Παράταση για τα αδήλωτα

0

1672-shotguns.jpg
Παράταση δήλωσης… και για τα εντελώς αδήλωτα όπλα!

Η σχετική διάταξη περιλαμβάνεται στο νόμο 3387/2005 «περί Κέντρου Μελετών Ασφάλειας και άλλες διατάξεις», ο οποίος ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή.

Σύμφωνα με το νόμο όσοι έχουν κυνηγετικά όπλα, είτε από τον πατέρα τους ή τον παππού τους, είτε τα απέκτησαν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο και δεν τα έχουν δηλώσει μέχρι σήμερα στην Αστυνομία, μπορούν πλέον να το κάνουν μέχρι τις 12-9-2006.

Η προθεσμία αυτή είναι ακόμα μεγαλύτερη από αυτή που αρχικά μελετούσε το υπουργείο (η πρώτη σκέψη ήταν να δοθεί παράταση μέχρι τον Ιούλιο του 2006) και αποσκοπεί στο να μπορέσουν να νομιμοποιήσουν τα όπλα τους, όσοι δεν φρόντισαν μέχρι τώρα να τα δηλώσουν. Παράλληλα η Πολιτεία θα έχει καταγεγραμμένα τα όπλα, ώστε να τα ελέγχει αποτελεσματικότερα.
Σημειώνεται ότι η προηγούμενη προθεσμία είχε λήξει εδώ και ενάμιση χρόνο!

Υπενθυμίζεται ακόμα ότι στις 31-12-2005 λήγει η νέα προθεσμία που δόθηκε με υπουργική απόφαση τον Ιούλιο, για την ανανέωση των αδειών κατοχής κυνηγετικών όπλων, οι οποίες είχαν λήξει λόγω παρέλευσης δεκαετίας και οι ιδιοκτήτες τους δεν φρόντισαν να είναι συνεπείς.

Πρέπει να τονιστεί, επίσης, ότι για την ανανέωση δεν χρειάζεται πλέον εκ νέου αντίγραφο ποινικού μητρώου, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Αρκεί μια υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερόμενου, ότι δεν διώκεται. Αυτό εξάλλου προβλέπεται και από τον κώδικα διοικητικής διαδικασίας.

Τέλος στο βραχνά του Ποινικού Μητρώου

Με κοινή απόφαση που προώθησαν τα συναρμόδια υπουργεία Δημοσίας Τάξεως και Δημόσιας Διοίκησης και ήδη δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τερματίστηκε πλέον η υποχρέωση προσκόμισης «ποινικού μητρώου» προκειμένου να ανανεώνονται και να επαναχορηγούνται οι άδειες κατοχής των κυνηγετικών όπλων.

Το αντίγραφο ποινικού μητρώου είχε καταστεί «βραχνάς» για τους χιλιάδες κυνηγούς που ήθελαν να ανανεώσουν τις άδειες κατοχής των όπλων τους μετά την παρέλευση της 10ετίας, αλλά το «σύστημα» είχε μπλοκάρει και τα αστυνομικά τμήματα αδυνατούσαν να προχωρήσουν στη νομιμοποίηση των όπλων.

Στο εξής, αντίγραφο του ποινικού μητρώου θα απαιτείται μόνο για νεοαποκτηθέντα όπλα που πρέπει εξαρχής να δηλωθούν στην αστυνομία, αλλά όχι στις ανανεώσεις και επαναχορηγήσεις.

Για την ανανέωση της άδειας κατοχής κυνηγετικού όπλου, θα αρκεί πλέον μια υπεύθυνη δήλωση του Ν 1599/86 όπου ο αιτών θα δηλώνει ότι δεν είναι φυγόδικος, φυγόποινος κ.λπ.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων