Κανένα πρόβλημα στην Ανθήλη Φθιώτιδας

0

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

22/11/2006

Ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για τη γρίπη των πτηνών, καθηγητής Κτηνιατρικής Α.Π.Θ. και Ακαδημαϊκός Σπυρ. Κυριάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το Κοινοτικό Εργαστήριο Αναφοράς για τη γρίπη των πτηνών στο Λονδίνο (CRL), δεν ταυτοποίησε την παρουσία του παθογόνου στελέχους Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών, στο παθολογικό υλικό που στάλθηκε από την αγριόπαπια που θηρεύτηκε στην περιοχή Ανθήλης, Σπερχειού ποταμού του Ν. Φθιώτιδας.

Μετά τα παραπάνω αίρονται τα προληπτικά μέτρα βιοασφάλειας για την προαναφερθείσα περιοχή.

Ενημερώθηκαν σχετικά οι αρμόδιες κοινοτικές και εθνικές αρχές.»

19-11-2006

Ύποπτο δείγμα άγριας πάπιας εντοπίστηκε στο νομό Φθιώτιδας

Τo Κτηνιατρικό Εργαστήριο της Χαλκίδας ανακοίνωσε ότι στα πλαίσια του Προγράμματος Επιζωοτιολογικής Διερεύνησης της γρίπης των πτηνών απομονώθηκε, μετά από ιολογικές εξετάσεις ο ιός της γρίπης των πτηνών – υπότυπος Η5, σε 1 δείγμα άγριας πάπιας που εντοπίστηκε στην περιοχή Ανθήλης – Σπερχιού του Νομού Φθιώτιδος.

Το δείγμα προωθείται άμεσα για περαιτέρω εξετάσεις στο Εθνικό Κτηνιατρικό Εργαστήριο Αναφοράς της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στο Κοινοτικό Εργαστήριο Αναφοράς για τη γρίπη των πτηνών στο Λονδίνο (CRL), σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, ώστε να προσδιοριστεί η πιθανότητα ταυτοποίησης του παθογόνου ιού Η5Ν1. Ενημερώθηκαν σχετικά οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην ίδια ανακοίνωση του Κτηνιατρικού Εργαστηρίου αναφέρεται ότι δόθηκε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φθιώτιδας για τη λήψη των προβλεπόμενων εθνικών και κοινοτικών μέτρων στις περιοχές αυτές, όπως ελήφθησαν και κατά την περσινή περίοδο.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων