Συμμετοχή της Κ.Ο. Πελοποννήσου στο συνέδριο για τον αγριόχοιρο

0

Γ΄ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΕΔΡΑ : ΠΑΤΡΑ – ΚΑΝΑΡΗ 22-24
ΤΗΛ. : 061 – 361671/72 ΦΑΞ : 346614
E-mail: kynomp@hol.gr Πάτρα 13-11 -2006

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συμμετοχή της επιστημονικής ομάδας της Γ΄Κ.Ο.Π. στο διεθνές συνέδριο αγριόχοιρου στην Κύπρο

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 6ο διεθνές συνέδριο αγριόχοιρου στην Κύπρο από 25-29 Οκτωβρίου 2006. Η συμμετοχή των συνέδρων ήταν εντυπωσιακή καθώς περισσότεροι από 100 σύνεδροι από πανεπιστημιακά ιδρύματα χωρών της Ευρωπαϊκής ένωσης, της Αμερικής, της Αυστραλίας και της Ρωσίας παρακολούθησαν στην αγγλική γλώσσα το συνέδριο.

Παράλληλα περισσότερες από 50 επιστημονικές εργασίες για την βιολογία, την διαχείριση του πληθυσμού, την εφαρμογή μοντέλων παρακολούθησης της βιολογίας τους είδους, την συμπεριφορά του κατά την διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου και εκτός αυτής, τις τροφικές του συνήθειες, την αναπαραγωγική του δραστηριότητα και τα χαρακτηριστικά των βιοτόπων που επιλέγει στις διάφορες εποχικές περιόδους, παρουσιάστηκαν από εξειδικευμένους επιστήμονες υπο την εποπτεία πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και ινστιτούτων, τα οποία ασχολούνται εκτενώς με την οικολογία και διαχείριση του είδους, στις χώρες τους. Η παρουσίαση των εργασιών συνοδεύθηκε από posters και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των επιστημόνων.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην ιερά μονή Κύκου στο όρος Τρόοδος υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών της Κύπρου με υπεύθυνο συντονιστή των εργασιών τον διευθυντή Δρ. Χατζηστερκότη Ελευθέριο.

Από την Ελλάδα στο συνέδριο συμμετείχε η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου με την επιστημονική της ομάδα όπου σε συνεργασία με το τμήμα άγριας πανίδας της δασολογικής σχολής του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου Θράκης, παρουσίασαν δυο πολύ σημαντικές για τα Ελληνικά δεδομένα εργασίες. Η μια αφορούσε την πληθυσμιακή κατάσταση, κατανομή, πυκνότητα και κυνηγετική κάρπωση του αγριόχοιρου στην Πελοπόννησο για τα έτη 2002-2004 και η δεύτερη τις συγκρίσεις και τις παραμέτρους που σχετίζονται με τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και διαφορές που διέπουν τους κυνηγούς του τριχωτού θηράματος σήμερα στην Πελοπόννησο(λαγό και αγριόχοιρο).

Στο ίδιο συνέδριο παρουσιάσθηκαν από τον καθηγητή κ. Παπαγεωργίου, τα αποτελέσματα των ερευνών που έγιναν από το εργαστήριο άγριας πανίδας της δασολογικής σχολής του Α.Π.Θ. και σχετίζονται με τις τροφικές συνήθειες του αγριόχοιρου την Πελοπόννησο. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε με την συνεργασία της Γ΄ Κ.Ο.Π. και του Α.Π.Θ. πριν από δυο χρόνια και βρίσκεται σε εξέλιξη, τα δε αποτελέσματα των ερευνών είναι εντυπωσιακά και διαφοροποιούνται σημαντικά από τα μέχρι σήμερα δεδομένα που ισχύουν στα ενδιαιτήματα της βόρειας Ελλάδας και της Ευρώπης.
Οι εργασίες του συνεδρίου έκλεισαν με επιτυχία δίνοντας την σκυτάλη των εργασιών του νέου συνεδρίου για τον αγριόχοιρο στην Ουγγαρία το έτος 2008.

Από το Γραφείο Τύπου της Γ΄ Κ.Ο.Π.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων