Stop στο αιολικό πάρκο με παρέμβαση της ΚΟΣΕ

0

1675-parko.jpg
Δ’ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Κ.Σ.Ε.

ΕΡΜΟΥ & ΦΩΚΙΩΝΟΣ 8, ΑΘΗΝΑ – ΤΚ.: 105 63
ΤΗΛ.: 210-3231212 & 210-3232616- ΦΑΞ : 210-3257593
E-mail :dkose@otenet.gr

Αθήνα : 04-10-2005

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Ιστορική παρέμβαση και νίκη στο Σ.τ.Ε

Για πρώτη φορά στα χρονικά των κυνηγετικών οργανώσεων αλλά και στην ιστορία του ιδίου ΣτΕ, η Κυνηγετική Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδος με ένδικη παρέμβασή της κατάφερε να αναστείλει αντιπεριβαλλοντικές δράσεις βιομηχανικής ανάπτυξης, κερδίζοντας μια πρώτη μάχη εις βάρος της ανεξέλεγκτης εγκατάστασης αιολικών πάρκων σε περιοχές που θα επέφεραν ζημία στο φυσικό περιβάλλον και την άγρια ζωή.

Η Δ΄ Κ.Ο.Σ.Ε. μαζί με τον Κ.Σ. Πόρου – Τροιζηνίας, τον πολιτιστικό σύλλογο Γαλατά Τροιζηνίας και ενός κατοίκου του Πόρου, προσέβαλαν στο ΣτΕ 12 συνολικά διοικητικές πράξεις, με τις οποίες δίνονταν αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις για την ίδρυση δυο αιολικών σταθμών συνολικής έκτασης 207.000 τ.μ. στην περιφέρεια της Τροιζηνίας.

* Το ΣτΕ εξέδωσε ήδη δυο αποφάσεις αναστολής εκτέλεσης έργων σχετικών με την εγκατάσταση των αιολικών σταθμών, που έχουν τα εξής χαρακτηριστικά: δεν περιορίζονται να εξετάσουν τυπικά το ζήτημα, αλλά μπαίνουν στην ουσία και αναστέλλουν τα έργα έως την κύρια εκδίκαση της υπόθεσης, για λόγους προστασίας του θηραματικού πλούτου και του περιβάλλοντος.

* αναγνωρίζουν το έννομο συμφέρον των κυνηγετικών οργανώσεων να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη, για θέματα προστασία του περιβάλλοντος και της άγριας πανίδας.

* επιβραβεύουν και δικαιώνουν τη συνεργασία των κυνηγετικών οργανώσεων με άλλους τοπικούς κοινωνικούς φορείς

* επιβεβαιώνουν την αύξηση της επιρροής και του κοινωνικού βεληνεκούς των κυνηγετικών οργανώσεων, αν ληφθεί υπόψη ότι “αντίδικοι” της Δ΄ Κ.Ο.Σ.Ε. σε αυτήν την υπόθεση ήταν όχι μόνο φορείς όπως το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., η Περιφέρεια, οι Δήμοι και τα Δασαρχεία που είχαν παράγει τις διοικητικές πράξεις, αλλά και ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα.

Την επιχειρηματολογία και τα τεχνικά χαρακτηριστικά της ένδικης παρέμβασης της Δ΄ Κ.Ο.Σ.Ε. στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας μας, ανέλαβε φυσικά το επιστημονικό επιτελείο της οργάνωσης μας.

Η επιχειρηματολογία, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι οι ανεμογεννήτριες προκαλούν το θάνατο σε πολλά αποδημητικά πουλιά, τα οποία πετώντας σε χαμηλό ύψος κατά την αποδημία τους προσκρούουν στους κινούμενους έλικες και στους πυλώνες των ανεμογεννητριών. Επίσης, όλα τα είδη της άγριας πανίδας οχλούνται από την εγκατάσταση και λειτουργία των αιολικών σταθμών, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζονται οι θέσεις φωλεοποίησης και ο βιότοπός τους.

Η υποβάθμιση των βιοτόπων επέρχεται κυρίως από την εγκατάσταση των πάρκων, διότι χιλιάδες τόνοι εδάφους, λόγω των έργων, εκτίθενται στην διάβρωση.

Αυτά τα επιχειρήματα σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα στοιχεία, που κατατέθηκαν από τις κυνηγετικές οργανώσεις και τα οποία αφορούσαν πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων, στην πτώση της οικονομικής και τουριστικής αξίας των ακινήτων της περιοχής και κυρίως στην ανεπανόρθωτη αισθητική υποβάθμιση του τοπίου, οδήγησαν το πέμπτο τμήμα του ΣτΕ να αποφασίσει την αναστολή εκτελέσεως των έργων εγκατάστασης αιολικών σταθμών στην περιοχή του Γαλατά Τροιζηνίας.

Το Γραφείο Τύπου της Δ΄ Κ.Ο.Σ.Ε.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων