Σε υδάτινο κλοιό ο Νομός Έβρου

0

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένει για δεύτερο 24ωρο ο Νομός Έβρου, καθώς η στάθμη των ποταμών Έβρου, Άρδα και Ερυθροποτάμου, συνεχίζει να βρίσκεται επάνω από το όρια επικινδυνότητας (αντοχής) των αναχωμάτων.

Η απότομη αύξηση της στάθμης των ποταμών Έβρου, Άρδα και Ερυθροποτάμου, οφείλεται κυρίως στην αποδέσμευση μεγάλων ποσοτήτων νερού από τα φράγματα της Βουλγαρίας, αλλά και στις βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης και για την ασφάλεια των κατοίκων και των περιουσιών τους, οι αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας ΑΜ-Θ προχώρησαν σε τεχνητές ελεγχόμενες πλημμύρες, σε διάφορα σημεία του ποταμού Έβρου, προκειμένου να εκτονωθεί το φαινόμενο και να αποσοβηθεί ο κίνδυνος.

«Πρωταρχικός μας στόχος παραμένει η ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής και των περιουσιών τους και σε αυτό ακριβώς το σημείο επικεντρώνονται από την πρώτη στιγμή οι προσπάθειές μας», τόνισε από τα Λάβαρα Έβρου ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας ΑΜ-Θ, Μιχάλης Αγγελόπουλος, υπογραμμίζοντας πως παράλληλα, προωθείται και πρόταση της περιφέρειας για την εφαρμογή του πλαισίου Κοινοτικής οδηγίας, για την διαχείριση των πλημμυρικών κινδύνων με κοινά σχέδια και υποχρεωτική συνεργασία των τριών εμπλεκομένων κρατών, Ελλάδας, Βουλγαρίας και Τουρκίας.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Παναγιώτης Φούρλας, ανέφερε πως όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, ο Στρατός, οι Αστυνομικές δυνάμεις και εθελοντές διασώστες, βρίσκονται σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο μεταφοράς κατοίκων, ενώ σημείωσε ότι «η πολιτεία εγγυάται όπως και πέρσι, την καταβολή αποζημιώσεων για τις καλλιέργειες που επλήγησαν από τις πλημμύρες».

Από χθες οι υπηρεσίες πραγματοποιούν επιτυχημένες τεχνητές κατακλύσεις προκειμένου να εκτονωθούν οι πιέσεις που δέχονται τα αναχώματα, από τους πρωτοφανείς όγκους νερού. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα αναχώματα του ποταμού Έβρου, στα 14 σημεία που πέρσι δέχθηκαν παρεμβάσεις, άντεξαν τις τεράστιες πιέσεις που δημιουργήθηκαν από τα ορμητικά νερά, γεγονός που απέτρεψε μεγαλύτερης έκτασης πλημμύρες.

Παράλληλα, η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, το τελευταίο δεκαήμερο παρενέβη στη Βουλγαρική πλευρά δια της διπλωματικής οδού, επιτυγχάνοντας την ελεγχόμενη αποδέσμευση υδάτων, από τα φράγματα της γειτονικής χώρας, προς την ελληνική κοίτη. Η ενέργεια αυτή είχε ως αποτέλεσμα, τον έλεγχο της στάθμης των ποταμών σε σχετικά χαμηλό επίπεδο και την αποφυγή πλημμυρών στο ελληνικό έδαφος.

Από το βράδυ της Κυριακής, η βουλγαρική πλευρά, παρ’ ότι έχει ειδοποιηθεί, αποδεσμεύει από τα φράγματα μεγάλες ποσότητες νερών, με συνέπεια την αύξηση της στάθμης των ποταμών στην ελληνική κοίτη και την υπαρκτή απειλή έντονων πλημμυρικών φαινομένων.

Η στάθμη των νερών τις μεσημβρινές ώρες στα σημεία μέτρησης, είχε ως εξής:

Πύθιο: 6,57μ. (όριο συναγερμού 5,70μ.)

Άρδας: 6,50μ. (όριο συναγερμού 5,20μ.)

Κήποι: 4,60μ. (όριο συναγερμού 4,00μ.)

Πέταλο: 6,52μ. (όριο συναγερμού 6,00μ.)

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα Λάβαρα, όπου από χθες εκκενώθηκαν 72 κατοικίες. Στις 20 από αυτές το νερό μπήκε στο εσωτερικό τους, ενώ οι υπόλοιπες βρίσκονται σε υδάτινο κλοιό.

Σοβαροί φόβοι εκφράζονται για την αντοχή του αναχώματος της Βύσσας, καθώς δέχεται ισχυρές πιέσεις και εάν υποχωρήσει υπάρχει κίνδυνος να πλημμυρίσουν σπίτια και μεγάλες εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης, ενώ ήδη, από το Τρίγωνο έως και τις Φέρες, έχουν πλημμυρίσει περισσότερα από 65.000 στρέμματα. Σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί, ενώ κομμένη είναι από χθες και η σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ Σουφλίου και Δικαίων.

Να σημειωθεί ότι η ανησυχία των υπηρεσιών και των αρμόδιων αρχών εντείνεται από το γεγονός ότι τις επόμενες ώρες αναμένεται να φτάσουν στα σημεία όπου ήδη σημειώνονται έντονα πλημμυρικά φαινόμενα και νέοι μεγάλοι υδάτινοι όγκοι που εισρέουν από τη Βουλγαρική πλευρά.

Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου στην Ορεστιάδα, με την συμμετοχή του υπουργού Μακεδονίας – Θράκης Γιώργου Καλαντζή, του Γ.Γ. της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Μιχάλη Αγγελόπουλου, του Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας Παναγιώτη Φούρλα, του νομάρχη Έβρου Νίκου Ζαμπουνίδη, του νομάρχη της Αδριανούπολης Νουσρέτ Μίρογλου και της νομάρχη Χασκόβου, Ράϊνα Γιόφτσεβα.

Παράλληλα, τον Έβρο θα επισκεφθεί το απόγευμα ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Προκόπης Παυλόπουλος, επικεφαλής κλιμακίου.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων