Φαινολογία της μετανάστευσης. Ολοκληρώνεται η Α’ φάση από την ΚΣΕ

0

1727-a3.jpg

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΦΑΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ. ΠΟΛΥΤΙΜΗ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΥ ΤΟΥ OMPO.

Με σταθερά βήματα για τη διασφάλιση της εγκυρότητας και της αξιοπιστίας των αποτελεσμάτων του προγράμματος που μελετά τη μετανάστευση των πτηνών στην Ελλάδα προχωράει η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος.

Για το λόγο αυτό διοργάνωσε το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου συνάντηση των επιλεγμένων για την παρακολούθηση της μετανάστευσης των υδροβίων πτηνών παρατηρητών, στο Λιτόχωρο Πιερίας.

Στη συνάντηση παραβρέθηκε ο Dr. Patric Triplet, τεχνικός του OMPO, ενός από τα δύο ευρωπαϊκά Ιδρύματα που συνεργάζονται στην υλοποίηση του προγράμματος, ο οποίος έκανε μια λεπτομερή παρουσίαση της μεθοδολογίας που ακολουθεί το πρόγραμμα, παρείχε πολλές ενδιαφέρουσες λύσεις σε προβλήματα που μπορεί να συναντώνται κατά τη λήψη των στοιχείων και απάντησε σε μεγάλο αριθμό ερωτήσεων βασιζόμενος στην τεράστια εμπειρία που έχει το ερευνητικό ίδρυμα στο οποίο εργάζεται δραστηριοποιούμενο σε όλη την Ευρώπη και την Αφρική.

Παρόντες ήταν επίσης οι καθηγητές του Α.Π.Θ. κ. Παπαγεωργίου Ν. και Βλάχος Χ., το εργαστήριο των οποίων συμμετέχει στο πρόγραμμα, καθώς και ο Πρόεδρος της Κ.Σ.Ε. κ. Ν. Παπαδόδημας.

Ακολούθησε επίσκεψη στο δέλτα του ποταμού Αξιού, ενός από τους βιοτόπους που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, όπου δόθηκε η ευκαιρία να συζητηθούν σε πρακτικό επίπεδο λεπτομέρειες του τρόπου παρατήρησης των πτηνών και ταυτόχρονα να αξιολογηθούν από τον κ. Triplet, τα μέσα που χρησιμοποιούνται.

Ιδιαίτερη ικανοποίηση εξέφρασε ο κ. Triplet για τη οργάνωση του δικτύου των παρατηρήσεων, τον εξοπλισμό που έχει προμηθεύσει η ΚΣΕ τους παρατηρητές και το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν αυτοί για τη συγκεκριμένη μελέτη.

Επισημαίνεται ότι για πρώτη φορά εκπονείται ανάλογου μεγέθους πρόγραμμα στην Ελλάδα και πιθανόν να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, από το οποίο θα προκύψουν υψηλή σημασίας, πλήρη στοιχεία για ένα θέμα που ενδιαφέρει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη.

Συγκεκριμένα και μόνο για τον προσδιορισμό της μετανάστευσης των υδροβίων θα πραγματοποιούνται τρεις παρατηρήσεις το μήνα, από 38 παρατηρητές, σε 23 υγροβιοτόπους της Ελλάδας, σε αντίθεση με τις λιγοστές παρατηρήσεις που πραγματοποιούνταν σε μικρό αριθμό βιοτόπων κατά τα προηγούμενα χρόνια δίνοντας έτσι στοιχεία αμφίβολης αντιπροσωπευτικότητας στα οποία βασιζόταν δυστυχώς η εκτίμηση της κατάστασης των υδροβίων πτηνών από τις ελληνικές και ευρωπαϊκές επιτροπές και οργανώσεις.

a1.JPG

a2.JPG

a4.JPG

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων