Προστασία της βιοποικιλότητας των θαλασσών

0

Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Αλιείας η γνωμοδότηση για διατήρηση της βιοποικιλότητας

Ομόφωνα εγκρίθηκε από την Επιτροπή Αλιείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η γνωμοδότηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Γιάννη Γκλαβάκη για την «διατήρηση της βιοποικιλότητας στο θαλάσσιο περιβάλλον». Στόχος της γνωμοδότησης είναι να υποδείξει τρόπους για την προστασία των θαλασσών και διατήρηση όλων των ειδών που ζουν στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες δεκαετίες η μόλυνση και η υπερεκμετάλλευση των θαλασσών, οδήγησαν στην επικίνδυνη μείωση των ιχθυαποθεμάτων, αλλά και στη μαζική εξαφάνιση πολλών οργανισμών που παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας στο θαλάσσιο περιβάλλον. Ο Έλληνας ευρωβουλευτής γνωρίζοντας το πρόβλημα, κατέθεσε πέντε προτάσεις που στοχεύουν στην προστασία όλων των ειδών που ζουν μέσα στα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Οι προτάσεις αυτές προβλέπουν συγκεκριμένα την:
1. Καταπολέμηση της παράνομης, αδήλωτης και αρρύθμιστης αλιείας (IUU) καθώς αποτελεί βασική αιτία για τη μείωση των ιχθυαποθεμάτων.

2. Προώθηση επιλεκτικών μεθόδων αλιείας. Η χρήση τους αναμένεται να συμβάλλει στη διατήρηση του ενάλιου πλούτου των θαλασσών μας αφού θα αλιεύονται μόνο τα επιθυμητά είδη- και όχι ότι βρεθεί στο πέρασμα του αλιευτικού εργαλείου.

3. Επέκταση του δικτύου προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000 και στο θαλάσσιο περιβάλλον.

4. Αυστηρούς ελέγχους στη χρήση ξενικών ειδών στις υδατοκαλλιέργειες καθώς ορισμένα είδη μεταφέρουν ιούς που μπορούν να εξαπλωθούν και να επηρεάσουν τα τοπικά είδη.

5. Ενίσχυση της έρευνας για το θαλάσσιο περιβάλλον διότι αποτελεί το κλειδί για την προστασία του.

Μετά το τέλος της ψηφοφορίας ο Έλληνας ευρωβουλευτής τόνισε ότι «από το 1970 έχουν υποβαθμιστεί τα θαλάσσια οικοσυστήματα στην Ε.Ε. Τα περισσότερα εμπορικά αποθέματα κινδυνεύουν με εξαφάνιση λόγω υπερεκμετάλλευσης ενώ το 52% των ψαριών γλυκού νερού κινδυνεύουν να εκλείψουν από την Ευρώπη». Ο ευρωβουλευτής ολοκλήρωσε λέγοντας πως «το χειρότερο από όλα είναι ότι o κόσμος δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμα τη σημασία του προβλήματος για τις παρούσες και τις μέλλουσες γενιές. Η διατήρηση όλων των ειδών του πλανήτης μας, εξασφαλίζει σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη, αποτελεί το βάθρο για την ανάπτυξη και συνεπώς είναι χρέος μας να τα προστατέψουμε».

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων