ως κάτοχοι ελληνικού ιχνηλάτη. Με τον τρόπο αυτό έγινε μια οργανωμένη προσπάθεια για τη δημιουργία βάσης για τη διάσωση και διατήρηση της φυλής. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στις παρακάτω πόλεις:
· ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
· ΚΟΜΟΤΗΝΗ
· ΞΑΝΘΗ
· ΚΑΒΑΛΑ
· ΔΡΑΜΑ
· ΣΕΡΡΕΣ
· ΦΛΩΡΙΝΑ
· ΚΑΣΤΟΡΙΑ
· ΓΡΕΒΕΝΑ
· ΚΟΖΑΝΗ
· ΒΕΡΟΙΑ
· ΚΑΤΕΡΙΝΗ
· ΕΔΕΣΣΑ
· ΚΙΛΚΙΣ
· ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
· ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ

Κριτής ήταν ο κ. Αθανάσιος Γκόπης (Κριτής ΚΟΕ Ελληνικών Ιχνηλατών), όπου εξέτασε 155 σκύλους και κατέταξε ως αναγνωρισμένους ελληνικούς ιχνηλάτες τους 55. Από τα σκυλιά αυτά 22 ήταν αρσενικά και 33 θηλυκά. Σύμφωνα με την κυνοτεχνική ανάλυση του κριτού το μέσο επίπεδο των ζώων που αναγνωρίσθηκαν ήταν από καλό έως πολύ καλό. Ορισμένα άτομα κυρίως από ΒΕΑ1 και ΒΕΑ3 πραγματικά ήταν σε πολύ καλό επίπεδο. Στα προτερήματα ανήκουν η καλή γενική εμφάνιση και τυπικότητα των μορφολογικών χαρακτηριστικών (σωστές οδοντοστοιχίες, σωστό ύψος, καλό τρίχωμα και χρώμα). Ως συνηθέστερα ελαττώματα αναφέρονται: το μήκος των αυτιών, το μήκος και το σχήμα της ουράς και η σχέση κρανίου-ρύγχους). Σοβαρά προβλήματα, που οδήγησαν στον αποκλεισμό από την αναγνώριση, θεωρούνται τα πίσω παράνυχα, το αρκετό λευκό στο στήθος και στα ακροπόδια και πολύ συχνά η ετεροχρωμία των νυχιών, που σε πάρα πολλά σκυλιά δεν είναι μαύρα, όπως ορίζει το στάνταρτ του εθνικού τύπου της φυλής, αλλά είναι δίχρωμα (συνήθως μαύρο με κόκκινο) ή σκέτο κόκκινα ή προς το άσπρο, ή άλλα νύχια μαύρα και άλλα ανοικτόχρωμα. Όλοι αυτοί οι χρωματικοί συνδυασμοί επιβεβαιώνουν τη διασταύρωση του ελληνικού ιχνηλάτη με το σερβικό, πρώην βαλκανικό ιχνηλάτη, το γνωστό μπαλκάν.

Επίσης ο κ. Γκόπης βοήθησε στον συντονισμό της κάθε εκδήλωσης. Για τη μεγάλη του προσφορά στη διατήρηση της φυλής του ελληνικού ιχνηλάτη το Δ.Σ. της ΚΟΜΑΘ κάλεσε τον κ. Γκόπη σε πρόσφατη συνεδρίαση στα γραφεία της στη Θεσσαλονίκη και του απηύθυνε εύφημο μνεία, του απένειμε τιμητική πλακέτα και του προσέφερε ένα χρήσιμο κυνηγετικό δώρο.

Υπενθυμίζεται πως η ΚΟΜΑΘ παλαιότερα είχε εκδώσει μια αφίσα για την ευαισθητοποίηση του κόσμου για τον ελληνικό ιχνηλάτη, ενώ ειδικά άρθρα είχαν δημοσιευτεί στην ετήσια έκδοση «ΠΑΝ-ΘΗΡΑΣ, τα πάντα περί θήρας»

Η προσέλευση του κόσμου και το ενδιαφέρον του ήταν μεγάλο και η όλη ενέργεια σχολιάστηκε με πολύ θετικό τρόπο. Αξίζει να επισημανθεί το γεγονός πως έγινε ευρύτερα γνωστό στους κυνηγούς μας (κυρίως τριχωτών θηραμάτων) ο φαινότυπος και τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης ράτσας σκύλου. Αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι επιφέρει μια τάξη στα δεδομένα που επικρατούσαν μέχρι στιγμής και βάζει τα θεμέλια για τη σωστή επιλογή και εκτροφή του αξιότατου αυτού σκύλου, που αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά και εθνικό θέμα για τη χώρα μας. Επίσης μέσω της εκδήλωσης, δόθηκε η ευκαιρία να γνωριστούν οι κάτοχοι τέτοιων σκύλων , να ανταλλάξουν απόψεις για τη συμπεριφορά και την αποτελεσματικότητα των σκύλων τους και ακόμη και να επιλέξουν «ζευγαρώματα» μεταξύ των παρευρισκόμενων σκύλων. Κρατήθηκε αρχείο φωτογραφιών κάθε αναγνωρισμένου σκύλου και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη του, από τη ΚΟΜΑΘ, με σκοπό να διευκολυνθεί η βελτίωση και η εξάπλωση της ράτσας. Η παρουσίαση και η εξέταση των σκύλων από τον κριτή, κ Αθανάσιο Γκόπη, ήταν άψογη. Και τέλος πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα πως η φιλοξενία των τοπικών Κυνηγετικών Συλλόγων ήταν υποδειγματική, ενώ έκδηλη υπήρξε η επιθυμία για επανάληψη αυτών των εκδηλώσεων.
Το ενδιαφέρον που έδειξαν οι κυνηγοί με τη συμμετοχή τους σε αυτές τις εκδηλώσεις ήταν μεγάλο, όχι μόνο για την αναγνώριση του σκύλου τους, αλλά με την επιθυμία τους για γενικότερη ενημέρωση πάνω στην κυνολογία. Δόθηκε η ευκαιρία να εκφράσουν προβληματισμούς και απορίες και να αντιληφθούν με εύληπτο τρόπο τυχόν ελαττώματα στα σκυλιά τους.

Αξιολογώντας την πρωτοβουλία αυτή, η ΚΟΜΑΘ την κρίνει ως ιδιαίτερα θετική, τόσο από το αριθμητικό αποτέλεσμα της αναγνώρισης των ελληνικών ιχνηλατών, όσο και από το γενικότερο ενδιαφέρον με το οποίο οι κυνηγοί και οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι αγκάλιασαν την όλη προσπάθεια. Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης θα συνεχίσει τις ενέργειες της ώστε ο ελληνικός ιχνηλάτης να εξακολουθεί να υπάρχει και να συντροφεύει τους κυνηγούς και τους ανθρώπους της υπαίθρου.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων