Επιστολή στον Υπουργό για τη Θηροφυλακή

0

Ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης
«Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο 18μηνο στην εύρυθμη λειτουργία της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο μετά από ενέργειες, οι οποίες εκπορεύονται από το Γραφείο Θήρας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης».

Τα παραπάνω υποστηρίζει ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου, κ. Μαρκόπουλος, απευθυνόμενος προς τον κ. Μπασιάκο σε επιστολή του προς τα Μέσα Ενημέρωσης. Ο κ. Μαρκόπουλος μεταξύ άλλων αναφέρει.

«Από τις 15/12/04 η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος προέβη στην ανάκληση της αναγνώρισης αρκετών ομοσπονδιακών Θηροφυλάκων της Γ΄ Κ.Ο.Π., μετά την πίεση της Δ/νσης Δασών της Περιφέρειας Πελ/σου και συγκεκριμένα μετά από έγγραφα του τέως Δ/ντη Δασών της Περιφέρειας κ. Πιεράκου και έγγραφο της Δ/νσης Θήρας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Παρά την άμεση τότε επικοινωνία μας με τον τον Γενικό Δ/ντη του Γραφείου Θήρας και ειδικό σύμβουλο του κ. Μπασιάκου, κ. Σαγρή, όπου του γνωστοποιήσαμε τα τεκταινόμενα και παρά τις συνεχείς δεσμεύσεις του περί του δικαίου της θέσης μας, αυτό το υπεύθυνο Υπουργείο δεν προέβη σε καμία διορθωτική πράξη. Η Γ΄ Κ.Ο.Π. κατάφερε μέσα από τεκμηριωμένες θέσεις προς την Περιφέρεια της Δυτ. Ελλάδος να επαναφέρει την τάξη και η Περιφέρεια να ανακαλέσει εν τέλει τις ανακλήσεις.

Ετσι απέρριψε ουσιαστικά τον ισχυρισμό των υπεύθυνων του Γραφείου Θήρας του υπουργείου, αλλά και τον ισχυρισμό του Δ/ντη Δασών της Περιφέρεια Πελ/σου, οι οποίοι όμως συνεχίζοντας τον αρνητικό τους παραγοντισμό στο θέμα της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής μέχρι και σήμερα δεν έχουν αναγνωρίσει κάποιους ομοσπονδιακούς θηροφύλακες, οι οποίοι ασκούν τα καθήκοντά τους και στη διοικητική Περιφέρεια Πελ/σου.

Είναι σαφές ότι αυτή η τροχοπέδη που επιχειρείται να μπει από το Γραφείο Θήρας στην Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή, με τις οδηγίες που δίδει στις Δασικές Αρχές, δεν είναι τυχαία. Ισως επειδή η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή με το έργο της ουσιαστικά εξέθεσε το ρόλο του υπουργείου και το ρόλο αυτών που καθοδηγούν τις Δασικές Αρχές, αφού από τα στοιχεία προκύπτει ελαχιστότατη παρουσία της Πολιτείας στον τομέα αυτό.

Σε μια προσπάθεια χειραγώγησης και δημιουργίας προβλημάτων στη λειτουργία της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, το Γραφείο Θήρας εξέδωσε την 16/2/04 εγκύκλιο, με την οποία, άκουσον- άκουσον, ένας θηροφύλακας για να ασκήσει καθήκοντα σε γειτονική του περιοχή θα πρέπει να περάσει ιερή εξέταση!

Αν είναι δυνατόν το αίτημα της μετακίνησης ενός θηροφυλάκα από μια περιοχή σε άλλη να περιμένει την έγκριση της μίας Δ/νσης Δασών, η οποία θα είναι συνέχεια της έγκρισης της άλλης Δ/νσης Δασών!
Αποκορύφωμα της όλης διαδικασίας είναι ότι λίαν προσφάτως και συγκεκριμένα με ημερομηνία 1/12 έφτασε στις Κυνηγετικές Ομοσπονδίες, εγκύκλιος υπογεγραμμένη από τον κ. Ντούρο, Προϊστάμενο Δ/νσης του Γραφείου Θήρας του υπουργείου, η οποία, άκουσον- άκουσον, απαγορεύει στις Δ/νσεις Δασών και στα κατά τόπους Δασαρχεία την αναγνώριση των φυλάκων Θήρας. Βέβαια, η εγκύκλιος αναφέρει ότι απαγορεύεται η πρόσληψη από τις δασικές αρχές! Τέτοια άποψη έχουν οι υπεύθυνοι άνθρωποι αυτοί που δεν γνωρίζουν, απ’ ό,τι φαίνεται, ότι τα Δασαρχεία δεν προσλαμβάνουν κανέναν θηροφύλακα.

Οι κυνηγετικές οργανώσεις προσλαμβάνουν και οι δασικές αρχές τούς αναγνωρίζουν. Φαίνεται ότι δεν γνωρίζουν ότι τα χρήματα για τις προσλήψεις, αποζημιώσεις όλων αυτών των φυλάκων Θήρας τα πληρώνουν οι κυνηγοί από το υστέρημά τους, μέσα από συγκεκριμένες εισφορές!
Ερχεται, λοιπόν, σήμερα το Γραφείο Θήρας του υπουργείου και θέτει θέμα πρόσληψης των ομοσπονδιακών θηροφυλάκων και των φυλάκων θήρας γενικότερα, επικαλούμενο αυξημένες αρμοδιότητες τους, αφαιρώντας από τις κυνηγετικές οργανώσεις το σχετικό δικαίωμα.
Ερχεται το Γραφείο Θήρας, το οποίο πολύ ξαφνικά, καθώς φαίνεται, εντόπισε πρόβλημα στην πρόσληψη των θηροφυλάκων και αποπειράται να φρενάρει μ’ αυτόν τον τρόπο μια από τις σημαντικότερες δράσεις των κυνηγετικών οργανώσεων.

Ερωτάται λοιπόν ο κ. Σαγρής: «Τι είναι αυτό που μεσολάβησε από τον Δεκέμβριο του 2004, τον Ιανουάριο, έως και το Σεπτέμβριο του 2005, που μας βεβαιώνατε για το δίκαιο των θέσεων μας και την άμεση τακτοποίηση του θέματος, μέχρι σήμερα; Τι είναι αυτό που, παρά του ότι αναλάβατε το ρόλο του Γενικού Δ/ντη της συγκεκριμένης υπηρεσίας, σας έκανε να αλλάξατε άρδην την κατεύθυνσή σας; Τι είναι αυτό που σας ώθησε να αναμασήσετε τα λόγια σας και να μην υλοποιήσετε τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις κι αλλάξατε άποψη για τα συγκεκριμένα και δίκαια, όπως καθομολογούσατε, αιτήματα που οι ομοσπονδίες μας αλλά και η συνομοσπονδία σας έθεσαν;
Μήπως ο κ. Σαγρής κατέστη δέσμιος εκβιαστικών διλημμάτων από το γνωστό, πλέον σ’ εμάς εδώ και χρόνια, αντικυνηγετικό μένος του συγκεκριμένου Γραφείου Θήρας; Ή μήπως ο κ. Σαγρής τελικά εκτελεί συγκεκριμένη υπουργική εντολή με σκοπό τη διάλυση της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής; Είναι ερωτήματα που θεωρούμε ότι ο αρμόδιος Γενικός Δ/ντης και σύμβουλος του κ. Μπασιάκου οφείλει να απαντήσει άμεσα και να ξεκαθαρίσει εάν πράγματι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θέλει τη συνέχιση της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής.

Ερωτάται ωμά και στεγνά, λοιπόν, ο κ. Μπασιάκος: «Κύριε Υπουργέ, είστε σε θέση να ακούσετε και να αφουγκραστείτε την αγωνία, τον προβληματισμό και τις θέσεις χιλιάδων ελλήνων κυνηγών που εκπροσωπούνται τόσο από τους Κυνηγετικούς Συλλόγους, όσο από τις ομοσπονδίες και την Κυνηγετική Συνομοσπονδία; Κύριε Υπουργέ, είναι τόσο δύσκολο για εσάς να σταθείτε σ’ ένα δισέλιδο ή τρισέλιδο κείμενο- σταθμό που θα ξεκαθαρίζει συγκεκριμένα θέματα; Κύριε Υπουργέ, σας βολεύει αυτό το κλίμα που επικρατεί;

Κύριε Υπουργέ, μήπως η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή έκοψε τη δυνατότητα κάποιοι να διαπραγματεύονται τις παράνομες πράξεις, όπως ενδεχομένως θα επιθυμούσαν; Κύριε Υπουργέ, η κυνηγετική οικογένεια από το υστέρημά της δημιούργησε το σώμα της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, με σκοπό τη συνεπικουρία της στο έργο που οι υπηρεσίες σας οφείλουν, βάσει του Συντάγματος, να παρέχουν, αλλά που δυστυχώς δεν το βλέπουμε πουθενά.
Κύριε Υπουργέ, μήπως αυτό το πρωτοποριακό εγχείρημα των Ελλήνων Κυνηγών να πληρώνουν οι ίδιοι την αυτοαστυνόμευση τους, θέλοντας να εξασφαλίσουν την αειφορία του θηράματος, την ορθολογική διαχείριση και τη συνέχιση αυτής της συμβατής με το περιβάλλον δραστηριότητας δεν αποτελεί προσφορά προς την Πολιτεία, χωρίς μάλιστα καν να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό; Μήπως κύριε Υπουργέ θα πρέπει να σας παρακαλέσουμε, για να προσφέρουμε στην Πολιτεία!!!

Η 18μήνη υπομονή μας εξαντλήθηκε. Η πολιτική τόσο η δική σας, όσο και των υπηρεσιακών σας παραγόντων και συμβούλων σας, μας υποχρέωσε να οδηγηθούμε σ’ αυτή τη δημόσια τοποθέτησή μας. Και πρέπει να γνωρίζετε, κύριε Υπουργέ, ότι εμείς υπηρετούμε συνειδησιακά τα χιλιάδες μέλη που εκπροσωπούμε και κατ’ επέκταση τη φύση μέσα στην οποία βιώνουμε και σε καμία περίπτωση δεν μας αγγίζουν πολιτικές σκοπιμότητες. Και, βέβαια, εμείς ζούμε με βιώματα που υπηρετούν τις ηθικές μας αξίες και όχι τα αξιώματα, κύριε Υπουργέ. Και σ’ αυτές τις αξίες μας δεν προτιθέμεθα να κάνουμε εκπτώσεις.

Με την ευκαιρία της δια του τύπου επικοινωνίας μας δε, οφείλετε τόσο εσείς όσο και οι επί χρόνια προκάτοχοί σας, να δώσετε μία εξήγηση στους Ελληνες κυνηγούς τι γίνονται τα δισεκατομμύρια δραχμών που εισπράττετε από εμάς, υπέρ του ταμείου Θήρας!!! Λειτούργησαν ανταποδοτικά προς όφελος της Θήρας και κατά πόσο; Πού διατέθηκαν; Τι έργα και τι μελέτες έγιναν;
Κύριε Μπασιάκο, πάρτε θέση».

Για την Γ΄ Κ.Ο.Π.
Ο Πρόεδρος
Μαρκόπουλος Κωνσταντίνος

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων